Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Közbeszerzés

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. augusztus 1. péntek, 10:58 | 24 hozzászólás

A hajót elhagyó patkányok analógiája nyilván nem alkalmazható arra a hírre, hogy új lendületet vettek az egyedüli indulók vagy néhány hete alakul cégek által nyert hatalmas közbeszerzési pályázatok. Eszpee be is linkelt egy ilyen hírt a címlapi olvasósarokba.

Onnan kattintva jutottam a következő idézethez, amelyben Somlói Zsolt úr, egy kétmilliárdos tendert egyedüli indulóként elnyerő csoport egyik cégének vezetője fejti ki a törvényességről vallott nézeteit:

...Ahogy egy APEH-ellenőrzésen vagy egy bírósági tárgyaláson, itt is csak a törvény betűje számít.

A törvény szelleméről szó ne essék. Kiemelés tőlem. Itt a teljes cikk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (24)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 1. péntek, 12:19 (#)

Pedig még csak 2008 van, mi lesz itt másfél-két év múlva?

2

Konrad, 2008. augusztus 1. péntek, 12:26 (#)

"Ahogy egy APEH-ellenőrzésen (...) itt is csak a törvény betűje számít." - ez mondjuk pont nem igaz. Ugyanis az APEH simán képes máshogy értelmezni a törvényt, mint mondjuk egy bíró (ha eljut olyan szakaszba az adott ügy).

3

robi, 2008. augusztus 1. péntek, 13:10 (#)

Nem úgy van, hogy Mo-n a bíró nemcsak a törvény szövegét veszi figyelembe, hanem szellemét is?

4

nyelv-ész, 2008. augusztus 1. péntek, 15:56 (#)

Hirtelen felrémlik egyik exminiszterünk képe, amint épp oktatja a vállalkozói kamarát, hogy végre már szakadjanak le az állami fejőstehénről.
Miközben az ő cége is egy állami tenderen lett vastag, ráadásul még gusztustalanabb módon, hiszen meg sem dolgoztak a pénzért, hanem csak egy másik cégnek strómankodtak.

5

Guczó, 2008. augusztus 2. szombat, 02:34 (#)

Jaj ne már, erre most majd rárepülnek a legyek jobbról-balról, és megint nem lesz mit olvassak mert összeköpik.
Hagyjátok ezt, semmi szükség rá. Okosabbak nem leszünk, jobb nem lesz, értelme?

6

katmandu, 2008. augusztus 2. szombat, 10:08 (#)

Csatlakozom Guczó véleményéhez: a Kispadon az ilyesféle, a haza közélet iszapjából szalajtott témáknak nincs igazán jó helye. Hagyjuk a mindenkit megrontó, árokszító mellékhatású aktuáldagonyázást a hanyatló bulvár ópiumának.

off: értem én, hogy de hát Kispadék is emberből vannak, rezonálnak a hazai trágyadomb ^H^H^H pol/közélet eseményeire, meg hogy övék a Kispad és arról írnak, amiről akarnak, de jobban örülnék, ha inkább a megszokott stílus dominálna, köszönöm a figyelmet.

7

nyelv-ész, 2008. augusztus 2. szombat, 12:35 (#)

Igazatok van abban, hogy semmi szükség a mindenoldali fikázókra, szekértáborokból nyilazókra. Nézzük inkább az aktuálpolitikától elvonatkoztatva, milyen kérdések merülnek fel az egységsugarú olvasóban:

- Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódó reklám-, pr-tevékenység, filmgyártás? Minek? A tévében fogunk arról reklámokat látni, hogy milyen ügyesen pályáznak a vidékfejlesztők az uniós pénzekre?

- Vagy a falusi önkormányzatoknak szóló oktató kisfilmek fognak készülni arról, hogy lám, a szomszéd falu hogyan pályázott helyes testtartásban, és hogy lám, mi minden vidékfejlődött a sok pénzből? Ehhez mondjuk egy pályázati weboldal bőven megfelel, ahol naprakészen megvan, mire és hogyan lehet pályázni. Lám, a múltkor is sikerült csekély kétszázmillióból(!) összehozni a kormányszóvivői oldalt.

- Vagy ami még rosszabb, miniszterek, államtitkárok mosolyognak majd ránk a képernyőről, hogy lám, megcsináltuk?

Ugyan nem vagyok naprakész a médiaiparban jellemző óradíjak terén, de a kétmilliárd forint valahogy elég nagyszabásúnak tűnik a kommunikálandó/kommunikálható témát illetően.

Szóval kíváncsian várom, mi a túrót kell kétmilliárdért kommunikálni.

8

tallian.miklos, 2008. augusztus 2. szombat, 20:29 (#)

"A törvény szelleméről szó ne essék." - Ne is. Az kis hazánkban sokszor még ijesztőbb, mint a betűje, és rosszabb morált közvetít, mint a nevezett Somlói úr...

"Nem úgy van, hogy Mo-n a bíró nemcsak a törvény szövegét veszi figyelembe, hanem szellemét is?" - De. Túl sok a gumiparagrafus, túl sok az olyan ítélet, ahol az egyetlen indok az, hogy csak.

9

marci macska, 2008. augusztus 3. vasárnap, 14:22 (#)

A hajót elhagyó patkányok analógiája azért sem alkalmazható, mert a milliárdos tenderek esetében szinte mindig konszenzusos döntés születik a hajón éppen nem tartózkodó patkányokkal. Laikus számításaim szerint kb. 20 év, mire az "egyéb" szempontokat megelőzhetik a szakmai érvek.

10

nyelv-ész, 2008. augusztus 3. vasárnap, 15:16 (#)

Miért, mi lesz 20 év múlva? Illetve mi az, ami 20 év alatt fejti ki a hatását? Van valami korrupcióellenes antibiotikum, amit most kell beadni a politikusoknak, és 20 év, mire hat?

11

Marcimacska, 2008. augusztus 3. vasárnap, 16:38 (#)

Bízom a gyerekeinkben, akik nem kizárólag itthon szocializálódnak.
A korrupció sosem tűnik el, de talán nem lesz ilyen gyomorforgató.

12

Benny Lava, 2008. augusztus 3. vasárnap, 16:52 (#)

A szomoprú, hogy sajnos nem nagyon tudunk mit csinálni, csak hasonlóképp reménykedni...

13

wattafilling, 2008. augusztus 3. vasárnap, 18:40 (#)

nyelv-ész #7-es kérdései, bár lehet, hogy enyhén komikussá hangolják a témát, azért valóban felvetnek aggályokat, már, ami a megfelelő pénzek helyes irányba ömlesztését illeti ...
Ennyi pénzből azért jó pár tönkszéli kis falu költségvetését rendbe lehetne tenni - ez is jó reklám lenne ...
Azt is megértem, hogy az itt hozzászólók borzadnak a témától. Viszont azt hiszem, nagy baj, ha nem a gondolkodó emberek (pl. az itteni szerzők és olvasók), elmélkednek a valós problémákról, hanem bulvárharangok kongják - amúgy hiteltelenné vált hangjukon - ezeket a híreket; az a közönség pedig legkevésbé alkalmas civil(izált) megoldásra. (Biztos nincsen igazam, mert sajnálnám, ha az lenne.)

14

vanp, 2008. augusztus 4. hétfő, 14:11 (#)

szerintem meg pont nyelv-ész bulvárkodik. a cikk szerint ugyanis eu előírás a keret 0,4 százalékának kommunikációs irányú elköltése. vagyis ha jól számolok nemhogy 2, de 5,2 milliárdról kellene pályázatot kiírni. de legalábbis ekként elkölteni.

15

nyelv-ész, 2008. augusztus 4. hétfő, 16:34 (#)

vanp,

valóban szerepel ilyen, a "körülbelül 0,4 százalék" kifejezéssel, de hát ez értelemszerűen az összeg nagyságának függvényében változhat. Nem vagyok benne biztos, hogy az EU zokon veszi, ha nem költünk 2 vagy pláne 5 milliárdot erre a célra, hiszen ez a kikötés arra vonatkozik, hogy a pályázati lehetőségek és az eredmények megfelelően legyenek kommunikálva.

Ugyebár megeshet az is, hogy akár 5 milliárdot eltapsolunk úgy, hogy senki nem értesül semmiről, az EU-s előírások papíron mégis teljesülnek.

16

zsombor, 2008. augusztus 4. hétfő, 20:59 (#)

én írtam a cikket, álmomban nem gondoltam volna, h a kispadon látom viszont...

@nyelv-ész (7)
igen, ezekre fogják költeni, de ahogy wattafilling (13) írja, kötelező ennyit és ezekre költeni, úgyhogy inkább az a kérdés, jól csinálják-e vagy rosszul. a vidékfejlesztési pénzeknél például nem mindegy, hogy hányan hallanak ezekről a lehetőségekről és felbátorodik-e, aki csak innen és nem az önkormányzati haverjaitól hall róla.

óradíjak: a kétmilliárdban benne van a médiafelületek (tévészpotok, sajtóhirdetések stb.) díja és négy évre szól. leosztva ~400M egy évre (másra is elmegy ez-az), ami egyáltalán nem kirívóan sok.

minket inkább a fura feltételek zavartak, amikor megírtuk ezt, ahogy az eredeti linkdobozban linkelt, másik tenderről szóló cikknél is: hogy van egy rakás szokatlan szakmai feltétel, amit aztán az teljesít, aki veszi a fáradságot, hogy megoldja - ez biztosan nem jó irányba szórja az energiákat.

(ja, és az 5Mrd: megvan az, volt még pár tender.)

17

vanp, 2008. augusztus 4. hétfő, 21:48 (#)

hogy maradjak tobábbra is az ördög ügyvédje, nálam a cikk pont az ellenkező irányban ébresztett némi "rácsodálkozást". kis túlzással érintőleges területen dolgozom, bár topik tekintetében nagyon más szektorban, de hogy egy teljes szakma értetlenül pislogjon egy iso-tanúsítványt illetően, azé meglepő. noha mifelénk sem alapvető követelmény, de szerintem aki kicsit is úgy érzi hogy piacon dolgozik és beeshet - urambocsá - más országból megrendelés, vagy - kisemmerem mondani - más országban is megpróbálhat megrendelést szerezni, annak azért eleve ott van a szekrénben. az hogy eu-referenciákkal senki nem rendelkezik, az megint sokat sejtet a szektorról. itt urambátyám (haveröcsém) megrendelések zajlanak, kicsiny elszóródó morzsák körül kicsiny cégek alakulnak-bomlanak és nem áll össze senkinél makulátlan referencia-anyag. legalábbis nekem a sopánkodásból ez jön le. (persze lehet, hogy itt amolyan keirecu-hálózatok állnak itt a szemünk előtt össze, mert ugye nagy az országban a bizalom index és az ilyen hülye formalitásokra felesleges adnunk - csak én állok teljesen rosszul az egészhez.) amúgy gondolom zsombor inkább rám utaltál az előbb vissza.

18

nyelv-ész, 2008. augusztus 5. kedd, 06:59 (#)

"...vidékfejlesztési pénzeknél például nem mindegy, hogy hányan hallanak ezekről a lehetőségekről és felbátorodik-e, aki csak innen és nem az önkormányzati haverjaitól hall róla..."

Értsem ezt úgy, hogy ezekre az EU-s pénzekre nem csak önkormányzatok pályázhatnak, hanem mondjuk Mari néni a csirkekeltetőjére is kérheti?

19

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. augusztus 5. kedd, 12:30 (#)

A 0,4 százalékot kötelező erre költeni, de az nincs előírva, hogy a tartalma mi legyen az "erre"-nek.. Lehetne úgy is elkölteni, hogy az főként a helyi közösségeket szolgálja, persze akkor nem nagy központi médiahacacáréra lenne szükség.
De nem is ez zavar igazán, még az a korrupció sem, ami mögötte van. Legyen..., de amit reklámoznak vele (vagyis maga a vidékfejlesztés) legalább az lenne igazán hasznos, értelmes módon megoldott.

20

zsombor, 2008. augusztus 5. kedd, 14:54 (#)

@nyelv-ész (18)
vannak benne agrárpénzek is, nem csak vidékfejlesztés. Mari néni feltételezem, nem, biztosan van egy racionális mérethatár, de a Marinénifalva és Vidéke Mgtsz. mondjuk már igen.

@vanp (17)
az EU-ref nem az ügynökségeken múlt, egyösszegű, nagy értékű kellett, nem lehetett összeadni, egyjegyű mennyiségű ilyen projekt volt egyáltalán. az ISO-nembirtoklás tényleg kicsit furcsa.

(rád akartam visszautalni, igen)

21

Guczó, 2008. augusztus 6. szerda, 21:24 (#)

#12 Benny Lava:
Pontosan ezért utálom az ilyen témafelvetéseket, mert mindig az a vége hogy mindenki klasszul kielemzi hogy miért szar az egész úgy ahogy van és miért vagyunk tehetetlenek a Felsőbb Erők ellenében meg hogy ezt mennyire utáljuk. Aztán ennyi is a dolog, minden marad ahogy van, mi meg szarul érezzük magunkat - de annyira mégsem, mert mi megmondtuk/kielemeztük. Magyar átok, jó lenne túllépni ezen.

Velemenyem szerint kovetendo strategia azoknak, akiket (1) bosszant egy hasonlo hir es (2) nem huznak hasznot belole:
a) Ha ugy gondolod hogy eselyed sincs tenni annak erdekeben hogy valtozas tortenjen es kulonosebben nem erzed erintettnek magad, ignorald a dolgot es maradj csendben.
b) Ha ugy gondolod hogy eselyed sincs tenni annak erdekeben hogy valtozas tortenjen de erintettnek erzed magad, cselekedj a mindennapjaidban ugy ahogyan szerinted mindenkinek kellene, promotald. Pozitivan, ne hagyd hogy lehuzzon a mocsar (ld. "Mindenki adot csal, hulye vagy?")
c) Ha ugy gondolod hogy tudsz tenni annak erdekeben hogy valtozas tortenjen, tedd amit szuksegesnek gondolsz, aztan szamolj be az eredmenyrol (ne elotte gondolatkiserletezz, de amikor mindent tudsz es megtapasztaltal akkor konyortelenul).
d) Ha tettel az ugyert es megis kiabranditoan alakult, kiabalj, csinalj botranyt, mutasd fol a bizonyitekokat, mutogass ujjal a felelosokre.

22

nyelv-ész, 2008. augusztus 7. csütörtök, 18:34 (#)

És mi a helyes eljárás akkor, ha

(1) nem bosszant a hír, mert már tele van ilyenekkel a padlás,
és
(2) nem húzok hasznot belőle?

Ez esetben szabad kimondanom, hogy:

(1) a 0,4%-os előírás azt jelzi, az EU-bürokratáknak is szalma van az agyuk helyén,

és

(2) lehet a legutolsó PR-ügynökségnek is ISO-minősítése meg sokmillió forintos infrastruktúrája, a mutyitenderen mégis az én kutyám kölykét hozom ki győztesnek?

23

Guczó, 2008. augusztus 14. csütörtök, 03:08 (#)

Mondd, persze. Ettől mi is fog változni?
Azon túl hogy ezt most a világba kiáltottad, tettél azért hogy másképp legyen?

24

nyelv-ész, 2008. augusztus 14. csütörtök, 06:24 (#)

Tettem, és tenni is fogok.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork