Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kéretlen reklám: kiva.org

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. augusztus 30. szombat, 11:53 | 20 hozzászólás

Ni Komang Mariani

Ni Komang Mariani asszony disznai jól vannak, köszöni szépen, és ennek hála a gyerek is járhat egyetemre. A jó hírt abból következtettem ki, hogy a hölgy hiba nélkül, rendszeresen törleszti a hitelt, amit tőlem vett föl még tavaly novemberben abból a célból, hogy anyakocát vásároljon belőle.

Ni Komang Mariani Balin él, és még sose találkoztunk. A fentieken túl még azt tudom róla, hogy harmadik gyermekként született a családjában - de ezt nem ő maga mondta, hanem a neve árulja el. A Komang vagy Kamang ugyanis balinézül körülbelül "hármaskát" jelent, az ottani családok névadás címén a mai napig hagyományosan számozzák a gyerekeiket. További szép csavar, hogy csak négyig megy fel a sor: ha valaki ötödikként születik, akkor megint úgy tekintik, mintha egyes volna, és minden kezdődik elölről.

Ni Komang Marianit nemcsak én segítettem hozzá a kocához, összesen 15-en vagyunk hitelezők. Kamatot ugyan nem kapunk a végén, de jó érzést igen, illetve a kockázatunk is teljesen elviselhető, hiszen fejenként legfeljebb 25 dollárt adhatunk egyszerre. Akik pedig mindezt megszervezik: a kiva.org nevezetű szervezet, akik az arra hajlandó nyugati emberek kis pénzeit eljuttatják a fejlődő világ kisvállalkozóinak, a tadzsik szatócsüzlet tulajdonosától a bolíviai szövőnőkig. Az eddig kölcsönadott 13,5 millió dollárnak összesen másfél százalékát bukták el, szóval úgy tűnik, sikerül nekik kézben tartani a dolgokat..

Azt hittem, már rég írtam róluk a Kispadon, de az imént keresgéltem és nem találtam a cikket, úgyhogy minden bizonnyal tévedtem, a hiányt ezennel pótolom. Szívesen ajánlom őket a figyelmetekbe. Nemcsak azért, mert azt gondolom, hogy az olvasótáborunk közel 100%-ának jó eséllyel van 25 dollárja efféle befektetésre, hanem azért is, mert azt hiszem, hogy nagyobbacska gyerekeiteknek is fantasztikus kísérlet lehet ez; illusztráció ahhoz, hogy mennyire kicsi már a világunk, hogy mire is jó a pénz, és hogy az egyes emberek apró hozzájárulása hogyan hozhat kézzelfogható eredményeket.

A cikk konkrét apropójául egyébként az szolgált, hogy a kiva változtatott a gyakorlatán: eddig csak akkor lehetett újra befektetni vagy kivenni a pénzt, ha teljes egészében visszafizették az előző kihelyezést, ám a mai levelük szerint eltörölték ezt a korlátot. Nemsokára el is kezdem keresgélni a délkelet-ázsiai hitelezői karrierem következő haszonélvezőjét.

(Kép: kiva.org)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (20)

1

mszmpkb, 2008. augusztus 30. szombat, 16:11 (#)

azt vajon lehet tudni, hogy magyaroknak miért nem lehet adni?

a kezdeményezés alapvető klasszságát nem kétségbe vonva engem egy kicsit zavarnak az olyan jótékonysági akciók, amelyekben távoli földrészek lakóin lehet segíteni, de a szomszéd falun nem...

2

mzperx, 2008. augusztus 30. szombat, 16:22 (#)

MSZMPKB,


vagy bárki aki olvassa...
Én benne lennék egy kárpát-medencei hasonló projekt megvalósításában, név, cím a szerkesztőségben.

3

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. augusztus 30. szombat, 17:07 (#)

Nem lehűteni akarom a hazai lelkesedét, de több dolog is hiányzik:
"Kiva partners with existing expert microfinance institutions. In doing so, we gain access to outstanding entrepreneurs from impoverished communities world-wide. Our partners are experts in choosing qualified entrepreneurs." Attól tartok ilyenekből kevés van. Most vették csak tervbe a Szegények Bankjának megalapítását. Ráadásul nem egyszerűen adásról van szó, hanem van egy átgondoltan kigondolt (szoftveres) keret, ami "összeköti" az adakozót a hitel címzettjével.

4

katmandu, 2008. augusztus 30. szombat, 21:41 (#)

Örülök, hogy ilyesmikről lehet olvasni. Lám, lehet így is.
A balinéz búvársertések különben is minden pénzt megérnek :)

5

katmandu, 2008. augusztus 30. szombat, 21:47 (#)

Edzésből hazafelé:
http://href.hu/x/6suw

6

Atis, 2008. augusztus 30. szombat, 22:16 (#)

> azt vajon lehet tudni, hogy magyaroknak miért nem lehet adni?

mire lenne elég egy vállalkozásnak 15 * $25 * 160 ft/$ =60 ezer jó magyar forint? kétszer megtankolnak belőle?

7

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 31. vasárnap, 00:51 (#)

mszmpkb,

> azt vajon lehet tudni, hogy magyaroknak miért nem lehet adni?

ez a projekt a szegény fejlődő országokat segíti, Magyarország nem ilyen.


> engem egy kicsit zavarnak az olyan jótékonysági akciók, amelyekben távoli földrészek lakóin lehet segíteni, de a szomszéd falun nem...

tiszteletben tartom az álláspontodat, de azt gondolom róla, hogy negatív és haszontalan dolog egy magad által is jónak tartott kezdeményezést elmarasztalni azért, mert nem csinál még valami mást is, amit te speciel szeretnél. nem elég, hogy legalább egy jó dolgot jól csinálnak? ha hiányérzeted van, akkor mzperx útját tartom követendőnek: a kiva is civil dolog, itthon se lenne akadálya valami hasonlónak.

8

Wyfli, 2008. szeptember 1. hétfő, 08:22 (#)

Nem jön be a href.hu-s link szal nem tom mi van ott.

De nem pont ezert az (mikorhitelek ide-oda) "invencioert" kapott vki kozgaz nobel dijat kb ugy 2 eve?

9

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 1. hétfő, 08:37 (#)

Wyfli, részben - a megcélzottak köre hasonló, de ott a valódi banki tevékenységhez közelebb álló dologról van szó szerintem.

például itt többet megtudhatsz róla: http://www.nytimes.com/2006/10/14/world/asia/14nobel.html?ex=1318478400&en=637c2b84f584ca04&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss

10

mszmpkb, 2008. szeptember 1. hétfő, 13:53 (#)

mongyuk magyarország sztem minimum határeset, különösen arravaló tekintettel, hogy bulgária meg benne van.

és nem marasztaltam el senkit, csak kiváncsi voltam, magyarország miért nincs benne. a kommentek alapján úgy látom, az a válasz, hogy nálunk nincs olyan "expert microfinance institution", amelyik beszállt volna a projektbe. köszönettel.

11

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 1. hétfő, 14:45 (#)

Nem teljesen. Magyarországon sem a civil szféra, sem a politikai osztály nem működik normálisan.Ez az alapvető oka. Ráadásul nem tudatosult, hogy az országban számos település (Északkelet-Magyarország, Szabolcs) inkább a harmadik világhoz van közel, vagyis értelmes dolog lenne, hogy onnan emeljünk át megoldásokat.

12

methan, 2008. szeptember 1. hétfő, 14:48 (#)

wyfli, ervin: két éve yunus kapott nobel-díjat a mikrohiteles bankárkodásért, ahogy ervin mondja, de nem közgazdaságit, hanem békéset. amartya sen kapott közgazdaságit 1998-ban, ami a yunus-féle gyakorlat elméleti megalapozásának tekinthető (szegénység közgazdaságtana, úgymond).

13

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 1. hétfő, 15:27 (#)

Egyébként Magyarországon is működik valami szándékában hasonló:
http://www.rightlivelihood.org/biro.html

14

ferenc, 2008. szeptember 2. kedd, 23:15 (#)

a szociológiai eszmefuttatások mellett azért meg van egy hátulütő: ha jól tudom a microfinance kamatráták igen jelentősek a kiskereskedelmi szinten magas overhead miatt. Csodálkozom hogy kiva nem juttat kamatot a befektetőknek, mert amúgy éves szinten úgy tudom valami 20-40 percentet kell a malackáknak, szatócsoknak kitermelni adósságteherként.

de mindjárt utánanyomozok, javítsatok ki ha nem így van...

15

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 2. kedd, 23:57 (#)

Why are microcredit interest rates so high?
http://www.kiva.org/about/microfinance#6._Why_are_microcredit_interest_rates

16

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 11. csütörtök, 22:11 (#)

Érdekes cikk a Kiva-ról:
http://www.physorg.com/news140360328.html

17

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 25. csütörtök, 02:29 (#)

Hasonló kezdeményezés, de csak Afrikára koncentrál:
How to invest in Africa, really quickly
http://rodrik.typepad.com/dani_rodriks_weblog/2008/09/how-to-invest-in-africa-really-quickly.html

18

Author Profile Page ervin, 2009. január 20. kedd, 11:53 (#)

Update: tegnap az indonéz disznótenyésztő nénik visszafizették az utolsó fillérjeimet is. A Kiva idáig 100%-on áll nálam. Megyek, kölcsönadok újra.

19

Author Profile Page eszpee, 2009. január 20. kedd, 12:03 (#)

ervin most látom csak, mekkora ideológiai aknamunka ez, muzulmán országban disznótenyésztést szponzorálni! :D

20

Author Profile Page ervin, 2009. január 20. kedd, 12:30 (#)

LOL. hát igen. de csak balin mertem arcoskodni, jáván nehezebb dolgom lett volna.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork