Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Legyen ön is elemző!

NagyGa1 cikke a Blog rovatból, 2008. november 14. péntek, 09:59 | 6 hozzászólás

Attól, hogy valaki egy neves cégnél dolgozik presztízzsel bíró munkakörben, még lehet irtózatos idióta.

Nem, nem A "Válsággal" foglalkozik a bejegyzés, bár az is megérne egy nagyon hosszú misét, hanem a Citibank elemzőjének tudatlansága / nemtörődömsége verte ki nálam a biztosítékot.

Hivatkozott cikk november 11-edikei dátumozású, egy nappal az Allianz biztosítási csoport negyedéves eredményének nyilvánosságra hozatala utáni:Citi Downgrades Allianz SE (AZ) to Hold, Removed From Favored List
November 11, 2008 8:09 AM EST

Citi analyst says, "In our view Allianz has been slow to react to problems thrown up by the credit crisis, not hedging its equity stakes more aggressively and sticking to its belief that Dresdner was a good fit for the group long after investors had come to the conclusion that this was not the case. This has not been helped by moves such as the recent investment in The Hartford; this has been a poor financial investment (the US$750 million equity stake has fallen in value by 50% since the deal was announced), and with strategic options limited by Allianz's own lack of flexibility and weak share price...Furthermore, the reduction in 2009/2010 forecasts means that underlying free capital generation will now not match previous expectations, making it harder for the company to rebuild its financial strength..."


Ugyanis az egész leminősítést enyhén szólva is zárojelbe teszi, hogy a tisztelt elemző valószínűleg sem a negyedéves eredményt nem olvasta, sem az elmúlt egy hónap híreit, ugyanis ha csak egy pillantást vetett volna rájuk, akkor tudná, hogy az Allianz gyakorlatilag már eladta a Dresdnert a Commerzbanknak, ergo mostantól nem kell negyedévente eurómilliárdokat költeni a Dresdner veszteségeire (illetve a német jóléti állam okán ott nyaraló, kirúghatatlan munkavállalókra).

Ha kicsit jobban utána nézne, akkor az is tudná, hogy éppen nincs pénzszűkében a vállalat, és a következő fél évben könnyen átmehet felvásárlási üzemmódba. Annál is inkább, mivel időközben kiesett az egyik világszinten legnagyobb vetélytárs (AIG), aminek a részeit igen gyorsan elkezdik majd értékesíteni, hogy vissza lehessen fizetni az amerikai adófizetőknek az általuk eddig folyósított 150 milliárd dollárt. Az AIG-t ráadásul igencsak sürgeti az idő, mert már így is kerülik az ügyfelek, van elég verseny a piacon, lehet más, jobb hírű céghez is menni, illetve nagyobb ügyfeleknél előírás, hogy csak bizonyos minősítés feletti biztosítóval köthetnek üzletet, ergo azok automatikusan kiesnek, ha pl az S&P leminősíti. (Amit gyanús, hogy eddig nem tett meg...)

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy éppen a cég az elemző által megkritizált konzervatív volta miatt nincsen most bajban, mert anno nem ugrott fejest a legújabb hitelbiztosítási pénzügyi termékekbe, emiatt bár kevésbé volt papíron jövedelmező az amerikai konkurenciánál, de most nem kell 150 milliárddal megmenteni a csődtől.

Igaz a Citinél sem szívesen lennék elemző mostanában.

(A szerző az Allianz alkalmazásában áll, bár különösebben nem érdekli a részvényárfolyam.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

ZaZie, 2008. november 14. péntek, 14:01 (#)

Hát igen, és nincs egyedül ez a kiváló szakember. Például az épphogy nem csődbe jutó Morgan Stanley-nek is volt képe 600 (!) forintra taksálni az OTP-t. A Moody's leminősítése is elég gyanús volt. Szerintem ez a szakma tele van félőrültekkel.

2

NagyGa1, 2008. november 15. szombat, 01:06 (#)

Hja, a célárak meg a másik dolog, ami igen nevetséges.

Ez az egész szektor erről szól: manipulálni akit lehet, becsábítani a sok szerencsétlent. Nagyjából senkinek egy szavát sem szabad soha elhinni.

Pl tényleg komolyan gondolta tavaly Bernanke az egyik első kamatvágás után, hogy a probléma "contained"?
Ennyire nem lehet hülye, szerintem nyilvánvalóan hazudott. Hasonlóan Paulson 700 milliárdos csomagja, amit jóvá is hagyatott a kongresszussal, na az meg a banki haverok / családtagok veszteségeinek adófizetőkkel való leiratását szólt, csak aztán a Britek kicsit keresztülhúzták a sokkal igazságosabb bankállamosítással (ami ugye nem csak a veszteségeket veszi át, hanem az eszközöket meg az esetleges profitot is, aztán ha pozitív a végeredmény akkor lehet majd visszaprivatizálni, ha nem, akkor meg az eredeti részvényeseknek csoki).

Még szerencse, hogy az angoloknál az van kormányon, aki.

3

NagyGa1, 2008. november 15. szombat, 01:08 (#)

(Keveslem az eddigi egy kommentet, úgyhogy legyen itt mindjárt öt. Tadááá.)

4

dw1, 2008. november 15. szombat, 14:05 (#)

a minősítők pont azoknak dolgoznak, akiknek a papírjairól "véleményt" kell mondaniuk,nem pedig a befektetőknek.

látták előre hogy nagy bedőlés lesz, de amíg lehet tartották a szintet, nem volt érdekük leminősítgetni.

azért kíváncsi lennék egy belső meetingre mondjuk az s&p-nél, hogy feltette-e valaki a kérdést, hogy "de hát nem láttuk ezt előre?" vagy még maguknak is hazudnak?

5

Zs, 2008. november 15. szombat, 14:59 (#)

a célárfolyamnál már csak a technikai támaszon szoktam jobban nevetni:) Az elemzők olyanok mint a meterológusok, nagyjából meg tudják mondani, hogy tegnap mi volt...

6

ZaZie, 2008. november 17. hétfő, 17:15 (#)

Sajnos ez tényleg így van.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork