Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Online adóbevallás

eszpee cikke a Blog rovatból, 2008. május 2. péntek, 16:53 | 22 hozzászólás

A szóösszetétel hó végén aktuális jelentésétől kicsit eltérő a post témája, ugyanis Olaszországban a leköszönő balközép kormány egyik utolsó húzásaként a teljes átláthatóság nemes eszméjének érdekében egy weboldalon közzétette az összes lakójának adóbevallását. Névvel, születési idővel, címmel, bevallott jövedelemmel és fizetett adóval. Szerencsére viszonylag hamar észbekaptak, és leszedték az egészet, de ez akkor is szinte balkáni szinten elmebeteg. Hány emberen mehetett ez át? Mit gondoltak, amikor a saját adataikat is ott látták? Megáll az ész.

(Forrás: alien, köszi!)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (22)

1

mr.soka, 2008. május 2. péntek, 17:54 (#)

Norvegiaban ezt minden evben megteszik. Nezem is az ismerosok, baratok bevallasat :)

2

Author Profile Page eszpee, 2008. május 2. péntek, 18:06 (#)

Névvel, címmel, születési idővel? Ezt nehezen hiszem el.

3

mr.soka, 2008. május 2. péntek, 18:16 (#)

hiszed vagy nem igy van :) itt egy pelda Steinar Larsennel (kb. Kiss Janos megfeleloje) ... ez mondjuk 2006-os, de mindjart jon az uj 2007-es

http://tjenester.aftenposten.no/skatteliste/search.htm?method=search&fornavn=Steinar&etternavn=Larsen&alderFra=Fra&alderTil=Til&fylkenr=&S%F8k=S%F8k&kommnr=&postnr=Postnummer&inntektFra=&inntektTil=&formueFra=&formueTil=&skattFra=&skattTil=

4

Author Profile Page eszpee, 2008. május 2. péntek, 18:21 (#)

csak én nem találom a pontos születési időpontot és a lakcímet?

5

mr.soka, 2008. május 2. péntek, 18:35 (#)

valo igaz nem pontos se a szuletesi idopont, se a cim, de idaig mindig mindenkit megtalaltam ... az alahuzott resz alapjan azt gonoltam azon dobbentel le hogy kozzetettek az beveteluket/adojukat :) ... ha a szuletesi idopont a problemas, azzal egyet tudok erteni :)

6

Author Profile Page eszpee, 2008. május 2. péntek, 18:43 (#)

igazából az adóközzétételt se nagyon értem, de a pontos beazonosíthatóság emellett személyiség-lopásos meg hasonló dolgokhoz príma adat.

7

mr.soka, 2008. május 2. péntek, 18:50 (#)

Hat errefele ilyen "naivak" ... es ha azt mondom rendszam smsben, es kapod a tulaj nevet, cimet?

8

Author Profile Page eszpee, 2008. május 2. péntek, 18:51 (#)

uh. senki nem tiltakozik ezek ellen ott?

9

mr.soka, 2008. május 2. péntek, 19:04 (#)

tudtommal nem ...

10

bence, 2008. május 2. péntek, 19:21 (#)

svédeknél ugyanez, szintén lekérdezhető egy weboldalon. név, személyi szám, cím nélkül - persze azért így is beazonosítható az emberünk.

11

mr.soka, 2008. május 2. péntek, 19:24 (#)

Ha ott is igy van, akkor gondolom a danok se maradhatnak ki :)

12

Author Profile Page CsasZ, 2008. május 2. péntek, 21:06 (#)

Hát igen, vannak civilizált országok, ahol ez már 20 éve így megy, mert azt mondják, hogy a többség kényelme miatt megéri, ha van 1-2 rossz arc, aki bepróbálkozik valakivel.
Ez csak innen, a Balkánról nézve furcsa. Ott természetes.

13

Author Profile Page eszpee, 2008. május 3. szombat, 09:56 (#)

CsasZ, biztos nekem van most korán, de milyen szinten lenne kényelmetlen nekem az, ha nem látnám a weben, hogy az összes ismerősöm és kollégám mennyit keres?

14

Zsuzsi, 2008. május 3. szombat, 19:58 (#)

szóval van egy honlap a svédeknél www.ratsit.se ez egy cégé, ezen van 3 szint. Az első ingyenes, azon szerepel mindenkinek (a egész országból) a neve, címe, születési adatai és hogy egyedülálló-e, vagy sem. a 2.tól fizetős, ezen rajta van a személyi száma, éves jövedelme, és hogy volt-e büntetve számlanemfizetés miatt, ha férjezett, akkor az éves közös jövedelem is, meg egy évre visszamenőleg is. Ha ezt megnézi valaki, arról értesítik az illetőt. ez havonta 25 Kr.+ 9 Kr. minden kiküldött értesítésre.
a 3. szint havi 49 Kr ebben minden benne van, az előzőekhez képest +vagyoni helyzet, ha van cége akkor annak a jövedelme is, adósságok, tőzsdei részvények jövedelme (a részvények nem szerepelnek), mindenféle ingatlan ház, kert, erdő stb.
Ezt nevezik Svédországban hivatalos cselekményeknek amit Magyarórszágban üvegzsebnek hivják-

15

Author Profile Page eszpee, 2008. május 3. szombat, 20:16 (#)

Azt hiszem nekem égnek állna a hajam ettől, ha pénzért vehetnének információt rólam.

Mondjuk az tetszik, hogy kiértesítik azt, akinek kikérték az adatait.

16

ern0, 2008. május 3. szombat, 21:14 (#)

Látom, eszpee kultúrsokkot kapott, mit mondjak, velem együtt.

Azt hiszem, megtaláltuk a határvonalat Európa és Amerika között.

Belegondolva egy kicsit, amelyik országban minden magánszemély adóbevallása ha nem is publikus, de hozzáférhető, abban az országban elég nehéz lehet közpénzek felett diszponáló politikusoknak arra hivatkozni, hogy ez vagy az a pénzügyi adat titkos.

(De azért még mindig nem vagyok meggyőzve a dolog helyességéről.)

17

Penálen, 2008. május 4. vasárnap, 01:10 (#)

Azért hogy ki lehetne használni egy kis kollega/haveri szivatásra ezt a svéd rendszert... Összedumálni, hogy ugyanazon a napon 20-25 ember egymástól függetlneül kikérje ugyanazon ember legfelsőbb kategóriás adatait. Faszikám ül otthon és egyszer csak kap egy értesítőt, hogy 25 ember érdeklődött az adatai iránt. Sztem ezért szép agytorna elé nézne, hogy akkor most mi van??? :)

(No, persze, csak, ha arról nem értesítik, hogy ki kérte az adatait, csak a turkálás tényéről szól az üzenet.)

18

Zsuzsi, 2008. május 4. vasárnap, 06:33 (#)

Az érdeklödö neve mindig szerepel az üzenetben....Ez nem volt valami népszerü, de arra kötelezte az érdeklödöt hogy a "turkálást " ne vasárnapi idötöltésnek tekintse.

19

dolphin, 2008. május 4. vasárnap, 09:14 (#)

kibici mellekgondolat, de Olaszorszagban nyilvan resze volt ebben a huzasban az is, hogy botranyosan gyenge az adofegyelem. (Prodiek azert is lettek nepszerutelenek, mert ezen probaltak valtoztatni.) A racionale az lehetett, hogy ha az ismerosok latjak a Lamborghinit meg a vadiuj Alfat a garazsban, meg a minimalberes bejelentest az adohonlapon, akkor tudjak, hogy az emberunk kozmetikazza a valosagot, ami egy eros shame-faktor lehet. Hogy mukodhetett volna, vagy sem, az egy mas kerdes.

20

freak, 2008. május 6. kedd, 10:40 (#)

Nemreg hasonlo tortent az USA-ban tarsadalombiztositasi adatokkal, ott mondjuk nem direkt, csak kisse inkompetensek voltak az informatikusok :)

http://tinyurl.com/4ycfdj

(roviden: egy weboldalon le lehetett kerdezni a tb adatokat, de olyan benan volt megcsinalva, hogy az URL tulkeppen egy SQL lekerdezes volt. Az URL-t modositva barki tb adatait lekerhette az ember, sot, torolhetett is (!). Es mindez 3 even keresztul igy maradt!)

21

Author Profile Page eszpee, 2008. május 6. kedd, 10:45 (#)

freak, igen, erre emlékszem én is, valóban hajmeresztő ezekhez képest.

22

ghz, 2008. május 12. hétfő, 15:57 (#)

Az elofizeteses rendszer szerintem teljesen rendben lenne akar maganszemelyeknel is. Viszont gondolom eleg komoly ellenallasba utkozne az ilyesmi bevezetese kishazankban.
Ennek ellenere en mindenkeppen szorgalmaznam az osszes adozasi adat publikalasat minden jogi szemely eseteben. (Legtobbszor ugyis a veszteseges vallalkozasokon kerestul folyik a varialas.) Valami olyami lehetne mint a cegjegyzek, csak naprakeszebb es bovebb adatkoteggel.
Egyebkent nehany hete beszeltem egy olasz ismerosommel es pont az adozas kerult szoba. Alig akartam elhinni, hogy a magyar morallal felveheti a versenyt az olasz is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork