Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mathias Rust és a tegnapi újság

eszpee cikke a Blog rovatból, 2008. május 28. szerda, 13:25 | 5 hozzászólás

Az Index szórakoztató blogjára hívnám fel a figyelmet, ahol évfordulókban szemezgetnek - ma például a 21 éve Moszkvában landolt nyugatnémet tinédzser sztoriját hozzák. A fő apropó a cikkre viszont NagyGától jött, aki innen elindulva rövid wikizés után egy zseniális dán oldalt talált, ahol a huszadik évfordulóra összefilmezték az egész repülést egy emészthető gyűjteménnyé, benne többek között a leszállással, a következményekkel, és a főszereplő mai kommentárjaival. Kár, hogy a site összeállítója még a kilencvenes évek multimédia CD-in tanulta a szakmát, egy pontos videólista sokkal használhatóbb lett volna - még ha nem is olyan látványos. Mindenesetre így is bőven megéri elveszni benne.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

katmandu, 2008. május 28. szerda, 16:20 (#)

Iiigen, én is pont arra gondoltam az indexes cikknél, hogy nem ártana egy alaposabb összefoglalás, mert az indexes cikk kicsit felületes.

Ez a Rust gyerek viszont elég fura figura. Asszem nemigen írják sehol, hogy mit végzett, mi akart lenni, ha nagy lesz, az is sajátságos, hogy egy 17 éves srác hogy a jóégbe kapott ilyen fiatalon nemzetközi légiforgalomban való részvételre engedélyt (bár ezt nem tudom, lehet, hogy simán lehet).

Arról se szól ő maga sem, hogy milyen volt az a 14 hónap, amit lehúzott a Lefortovó börtönben (az index ezt értelmetlenül "Fortuvó"-nak írja, isten tudja miért), pedig ebből is vérbeli hidegháborús film/könyv kerekedhetett volna (a Lefortovóban kifejezetten a politikaiakat raktározták).

A (Wikin decensen csak turbulent-nek minősített) további évek is elég sajátságosak: hirtelen felindulásból elkövetett késelésért ismét börtön, egy másik weboldal később egy pulóverlopásból keletkezett bírósági ügyet is említ (az ítéletet nem írja, de kiemeli, hogy kasmírpulcsiról volt szó), aztán ott van a jól szituált indiai ara, akinek a kedvéért hősünk még a hindu hitre is áttért, hogy aztán mindezen túllépve, Berlinben kössön ki második neje mellett. Tevékenységnek meg egy ködös szervezet, amelybe befolyásos embereket válogatna, kormányközi és társadalmon belüli konfliktosuk rendezéséhez.

Mindent összevetve, elég izé az ember.

2

Dr. Minorka, 2008. május 28. szerda, 22:24 (#)

A német wikipédia szerint most éppen hivatásos játékos (póker), ebből él.

3

katmandu, 2008. május 28. szerda, 22:38 (#)

Na. Ez a baj a wikikkel, hogy az országspecifikusabb témák szócikkei nyelvenként tökre eltérnek (és ez még a jobbik eset). Logikus lett volna ott keresni, csak hát az ember lusta :)

Köszönöm az infót -- végül is neki van igaza, nekem is van egy régi ismerősöm, aki a nagy testű, erős kutyák szláv eredetű gyűjtőnevét vette fel nicknek, és szintén ebből él manapság (témavágóknak: húz óvszer fej :) ). Mi meg keccsölünk ürülékér'-vizeletér'. Na nem baj.
:)

4

Author Profile Page NagyGa1, 2008. május 29. csütörtök, 04:13 (#)

Többhelyen 17-nek írják a srácot, de az interjúban 19-et mond.

Ami szöget ütött a fejembe az a sok véletlen, ami lehetővé tette, hogy eljusson egészen Moszkváig. Hogy a fenébe kaphatott többször is barátságos jelzést azonosítás nélkül, meg ránéztek vadászokkal és mégsem kényszerítették leszállásra vagy lőtték le, stb.

Az nem lehet, hogy Gorbinak kellett egy ilyen út, hogy a belső keményvonalas ellenfeleit kirúghassa, ezért Reagennel megegyeztek a megszervezéséről? Vagy ez nem így megy?

5

katmandu, 2008. május 29. csütörtök, 07:09 (#)

#4 NagyGa1:
asszem ez azért akkor sem így ment, ha ez lett volna az alap, akkor valsz egy újabb U2-t küldtek volna be, vagy pedig Rust egy fiatal szuperügynök lett volna, ami valószínűtlen. Az a késeléses sztori sem utal kiegyensúlyozottságra, és a srácról összességében valahogy egy elég zaklatott (tényleg turbulens) személyiség jön le. Nem ügynöknek való az ilyen.

off:
tényleg érdekes lenne többet tudni és még többet, a gyerekkoráról, a nevelkedéséről. Nem tudnám pontosan megindokolni, miért, de az a benyomásom, hogy sokat ígérő, tehetséges és/vagy intelligens gyerekként indult, talán egyedüli gyerekként, akinek a szülei erejükön felül is mindent igyekeztek megteremteni. Repülőgépvezetést is tanult, ami azért még ma sem egészen semmi. Talán pilótának, talán orvosnak vagy ilyesminek készült, aztán valamiért a nagy tervekből nem lett semmi.

A családjáról, rokonságáról (a feleségeit leszámítva) például sehol nincs adat, mint ahogy az előéletéről sem -- vagy csak én nem találtam meg. Tegyük fel, hogy nincs, és akkor annak oka van.
A német Wikin is átkínlódtam magamat, hát nem csak pulóverlopás volt, hanem többször is megrendelt drága bútorokat (pl. asztal székekkel, 4400 euróért, igényeseknek), amelyekért elfelejtett fizetni, másutt sáros maradt a lakbérével -- aggasztó ez.

Profi pókerészként sem sima az ügy, mert Vegasban leakasztott háromnegyed milliót (vélhetően dollárban), de "aztán sokat veszített". Ennyi pénz alsó hangon is 100 millió forint körül van, ebből be lehetett volna rendezni egy tűrhető kis egzisztenciát Berlinben, de ezek szerint ezt a pénzt nem tudta megtartani.

Eljátszotta? Eltapsolta? Befektette valamilyen bolondságba? Zsarolók vitték el? Ajjaj. Félő, hogy dőlhetnek még ki csontvázak Herr Rust szekrényéből.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork