Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Közelebb az emberekhez?

stsmork cikke a Blog rovatból, 2008. december 1. hétfő, 07:25 | 13 hozzászólás

Van valami megkapó abban, ahogy a frissen megválasztott amerikai elnök az internetes szimpatizánsaival bánik. A választások után elmondott győzelmi beszéde előtt szakított magának időt arra, hogy előbb egy gyors e-mailt küldjön nekik. „I'm about to head to Grant Park to talk to everyone gathered there, but I wanted to write to you first." - kezdődik a levél, és „Thank you, Barack" -kal záródik. Mintha csakugyan közvetlen jóbarátja lenne az a másfélmillió ember, aki feliratkozott a levelezőlistájára.

Ekkora közvetlenség könnyen leveszi az embert a lábáról, még akkor is, ha logikusan végiggondolva a dolgot, belátja, hogy Obama aligha olvas el minden e-mailt, amit a rajongók írnak neki. Könnyen az az illúzió alakulhat ki bennünk, hogy tényleges beleszólásunk van a dolgok menetébe.

Az is leképzelhető azonban, hogy a technikai újdonságok ügyes használatával a negyvennegyedik elnöknek olyan politikai rendszert sikerül összehoznia, amelyben az egyszerű embernek tényleg nagyobb beleszólása lesz majd a politikába, mint eddig. Ha jól látom, az online választási kampányt szervező csapat most épp ezen agyal.

Sok sikert nekik; én most csak azt akarom még mondani, hogy nem az első eset, hogy egy műszaki újítás megváltoztatja az emberek hatalomhoz való viszonyát. Valami hasonló történt, amikor 1842-ben (tizenkét évvel a Liverpool-Manchester vasútvonal megnyitása után) a brit uralkodó kegyeskedett először vonatra ülni. A Fire & Steam című vasúttörténeti könyvből származik a következő idézet:

...her first journey was from Windsor to London in June 1842, an event which 'opened up a new chapter in the history of the British monarchy'. It gave Victoria the opportunity, for the first time, to show herself to the public at large. For centuries, sovereigns had largely been confined to the capital or at best to coach rides conducted at a fast pace to avoid adoring or possibly hostile crowds, but with the advent of rail travel, this changed completely. 'The monarchy now became a physical reality to many people, not merely an institution'.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

smrsm, 2008. december 1. hétfő, 08:19 (#)

A Google Ads mindenesetre megfejelte a postot a Discover True African Romance társkereső oldallal :) gyönyörű, csináltam screenshotot. A közelségről...

2

katmandu, 2008. december 1. hétfő, 09:07 (#)

Hüm. Én nem hiszem, hogy az egyszerű embereknek bármikor bármiféle további vagy nagyobb beleszólása lenne a politikába, hájtek eszközök ide vagy oda.

A politika sohase szólt ilyesmiről sehol. Miért is szólna? Legfeljebb Lichtenstein (vagy Boldogság-szigetek, Almira, félemelet jobbra) méretű országokban képzelhető el bizonyos közelség ("Szerbusz nép, szerbusz király") :)

A belinkelt cikkben nem egészen erről agyal a team, hanem azon, hogy mit kezdjenek azzal a 13 millió e-mail címmel, amelyet a hírlevélre feliratkozott támogatók hagytak a kampánycsapatnál és amelyeket nem vihetnek magukkal a Fehér Házba (Obama sem viheti), így egyelőre csak remélik, hogy a támogatók lesznek olyan lelkesek, hogy egy whitehouse.gov domaines rendszerbe újra regisztrálnak kívülről. Ez helyből erősen kétséges és az a 13 millió várhatóan erősen leapad.

A másik szál a cikkben Obama eddig is erősre vett webes videomegjelenéseinek folytatása (az, hogy ő házon belül is webchateket erőltet, a nép számára mellékes). Ezek viszont az interaktivitásnak szinte semmi esélyét nem adják, hiszen egy-egy videopostot legfeljebb kommentelni lehet, de 13 milliós (sőt elvileg ennél sokszorta nagyobb) nagyságrendnél a kommentelés mint feedback eszköz is csődöt mond.

Lehet persze ezt mederbe terelni pl. a videomanifesztekhez csatolt szavazásokkal (jól felkészített, és ondosan megfogalmazott válaszopciókkal, skálákkal), de ez is rámutat arra, amit az elején akartam írni, csak ilyen hosszan vezetem fel, szóval hogy itt szó sincs a nép belekotyogásáról, beleszólásáról, hanem a maximum ami kihozható, az az Elnöknek kedvez, mert hatalmas közvélkut felmérésekké alakíthatja a szerepléseit. Ebben tényleg van potenciál.

És van benne kétely is, hiszen ezekkel a lehetőségekkel könnyű visszaélni, könnyű őket manipulálni, tehát ha túlzásba viszik, visszafelé sülhet el. A hagyományos polmédia akár még be is segíthet ennek.

A nép beleszólása internettel vagy anélkül, ez valsz éppen olyan naivitás, mint meghatódni egy perszonalizált massmailtől (kb. mint a direkt levelek, amiben a mit sem sejtő nénit-bácsit a nevén szólítva, örömmel értesíti valami huszadrangú kereskedőcég, hogy nyerni teccett csak nem tud róla, és pár bóvli megrendelésével máris indulhat a második fordulóban).

Arról nem is szólva, hogy Baracknak valsz kisebb gondja is nagyobb lesz jövőre annál, hogy tovább pörgesse a kampányban felpörgött kommunikációt. A budgetet elköltik, lesz pár látványos videoevent, videopoll, egyirányú üzenetek és feedback-feldolgozás, de ennél többet, "másabbat" valsz nem érdemes várni.

3

Boca, 2008. december 1. hétfő, 13:36 (#)

A 2000-es és 2004-es választásokról is már azt mondták h a zinternet mennyire megváltoztatta a kampányt és mindent ami a választással kapcsolatos. Az igaz h kisebb újdonságokat, mint pl. ez az email, még be lehet vinni.

4

tallian.miklos, 2008. december 1. hétfő, 22:50 (#)

Én pedig nem _szeretném_, ha az úgynevezett egyszerű embernek több beleszólása lenne a politikába. Elvileg nem tartom jó ötletnek - nem azon szomorkodom, hogy jaj, ezt úgysem lehet megcsinálni, hanem azon, hogy ez az őrültség valakinek eszébe jut.

Lehet, hogy ez csúnya elitizmusnak tűnik, de. Az amerikai politikai berendezkedésben épp a checks and balances végtelen kifinomultsága a bámulatos.

Bővebben. Azt tartom jó és morális politikai berendezkedésnek, ahol az egyén szabadsága védett a politikai hatalomgyakorlás bármilyen formája ellen, azaz sem az elit, sem népszavazás nem foszthatja meg egykönnyen bizonyos jogoktól.

Ehhez az kell, hogy mind az elittel, mind az úgynevezett néppel szemben legyenek ellensúlyok a hatalmi rendszerben. Ez Amerikában rendkívül jól működik. G. W. Busht lehetett szeretni vagy nem, de ehhez meg sem kísérelt hozzápiszkálni, pedig 8 évből 6-ban ugyanolyan helyzetben volt, mint most Obama, azaz egy párthoz tartozott az elnök, és mindkét ház többsége, és enyhén konzervatív többségű a Supreme Court is (ez még maradt egyébként, míg ki nem halnak, és kedvezőtlen esetben Obama 4 liberális, ráadásul aktivista liberális bírót nevezhet ki, ami elég ciki, zárójel bezár).

Én pedig nagyon komoly szkepszissel figyelek minden olyan kísérletet, ami ezeket a jól működő egyensúlyokat próbálja eltolni. Ha pl. a nép vs. elit egyensúly közel optimális, vagy legalábbis jobb, mint bárhol máshol a világon, ami Amerikáról elég jól elmondható volt eddig, akkor a piszkálási szándék nem jelez jót, és ha sikerrel jár, egészen biztosan az egyéni szabadságok csorbulása lesz a vége.

Szóval nem vagyok lelkes a "kérjük ki a nép véleményét a kommentboxban" politikától, na.

5

Benny Lava, 2008. december 1. hétfő, 23:25 (#)

Ki is mondta, hogy a franc megette az olyan rendszert. ahol egy idiótának ugyanannyit ér a szavazata, mint az enyém?

6

Author Profile Page ervin, 2008. december 1. hétfő, 23:27 (#)

(5), én eddig Horthyról és a kiváló Jankovics Marcellről hallottam. :)

7

Author Profile Page ervin, 2008. december 1. hétfő, 23:33 (#)

miki, sajnos, én nem tudom, mitől áll jól a nép vs elit egyensúly Amerikában, bizonyára jól áll, ha mondod, és neked valszínűleg vannak érveid is emellett, de - ha jól látom - ezeket nem mondod el a hozzászólásodban, csak magát az állítást ismétled meg több színben. én viszont akár tanulási céllal is szívesen olvasnék alátámasztó érveket tőled erre, no meg arra is, hogy miért rosszabb ennél a helyzet bárhol a világon (amit szintén állítasz). komolyan.

meg persze kevésbé komolyan is, hogy végre elszálljon belőlem a kisördög, hogy továbbra is Obama nyerését nem tudod feldolgozni. :)

8

Benny Lava, 2008. december 2. kedd, 00:21 (#)

Ervin (#6),
én meg valami külföldi politikustól. Hehe, egy történelmi UL :)

9

tallian.miklos, 2008. december 2. kedd, 00:23 (#)

Rögtön azért vannak pl. elektorok, hogy az elnök legitimitása ne legyen túl erős, azaz ne közvetlenül a popular vote döntsön, ugyanakkor az elnököt ne a képviselők válasszák, mert akkor nem lenne elég független.

Az elektorok számának elosztásában tükröződik a népesség is, de az is, hogy önálló államok szövetségéről van szó, azaz a kis államok közül is kell a győzelemhez.

A szenátusban nem elég a többség, mert obstrukcióval bármilyen törvény elfogadása megakadályozható, ennek megakadályozásához minimum 60 %-os többség kell. Ez még most sem biztos, hogy meglesz a demokratáknak, még 3 hely nem biztos ugyanis a mostani szenátusban, ebből egy run-off lesz Georgiában holnap (itt a pollokban rep. vezetés van), egyet újraszámolnak Minnesotában (itt 0,007 %-os rep. előny van), ill. Obama helyére a chicagoi kormányzó fog jelölni, ez tehát demokrata lesz.

Az alkotmánykiegészítés meg még ennél is bonyibb, a két háznak egyaránt kétharmados többséggel kell javasolni (vagy az államok kétharmadának), és utána az államok háromnegyedének jóváhagyni.

Ugyanakkor államtól függően létezik egyes tisztviselők visszahívhatósága, így bukott meg a kaliforniai kormányzó és lett Svarci helyette. Illetve létezik a népszavazás, akár alkotmánymódosító erővel, tagállami szinten, és egy csomó népszavazási kérdés is van a választásokkor mindig. Ezeken egyébként egy csomó helyen "szociálisan" konzervatív válaszok nyertek most is.

Az is hasznos szerintem, ha már itt tartunk, hogy számos szabályozás tagállami szintre van delegálva, mert nyilván egy csomó minden másként praktikus Montanában, Texasban és New Yorkban - és egyszerűen nincs igényük rá, hogy megmondják, mi a jó a másiknak.

És nincs is rá lehetőségük, pont amiatt, hogy a szabályozás abban a szellemben készült, hogy a nem a boldogság jár, hanem mindenkinek joga van a boldogság kereséséhez.

Persze, semmi sem tökéletes, de most már tök késő van, úgyhogy befejezem. Majd folytatom, de azért nem vagyok amerikai constitutional law expert. :)

10

Author Profile Page ervin, 2008. december 2. kedd, 08:28 (#)

köszi, és jöhet a folytatás is.

11

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. december 6. szombat, 02:26 (#)

Mr. Barack részéről a folytatás ez:
Obama continues 'Google-enabled government' push on transition site
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9121925

12

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. december 10. szerda, 11:15 (#)

Obama kampányának 300 legfontosabb szervezője tanácskozott a továbbiakról:
Report from Chicago: "We're Making This Up As We Go Along"
http://www.techpresident.com/blog/entry/33372/report_from_chicago_we_re_making_this_up_as_we_go_along
Volt egy olyan érzésem, hogy amit elkezdtek, azt folytatni fogják, pl.:
"We will use the organizing principles of the campaign to rally support for the legislative agenda. Though we do not yet have a legislative calendar, count on an economic stimulus package in early January and be ready to take massive action in support of that priority. Expect similar action on health care, energy and the environment to follow."
"Let’s use the organizing model to rally behind and support candidates."
"During the election we tapped into a deep well of volunteerism that can be applied to local issues from hunger and homelessness to education and the environment."

13

Author Profile Page stsmork, 2009. január 22. csütörtök, 15:49 (#)


White House plans open government
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7844280.stm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork