Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hol lehet földlabdás fenyőfát kapni Budapesten?

ervin cikke a Blog rovatból, 2008. december 19. péntek, 13:56 | 44 hozzászólás

Idén nem akarnék csak azért leöletni egy karácsonyfát, hogy néhány hétig a szobában álljon. Ha tudsz megbízható forrást földlabdás fa vételére vagy kölcsönzésére, lszi írd meg a hozzászólásokban vagy az üzenő füzetben. Köszönöm!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (44)

1

ddq, 2008. december 19. péntek, 14:06 (#)

pesthidegkut kornyeki _kerteszetekben_ (opcionalis solymar, meg pilis kezdetu faluk), ahol nincs a bejarat ele kipakolva a KARACSONYFA vasar tabla.

2

rgranc, 2008. december 19. péntek, 14:14 (#)

Már kiköltöztünk Pestről, de pár éve a 32-esek terén árulták így (és vissza is vették Karácsony után, olcsóbban). Nem tudom, van-e idén is...

És persze szerintem _minden kertészetben_, nem csak Pesthidegkút környékén... :)

3

katmandu, 2008. december 19. péntek, 14:19 (#)

Off: ervin, visszaviszed vagy kiültetitek ünnep után?

4

sdd, 2008. december 19. péntek, 14:38 (#)

a legrövidebb szobai tartózkodás és legodafigyelőbb gondozás mellett is nagyon kevés fenyő éli túl a karácsonyt, de azért drukkolok ;]

5

Schmidi, 2008. december 19. péntek, 14:58 (#)

Csepel plaza előtt, 4-5e Ft / db.

6

mami, 2008. december 19. péntek, 15:22 (#)

#4: nekem sikerült, a tavalyi fa lesz újrahasznosítva idén.

7

Author Profile Page ervin, 2008. december 19. péntek, 15:26 (#)

katmandu, van hova kiültetni is, de vissza is vihetjük, nincs preferencia. köszönöm az eddigi válaszokat!

8

ZaZie, 2008. december 19. péntek, 16:26 (#)

Óbudán, a Kolosy téren.

9

tekatana, 2008. december 19. péntek, 18:48 (#)

mondom a saját nonrepresentative statisztikát: 3-ból 1 élte túl a visszaültetést. azóta vágottat veszek.
a meleg szobában minden eltöltött nap csökkenti az esélyét, tehát néhány napnál tovább nem érdemes várni. egyébként nem könnyű dilemma: a leölés a rosszabb, vagy a kínzás... :)

10

moshi, 2008. december 19. péntek, 19:01 (#)

lehet, hogy csak a mi mérhetetlen bénaságunk, de az elmúlt öt év öt földlabdás fenyőjéből egy (1) maradt meg.

11

Author Profile Page ervin, 2008. december 19. péntek, 19:07 (#)

lelkesítőek vagytok! :)

amúgy én hajlandó vagyok akár másnap vagy harmadnap kiültetni, ha ez az ára. vagy egyből kiültetni a kertbe, de akkor meg nincs bent semmi. az élet súlyos gondjai! na meglátjuk.

12

HAlga, 2008. december 19. péntek, 19:49 (#)

Sajnos nekünk 4-ből 4 pusztult el az elmúlt években.
Túl meleg van számára a lakásban, és nem rendelkezünk zsilipelő rendszerrel, pl garázs.
Így vagy egyből kikerült a 2x fokból a mínusz néhányba és ebbe pusztult bele, vagy emiatt benntartottuk sokáig, de ekkor ellepték a friss hajtások az egész fát, majd ismeretlen okból hirtelen elpusztult a fa.
A legutóbbi esetben pedig átvágás áldozatai lettünk: a gyökérzete volt meglehetősen silány, sok mellékága "átvágás" áldozata lett.

13

r-, 2008. december 19. péntek, 21:37 (#)

nalunk 6-bol 1 maradt meg, de az csodaszepen megnott, 2 elszaradt kiultetes elott, 3 meg kiultetes utan, ez utobbi volt a legremesebb latvany

venni meg elvben akarhol tudsz, ahol arulnak nagyobb helyen fenyot, ott van foldlabdas is, de venni valojaban kerteszetekben erdemes, es kis fenyot minel nagyobb foldlabdaval, azaz ha tenyleg szeretned, hogy tuleljen, akkor a fenyo resze 50-60 centinel ne legyen tobb, es ehhez kepest aranytalanul nagy legyen a foldlabda, a meteres vagy nagyobb fenyok foldlabdajat ha rendesen megtartanak, be se birnad vinni a lakasba, akkora lenne a meretebol fakado sulya, es azert pusztulnak el, mert ahhoz, hogy megemelhetoek legyenek, ne tul nagy ladasok, iszonyatos sok gyokeret vagnak le rola, ami megmarad, keves lesz a megmaradashoz

14

kfgyk, 2008. december 19. péntek, 22:50 (#)

http://www.oazis.hu/oazis.php?oldal=hirek&action=Cikk&CikkId=291
Kerteszetis ismerosoktol ugy tudom, hogy a fa gyokerzete azonos kaliberu mint a koronaja, bar ezt nem fenyofelere mondtak konkretan, de azert igaza lehet r-nek, kicsi fenyot vegyetek nagy labdaval. Anno Hollandiaban az volt hetekig a bulvartema, hogy egy kerek evfordulos kerteszkiallitasra egy szazeves tolgyet ultettek at. Valami teherauto monstrum vitte a koronaval megegyezo meretu foldlabdaval egyutt a fat es ugy tudom sikerult is az akcio.
Amugy mas fejlett orszagokbeli emberek csodalkozni szoktak ezen a barbar szokason. En is ingadozok a cserepes, az aglevagos es a muanyag kozott...

15

tüske, 2008. december 19. péntek, 23:18 (#)

A pesti úti tesco parkolójában kérdeztük, jövő hét elejére ígértek földlabdás fenyőket.
(Rákoskeresztúr)

16

Charlie Brown, 2008. december 20. szombat, 00:42 (#)

Ez olyan dolog hogy ha a nép nem vesz karácsonyfát, akkor nem is termesztik őket, szóval nem lesz tőle több fa az erdőkben.

Nem tudom hogy van-e az évnek ebben a szakában ilyen kiszerelés, de én nem földlabdás, hanem _konténeres_ fát próbálnék venni, kertészetben. Azokat nem röviddel előtte brutalizálják ki ásóval a földből, elvagdosva egy csomó gyökerüket, hanem korábban ültetik őket konténerbe (gyakorlatilag egy nagyobbacska műanyag vödörbe), és ott növögetnek amíg valaki el nem ülteti őket. Az ilyen növényeket az év bármely szakában lehet ültetni, mert a konténerbe sűrű gyökérzetet tudnak növeszteni amit nem vagdosol szét ültetés előtt, így majdhogynem észrevétlenül lehet őket átpattintani az anyaföldbe. Így szerintem jó sansza vana fának hogy túlélje azt a kb 2 hét szobaklímát.

A nagyontuti óriás faátültető gép pedig régi kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=wit1aCanaqo&feature=related

Látszik, hogy a föld átmérője azért eléggé elmarad a koronáétól, de feltételezhető, hogy ha nem élnék túl elég nagy százalékban a fák ezt a műveletet, akkor nem gyártanának hozzá ilyen bazinagy és nyilván bazidrága célgépeket.

17

mei, 2008. december 20. szombat, 01:45 (#)

Par eve itt elo spanyol ismeros mondta, nem birja megszokni azt a novenykinzast, ami itt faállítás cimszo alatt zajlik. S mesélte, náluk Betlehemes terepasztalt alakitanak ki a gyerekek kedveert... es ajandekot is csak ok kapnak, amit nem a Jezuska, hanem a harom kiralyok hoznak, (a) nagy oromre. Nekem megtetszett ez is, meg az is, amit egy baratnomnel lattam, hogy posztobol vart, ruhakapcsokkal ellatott karacsonyfat tett ki a falra, s az advent alatt minden kapocsra kerult egy disz. Azt hiszem az elkovetkezo evekben a kettot otvozni fogom, s igy aztan feloldodik az elofat allitani barbarsag de muanyagot azert megse, viszont valami kis varazslat azert csak jo lenne, marcsak a kiskoruak miatt is dilemmám. Vagy egyszeruen csak feldiszitek egy fenyotobozt, valahogy igy: http://picasaweb.google.com/malyvacsiga/Bababarlang#5204173638199901090

18

Charlie Brown, 2008. december 20. szombat, 02:39 (#)

Növénykínzás? WTF?! Az érzékeny lelkű spanyol ismerős gondolom csupa műszálas holmiban szaladgál, a lakásában is minden műanyagból és fémből van, ő maga meg kizárólag fényt eszik, igaz? Itt volna az idje hogy beszóljon az ezredes és elrendelje a következő szkeccset, mert teljesen elhülyült a jelenet... 8/

19

katmandu, 2008. december 20. szombat, 08:26 (#)

Nana, az állatok és a növények percepcióiról csak sejtéseink vannak.
Még az állatok közül sem számolt be semelyik, hogy mi fáj neki, csak reakciók megfigyelése alapján (meg jó adag és néha eltúlzott antropomorfizált empátiával) következtethet az ember, hogy ha éreznek, akkor mit éreznek, és ez analóg-e hasonló emberi érzésekkel.

A növények sokkal nehezebben értékelhető reakciókat mutatnak, mert nem állatfélék, mint az ember is, így az ember nehezen értelmezheti. Ettől függetlenül vannak növényi reakciók, és hogy a növény érez-e és ha igen, akkor mit, azt nem tudjuk pontosan, de épp ezért senki emberfiának nincs joga kijelenteni, hogy a növény semmit se érez, annak nem fáj semmi (és ezután ácskapcsokat verni a fák törzsébe).

Ha a növényeket ÉLŐLÉNYNEK vesszük, akár az embert vagy az állatot (márpedig az), akkor bizony kínzásnak, fájdalmas dolognak vehető minden, ami az illető élőlény testi, biológiai működésébe kívülről, erőszakkal, sérüléseket okozva beavatkozik.

Ritka és barbár dolog eleven vemhes állatból kicsupálni a magzatát és megenni, de a növényi termések letépését a társadalom nem ítéli el. Az sem gyakori, hogy pl. egy nagyobb testű állatot álltában meglepnek és levagdossák a végtagjait, feldarabolják, mert szükség van a kültakarójára, csontjára. A fákat viszont törzsükben kettévágják, gallyazzák, kérgezik, nagyipari szinten.

Ezek biológiailag analóg dolgok, csak a társadalom kettős mércét alkalmaz, jó esetben tudatlanságból, rosszabb esetben álszentségből, de mindenképp hasznonlesésből.

Szóval az ezredes Pyton várjon még a szkeccs leintésével :)

20

Author Profile Page eszpee, 2008. december 20. szombat, 10:02 (#)

"Ezek biológiailag analóg dolgok, csak a társadalom kettős mércét alkalmaz, jó esetben tudatlanságból, rosszabb esetben álszentségből, de mindenképp hasznonlesésből." - én teljesen tudatosan használom ki azt, hogy a piramis csúcsára sikerült születnem, eszem zöldséget és gyümölcsöt, bőrcipőben járok, tojást reggelizek és ha nincs ebédre vagy vacsorára valami finom hús, már nem is igazi az a nap. Ha lehet, _feleslegesen_ ne kínozzunk senkit és semmit persze, de a foie gras például egyáltalán nem felesleges, szóval ott például leszarom, mit érzett a liba, mielőtt isteni étellé gyilkolták nekem.

Ez most melyik kategória? És mi a baj a haszonleséssel, még jó, hogy haszonlesésből cselekszem, hát mi másért?!

21

Author Profile Page eszpee, 2008. december 20. szombat, 10:05 (#)

katmandu, egyébként honnan veszed élőlénynek a dolgokat? mondjuk a vírusok, baktériumok, gombák is azok, ugye? hogyan számolsz el a lelkiismereteddel a mindennapos haszonleső élőlénykínzásaid után?

22

katmandu, 2008. december 20. szombat, 10:21 (#)

Élőlénynek a vírusokat nem venném, mert kizárólag más élőlényekkel együtt mutatnak csak életfunkciókat, önállóan nem.

Nyilván olyasmikről írtam, amik eléggé magasan szervezett (komplex, szervrendszerekkel rendelkező, a világgal való interakciótól függő stb.) élőlények. A baktériumoknál ilyesmikről nem lehet beszélni. Haszonleső baktériumkínzásról sincs szó, ilyen tevékenység nem ismeretes. Valsz arra gondoltál, hogy kórokozókat antibiotikumokkal legyilkol az ember, de ez nem hasznosításból történik, hanem védekezésből (analógia: gyomirtás a növényeknél, kártevőirtás az állatokál).

A gombák érdekes élőlények, mert se nem növények, se nem állatok, ha úgy vesszük, hanem önálló országot alkotnak. A helyzetváltoztatás képességének megléte mentén csoportosítva inkább a növényekhez hasonlítanak, de nem termelnek oxigánt, anyagcseréjük lebontó stb.

A gombákat az emberek általában megeszik, egyben, tehát a hasznosításukat az egyedek megölése előzi meg (ritka az olyan gombaétel, amihez csak spóratokokat használnak fel). Ezért hasznosítás céljából gombaölés (mitocídium) történik, de kínzás nem. (És milyen finom a gomba :) )

Szóval lelkiismereti probléma ebben az értelmezésben nincs, a kis szofizmust pedig kis biosz rendrakással ellensúlyoztuk.

23

katmandu, 2008. december 20. szombat, 10:30 (#)

Ja és ha nem lett volna egészen világos: a hozzászólásommal épp annak a farizeus és esetenként már extrém álláspontra akartam ráirányítani a figyelmet, amely féloldalasan, antropomorfizált, kissé filozofikus (és ezáltal blőd) alapokon egyes élőlényeket véd, másokat pedig leszar.

El kéne dönteni, hogy vagy-vagy. Mivel egységesen és totálisan csak akkor lehetne védeni az élőlényeket, ha ásványok lennénk vagy magunk is fotoszintetizálnánk, ezért ahogy Eszpee is írta, nyugodtan lehet enni (és/vagy másképp hasznosítani) azt, ami a piramisban elfoglalt helyünkön hozzáférhető.

Értelmetlenül kínozni semmilyen élőlényt nem kell (ez pl. érdekes off flame irányt vethetne fel a különféle vágásmódok összevetésével), a tápanyagok ránk gyakorolt hatásait is érdemes figyelembe venni (vörös húsokat hosszú távon jobb kiiktatni az étrendből, okos férfiember lehetőleg mellőzi a szója fogyasztását ésatöbbi). People Eating Tasty Animals :)

(Off: nekem is kitűnő bőr derékszíjam és bőrcipőm van, szőrmét nem hordok, mert hülyén néz ki rajtam, viszont a szárnyasételek ruleznek :) )

24

Author Profile Page eszpee, 2008. december 20. szombat, 10:35 (#)

oké akkor katmandu, bocs, az árnyékodra vetődtem. :)

azért a hasznosítás meg a védekezés közötti különbséget még elmondhatnád, szerintem egyértelműen haszonlesés két élőlény közül a (ráadásul természetesen ott élőt, megjelenőt) kiírtani, hogy az általunk beteleített maradjon meg. (gazolás a paradicsomok közt)

25

nyelv-ész, 2008. december 20. szombat, 10:36 (#)

Ervin, ha 1-1,5 méternél nem nagyobb a fenyő, és elég nagy dézsába tudjátok ültetni, akkor van esélye a fának a túlélésre, alábbi feltételekkel:

- Benn a lakásban nem kerül túl meleg helyre (pl. radiátor mellé)
- Kap elég vizet
- Megvárhatja benn a lakásban a tavaszt.

Mivel a lakás melegében azt hiszi szegény, hogy itt a tavasz, megered, és a januári kiültetés során általában elfagy. Emiatt csak akkor szabad kiültetni, ha már jön a jó idő, és éjszaka sem várható fagy.
Fenti módszerrel a régi lakhelyemen 8 éven át minden évben sikeresen megmentettem egy fenyőt a fűrésztől, persze nem mindet otthon ültettem el.

Természetesen a már kiültetett és gyökeret vert fenyőt a következő karácsonyra már nem szabad újból kiásni és fenyőfának használni.

26

nyelv-ész, 2008. december 20. szombat, 10:39 (#)

Update: a jogosnak tűnő kérdésre, miszerint mekkora is az elég nagy dézsa, a tapasztalati úton szerzett válasz a következő:

Legyen legalább harmadakkora köbtartalmú, mint amekkora köbtartalmúba a fa koronája beleférne.

27

Author Profile Page eszpee, 2008. december 20. szombat, 10:41 (#)

mondjuk szerintem a kertben feldíszített fa is király annak, aki teheti, szóval hajrá ervin! ( persze tiszta haszonlesésből, nyilván leszarom, mi történik a vágásra betelepített fenyőkkel, de tök jól néz ki egy saját ültetésű fa a kertben. :) )

28

Author Profile Page ervin, 2008. december 20. szombat, 11:33 (#)

17 - azt viszont értem, hogy a derék spanyol ennek ellenére miért itt él, és nem a bikaviadalok országában. :)

29

tekatana, 2008. december 20. szombat, 12:18 (#)

én amúgy csupán azért elmítettem kínzást, mert ervin leölésről beszélt. bár ez a földlabdás dolog divatos lett, a tapasztalatok szerint nem sok értelme van, mert statisztikailag kis esélye van a túlélésre egy fának, amit kiszednek a természetes közegéből, beviszik a meleg szobába, aztán megint ki a hidegbe. szóval aki lelkiismerete megnyugtatása végett választja a vágott helyett (amit egyebként erre a célra "gyártanak"), az naív :)

30

kfgyk, 2008. december 20. szombat, 13:19 (#)

Charlie Brown, naiv vagy ha azt hiszed, hogy az osszes fenyo celtenyesztett es nem az erdobol orvul kivagott. Persze, is-is. A lenyeg az okologiai labnyomcsokkentes kellene legyen (es nem a hozza kanyaritott ideologia-csomagolopapir, lasd fenyokinzas).
A faatultetogep ugyan jol nez ki, de a mutatott fanak szerintem kicsi labdat vag ki, es a videohoz is kommenteltek, hogy pont a legtobb nedvesseget felvevo hajszalerek maradnak le, lassu pusztulasra itelve a fat. A hollandiai fahoz tenyleg akkora foldlabdat vajtak ki mint a koronaja de nem ilyen geppel hanem valami egyedi modszerrel. A konteneres megjegyzesed viszont nagyon is igaz, a foldlabdassal szemben ott megmaradnak a hajszalgyokerek is. Ilyet arulnak az Oazisban (link fenn) - ezert ajanlja oket a HUMUSZ is.
Eszpee, azzal azert vitaznek, hogy a piramis csucsarol szabad -e (es mennyire) leszarni az alsobb szinteket, a helyi antioff policy tiszteletben tartasa miatt ezt csak jelzem ;) (a foie gras persze vitan felul all)

31

methan, 2008. december 20. szombat, 15:32 (#)

#30: hogy érted azt, hogy "szabad-e"?! ez az egész erkölcsi maszlag teljesen felesleges, mind egyéni, mind társadalmi szempontból. régen elmúltak azok az idők, amikor bármi haszna lett volna. semmi mást nem szolgál ma már, mint a keresztény kutúrkörben szocializálódott elme gyógyírkeresését az állandó és mindent átitató bűntudatra. próbáld ki a foie gras-t pirítóssal és vékony szeletekre vágott almával, de bűntudat nélkül. nem egyszerű, de sokkal finomabb, mint pusztán pirítóssal és almával.

32

Charlie Brown, 2008. december 20. szombat, 17:08 (#)

kfgyk:

Piaci mennyiségű karácsonyfát azért nem egyszerű lopni, tekintettel arra hogy csak bővebben értelmezett hazánkban van olyan természetes fenyőerdő ami mennyiségben jó karácsonyfának való anyagot adna, a tűlevelű zónákat lecsatolták rólunk, ezért ha lopnak is, leginkább azt is karácsonyfaültetvényről teszik. Régen a telepített, gazdálkodási célú fenyvesek ritkításakor keletkező melléktermék volt a karácsonyfa, ami tulajdonképpen dícséretes recycling. A Józsi persze lehet hogy inkább bóklászik kicsit az erdő szélén, zsebében felejtett fűrésszel, hátha belebotlik valami karácsonyfának kinéző tárgyba, de ez egyedi bevetés, nem piaci jelenség.

Ha mindig a fa koronájával egyező méretű földlabdákat kellene csinálni, akkor a csilliódolláros soktonnás monstrummal is csak egész fiatal fácskákat ültethetnének át. Ezekkel a vacakokkal komoly méretű fákat raknak át, pl tipikusan golfpályák építésekor. Nem venné jó néven a befektető ha a méregdrága létesítmény drágán átültetett, idős fái nagy százalékban kiszáradnának. Bevallom, én is csodálkozom a képeket látva, de kénytelen vagyok elhinni hogy mégis működik a dolog:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dutchman_95_Tree_Spade_on_Loader.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dutchman_Truck_Spade.JPG

Egyébként van erre egy módszer, ami abból áll, hogy még jóval az átültetés előtt elkezdik metszegetni a fa gyökerét, a törzstől bizonyos távolságban jókora gyökereket vágnak át -egyszerre persze nem sokat- így a fa a levágott gyökér helyett újat tud növeszteni még az eredeti helyén, a megmaradt, törzséhez közeli részen. Így mire az átültetésre kerül a sor, a gyökérzete kvázi koncentrálódik és nagyobb része kerül a földlabdába.
Másrészt átültetés után a fa lombozatát is drasztikusan vissza szokás vágni, hogy a lombtömeg-gyökérzet arányt legalább részben helyreállítsák, és ne párologtasson többet mint amennyit föl tud szívni, aztán a gyökérzettel együtt a lombozat is újranő.

Én sem szarom le a csúcsról az alattam lévőket, fölöslegesen még növényt sem pusztítok, de a karácsonyfa céltermesztett áru, aminek a libával ellentétben még csak nem is fáj, szóval álszentségnek, sőt, ami rosszabb; butaságnak érzem a karácsonyfák szomorú sorsa fölötti kesergést.
Nem mondom, hogy nem mélázok el néha hogy jobb lenne ha az a fa egy erdőben nőhetne az égig ahelyett hogy szemétre dobjuk, de egyrészt nem erdőbe nőtt szegény, másrészt a fentiek miatt az sem volna természetes.

33

Zs, 2008. december 20. szombat, 17:11 (#)

Miért nem ültetiket ki rögtön a kertbe a fát? Mi 2000 óta a kinti fa alá tesszük az ajándékokat.

34

kfgyk, 2008. december 20. szombat, 17:20 (#)

re 31: irtam hosszu valaszt, nemfenyos, elkuldom maganban ha adsz elerhetoseget.
itt ket rovid, nemkereszteny:
1. Huszárik Zoltán: Elégia (filmvers)
2. “Egy nemzet nagysága azzal mérhető, ahogyan az állataival bánik.” - Mahatma Gandhi

35

Charlie Brown, 2008. december 20. szombat, 17:30 (#)

methan:
Rövidlátásod egészen lenyűgöző. Az általad fensőbbrendű magasságokból csupán "felesleges erkölcsi maszlagnak" nevezett hozzállás hozzásegíthette volna az emberiséget ahhoz hogy ne nyírja ki magát hosszú távon, és hogy ne legyen oka az általad is említett -és nem mellesleg igencsak idokolt- bűntudatra. De a fenti hozzászólásod után igazán senki nem várja el tőled hogy ezt megértsd.
Hosszabb választ is írhatnék, de úgy nézem, fölösleges erőfeszítés volna.

36

kfgyk, 2008. december 20. szombat, 17:46 (#)

re 32: korrekt. most hogy mondod nekem beugrott ez az elokeszitgetos gyokervisszanyeses, de latom te jobban vagod a temat, meghajolok.
Ertem en, hogy celtermesztett aru, olyan mint a dohany (azt miert nem sajnaljuk ugye?) nekem akkor is rossz erzes, hogy 2-3 évig novekszik egy fa es aztan 1-2 het hasznalat utan kidobjak. Szerintem ez onzo hozzaallas, de lehet csak tul melyen imprintelodott a karacsonyfas mese amikor ott sohajtozik a kidobott, tűjevesztett csupasz fa, tetejen a csillaggal. ;)

meg egy hasznos idezett info a kiultetoknek:
"...ha két éveseket ültetsz el, akkor 2-3 év általában mire begyökeresednek a talajba. Ha konténerest fenyőket ültetsz, akkor azok gyorsabban benövik magukat, mint a földlabdások. A földlabdások gyökere általában megsérül kivételkor, több időre is van szüksége a regenerálódáshoz."

37

mei, 2008. december 21. vasárnap, 23:41 (#)

28 - Jogos. Nekem ezt eszembe se jutott megkérdezni, mert megörültem a vágott, a mű ill. a szerintem feleslegesen meghurcolt labdás fával szembeni, az ünnephez mégis illő alternatívának.

32- No és ahhoz mit szólsz, hogy a parlament előtt felállított ország fája 18 méteres, 90 éves lucfenyő a Bükki Nemzeti Park közepéről? Az is céltermesztett áru vagy erdőgazdálokodási melléktermék? És hány hasonló lehet még országszerte templomokban, köztereken... évről-évre.

Amugy meg bocs, a linket elcsesztem, nem a babákat akartam marketingelni :D

38

Author Profile Page ststofi, 2008. december 22. hétfő, 01:53 (#)

mi ma vettünk kint a fitoland kertészetben a bécsi út végén. klassz srácok dolgoznak ott, meg is beszültük velük, hogy mi miért és ki kivel van:
egy picit cukorfenyőt választottunk, 55 cm magas és egy 27 cm átmérőjű cserépben lakik. az utasítás az hozzá, hogy zsilipelve szabad behozni és maximum 2 napig lehet bent, majd zsilipelve kell kitennünk (az erkélyre)
azt mesélte a kertész, hogy ha tovább van bent, akkor elkezd hajtani és aztán kint belepusztul, amennyiben viszont bent marad, akkor nem lesz meg a bioritmusa szerinti pihenőideje és egészen őszig tökéletesen fogja érezni magát majd hirtelen elhal. (ez történt az egyik fánkkal) a nem kertészeti fenyőnél nekem is 6-ból kettő élte eddig túl sajnos (biztos a gyökér-elvágás miatt) viszont a tavalyi ugyancsak fitolandos olyan szép volt hogy el is lopták nyáron (nem szedtem ki a nagy cserepéből, idénre is őt terveztem megbízni a karácsonyfa-feladattal) tehát kertészetire szavanék én is.
a cukorfenyőt azért ajánlom, mert a kertész szerint kevésbé nő kezdetben (szemben a luc-al) tehát két rákövetkező évben is lehet karácsonyfa (nem kell a 27-es cserépből kiültetni egy évig)
fontos megjegyezni, hogy a két nap bentlakása alatt is egyszer öntözni illik szegényt és ha cserépben tartod akkor tápozni havonta majd tavasztól. kalandra fel!

39

Charlie Brown, 2008. december 22. hétfő, 09:43 (#)

37 (mei)

Azt szólom:

Ön nyert, valóban céltermesztett áru, erdőgazdálkodási termék. Az ilyen méretű és korú fákat millió köbméterszám termelik ki, ugyanis a művelt erdőkben faanyagnak nevelik. Ennek az egynek akkora mázlija volt, hogy nem egyből villanyoszlop, vagy gerenda lett belőle, hanem pár napig az ország karácsonyfája lehet.
A Bükki Nemzeti Park közepével is mellé tetszett lőni, ugyanis a nyugati határszél néhány foltja kivételével a fenyő sehol nem őshonos a jelenlegi határokon belül, mindenhol máshol mesterséges, tipikusan erdőgazdálkodási, faipari célból telepített állomány, lévén a nagy kárpáti fenyvesek odalettek, a fenyő viszont a legfontosabb faipari anyag.
Természetesen nem vagyok érzéketlen a nagy fák iránt, sőt igen nagyra becsülöm őket, de vegyük észre, hogy jelen esetben nagyüzemben tömegtermelt valamiről beszélünk, nem nullára kiirtott őserdőkről, vagy az adott helyen pótolhatatlan, sokszáz éves történelmi famatuzsálemekről.

40

Author Profile Page eszpee, 2008. december 22. hétfő, 13:41 (#)

ststofi, off, ez azért elképesztő, fenyőfát lopni. kicsit még emésztem.

41

Author Profile Page ervin, 2008. december 22. hétfő, 14:11 (#)

eszpee, hol nőttél fel? :)

nálunk budakeszin anno az utcában minden szebb fenyőfát lemeszeltek december elején. januárra lemosta az eső, viszont nem volt érdemes karácsonyfának ellopni. volt más megoldás is: akadt olyan fatulajdonos, aki lakattal és lánccal próbálkozott, de ez általában nem jött be, átfűrészelték azt is.

és mindez egy nem szegény faluban, bár akkoriban még nem indult meg a gazdagok tömeges odaköltözése.

persze tényleg elképesztő, az igaz.

42

gsuveg, 2008. december 22. hétfő, 15:31 (#)

en az Obiban vettem kicsi fat, ami most a huvos garazsban all, es 1 hettel kesobb megy e haz ele a a helyere. Sot kapok meg egy fat is hozza. jovore lehet oket disziteni mar december elejen.

43

Author Profile Page ststofi, 2008. december 22. hétfő, 16:10 (#)

40 fenyőfát? bármit. ez itt budapest, magyarország, balkán. :)

a mai (12.22.) wulffmorgenthaler nagyon kapcsolódó:

http://www.wulffmorgenthaler.com/strip.aspx?id=97a20930-bc0c-47d7-9132-7a4f31d4f3c5

44

kfgyk, 2008. december 22. hétfő, 18:02 (#)

re 4x: rutinos szegedi versenyzotol lattam, hogy utcara ulteteskor (az akkor tuja volt de fenyore ugyanez) a godor ket oldalan kicsit melyebben elasni oldaliranyban, oda ket tegla amik madzaggal a fa gyokerere vannak csomozva.
igy nem lehet a meg nem begyokerezett fat egy mozdulattal kikapni, a madzag meg remelhetoleg elbomlik. milyen jo feladvany lenne a jovo regeszeinek :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork