Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Budapesti anziksz

ervin cikke a Blog rovatból, 2009. január 28. szerda, 14:55 | 12 hozzászólás

A házunk előtt, az utcán álló fa már veszélyesen ránőtt a tetőre és a villanydrótra, ezért udvariasan megkértük az önkormányzatot, hogy gallyazzák meg a fát, ami egyébként - amennyire tudom - kérés nélkül is feladatuk lenne. Nemsokára megkaptuk a hivatalos választ, ebben a következőt írta egy számunkra ismeretlen előadó:

....a két japánakácot megtekintettük. Megítélésünk szerint nem veszélyeztetik a vezetéket, így gallyazásukat jelenleg nem tartjuk indokoltnak. Köszönjük jelzését.

Íme, a szóban forgó nem-veszélyeztetés egy részlete:

20090128_fa.jpg

Ezek után a magyar viszonyokban leginkább jártas szomszéd néni szépen besétált az önkormányzatra, ott iszonyatos patáliát csapott, és lám, egy csapásra indokolttá vált a gallyazás, jöttek a kertészek, mint a kisangyal. Küzdöttek is rendesen, mert alig tudták kibogozni az ágakat a drótok meg az oszlopok közül. A kérdés persze az, hogy miért muszáj ezt így intézni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Author Profile Page eszpee, 2009. január 28. szerda, 16:00 (#)

Költői kérdés, ugye?

2

mate, 2009. január 28. szerda, 16:58 (#)

én arra lennék kiváncsi, hogy az első megtekintéskor hányan vonultak fel és hogy mennyi ideig tartott annak a bizonyos számú embernek a két japánakác felmérése

3

Charlie Brown, 2009. január 28. szerda, 18:07 (#)

Én meg arra volnék kíváncsi hogy az űrkorszak hajnalán miért még mindig nagy fadorongokra aggatott drótsaláták ocsmányítják az utcaképet, holott a földkábel elég régóta ismeretes.
És az is érdekelne, hogy ha már muszáj póznákkal telerondítani az utcát, akkor miért nem lehet a fákat figyelembe véve telepíteni azokat, vagy fordított esetben a fásítást azzal összhangban végezni, gondolva a később nagyra növő koronákra? Nem egy helyen látni olyat hogy a nyomorult csirkebél miatt egy egész fasor nagy, idős fáinak komplett közepe ki van vágva V alakban, mert valami tökfej ugyanazon egyenes mentén bírta odasíkeríteni az oszlopokat.
Végül az érdekelne még, hogy mikor jut el odáig a gondolkodás, hogy ha mégis hasonló konfliktus keletkezik, akkor ne a több évtizedes díszfát láncfűrészeljék agyon, hanem a rohadt oszlopot ássák inkább odébb.

4

Author Profile Page ststofi, 2009. január 28. szerda, 18:31 (#)

(Charlie Brown) tudtommal már új áram-oszlopot nem nagyon állítanak eu városban. hanem földkábelezni kötelesek. a régit arrébtenni nagyon bonyolult adminisztratív feladat (de tényleg, sok hatóság, sok szakvélemény, tervek) és senkinek sincs szépérzéke sajnos még.

5

Author Profile Page eszpee, 2009. január 28. szerda, 18:32 (#)

Hát meg ugye a gallyazásnál az összes alternatív megoldás több pénzbe kerül.

Kivéve mondjuk a gallyazás elutasítását, arra hivatkozva, hogy nem indokolt.

Hmm.

6

Charlie Brown, 2009. január 28. szerda, 18:58 (#)

ststofi:
A magyar városokat is az eu városok közé számolva?
Engem speciel városi zöldövezetben, meg vidéken még sokkal jobban idegesít, mint teljesen épített környezetben. Végignézek a saját, amúgy nem is vészesen kinéző utcánkon, és egy szemre kellemes falusi utcakép helyett egy undorító oszloperdőt látok, balról a villany, jobbról a telefon+anyámkínja, mindenfelé lógó madzaghálóval, jobbra-balra-keresztbe-hosszába, mintha egy istenverte pókszörny mászott volna végig az utcán. Baromi ronda.

Eszpee:
Ebben nem vagyok egészen biztos, szerintem lehet hogy a gallyazás a legdrágább megoldás, ha az adott tönkre (stílusosan: gajra) tett növényegyed pótlásának költségeit nézem, pénzben és időben. Csak hát a zöm szemében az csak egy fa, az nem ér pénzet, ugye. (Avítt morális kérdéseket, hogy egy vacak oszlopot, vagy egy élőlényt kell-e előnyben részesíteni, most nem is említenék.)

7

Author Profile Page ervin, 2009. január 28. szerda, 19:36 (#)

Charlie Brown (6), lehet, hogy félreérted a dolgot. mi nem tönkretételt kértünk a fára, hanem levágattuk a gallyaknak azon részét, amely a falra/tetőre/drótra nehezkedett. mindegyik ág újranő, ahogy a korábbi években is tették, úgyhogy nem kell "pótolni" a fát emiatt.

nyárra már nem lehet majd kilátni a levelektől a földszinti ablakokon, de az nyáron nem is lesz akkora gond, legalább hűvösebb lesz.

8

Author Profile Page eszpee, 2009. január 28. szerda, 20:04 (#)

Charlie, nyilván nem tőből gallyazásra gondoltam. :)

9

Charlie Brown, 2009. január 28. szerda, 20:34 (#)

Nem is konkrétan eme szituáción kezdtem lamentálni, főleg hog a képről nehéz megítélni a fa milyenségét. De néha látom, mit művel a szolgáltató a fákkal gallyazás címszóval, és nem tudom, sírjak vagy nevessek.
Az én házam előtt is áll 4 nyírfa, kicsit odébb pedig egy hatalmas nyár, az egyetlen valódi kapitális fa a környéken (régen szőlőhegy voltunk, ezért a növényzet itt relatíve fiatal). Mindkettőn telibe átmegy egy-egy vezeték, amiknek nem lett semmi baja a legnagyobb viharokban sem (amiből volt nem egy az utóbbi két évben), mégis előre félek mi lesz ha a buzgó láncfűrészes brigádnak eszébe jut amúgy preventíve meggallyazni őket, mi marad belőlük. Ha engem kérdeznének, inkább szakadjon le néhány évente fél napra az a rohadt vezeték. De ez biztos csak az én túlzott fapártiságom :)

10

rivera, 2009. január 28. szerda, 21:06 (#)

Igen sokat jártam Bukarestbe, ott az egész város így néz ki. Légkábel összegabalyodva mindenhol.
Dzsungel

11

Dévai Zoltán, 2009. január 29. csütörtök, 09:03 (#)

A mi kis falunkban, mikor a házat építettük, külön közelharcot kellett vívnom (nomeg saját magam ástam ki az árkot, fektettem le csöveket), hogy az én házamba NE légkábellel hozzák be a villanyt, telefont, kábeltévét. Nem tudok másik házról, ahol így lenne. A telefon a legviccesebb. Pont a kapumnál van egy akna, ott megy lent a föld allat a vezeték. Mellette áll egy oszlop, arra felmegy a drót, majd onnan van bekötve 4 ház légkábellel...

12

Deckard, 2009. január 29. csütörtök, 18:53 (#)

Ez egy távközlési oszlop, a távközlési léges hálózatot az éves karbantartás (TMK) keretében mindíg gallyazni kell(ene).
Mondanom se kell ugye hogy ezért a tevékenységért az alvállalkozó kis hazánkban el se végzi ezt a munkát mert a távközlési cég által kifizetett "TMK" díj még a metsző olló felemelést sem fedezi-szerinte.
A távközlési cég "ellenőre" meg észre se veszi hogy nem végezték el a munkát.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork