Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Linkek ebédszünet végére?

eszpee cikke a Blog rovatból, 2009. február 19. csütörtök, 13:05 | 16 hozzászólás

Arra gondoltunk, hogy hiába a Google Reader forradalom, azért a megosztásainkról ne maradjanak már le törzsolvasóink csak azért, mert nem, vagy nem így követnek feedeket. Így ezentúl minden nap, ha voltak az elmúlt 24 órában megosztásra érdemes ajánlataink, ezeket külön kis postokban látjátok majd - és ezzel el is köszönünk a címoldali "Most olvassuk" doboztól.

Egyelőre kisérlet persze ez is, meglátjuk, hogyan válik majd be.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

Jano, 2009. február 20. péntek, 08:58 (#)

Ez olyasmi lesz mint amit del.icio.us ad: napi,heti elrakott linkek listája?

2

Author Profile Page eszpee, 2009. február 20. péntek, 10:17 (#)

Nem tudom, hogy mit ad a del.icio.us, de igen, ez a napi share-elt linkek gyüjteménye lesz.

3

tallian.miklos, 2009. február 20. péntek, 18:50 (#)

Szerintem nem jó. Összekeveredik a tartalom és a jóégtudjamicsoda (share, esetleg Cher, elnézést), persze így legalább nyilvánvaló, hogy nem a share az új poszt. :)

4

Author Profile Page eszpee, 2009. február 21. szombat, 11:01 (#)

Szerintem ez is simán tartalom.

5

tallian.miklos, 2009. február 21. szombat, 16:59 (#)

Nem, szerintem ez olyan, mint a továbbküldött vicces ppt. Jó, nem egészen, de majdnem. Akit érdekel, annak jó elkülönítve is, vagy feliratkozik a shared itemjeitekre tetszőleges olvasóval, akit meg nem, annak viszont leginkább zaj.

Egyszerűen túlságosan tolakodóan van odatéve a rendes tartalom közepére, ahhoz képest, hogy _önmagában_ nem állja meg a helyét. Ez csak úgy tartalom, ha valaki lelkiismeretesen végigolvassa az összes linket, amihez aztán megérti a fél soros kommenteket. Akinek különböző okokból ez nem megy (vagy mert nincs ideje, kedve, vagy mert az érdekli, amit a francia kisvendéglőkről írsz, de a webdizájnról olvasott cikkek viszont a lehető leghidegebben hagyják), azt csak zavarja.

Plusz a sok share kicsit olyan lesz a végén, mint a monetáris multiplikátor, egységnyi valódi tartalom 10-15 posztot lát el, de ebből ugye mindegyik share - és már ezelőtt is volt néhányszor (nem tudom, hogy itt-e), hogy egy posztban hivatkozott posztban hivatkozott megosztás megosztásáig el kellett menni az eredeti cikkért.

Szóval lehessen ezeket valahogy elkülöníteni, pls. :)

6

Author Profile Page eszpee, 2009. február 21. szombat, 18:49 (#)

Oké, nem mindenben értünk egyet, de azt hiszem érzem mire gondolsz. Valóban egy formai elkülönítés jót tehetne ezeknek.

7

Author Profile Page ervin, 2009. február 22. vasárnap, 08:53 (#)

én viszont nem értek egyet az elkülönítéssel, mert feleslegesen bonyolítaná a dolgokat. bocs, de némi túlzással arról van szó, hogy miklós nem vágja/kedveli ezt a feedmegosztós vonalat. :) ha jól emlékszem, ez mintha már feljött volna korábban is. fine, de én ezt inkább egyéni problémának látom. nota bene, ha feeden olvas(na)* bennünket, akkor végképp nincs gond, mert ott a cím alapján máris átugorhatja ezeket a cikkeket, az elkülönítés tehát helyben, igény szerint megoldható.

más oldalról: ha rendszeresen legalább ennyit fogunk megosztani naponta, akkor azt indokoltnak látom, hogy a tételek ne kint a címlapon legyenek, mert túl sok képernyőhelyet foglalnak el, hanem legyen az egész kisebbre designolva és/vagy kerüljön kattintás utánra, a belső oldalra. De még több elkülönítés szerintem fölösleges.

* a readerben megosztott cikk, amely reader-megosztásokat tartalmaz, valami egészen bizarr metaszintű fejlemény.

8

Author Profile Page eszpee, 2009. február 22. vasárnap, 10:33 (#)

Szerintem a címlapról elvinni őket felesleges, bár tényleg túl sok helyet foglalnak, viszont egy új designban máshova téve, folyamatosabban megjelenítve lehet, hogy jobban működne a dolog. Na de ez nem ma lesz, az biztos. :)

9

tallian.miklos, 2009. február 22. vasárnap, 22:25 (#)

Én azt nem tudom, rajtam kívül kit zavar még ez a fajta megjelenítés, csak a magam nevében beszélek - igaz, feltételezem, vannak még olyanok, akik úgy vannak vele, mint én, azaz nem olvassák minden esetben végig az összes linkelt cikket, és akkor számukra a share-aggregát posztok nem túl sokatmondóak.

Továbbá, a 86 téma / poszt eleve nem kedvez egy produktív kommentfolyam kialakulásának, pedig az is jó szokott lenni.

Igen egyébként, feljött ez már akkor is, amikor a share-kommentek lettek bekötve rendes kommentnek, az meg azért fura, mert ahhoz, hogy valaki a teljes beszélgetést kövesse az összes reakcióval, a share-teken is fenn kell lennie, _és_ weben is olvasni kell. :)

Azt nem egészen értem, hogy feedben könnyebb lenne átugorni, már miért - ugyanúgy át kell szkrollozni rajta a readert, mint ahogy itt is lejjebb kell lapozni. Mindjárt sokkal jobb lenne egyébként, ha akárcsak úgy lenne megoldva, hogy optikailag jobb legyen az arány a saját / share cuccok között. Tehát írjatok ötször ennyi posztot. :)

Ezekből a kommentekből most igyekszem levonni azt a hozzáállásomat, hogy aki nem tud összerakni egy inputot FORTRAN kártya stílusban, annak nem szabadna számítógépet adni a kezébe. Meg egyáltalán, a mai webes divatok 95 %-ával kapcsolatos véleményemet. :)

10

tallian.miklos, 2009. február 22. vasárnap, 22:26 (#)

Túl sok lett a szmájli, bocs.

11

Author Profile Page ervin, 2009. február 23. hétfő, 07:29 (#)

"Azt nem egészen értem, hogy feedben könnyebb lenne átugorni, már miért - ugyanúgy át kell szkrollozni rajta a readert, mint ahogy itt is lejjebb kell lapozni."

akkor legközelebb a google readerben a kispad cikkeinél nyomj egy 2-est. lo and behold. :)

12

tallian.miklos, 2009. február 23. hétfő, 08:28 (#)

Úgy még macerásabb lenne. Érted, annyival több gombnyomás - külön Kispad feedre váltani, külön összecsukni / kinyitogatni, ami mégis érdekel.

Az egyébként pont kevésbé zavar, hogy benne van a feedben a rendes posztok között, mert ugye alapból lépjen be a readerbe / olvasson feedből az, akinek az anyja két barnamedve, de tényleg. :)

13

Author Profile Page ervin, 2009. február 23. hétfő, 09:44 (#)

miklos (12) - na akkor meg is érkeztünk, erről beszéltem a (7)-ben. nincs több kérdésem. :)

14

tallian.miklos, 2009. február 23. hétfő, 22:07 (#)

Na de pont ezért nem is a feeden problémázom, hanem azon, hogy túl sok helyet foglalnak el az oldalon, a feed, az nem is tudom, hogy jött ide. :D

15

karaj, 2009. február 23. hétfő, 22:56 (#)

Ezzel nekem csak az a bajom, hogy ha mindenki elkezd feedlistát megosztani, és eljő a kánaán, amiben már tényleg a share az új post, a komment meg nem is tudom micsoda, akkor mégis mit fognak share-elni a share-elők, ha senki nem ír már többé ódivatú postokat? Egymás share-eit? De könnyen lehet, hogy bennem van a baj, mert a twittert sem értem.

Amúgy tényleg megpróbáltam. Feliratkoztam jónéhány Google Reader share-re (köztük a tietekre is), de kb. egy hét után több ezer olvasatlan elemmel átcsaptak a feedek a fejem felett. Kicsit sok ez így, ráadásul eléggé ömlesztve minden, még csak szelektálni se lehet úgy, mint "régen", hogy ha nem tetszik egy feed, akkor leiratkozom. Hiszen vannak köztük érdekesek, nem mondhatom, hogy nem, csak nehéz megtalálni a sok zajban. Lehet azt mondani, hogy akkor csak azokra iratkozzam, akik mindig érdekeset osztanak, de mégis honnan szedjek ilyen embereket? Nincs annyi időm, hogy feliratkozzak hatszáz emberre, csak hogy aztán leiratkozzak az érdektelenekről. A Reader csatornák különben is valahogy zártak, csak egymás között csorognak oda-vissza.

Lehet, hogy valahol nagyon félrecsúsztam, de én itt semmi forradalmat nem látok, inkább erős klikkesedést, ami az ilyen jó blogok rovására megy, mint amilyen a kispad is. Lassan felhígulnak a cikkek, mert minek írni külön postot, amikor már benne volt a "Linkek ebéd utánra 2009-02-22" negyedik linkjében is. Ezért is nem érzem jó ötletnek a blog és a share ilyen keveredését.

16

Mort, 2009. február 24. kedd, 15:29 (#)

Én inkább csak olvaslak titeket általában (helyben, nem RSS), és a néma tömeg egyik tagjaként jelzem, a szóban forgó "linkes" postokkal én sem nagyon tudok mit kezdeni. Lusta vagyok tovább kattintgatni, az egy poston belüli linkek közt önkéntelenül is kapcsolatot keresek, és mérges leszek, ha nem találok ilyet 1 perc alatt.

(Fura viszont, hogy maga a módosítási szándék tetszik, kíváncsi vagyok, mi sül ki a dologból, és szívesen olvasom a pro és kontra érveket. :) )


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork