Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Tour de France a helyszínről

eszpee cikke a Blog rovatból, 2008. augusztus 22. péntek, 14:32 | 6 hozzászólás

versenyző nézővel

Lassan egy hónapja voltunk, azóta a képekkel is elkészültem. Igértem, hogy megpróbálom leírni, milyen volt. Hát, leginkább ambivalens.

Elöljáróban muszáj bevallanom, hogy az előző évekkel ellentétben idén szinte egyáltalán nem követtem a versenyt. Ez leginkább annak tudható be, hogy elköltöztünk, már nincs a kényelmes Eurosport közvetítés napközben, a Knézy-Sipos páros pedig nekem most pótolhatatlannak bizonyult. Ezzel együtt is muszáj volt kihasználni, hogy tőlünk pár órára húz el a menet, kimentünk hát az egyéni időmérő szakaszra.

Ez annyival másabb, mint a többi, hogy itt nem az van, hogy vársz tizeniksz órát, majd fél perc eksztázis, amikor elhúz a mezőny (ha nem volt szökés), hanem kétpercenként jön egy ilyen, ahogy azt anno mobilról is jeleztem:

De ne szaladjunk előre, ez már dél körül volt, mi meg még előző nap kimentünk, hogy legyen helyünk. Ez elég általános, a népszerű szakaszokat már egy nappal előre lezárják, de ez csak egy kicsike volt, mi még vígan bebiciklizhettünk Charenton-du-Cherbe bagettet venni a grillezéshez. A hangulat ugyanis teljesen piknikszerű, sörös és borosüvegek nyílnak már délelőtt, ég a faszén az ebédhez, kempingszékek és -asztalok végig az út mentén, az emberek vagy kedélyesen ismerkednek a helyiekkel és egymással, vagy eszegetnek - iszogatnak, esetleg az aszfaltra festegetik kedvenceik nevét.

Vannak sajnos érdekes alakok is, a "paraszt francia" minden maradék politikai korrektségem ellenére is tapintható. Egy kedves hölgy, miután a velem levőktől megtudta, hogy nem azért nem válaszolgatok neki, mert éppen egy játékban vagyok, hanem mert nem beszélek franciául, a legtermészetesebben kezdte el tesztelni ennek az igazságtartalmát: elkezdett franciául sértegetni, hátha felkapom a fejem. Nathalie szerencsésen leállította azzal, hogy pár szót azért ismerek, és példaként egy másik rakás válogatott sértést sorolt fel faarccal, mindegyiket nőnemű verzióban. És ő csak egy volt, a faluszéli bunkót, aki nem engedte egy németnek, hogy a háza előtt álljon meg, illetve a kínosan, listáról ellenőrizve csak a franciákat bíztató részegeket nem is említeném. Hát, ez a része a tévében legalább nem látszódott.

10-11 körül aztán végre megérkezik a felvezető menet. Minden szakasz előtt ugyanis egy rakás többé-kevésbé viccesen átalakított szponzorautó járja végig az utat, és szórja marokszám a nép közé a kis műanyag reklámbizbaszokat. Mi is összeszedtünk két zsákra való felesleges hülyeséget, de azért szórakoztató volt, ha az ember megszabadult a kínos üveggyöngy-feelingtől.

Utána rövid szünet, és jött is az első versenyző. Számítottam rá, de így is mellbevágó volt, hogy tényleg, itt van, fél méterre tőlem húz el egy élsportoló, többször drágább biciklin, mint amennyibe a mi autónk került, és neki még tartalék is van. Brutális sebesség, azonnal libabőrös leszek, a nézők egy emberként allez-allez-allez-znek - már a franciáknak legalábbis -, tapsolás, ordítás, pastis és barbecue, nagyon felemelő hangulat.

Ez aztán ismétlődik több órán keresztül, a végére bevallom, nekem egy picit unalmas is lesz, de ezzel és a bunkókkal együtt is bőven megérte kijönni. Fotók itt vannak, jövőre pedig megpróbálunk egy hegyi szakaszt, ha minden jól megy.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

xab, 2008. augusztus 22. péntek, 15:20 (#)

Eszméltetlen jó lehetett, már az is borzongató, amikor a Giro szakaszok kopott feliratait néztem a Dolomitokban....

2

Zs, 2008. augusztus 22. péntek, 16:18 (#)

Mi teljesen véletlenül láttuk Amboisban 3 éve a verseny 1 részét, ennek teljesen jó hangulata volt. A környéken a Tour miatt fellelhető dugók azért kellemetlenek voltak. Érdekes, hogy maga a város ahonnan mi jöttünk le volt zárva de a rendőrök beengedtek minket, csak szóltak, hogy tovább tuti nem lehet menni:)

3

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 22. péntek, 16:25 (#)

xab, mi pár napja a col de la madeleine-nél jártunk, az is hátborzongató érzés volt. lesznek majd fotók is, igyekszem...

4

Benny Lava, 2008. augusztus 23. szombat, 09:17 (#)

Nagyon tetszik ez a kép a címlapon!

A többi pedig tartja a színvonalat. Grat!

5

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 23. szombat, 11:05 (#)

Köszi!

6

Orosz Péter, 2008. augusztus 27. szerda, 12:59 (#)

Az utolsó előtti bekezdés alapján ez tényleg Le Mans-hoz hasonlító élmény. És így már azt is tudom, mennyire furcsán szuper.

És hogy mennyire _gyors_.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork