Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Május 31. - a királyok napja

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. június 3. kedd, 06:59 | 16 hozzászólás

[Ez a cikk ervin ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

A születésnapunk kapcsán zajló blogfesztivál keretében sokan írtak az eltelt öt esztendőről, többen még írásuk címébe is belevették ezt a tiszteletre méltó időtartamot. Én más megközelítést fogok alkalmazni: nem az évek számáról, hanem magáról a napról fogok megemlékezni.

Május 31. a királyok napja. Nemcsak a születésnapját ünneplő Kispad szerzőihez kapcsolódó, nyilvánvaló asszociáció mondatja ezt velem, hanem az a kevéssé ismert tény is, hogy ez a nap rajtunk kívül más fontos történelmi személyiségek életében is kulcsszerepet játszott.

A helyszűke miatt csak kettőt emelek ki közülük, és az ő hatalmas ívű, több évezreden átnyúló összehasonlításukkal igyekszem egyértelművé tenni e nap rendkívüli jelentőségét.

II. Ramszesz fáraó az Egyiptomi Újbirodalom, és talán az egész egyiptomi ókor leghatalmasabb uralkodója volt. Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság negyedik miniszterelnöke napjainkban is aktív, így az ő esetében még korai lenne összegezni az elért eredményeket.

A két nagy formátumú férfiút szinte fölfoghatatlan hosszúságú idő választja el egymástól, ám életpályájuk között jelentős, a véletlenszerűségen túlmutató párhuzamokat fedezhetünk föl.

II. Ramszesz ismereteink szerint ifjúkorában, a húszas éveinek elején került trónra, és több mint 66 évig uralkodott. Orbán Viktor szintén fiatalemberként robbant be a politikai életbe a legendás Nagy Imre-beszéddel, és bár hivatalos miniszterelnöklése ezidáig egyetlen négyéves periódusra korlátozódik, népének egy része egészen nyilvánvalóan azóta is megszakítás nélkül őt tartja miniszterelnökének, így a 66 esztendő az ő esetében nem látszik kivihetetlennek.

II. Ramszesz és Orbán Viktor egyaránt nagyszabású építkezésekkel hagytak maradandó nyomokat az általuk vezetett ország térképén. A konkrét építmények ugyan különbözőek - például az Abu Szimbel templom és a Ramesseum az egyik, az Új Nemzeti Színház és utak a másik oldalon -, ám a királyi kőbányák termelésének intenzív felhasználása egyértelműen közös vonás.

A két uralkodó napi politikai aktivitásában nagy hangsúlyt fektetett a rituális ünnepségeken való személyes megjelenésre. II. Ramszesz például minden más fáraónál több, összesen 14 Sed fesztivált rendezett, amelyek központi témája az aktuális fáraó isteni mivoltának rituális megerősítése volt. Orbán Viktor esetében talán még szembetűnőbb ez a tevékenység: elegendő, ha műfajteremtő évértékelő beszédére, a Bálványosi Szabadegyetemen tartott, mértékadó szónoklataira, valamint a Csabai Kolbászfesztiválon való kétkezi részvételére gondolunk.

Apaként is mindketten megállták a helyüket. II. Ramszesz több mint száz utódot nemzett, amivel némi számszerű előnyre tesz szert az összehasonlításban, ám ne feledjük, hogy neki egy gyökeresen más társadalmi környezet és feleségek tucatjai álltak rendelkezésre a sokasodáshoz. Orbán Viktor egy felesége és öt gyermeke a mai viszonyokat tekintetbe véve mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény, még az általa politikusként képviselt családbarát adópolitika figyelembevételével is.

Bár azt remélem, hogy a történelmi párhuzam ténye a fenti, kiragadott példákból is megkerülhetetlenné vált, ráadásul a blog műfaja is terjedelmi korlátokat állít elém, cikkem végén még egy táblázatot is leközlök, amelyben további hasonlóságokra derül fény. A lista elemei széles spektrumot fognak át, a történelmi tényektől a nép ajkán élő legendákig.

 

II. Ramszesz

Orbán Viktor

A május 31. jelentősége

Ezen a napon került trónra

Ezen a napon született

Kedvenc sport

Hadjáratok vezetése

Labdarúgás

Uralkodásának konklúziója

Happy end

Happy End Kft.

Róla elnevezett, háború esetén is jól használható objektum

Ramses II tank

Orbán-gödör

Istenné válásának időpontja

A hagyomány szerint a trónra lépés pillanatában

2010 (becslés)

Ábrázolás a médiában

A Tízparancsolat (1956, II. Ramszesz, alakítja Yul Brinner)

Szegény Dzsoni és Árnika (1983, futballista, alakítja Orbán Viktor)

A kormányfő külföldi útjainak teljes videoarchívuma (1998-2002, kormányfő, alakítja Orbán Viktor)

Football Manager 2006 (számítógépes játék, futballista, alakítja Orbán Viktor)

Általa ihletett művészeti alkotás

Kolosszális mellszobor (British Museum)

Millenniumi magyar kormány a Korona évében, festmény

Legendás útleveles sztori

Múmiája külön útlevelet kapott (a foglalkozás rovatban ez szerepelt: Király - néhai), amikor archeológiai vizsgálatok céljából Párizsba repítették, ahol államfőnek kijáró katonai tiszteletadással fogadták (1974)

Útlevél nélkül lépte át a román határt Létavértesnél (2004)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

nyelv-ész, 2008. június 3. kedd, 07:59 (#)

Megkönnyeztem, hogy Ervin ennyire nagy rajongója szeretett vezérünknek. Hányan tudják például, hogy mikor van a születésnapja? Na ugye.

Egyébként remek a cikk, akár sorozat is lehetne belőle. Csak néhány tipp: Gy.Ferenc és III.Richárd, K.János és Machiavelli, D.Ibolya és Báthory Erzsébet, stb.

2

katmandu, 2008. június 3. kedd, 08:59 (#)

Hej, ez mulatságos összeállítás volt, de kérdeznélek, Ervin, hogy nem érzed-e úgy, hogy (várjál, halmozok) az aktuálpolitikai témák gusztustalan mocsara fölé kifeszített borotvaélre tévedtél tánc közben? Ne már hogy a Kispad is már.
:|

3

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 09:23 (#)

(2) nem. ez egy elemelkedettebb szint. :)

4

Pocakos, 2008. június 3. kedd, 10:19 (#)

Ez azt jelenti, hogy Abu Simbel-hez hasonlóan egy dunai áradás miatt a Nemzetit át kell majd helyezni, - mondjuk - Paksra? Ahol valamikor volt egy atomreaktor... ;-)

Máskülönben GRATULA !
(és csatlakozom nyelv-ész javaslatához. - csak a párosításokban nem vagyok biztos.)

PS. Hihetetlen, hogy mennyit tudunk egy hatezeréves történetről (pl. melyik nap lépett trónra), és milyen keveset az elmúlt száz vagy ezer évről.

5

Penálen, 2008. június 3. kedd, 10:27 (#)

Hiányolom Ramszesz dakotás mondásait. De amúgy tényleg nyilvánvbaló a párhuzam.

6

Zs, 2008. június 3. kedd, 11:47 (#)

#4 Persze, hogy tudunk fentmarad a RAMszesz.blog.egypt mentése...
Másrészt ki a manó cáfolná meg az egyiptológusok állításait?

7

Balázs, 2008. június 3. kedd, 12:14 (#)

Zseniális. Hangosan felolvastam, mindannyian szakadtunk a röhögéstől. :)

8

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 12:16 (#)

(5) Mert ilyenek nem voltak. Az idevágó kutatások szerint II. Ramszesz ugyan ráérzett arra, hogy egy, az ő szemszögéből is történelminek tekinthető és földrajzi értelemben véve is távoli néppel való fogalmatlan példálózásnak politikai haszna is lehet, de ezirányú próbálkozásait kilátástalanná tette, hogy neki egyszerűen nem nagyon volt kihez visszanyúlnia.

9

Penálen, 2008. június 3. kedd, 12:27 (#)

Aha. Értem.

Ha most azt mondod, hogy labdarúgó-akadémiát sem alapított, magamba harapok.

10

Aadaam, 2008. június 3. kedd, 12:51 (#)

Nem a tronralepesenek pillanataban valt miniszterelnok feletti hatalomma...

When Ramesses had reigned for 30 years, he had joined a selected group that included only a handful of Egypt's longest lived kings. By tradition the 30th year of his reign Ramesses celebrated a traditional jubilee called the Sed festival, during which the king was ritually transformed into a god.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ramesses_II

11

Pocakos, 2008. június 3. kedd, 13:25 (#)

Ezt a Sed-festival-t kár volt előhozni. Hiszen eszerint Ferenc Jóska mellett és után csak (Kádár) Jani bácsit tekinthetjük Isten-nek! Még Sztálin apánk istensége is megkérdőjelezhető, mivel, - ugyan 1922-től volt elsőtitkár -, valóságos hatalmát (egyeduralmát a párton belül) csak 1929-ben szerezte meg, ez pedig édeskevés az isteni 30 évhez.
http://www.historylearningsite.co.uk/Stalin.htm
Ja, és az "ötéves" terv is az ő találmánya! ;-))

12

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 15:21 (#)

Aadaam, én is olvastam, sőt linkeltem is a Wikipedia-cikket, amiből idézel. Ugyanakkor a múlt héten egy egyiptológus vezetésével jártam be a Szépművészeti múzeum gyűjteményét (mit meg nem tesz az ember egy kis cikkre készülve), és ott elhangzott, hogy a fáraó definíció szerint isten volt. Ez nem függött attól, hogy bekerült-e azon belül egy elitcsoportba. Szóval nekem a Sed "csak" egy rituálénak tűnik, nem az volt a lényeg.

Persze, lehet, hogy rosszul értettem a dolgot.

13

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 15:22 (#)

Pocakos, sztem te is ugyanazt érted félre, mint Aadaam. Hacsak nem én értem félre mindkettőtökkel szemben. :)

14

Pocakos, 2008. június 3. kedd, 15:53 (#)

ervin: OK! Akkor nevezzük Club30-nak, vagy "Harmincasok klubjá"-nak. Akkor sem kerül be OV, hiszen egyfolytában kell lehúzni azt a min. 30 boldog évet. Ehhez pedig, - ha négyévenként van választás, akkor - zsinórban hét periódust kell(ene) megnyerni. Persze alkotmányos monarchiában (királyként) megvalósítható. ;-)

15

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 17:23 (#)

Pocakos, nyugodtan alakíts bármilyen klubot, és nevezd annak, aminek csak akarod, majd engedj be azt, akit csak akarsz.

Én valami sokkal, de sokkal magasztosabbról beszéltem. :)

16

Penálen, 2008. június 3. kedd, 17:30 (#)

Pocakos,
azt érted itt félre sztem, hogy Osztrák Piktor esetében fordítva működik a dolog: ő már több, mint 30 éve isten (hiszen már elmúlt annyi, ugyebár), vagyis lehet miniszterelnök.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork