Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Öt év... Nagy idő.

Pepito cikke a Blog rovatból, 2008. június 6. péntek, 19:58

[Ez a cikk Pepito vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

Itt Kínában mi is években mérjük az időt, feltéve, ha valaki nem menekül haza egy hét után. Persze ez egyre ritkábban fordul elő...

Egyik barátom, aki már 13 éve itt él, kérdezte egyszer tőlem, hogy én miben mérem az idő múlását (a cadence szót használta). Erre akkor úgy hirtelen nem tudtam válaszolni. Egy élet mértéke nem szimplán az események egyásutánja, ebben az értelemben a történések nem adnak ki semmilyen értelmes mértéket. A mérték valami visszatérő, megismétlődő valami, mint egy óraütés, mint az évnyitó az általánosban. Egy élet mértéke ismétlődő, de mégis különböző események sorozata.

Számára az egymás után megnyitó és bezáró kocsmák ritmusa adta mértéket. Ez persze kívülről nézve akár még valami nagyon közönséges dolog is lehetne, ha a kocsma Shanghai-ban nem jelentene annyira mást, mint Magyarországon, vagy a nyugati világban általában. Az idők kezdetén, amikor a városban volt összesen két kocsma, ahol az összes nagyorrú összejött, mindenki ismert mindenkit, a döntő többség "intellectual refugee" (nem tudok rá jobb kifejezést) volt, és mint olyan, eléggé jól megértették egymást. Régi történetek keringenek régen elmúlt helyekről és régen eltűnt emberekről azóta is.

Aztán szép lassan ott vagyunk, ahol. Egymást érik az italmérések és az egész kicsit (nagyon?) devalválódott. A többség már nem menekült, hanem kalandor. Nem beszélgetni megy le a kocsmába, hanem csajozni. És a többi...

És hogy mi az én életem mértéke? Közben persze kiderült, de az egy másik mese... vagy több...

Addig is... sok boldog születésnapot kívánok.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork