Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Korrelációs konstans

NagyGa1 cikke a Blog rovatból, 2009. április 12. vasárnap, 07:16 | 2 hozzászólás

Néhány hete Felix Salmon tollából érdekes cikk jelent meg a Wireden az elmúlt évek pénzbőségét részben okozó, majd azt romba döntő CDO / CDS piacról.

Izgalmas történet. Szerepel benne matematikai géniusz kínai professzor és az ő mágikus formulája illetve annak kókler módon való alkalmazása (ráadásul először éppen az alkotó által), nem létező kockázati adatsor laza helyettesítése piaci spekulatív erők kialakította árfolyamokkal, de akad az ügyfél elvesztésétől tartó, emiatt minden felett szemet hunyó, az egész toxikus csomagnak kockázatmentes pedigrét kiállító minősítőcég is.

Akár még - horror! - változó konstansként kezelése is.

Vasárnap délelőtti könnyed olvasmány.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

szferi, 2009. április 12. vasárnap, 08:43 (#)

A matematikai modellek korlátainak elfelejtése és/vagy azok eszetlen alkalmazása nem először és nem az utoljára okoz problémát a pénzügyi világban, ahol mindenki szent-grálként tekint ezekre a módszerekre. Az egyik, a jelenlegit megelőző, tálán legnagyobb bukta, ilyen alapon a Long-Term Capital Management (LTCM) neven elhíresült hedge fund bukása. Hasonló eseteket ír le Richard Bookstaber a Demon of Our Own Design című könyvében, ami bár nem ennyire könnyed, de mindenképpen tanúságos olvasmány a téma iránt érdeklődőknek.

2

Author Profile Page stsmork, 2009. április 14. kedd, 12:26 (#)

Jó kis cikk, nagyon szemléletes a magyarázat az elején, a hajtetűvel, az elvált szülőkkel meg a banánhéjon elcsúszó tanárral.

Az ingatlanlufiról személyes tapasztalataim is vannak; 2000-ben lakást szerettünk volna venni Dublinban, de végül nem mertünk belevágni, mert esztelenül soknak tartottunk 250 ezer eurót kiadni egy egyhálószobás kis lyukért. Ma meg tele vannak az újságok a nagy ír ingatlanlufi kipukkanásáról szóló hírekkel; a pénzügyminiszter idénre 7 százalékos gazdasági visszaesést jósol; a kinti barátaim azt mesélik, hogy az egész város teli van félbehagyott építkezésekkel - ehhez képest az előbb megnéztem, hogy ugyan van-e eladó egyhálószobás lakás abban a lakóparkban, ahová kilenc évvel ezelőtt majdnem beköltöztünk (és ahol azóta, ismerve az ír építőipar színvonalát, rég szétrohadt, elromlott, eltört, leszakadt és főleg bepenészedett minden). Nos, épp van eladó ilyen lakás, potom 410 ezer euróért. Isaac Newton mondta a south sea bubble idején, mikor megkérdezték tőle, hogy vajon meddig fognak még emelkedni a South Sea Compnay részvényárai, hogy "I could not calculate the madness of people."


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork