Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Te elengednéd?

ervin cikke a Blog rovatból, 2009. augusztus 28. péntek, 10:32 | 28 hozzászólás

Laura Dekker

Érdekes történet van kibontakozóban Hollandiában. Egyetlen nappal azután, hogy egy 17 éves brit fiú lett a világ legfiatalabb Fa Nándora, bíróság fog dönteni abban a kérdésben, hogy egy 13 éves holland kislány megpróbálhatja-e megdönteni a rekordját.

Ami engem meglepett: a szülők el is engednék a kétéves útra. Az ottani gyermekvédelmisek viszont nem, és ezért bíróságon próbálnak átmeneti felügyeleti jogot szerezni a gyerek fölött.

Én fel nem foghatom, miért mondanának le önként emberek a kiskamasz gyermekük két évéről. Ugyanakkor nekem nincs saját gyerekem, csak elméletben tudnék okoskodni: akkor már sokkal érdekesebb, hogy közületek azok, akinek vannak, ráadásul esetleg pont hasonló korúak, na ők mit mondanak erről az esetről.

Mondjátok.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (28)

1

rgranc, 2009. augusztus 28. péntek, 12:33 (#)

Nekem van több gyerekem is, nem szívesen mondanék le egyről sem két évre. Ugyanakkor ha a gyereknek ez a szíve vágya, és nem csak azért csinálná, hogy híres legyen meg bekerüljön a rekordok könyvébe, akkor nem erőltetném rá a saját akaratom. Tizenhárom évesen talán elég érett már - szerintem* - , hogy ilyen döntést hozzon, ugyanakkor biztosítanám afelől hogy bármikor megvan (és lehetővé tenném számára, hogy meg is legyen) a lehetősége arra, hogy kiszálljon ha meggondolja magát útközben. Ha csak azért csinálná, hogy híres legyen, akkor én se szívesen engedném.
*: Legnagyobb lányom nyolc és fél, és már most is felelősen tud dönteni sok mindenről, és számos dolog van, amiben engedjük is dönteni.

2

Aurus, 2009. augusztus 28. péntek, 12:44 (#)

Néha irigylem az ilyen jellegű elszántságod és/vagy rajongást valamiért. Megmondom őszintén a két évet sem feltétlenül sajnálnám, hiszen rengeteg mindent lát, tapasztal, tanul önmagáról és önmagáért, amit otthon bizony egyszerűen nem lehet, viszont 13 éves. 13. Amikor én voltam ennyi idős biciklizni engedtek el a városba, nyolcig és akkor az már nagy szó volt.
Habár nincs gyerekem és koromból adódóan sokáig nem is lesz - tehát nem tudom milyen érzés lehet a szülői felelősség és szeretet -, ugyanakkor én semmiképp nem engedném el. A saját érdekében.

3

Forsage, 2009. augusztus 28. péntek, 12:56 (#)

@Aurus ez igaz, pl. mit csinál az Ádeni-öbölben a szomáli kalózokkal *nőként* fogságban, ha az Egyenlítő mentén hajózza körbe a golyóbist. Ellenkező esetben a Drake-átjáró szeszélyessége hordozza a veszélyt, GPS, automata jeladó, műholdas telefon ide, oda avagy amoda.

4

szekelya, 2009. augusztus 28. péntek, 13:44 (#)

Az én nagyobbik lányom 8 éves. A kérdés számomra nem úgy szólna, hogy elengedném -e öt év múlva, hogy kamaszkora két évét ne mellettem töltse, hanem úgy, hogy hagynám -e, hogy önként válassza 13 évesen a szinte biztos pusztulást.

Azt hiszem, hogy ha mást nem nézek, csak egy 17 éves fiú (na őt sem biztos, hogy elengedtem volna) és egy 13 éves lány fizikuma közti különbséget, már ott eldőlhet a dolog.

Majd ha kamaszkora vége felé nem szeretem már annyira, mint most, akkor mehet.

5

ari, 2009. augusztus 28. péntek, 13:53 (#)

Roppant felelőtlennek tartom ezeket a szülőket! El sem tudom képzelni, mi motiválhatja őket. Csakis a hírnév. Na de milyen áron?
Még a jogszabály szerint is ebben a korban egy gyerek még nem tud felelősen dönteni. 14 éves kortól is még csak korlátozottan cselekvőképes. Na de 13 évesen... Én nem tudok vitorlázni, de gondolom itt nem csak a kitartás a fontos, hanem a fizikai erőnlét is számít, meg a sokéves tapasztalat.
Szóval szerintem egy gyerek (mert 13 évesen még az, akármennyire is berzenkednek ellene) ilyen helyzetben nem dönthet!

6

kobak, 2009. augusztus 28. péntek, 14:36 (#)

Nem engedném. Nincs kérdés, nincs vita, nincs érvelés. Egy 13 éves lány szerintem még nem elég érett erre. Ha meg igen, akkor az a baj. :-)

7

ZaZie, 2009. augusztus 28. péntek, 14:39 (#)

Én nem szeretnék olyan szituációba kerülni, ahol aztán a lelkiismeretemmel kell hadakoznom halálomig. Szóval a válaszom: NEM.

8

vordecker, 2009. augusztus 28. péntek, 15:49 (#)

Még a végén ez lesz belőle:

http://valenciasailing.blogspot.com/2009/08/alex-thomson-stands-on-keel-of-hugo.html

:))))

Egyébként ott van a mi Méder Áronunk is, aki ugyan már nem 13, de róla se mondanám, hogy teljesen normális... http://www.meder.hu/

Viccet félretéve, a szülőknek elmentek otthonról, ha ezt komolyan gondolják!

9

rof, 2009. augusztus 28. péntek, 16:43 (#)

#3 a beidézett oldalon ott van a tervezett útvonal: Hollandia - Kanári szigetek - Atlanti óceán - Panama csatorna - Csendes óceán - Ausztrália - Aden-öböl - Szuezi-csatorna - Földközi tenger - Hollandia. Ha jól értelmezem (kicsit érdekes az angol helyesírás), akkor valami olyasmi is van, hogy nem megy Szomálián át, ha túl sok a kalóz. Érdekes terv.

A kérdésre nehéz válaszolni, túl keveset tudunk róla, de valószínûleg nem engendém. Talán megpróbálkozhatna egy rövidebb kalanddal kezdetnek, mondjuk egy Atlani óceánt átszelõ úttal. Két év helyet csak pár hónap, és biztos sok tanulsággal szolgálna.

10

Trofimov, 2009. augusztus 28. péntek, 18:45 (#)

Pár éve volt a hír, hogy egy kb. 8 éves kisfiú (nem emlékszem pontosan a korára) át fogja szelni az USA-t egy kisrepülővel.
Pár nap múlva meg a halálhíre.

11

ferenc, 2009. augusztus 28. péntek, 19:07 (#)

a 17 eves kaliforniai csavo akinek epp most dontotte meg tiszavirag eletu rekordjat a brit lad vitorlasmagazinban adott interjuban beismerte hogy alabecsulte az egyedullet pszichologiai nyomasat, pedig a papa teljs szupportjaval ment es idonkent (Fokvarosban, Mexicoban) nagyjavitasokra leutazott. Mindezt egy 36 labas bevalt vilagkorbemeno tipussal es nem 27 labas partmenti/belvizi tipussal.

Ebben a korban raadasul az iskolaban a hazi feladat csak egy resze az iskolaelmenynek, a szocializalodas, az egyeniseg kialakitasa nagyobb feladat, abbol ugy ket evet kihagyni szarvashiba.

Szerintem tiszta hulyek a szulei, es meg a gyamsagba vetelt is jogosnak tartom. Le a kalappal a sajtevok hivatalnokok elott hogy ilyen karakanok.

Egyebkent nem veletlen hogy a nyilt tengeri versenyekhez lepcsozetes igazolt kvalifikacios tavok, bevezeto tapasztalatok kellenek. Nem azert mert 13 eves korban megvan valami aztan az kesobb gyengul.

12

ferenc, 2009. augusztus 28. péntek, 23:07 (#)

http://www.latitude38.com/lectronic/lectronicday.lasso?date=2009-08-28&dayid=318#Story4

Even if she were able to make it — which she won't — what exactly does it prove? Perhaps only that kids and their parents will do almost anything to become celebrities.

13

hanna, 2009. augusztus 29. szombat, 07:32 (#)

Szerintem nem arról van szó, hogy lemondanál-e az éveiről, hanem hogy azért ez annyira nem jó ötlet, hanem inkább baromi veszélyes minden (fizikai, mentális, szocializációs) szempontból, mint azt a többiek kifejtették. Angliába cserediáknak egy évre pl tuti elengedném, bár szerintem 13 évesen szülők nélkül meg barátok nélkül még az is megterhelő lehet. (Engem még Balaton átúszásra sem engedtek el ekkora koromban, amit nagyon szerettem volna, ami mondjuk hülyeség, de szóval a szülők legyenek ennél picit aggódósabbak!)

14

vokoda, 2009. augusztus 29. szombat, 09:26 (#)

Ha jól hallottam tegnap, a lány valahol Új-Zéland környékén született, hajón, amikor a szülei épp megkerülték a Földet :-) Nem csodálkoznék, ha többet töltött volna 13 év alatt tengeren, mint szárazföldön. Nehéz lehet így ítélkezni. Saját gyerekemet - ha lenne - biztosan kézzel-lábbal próbálnám lebeszélni egy ilyen vállalkozásról. De nem hiszem, hogy akár csak kicsit is belelátunk a család életébe. Úgy gondolom, hogy ha egy felelős, szerető és aggódó szülő, aki tapasztalt vitorlázó, rábólint, akkor miért ne. persz más kérdés, hogy mennyire felelős szülő az, aki a tenger közepén hozza világra a gyermekét, tudva előre, hogy nem lesz a közelben orvosi segítség, ha szükség lenne rá.

15

bluemoon, 2009. augusztus 29. szombat, 09:27 (#)

nem akarok itt reklámozni, de néhány napja írtam erről egy hosszabb gondolatot, talán a link rövidebb lesz, mint ide copyzni az egészet. http://mondomamagamet.blogspot.com/2009/08/navigare-necesse-est.html
A felvetett kérdésre pedig nem tudok válaszolni. Nekem van két gyerekem, mindkettő elmúlt már 13, de nem vetődött fel ilyen horderejű kérdés. Őket személy szerint 13 évesen, az akkori tudásukkal, az általam biztosított neveltetéssel nem engedtem volna el, abból a praktikus okból se, mert nem tudtak vitorlázni. Azaz a fiam igen, de csak Kalózzal és a Balatonon. Feltehetőleg ez a lányka birtokában van annak a tudásnak ami szükségeltetik ehhez az elhatározáshoz.

Ha meg visszagondolok az én gyerekkoromra, engem még házibuliba is úgy engedtek el, hogy apám értemjött este nyolcra. A többiek nem kis derültségére. Ja én már akkor 16 voltam. Viszont 18 éves koromtól egyedül élhettem, ahogy nekem tetszik. És amíg tanultam, ehhez biztosították az önálló lakást és az anyagi fedezetet is.
Így aztán én is liberális lettem gyereknevelés kérdésében.

16

Dévai Zoltán, 2009. augusztus 29. szombat, 09:39 (#)

Rövid válasz: NEM.

További gondolat: Ott valami komolyabb gondnak is kell lenni (és ezért jogosnak gondolom a gyámságot is akár), ha egy 13 éves gyerek (akár lány, akár fiú) el akar, szeretne menni. Ha vállalkozik rá. Ott valamit nagyon elrontottak a szülők már eddig is...

17

anarcho78, 2009. augusztus 29. szombat, 12:26 (#)

én inkább abból az aspektusból vizsgálnám a kérdést, hogy bármilyen, családon kívüli személy miért szól bele a szűk kör döntésébe, pláne, ha a gyerek is akar menni? ez azért més téma, mint pl. a fényevésre kényszerítés (Óbuda, pár éve), amibe be kell avatkozni, nem?

18

nightw, 2009. augusztus 29. szombat, 16:32 (#)

Nekem meg ugyan nincs gyerekem, ezért nyilván még annyira sem vagyok hivatott véleményt formálni ebben a kérdésben, mint azok, akiknek van.

Viszont egyetlen gondolatsor akadt a kommentekben, amely nagyon kíváncsivá tett. Én mindig úgy gondoltam az összes nevelési kérdéskörre, hogy egy gyerek/fiatal nem egyszerűen csak a szülő gyermeke és felelőssége, hanem emellett egyén is. Nagyon nehéz megmondani, hogy hol a határ a kályha megfogásától óvás és az egyéniség döntéseinek korlátozása között. A törvényben/megszokásban meghatározott életkor határok pedig egyértelműen nem alkalmazhatóak általánosan sem biológiai, sem pszihológiai okokból, mert elképesztő különbséges vannak gyerekek és családok között. Tehát én személy szerint azt a megközelítést és érvrendszert nem tartom helyénvalónak, hogy azért nem mehet, mert féltem, felelős vagyok érte és ha történik vele valami, akkor azzal nekem kell megbírkózni. Ez nem felelősségvállalás, hanem önzés. Ennél még a szocializációs "szakdék" is sokkal lényegesebb szerintem. Ez az önzés persze lehet jogos is szülőként, de ha csak ez az egyetlen érv van és a gyerek biztosan felkészült rá és tudatában van mindennek, aminek kell, akkor én hagynám választani.

19

ZaZie, 2009. augusztus 29. szombat, 17:25 (#)

Érdekességképpen egy link: http://jezebel.com/5347869/teen-taken-into-state-custody-for-trying-to-sail-around-world

A lány egyedül vitorlázott át az angolokhoz, a helyi hatóságot teljesen kiakasztva. Szóval a szülők már eddig is nagyon támogatták a dolgot.

Ennek ellenére sem engedném el, a már korábban leírtak miatt. Ha bármi baja esne, nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel.

20

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 30. vasárnap, 00:48 (#)

az első menetet a gyámügy nyerte: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1919316,00.html

21

attila, 2009. szeptember 1. kedd, 11:51 (#)

Nehez megitelni, de azt hiszem nem engednem. Nincs gyerekem, viszont tizen eve vitorlazok tengeren. Az elso es legfontosabb kerdes a vitorlazo felkeszultsege, ami ha igaz akkor tobb mint eleg. (Ellen MacArthur 157cm magas es 24 eves volt amikor masodik lett a Vendee Globe-on, elotte 17 evesen szoloban korbevitorlazta a Brit-szigeteket egy 6,5 meteres hajoval). Szoval tetelezzuk fel hogy tud vitorlazni. A masodik kerdes, hogy milyen hajoval, mert nem mindegy hogy egy 6 meteres lelekvesztovel mint Meder Aron vagy egy massziv 50 labas oceani versenyhajoval mint a brit kolyok. Az ove egy 96-ban epult 8,3 meteres, nos... hat en ezzel azt hiszem nem kelnek utra. Az atlanti atkeles meg csak OK, az evnek ebben a szakaban kitartoan fuj a passzatszel, jo esteben mindig lenne latotavolsagban vagy radiokozelben egy masik hajo, mert most van szezonja a atlanti atkelesnek. De onnan...
Es vegul: jobb nevelest kapna-e a hajon mint otthon? Ha az iskolakat nezem akar Mo-on, akar mondjuk Angliaban vagy Amerikaban ahol huzamosabb ideig eltem, es nem hiszem hogy a holland iskolak sokkal jobbak lennenek, akkor igen, valszinuleg nem lenne terhes, drogos, stb. tehat jot tenne neki a szolo vitorlazas.
Mindazonaltal...

22

dolphin, 2009. szeptember 2. szerda, 12:35 (#)

@anarcho78:

Nem, ez nem ilyen egyszeru, hogy "dehat a gyerek is akarja". Hogy jol erzekeltessem miert nem, ott van Coleen Hauser es 13 eves kisfianak tortenete (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/8067615.stm). A gyerek rakos (Hodgkin limfomas, ami eleg jol gyogyithato) es az orvosok kemoterapiat javasoltak, de o mindossze egy kezeles utan, "vallasi okokra" hivatkozva ezt ellenezte, amit az anyja tamogatott (ami viszont tuti halalt jelentene). A "vallasi okok" jelen estben osi indian gyogymodot jelentettek volna... Az orvosok nem hagytak annyiban, es jogi utra tereltek a dolgot, mert itt nyilvanvalo veszelyeztetesrol van szo. A tortenetnek meg nincs teljesen vege, de egyenlore ugy tunik sikerul megmenteni a fiu eletet.

23

dolphin, 2009. szeptember 2. szerda, 12:37 (#)

Egyebkent en biztos nem engednem el a 13 eves lanyomat. Es ha a szulei nem latjak at, hogy mennyire veszelyes, akkor bizony a gyamhatosagnak lepnie kell. (Lenyegtelen, hogy mennyi idot toltott a tengeren - nagy bizonyossaggal megjosolhato, hogy lesznek olyan helyzetek, ahol az o fizikuma nem eleg, minden tapasztalat ellenere.)

24

diszno, 2009. szeptember 2. szerda, 23:50 (#)

szóba nem jöhetne, csaknem 40 éve vitorlázom, ebből 17-et válogatott szinten, tudom milyen, amikor megfújja a szél az embert - akár csak a Balatonon is, nem beszélve a tengerről és nem 1-2 napig, hanem hónapokon keresztül. elképzelhetetlen mentális és fizikai igénybevétel. felnőtt is kevés, aki kibírja, nemhogy...
zsírhülyeség, erről dönteni önállóan felkészületlen...

25

wattafilling, 2009. szeptember 8. kedd, 09:32 (#)

Még, ha elfogadom, hogy - bár nem veszélytelen - képes lenne baj nélkül végigcsinálni, akkor sem engedném. És meglehetősen beteg világ az, ahol ilyesféle "kunsztok" egyáltalán ilyen szintre eljutnak. Én is ábrándoztam mindenféle világmegváltó hőstettekről kölyökként, és ma tudom, hogy nem kell, hogy az ilyen ábrándok teljesüljenek.
Mondjuk, ha elhintem, hogy a 14 éves fiam jövőre egyedül indul - mondjuk - a BAMAKO-n (merugye, ez annyira nem is életszerűtlen, csak nyilvánvaló hülyeség), a bulvár ezt jól fölmarja és máris megvan az 5perces hírnév. Kitarthat akár két napig is ám!
Szerentnék ilyenkor egy ragyanagyot káromkodni! (...........)

26

rof, 2009. szeptember 9. szerda, 19:10 (#)

Egy hasonló ambiciókkal útnak indult leányzó kalandja sajnos gyors és csúfos véget ért. A 16 éves versenyzõ már az elsõ nap összütközött egy teherhajóval:

http://www.dailytelegraph.com.au/news/solo-sailor-teen-jessica-watson-in-dramatic-sea-crash/story-e6freuy9-1225770844272

27

Author Profile Page ervin, 2009. december 20. vasárnap, 18:19 (#)

Fordulat a sztoriban: http://www.huffingtonpost.com/2009/12/20/laura-dekker-missing-sail_n_398471.html

28

Király András, 2009. december 21. hétfő, 17:58 (#)

Magyarajkú barátainknak pedig a HVG mondja a hírt: http://hvg.hu/vilag/20091221_holland_vitorlazo_lany.aspx


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork