Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


40B

stsmork cikke a Blog rovatból, 2009. július 8. szerda, 08:50 | 5 hozzászólás

40B, teljes nevén The Comprehensive Permit Act, amelyet kedvesen antisznob törvényként is emlegetnek, egy olyan jogszabály Massachusetts államban, amely előírja, hogy ha egy településen a szociális lakások száma nem éri el a 10%-ot, és akad olyan építési vállalkozó, aki hajlandó ilyeneket építeni, az a hatályos rendezési terv és építési szabályzat megkerülésével is kaphat építési engedélyt.

Nézzük, hogyan működik ez a gyakorlatban. Adott egy település vagy városrész, ahol baromi drágák az ingatlanok, új lakásokat viszont nincs már hová építeni, mert a szabad területek elfogytak még valamikor Roosevelt elnök idején. Van ugyan pár üres telek, de ezekre a fennálló építési szabályzat szerint nem lehet építkezni, az ugyanis előírja, hogy adott területen hány lakásos ház állhat, a telek hány százalékát lehet beépíteni, stb. Ha ebben a helyzetben akad olyan építési vállalkozó, aki hajlandó szociális lakásokat építeni, az a 40B értelmében akkor is kaphat a területre építési engedélyt, ha az különben ellenkezne a fennálló építési szabályzattal. Természetesen az építési vállalkozótól sem várják, hogy csak úgy grátisz húzzon fel pár szociális lakást Boston közepén; a felépített lakások egy részét piaci áron értékesítheti, és a nyereségből fedezi a szociális lakásépítést. Ami ezután megmarad, azt szépen zsebre teszi, de a törvény efelől is intézkedik: a vállalkozó haszna nem lehet 20%-nál nagyobb. Mindenki jól jár: a önkormányzat válláról leveszik a szociális lakásépítés terhét, a környéken lakó alacsony jövedelmű családok könnyebben tudnak lakást bérelni (esetleg meg is venni), és az építési vállalkozó is vastagabb lesz pár dezsővel. A törvény 1969-ben lépett életbe, és azt mondják, hogy jelentős szerepet játszott az olcsó bérlakások számának növekedésében.

De van a történetnek egy másik olvasata is. Adott egy kertvárosi jellegű kisváros, kis népsűrűségű területen, sok-sok erdővel, nagy méretű telkekkel, rajtuk elszórtan családi házakkal. Az itt lakók szeretnék, ha ez a településszerkezet a jövőben se változna, ezért olyan építési szabályzatot fogadtatnak el az önkormányzattal, amely nem engedi meg a lakóparkok építését. Most jön egy építési vállalkozó, kinéz magának egy üres telket (ezekből sok van, de a szabályzat értelmében nem lehet rájuk építkezni), megnézi a statisztikát, hogy hány darab szociális lakás van a városban (jó eséllyel egy darab sincs, a környéken mindenki kőgazdag), és ha az arány nem éri el a 10%-ot, akkor szépen bead egy építési engedélyt. Azt pedig az önkormányzatnak, a 40B értelmében, el kell fogadnia. Akkor is, ha a helybeliek fáklyás tüntetést szerveznek, esetleg suttyomban a világörökség részévé akarják nyilváníttatni a szóban forgó telket.

További csavar a történeten, hogy az építési vállalkozó, mikor kinézi magának a területet, mélyen hallgat arról, hogy oda mit (és főleg mekkorát) szeretne építeni. Így olcsón hozzájut a telekhez, hiszen az gyakorlatilag értéktelen, mert nem lehet rá építési engedélyt kapni. Óvatosságból nem saját maga veszi meg, hanem egy másik cég. Ez a projektcég adja azután tovább az építési vállalkozónak, immár jó drágán, hiszen már tudja, hogy az sokat ér, mert az antisznob törvény miatt építési engedélyt fog rá kapni. Amikor az építkezés végén elszámolnak, akkor már ez a magasabb ár fog szerepelni a könyvelésben a költség oldalon, és a végén az fog kijönni, hogy a vállalkozó haszna nem érte el a 20% százalékot.

Mindezt egy barátomtól tudom, aki Not in my backyard címmel dokumentumfilmet forgat a sztoriról, és vázolta nekem a történetet. Cserébe én is meséltem neki a Hunvald úr viselt dolgairól, a ciprusi offshore projektcégekről, meg az önkormányzati ülések végén beszedett előterjesztésekről. S közben dagadt a keblem a büszkeségtől: végre valami, amit profibban csinálunk, mint az amerikaiak!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

lipilee, 2009. július 8. szerda, 10:31 (#)

Sopranos-t kell nézni, abban szépen lépésről lépésre benne van az egész ötlet :)

2

pblue, 2009. július 8. szerda, 13:34 (#)

londonban is lehet valami hasonlo szabalyozas, kulonben nem nagyon van magyarazat arra, hogy meg a legpuccosabb kensingtoni vagy knightsbridge-i reszeken is vannak szocialis lakasok, hazak. meg teljesen random elszorva a varosban mindenhol

3

Author Profile Page kgyst.myopenid.com, 2009. július 8. szerda, 21:39 (#)

Azért pár szociális lakás a legelitebb városrészben sem baj, ha van, lásd szegregáció. A 10% viszont egy kicsit soknak tűnik.

Összességében a gondolat még a hackelt verzióban is pozitív. Aki meg elit helyen akar lakni, az költözzön kapuszolgálatos lakóparkba, az ott is van elég.

4

nyelv-ész, 2009. július 9. csütörtök, 18:49 (#)

Ezt a törvényt a Rózsadomb-Svábhegy-Pasarét viszonylatban is lehetne alkalmazni, azzal a kitétellel, hogy az építési engedély csak parlamenti politikusok közvetlen szomszédságában adható ki.
Talán akkor végre a pofázás helyett történne is valami érdemben.

5

izomagy, 2009. július 9. csütörtök, 23:06 (#)

Egy ilyen épület senkit sem zavar. Aki nem tudja betartani a szabályokat, azt kirakják. Kirakják?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork