Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


TEÁOR

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. szeptember 1. hétfő, 06:40 | 36 hozzászólás

Békés természetű, többnyire szabálykövető ember vagyok, és ez érvényes a saját kis cégem dolgaira is. Tiszták vagyunk, mint a fehér galamb, befizetjük, amit kell, betartjuk a szabályokat. Soha nem értettem azokat a kollégákat, akik folyton az állam meg az adóhivatal packázása miatt nyavalyogtak.

Egészen mostanáig.

Aki nem tudja, mik azok a TEÁOR-számok, alapvetően boldog ember. Talán úgy definiálnám neki röviden, hogy a cikkben később leírtak ellenére a TEÁOR nem a "Töketlen, Esztelen, Ártalmas, Ordenáré Rendelkezés" kifejezés rövidítése, hanem egyszerűen csak hiábavaló számkódok rendszere, amellyel az állam - persze sikertelenül - megpróbálja beskatulyázni, hogy mivel foglalkoznak a hazai cégek: például hasadó anyagot forgalmaznak vagy temetkezési szolgáltatásokat nyújtanak, esetleg mindkettőt (ilyen sorrendben).

Ennek a buta, bürokratikus számozósdinak eleve nem látom értelmét, ráadásul a körülötte megszülető adminisztrációs szabályok a nevetségestől a bizarrig terjedtek. Jó hír tehát, hogy a kormány a minap úgy döntött: eltörli az egész rendszert. Épp ideje volt már.

Viszont ahogy csinálták, az megalázó fricska a tisztességes vállalatoknak.

Illetékes szerveink már lassan - vagy több mint? - egy éve folyamatosan tologatott határidőkkel riogatják a magyar cégeket, hogy a buta számkódok öncélú módosításai miatt vezessenek át mindenféle változtatásokat az egyébként teljesen korrekt céges papírjaikban, és ezért persze fizessenek feleslegesen az ügyvédjüknek. A változtatási előírásokhoz időközben újabb fölösleges előírások társultak; ezért kellett a határidőket módosítgatni, mert azt talán még a hivatalok is megértették, hogy ha minden vállalatot ügyvédhez zavarnak, majd a határidő lejárta után elölről kezdik az egészet, majd megint és megint, abból előbb-utóbb forradalom, de legalábbis anarchia lesz. Úgyhogy tolták, tologatták a dolgot, a végén már a saját törvényei(n)kre is fittyet hányva lebegtettek meg újabb és újabb haladékokat.

Amikor néhány hónapja ennek ellenére nekiláttunk, hogy mi is megcselekedjük, amit megkövetel a haza, az ügyvédem első mondata ez volt: nem akarlak lebeszélni róla, szívesen elfogadom a pénzedet, de figyeld meg, hogy Magyarországon mindig az jár jól, aki nem tartja be a szabályokat. Majd emlékezz, hogy én előre szóltam.

Mosolyogtam rajta, de a jövőbe látott.

Amikor a napokban TEÁOR eltörlését bejelentő sajtótájékoztatón megkérdezték Draskovics Tibort, hogy akkor most mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, akik betartották a szabályokat, és mint kiderült, fölöslegesen verték költségekbe magukat, akkor a miniszter nem azt mondta: "Jogos a felvetés, őnekik rendkívüli adójóváírás formájában visszatérítjük az így keletkezett költségeiket." Nem is azt mondta: "Tőlük őszintén elnézést kérünk a szánalmas töketlenkedésünk miatt." De még csak nem is azt mondta: "Ők ezúttal tényleg nem jártak jól, de annak talán ennek ellenére örülnek, hogy a vállalatok dolga mostantól egyszerűbb lesz".

Nem, a miniszter ezt mondta:

A törvénytisztelő vállalkozásokat köszönet illeti.

Lefordítom magyarra: "Kit érdekel. így jártak".

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (36)

1

nyelv-ész, 2008. szeptember 1. hétfő, 07:47 (#)

Jó a sztori. Remélem, nemsokára az ITJ és SzTJ-számokkal is ugyanez fog történni.

Azt viszont nem írtad meg, hogy:

1.: A TEÁOR rövidítés a "Tevékenységi körök Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere". Pedig ez olyan gyönyörű megfogalmazás, hogy a bikkfanyelv top 10-ben a helye.

2.: A TEÁOR-számok helyett jövőre a vállalkozók fülébe billogot tesznek, hogy ha elkószálnak a mezőn, akkor aki megtalálja őket, helyesen be tudja sorolni a TEÁOR-t kiváltó MBVVSZTHEOR jegyzékben, azaz a "MarhaBillogot Viselő Vállalkozók Szent Tehén Hivatali Egységes Osztályzási Rendszere" nevet viselő új, teljesen bürokráciamentes rendszerben.

Az első billogok köszönetképp a 2008. év folyamán jogkövető vállalkozásokat illetik.

2

yaanno, 2008. szeptember 1. hétfő, 07:57 (#)

Veretes írás, köszi.

Az ominózus értesítő, amíről írtál, valóban akár többszázezer forintos büntetést is kilátásba helyezett a nem szabálykövetők ellen.

3

Richárd, 2008. szeptember 1. hétfő, 08:32 (#)

Ezzel a laza mondattal adtak egy erős pofont a kommunikálandó fehéritési stratégiájuknak.
Ki akar ilyen feltételek és ilyen intézkedések nyomán fehéredni?

Egyébként egyetértek. Sőt:

http://probadolog.blog.hu/2008/08/29/draskovics_teaor_adofizetok_bekaphatjak

4

katmandu, 2008. szeptember 1. hétfő, 09:03 (#)

Abszurdisztáni szép napok, business as usual.

Drazsé persze miért is nyilatkozott volna mást? Ez az egész hazai politikusi gárda nem így szocializálódott. Korrekt nyilatkozatokat, Ervin, majd azoktól várj, akik a 30. életévüket 40 év múlva fogják betölteni.

Ami a TEÁOR-t illeti, azért valahol nem rossz gondolat az, hogy követni és szükség esetén neadjisten engedélyhez kötni lehessen a vállalkozások tevékenységét.

Sok más mellett az az egyik tragédiája ennek az országnak, hogy csak végletekben képes gondolkodni. Ami nem fekete, az fehér, ha nem neoszocliberális, akkor náci, ha nem káosz, akkor bürofasiszta diktatúra. Ezért nem jut ötről a hatra, eltotojázza a lehetőségeit, a társadalma meg varrás mentén reped, előbb-utóbb az élelmesebbje ki fogja kiáltani a Dunántúli Köztársaságot vagy valamit és a többieket visszakergeti a limes mögé. Na mindegy :)

A TEÁOR-módosító rendelkezésről a mi kis cégecsként is hallott, tanakodtunk, mi legyen, mondták, hogy ügyvédünkhöz menjünk, új iratok, pénzt készítsük elő. Ügyvédünk elment nyaralni, bölcs házi vezérünk pedig azt mondta, akkor nem kell elkapkodni, majd szeptemberben visszatérünk a dologra. Most pedig már le is vehetjük a napirendről. Istenbizony meg akartuk csinálni, egész nyáron spóroltunk rá, szóval Drazsé köszönetét ezúton is bezsebeljük :)

5

gondolatok, 2008. szeptember 1. hétfő, 09:05 (#)

Az biztos, hogy elsőre csak egy újabb bürokratikus szabálynak tűnik, de van szerepe a TEÁOR-nak: mint a legtöbb osztályozási rendszer, ez is egy kapocs szerepét tölti be, ami összeköti a legkülönbözőbb iparágakban tevékenykedő, legkülönbözőbb termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó hatalmas mennyiségű és folyton változó cégvilághoz kapcsolódó statisztikai és szabályozási rendszereket. Nem mindegy, hogy a cég Kis Jolán '92 Bt., vagy egy elsődlegesen virágkötéssel foglalkozó cég; a Kis Jolánt max ismerősei és üzletfelei ismerik, de a TEÁOR kódját bárki bármikor bárhol. Szóval van értelme, de elsőre valóban csak egy plusz tehernek tűnik.
Két példa úgy hirtelen:
1. azt, hogy melyik áru lehet 5%-os adónembe besorolva a VTSZ mondja ki (http://www.apeh.hu/tablazatok/afakulcs_adomen);
2. a KSH összes kimutatása valamelyik statisztikai rendszer segítségével tud csak működni; egyébként a Kis Jolán '92 Bt. kinek egyértelmű, hogy mivel foglalkozik?

Egyébként is ezek nem az állam újabb kreálmányai, hanem nemzetközi rendszerek honosított változatai.
Pár példa (világ -> EU -> hazánk):
1. HS -> CN -> VTSZ
2. ISIC -> NACE -> TEÁOR
3. (nincs?) -> CPA -> SZJ
3. (passz) -> PRODCOM -> ITO (BTO-t váltja fel)

(Az meg abszolút zárójeles dolog, hogy a KSH TEÁOR áttérését segítő oldala kihozta a témából amit lehetett korrekt kereszttáblákkal: http://portal.ksh.hu/pls/portal/vb.teaor_main.teaor03_fa )

Kicsit off voltam, de a hiba nem a TEÁOR-ban van, az teszi/tette volna a dolgát: időponttól, helytől, személytől összefogna egy hatalmas és összetett masszát. Csakhát a kommunikáció és ügyfélorientáltságot még tanulni kellene odafönnt is.

6

lipilee, 2008. szeptember 1. hétfő, 09:26 (#)

a kurvapecérek!
(egy szabálykövető vállalkozó.)

7

katmandu, 2008. szeptember 1. hétfő, 10:38 (#)

#6/lipilee:

Yipíí, de kik a kurvapecérek?

Mert elméletben talán a 96.04.04 jön szóba (képesítéshez nem kötött fizikai közérzetet javító szolgáltatás), esetleg a 78.30 (egyéb emberierőforrás-ellátás, -gazdálkodás, Abendstrichfraugruppenführer kategóriában), de itt konkrétan kikre gondoltál? :)

8

Zs, 2008. szeptember 1. hétfő, 10:51 (#)

#4 honi logika alapján lehet, hogy meg fognak büntetni mert nem tartottátok be a határidőt:), majd miután befizeted a büntit eltörli a TEÁOR számodat.

9

ern0, 2008. szeptember 1. hétfő, 11:00 (#)

Utoljára 1998. körül, a textiliparban találkoztam ilyen statisztikai kódokkal, ha jól emlékszem, ITJ-ről álltunk át BTO-ra. Azt nem lehet mondani, hogy a textilipar nagy újdonság lenne a világban, mindenesetre
- volt módosítás rendesen, nemcsak átsorszámozás történt;
- akadt termékünk, amihez nem találtunk egyértelmű kategóriát.

A sztori viszont gyönyörű.

10

Boca, 2008. szeptember 1. hétfő, 11:10 (#)

Ja, a kurva anyjukat! Arról csinálhatnának statisztikát, hány vállalkozó hány felesleges órát töltött az okmányirodai ügyintézéssel, ez az államnak mennyi pénzébe került, hogy az ügyvédi költségeket kiegészítsem egyéb bosszankodással.
Sztm ha lenne egy adójóváírás, az többet hozna belső országimázsban, fehéredésben és bizalomban mint bármi más. De nem nézem ki belőlük, ha egyszer nincs semmilyen kényszerítő erő.

11

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 1. hétfő, 11:20 (#)

gondolatok (5), elméletileg még igazad is lehetne, de ez csak akkor működött volna valóban megbízhatóan, ha a cégek tényleg dinamikusan használták volna a valós tevékenységeiknek megfelelő számokat - tehát levették volna azt, ami elvavult, és felvették volna azt, ami bejött, továbbá változtatták volna a fő tev.kört is, ha az a gyakorlatban változott.

ez azonban sosem volt így, mert a TEÁOR által megkívánt bürokrácia (pl. a legutóbbi időkig céges okirat-módosítások a tev.körök változása esetén) egyszerűen túl stupid volt ehhez. köze nem volt a valós világ dinamizmusához.

ennél fogva állítom, hogy a gyakorlatban nincs és nem is volt igazad: a TEÁOR valójában nem működött már jó régóta, bármilyen statisztikákat csináltak a meglévő számok alapján.

és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a gyakorlatban egyáltalán miért lenne érdekes, hogy Kis Jolán bt-je elvileg *főleg* mit csinál? ez tökre nem életszerű. ha neked van valami üzleted velük, akkor nyilván megnézed, hogy az adott dologhoz értenek-e, de nem az alapján fogsz mellettük vagy ellenük dönteni, hogy mi szerepel róluk egy sokéves adatlistán.

12

gargoyle, 2008. szeptember 1. hétfő, 11:30 (#)

ismerosi korben sikk volt az uj vallalkozasnal az urkutatast is felvenni a tevekenysegi korok koze, ezzel is segitve gondolatok munkajat a KSHnal (:

13

fater, 2008. szeptember 1. hétfő, 11:53 (#)

Az ügyvédem azt javasolta anno, hogy várjunk mivel kitolták december 31-ig a határidőt. Az ügyvédek között is van különbség (bár lehet ezt neked is mondta).

14

fater, 2008. szeptember 1. hétfő, 11:55 (#)

meg az űrszállítást :)

15

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 1. hétfő, 13:13 (#)

"és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a gyakorlatban egyáltalán miért lenne érdekes, hogy Kis Jolán bt-je elvileg *főleg* mit csinál?"
Például azért, mert, ha azt csinálja, ami engem elvileg érdekel, akkor elvileg érdekes lehet a számomra.Ha üzleti partnert keresel, akkor minden információ fontos.
De az ország statisztikai leírása szempontjából is fontos - lenne.
Az egy teljesen más kérdés, hogy ebben az országban a hivatalok hogyan "oldják meg" a feladataikat.

16

nyelv-ész, 2008. szeptember 1. hétfő, 13:46 (#)

#15:

Kíváncsi lennék, mit kezdesz egy olyan vállalkozással, amely a műszaki fejlesztés meg az informatikai tartalomszolgáltatás mellé felveszi tevékenységnek a dohányáru-nagykereskedelmet és a műanyagfeldolgozást is?

Pedig volt ilyen, szipkákat meg műanyag szopókás szivarokat gyártott, és a saját maga által fejlesztett webáruházban értékesítette :-)

Ehhez képest lemegyek hídba, ha a TEÁOR-száma alapján megállapítod róla, hogy potenciális üzleti partner.

17

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 1. hétfő, 14:09 (#)

nyelv-ész!
Remélem testnevelésileg edzett vagy:)
Ha például lúdtollat árulok nagyban, akkor egyből tudni fogom, hogy érdektelen. Ha viszont PVC-granulátumot, akkor felemelem a telefont, megnézem az összes cégbírósági adatát, stb.
Hogyan fogalmazzam udvariasan..? Nem valami sajátos csak nálunk alkalmazott dologról van szó (TEÁOR).

18

atmann, 2008. szeptember 1. hétfő, 21:14 (#)

19

Adi, 2008. szeptember 1. hétfő, 22:46 (#)

Az egészben az a legszebb, hogy a TEÁOR-változtatás pénzes móka volt nálunk, az ügyvédi díj miatt. Számtalan cikket lehetett olvasni arról, hogy mindenféle más EU-tagállamban ezt állambácsi ingyen megcsinálta mindenkinek - végtére is azért adózik az ember, hogy szolgáltatásokat kapjon cserébe, nemde?

Mi ebbe szerencsére nem futottunk bele, mert "a lustaság fél egészség" alapon nem is kezdtük el megváltoztatni, amikor meg megtudtuk, hogy december 31-ig kitolták a határidőt, akkor pláne nem. De egy egyéni vállalkozó barátom pl. az önkormányzatnál 3 órát várt a sorban emiatt, majd még 2 órát volt bent az ügyintézőnél, amíg kisilabizálták, hogy melyik régi tevékenysége minek felel meg.

Kedves jelenlévő, szabálykövető vállalkozó felebarátaim, idézem a "klasszikust", mondjátok lassan utánam:

"El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!"

20

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 2. kedd, 13:54 (#)

"amíg kisilabizálták, hogy melyik régi tevékenysége minek felel meg."
Ha pedig nem tudták megoldani a feladatot, akkor a cégnek be kellett szüntetnie a tevékenységét!!!!

21

katmandu, 2008. szeptember 2. kedd, 14:52 (#)

#18/atmann:
off:

Ha már így szóba került Pjotr Alekszejevics, akkor mondsza, miért iszonyodsz az anarchia szótól, Bakunyinra? :)

Azt értem, hogy a fejetlenség magyarabb, de a káosz mitől jobb (azon túlmenően hogy rövidebb és hogy nem teljesen szinonima)?

22

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. szeptember 2. kedd, 16:01 (#)

Ha szabad értelmeznem az "elhangzottakat": nem iszonyodik, éppen ellenkezőleg. Az anarchia (hatalom nélküliség) nem egyenlő a zűrzavarral, fejetlenséggel.

23

katmandu, 2008. szeptember 2. kedd, 16:13 (#)

Hüm, hát a szó politikai értelmében valóban nem, a köznyelvbe átszivárgott jelentésbővüléses izéjében viszont igen. Na mindegy, mint a nóta is mondja, "Oroszország / Amerika / Egy nagy lila :) anarchia".

24

apoka, 2008. szeptember 3. szerda, 19:23 (#)

Jó lesz vigyázni. A nagy Guru azt mondta, hogy novemberben fogják megszavazni, hogy ne legyen TEAOR szám. És ha nem szavazzák meg? Egyelőre én is a pofára esettek között hajtok, de már nem sokáig. Beborítom az egészet és megyek munkanélkülire. Most kezdődik a jólét. :)

25

fater, 2008. szeptember 4. csütörtök, 09:32 (#)

és IGEN, hajrá magyarisztán
http://hvg.hu/gazdasag/20080904_teaor-szamok_cegugyintezes_irm.aspx

26

alfa155, 2008. szeptember 17. szerda, 12:46 (#)

hihetetlen:
http://hvg.hu/kkv/20080917_teaor_cegtorles_november.aspx

27

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 17. szerda, 13:21 (#)

:O

28

nyelv-ész, 2008. szeptember 17. szerda, 22:38 (#)

Ó, hogy a bürokratáknak mi mindenre van idejük!

"A tervezet szerint 2009. március 1-jéig törölni fogják a cégjegyzékből a TEÁOR-számokat; ... ezeket a jövőben csak statisztikai célból fogják nyilvántartani."

Na most akkor törlik, vagy nyilvántartják, és ha törlik, akkor előtte mi a fenének kell átsorolni, utána meg minek nyilvántartani?

Ki érti ezt?

29

alfa155, 2008. szeptember 19. péntek, 13:10 (#)

es a story folytatodik : http://hvg.hu/kkv/20080919_teaor_forditokulcs_evvege_nincs_torles.aspx

30

methan, 2008. szeptember 19. péntek, 15:53 (#)

ajjaj, már látom, hogy ez a poszt a kommentek számában rövid úton előzni fogja az oroszpéter-féle borotválkozósat.

31

katmandu, 2008. szeptember 19. péntek, 17:23 (#)

Kész haszon ide járni.
A #26 után már kezdtem beparázni, körtelefonok stb., erre most jő methan és pihegve kommentel, már az ajtóból fordultam vissza :)

www.dickwhois.com :)

32

methan, 2008. szeptember 19. péntek, 21:33 (#)

nem biztos, hogy értjük egymást, monami.

33

katmandu, 2008. szeptember 19. péntek, 21:39 (#)

#32/methan, ha ez nekem szólt, akkor fejezd ki magad részletesebben, mert majdnem értem, de mégsem :)

34

methan, 2008. szeptember 19. péntek, 21:51 (#)

katmandu, épp így vagyok ezzel én is (a #32 #31-re cserélendő). megszólítva érzem magam, de nem világos, mivel. a #31 valamiféle feladvány?

35

katmandu, 2008. szeptember 20. szombat, 08:24 (#)

#34/methan:
Ó, közben kiderült az ok. Szeleburdi katmandu hebehurgya kommentelésével van dolgunk.

Elnéztem eggyel a kommenteket és alfa155-ét (#29) neked tulajdonítottam (biztosan azért, mert a tiéd jött utána legutóbbiként). A #31-ben a "methan" nevet kell kicserélni alfa155-re és máris minden értelmet nyer. Érintettektől elnézést.

36

Author Profile Page alfa155, 2008. szeptember 20. szombat, 08:46 (#)

katmandu, a 29-es után én nem gondolom, hogy vége lenne ennek a mizériának, így a jövő héten további paráztatások várhatók! Bár lehet, hogy egyszerűbb lenne, ha mindannyian frissítenénk TEÁOR kódjainkat es akkor érdektelen lenne az egész téma.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork