Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tüntetések

eszpee cikke a Blog rovatból, 2009. szeptember 29. kedd, 09:08 | 21 hozzászólás

A franciának ha valami baja van, simán utcára megy vele.

Most éppen a tömegközlekedés sztrájkol, ha jól értettem, akkor a 14. havi fizetésért, mármint hogy nincs még olyan nekik, de szeretnének. A szinte teljes leállás kihat a többi közlekedési eszközre is, óriási dugók, és a rengeteg alkalmi biciklista miatt nehezen kölcsönözhető Velovok. Ezzel kezd elege lenni a legendásan baloldali francia fiataloknak is, tegnap már az étteremben is az volt a téma, hogy hát ezt azért talán már mégsem kéne, ha jogos a követelés, oké a sztrájk, de ez már inkább pofátlanság kategória. A Facebookon a lyoni BKV ellen külön Fuck TCL csoport alakult, akik most petícióznak, és - a franciának ha valami baja van, simán utcára megy vele - október harmadikára tüntetést szerveznek a sztrájkolók ellen. Nem szép?

Lehet, hogy nem kell a politizálást az utcára vinni, de mindig nehezen vitatkozom akkor, amikor mesélek az otthoni sikkasztásokról, csalásokról, pofátlan kisstílű lopásokról, és értetlenkedve kapom meg, hogy hát miért nem tiltakozik senki. És tényleg, kis túlzással, de miért csak a szélsőjobbos huligánoké az utca?

Update: A helyzet azért itt is radikalizálódik, egy utasokkal teli villamost megállítottak a sztrájkoló munkások, és leszállítottak mindenkit, pár utas beszólt, erre a sztrájkolók(!!!) elkezdték tojásokkal dobálni őket. A bosszú nem váratott sokat magára, később 60 dühödt utas a sineket elállva feltartóztatott egy garázsba tartó villamost, és kényszerítették a sofőrt, hogy rendesen, minden megállót betartva járja végig a pályáját. Gyönyörű.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

ari, 2009. szeptember 29. kedd, 10:58 (#)

Jó kérdés! Tényleg, "miért nem tiltakozik senki" ?

2

nem szélsőjobbos huligán, 2009. szeptember 29. kedd, 11:10 (#)

Van aki tiltakozik, csak a többségben még élnek az emlékek a régi rendszerből, amikor másnap jött a fekete autó. Majd szép lassan ez is megváltozik. Remélem.

3

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 29. kedd, 12:11 (#)

Tegnapi hírekkel frissült a cikk! :)

4

dincsi, 2009. szeptember 29. kedd, 12:12 (#)

Mondjuk a franciák tényleg legendás sztrájkolók és tüntetők. Én két hétig voltam még az átkosban, addig volt egy sztrájk meg egy tüntetés. És ez csak az amit én láttam, de lehet, hogy volt több is. Azt nem sikerült kiderítenem, hogy mikor dolgoznak, ugyanis augusztus volt és akkor ott mindenki nyaral, a többiek gondolom sztrájkolnak és amúgy is 35 órás munka hét van ha jól tudom :-)

5

dincsi, 2009. szeptember 29. kedd, 12:14 (#)

Az Update tényleg szép :-D

6

pozsi, 2009. szeptember 29. kedd, 12:28 (#)

Én 3 hónapot voltam ott, akkor is volt azt hiszem két közlekedési sztrájk, nem ment az RER, szépen otthon kellett maradni. A vendéglátó család csak nevetett az egészen, meg egy kicsit persze bosszankodtak is. A másik vicces, hogy a mondás szerint májusban nem dolgoznak a franciák. Valahogy nagyon sok ünnep meg hosszú hétvége csúszik egybe.

7

Zed, 2009. szeptember 29. kedd, 12:34 (#)

vajon miért?
mert a buta paraszt magyar rájött, hogy itthon tüntetéssel, sztrájkkal nem érhet el semmit.

8

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 29. kedd, 12:35 (#)

Általában egyébként tényleg nagyon lojálisak a helyiek a sztrájkolókkal, most érzem csak azt, hogy ez elmúlóban van.

9

varanusz, 2009. szeptember 29. kedd, 12:47 (#)

Nem csak széljobb tüntetések (nem, nem voltam) vannak Pesten sem. Pár példa hirtelen az elmúlt hónapokból:
- Meleg büszkeség napja (itt sem voltam)
- Critical Mass (itt voltam)
- Babakocsis tüntetés (ide illett volna mennem)
- Radikális zebrahasználók (ide is)
- Volt 1-2 romatüntetés is a molotovos támadásokkal összefüggésben
- miazmás

10

Dagenham, 2009. szeptember 29. kedd, 13:14 (#)

"És tényleg, kis túlzással, de miért csak a szélsőjobbos huligánoké az utca?"

Talán mert úgy nagy általánosságban hulla felesleges bármiért is tüntetni? Ezt nem csak a "buta paraszt magyar" ismerte fel, hanem mindenki más is.

Lehet, a franciáknál nem azzal indítanak, hogy könnygázgránát + gumilövedék a tömegbe, aztán közelharc viperával. Majd nem nevezik a tüntetés résztvevőit csőcseléknek, terroristának.

Ha idehaza is így lenne, lehet, többen "tüntetnének" és lehet, még értelme is lenne. Emlékeztek még, a Kossuth téren mennyi ideig tüntettek? Milyen sok eredménnyel? Persze, tudom, ők voltak a "szélsőjobbos huligánok".

11

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 29. kedd, 13:51 (#)

varanusz, persze, ezek miatt volt a "kis túlzással". azért ha a "tüntető" szót hallod, neked sem ezek jutnak először eszedbe, nem?

12

aftermodern, 2009. szeptember 29. kedd, 13:53 (#)

Volt itthon nagy tüntetés, csak egyrészt a kormány nem érezte eléggé gáznak, másrészt nem voltak elég kitartóak. Főleg arra gondolok, amikor a gazdák feljöttek a traktorokkal pestre. Nem kellett volna már sokáig kitartaniuk, akár kormányváltást is kibulizhattak volna szerintem, csak egyrészt a budapestiek nem támogatták őket eléggé, másrészt túl hamar hazamentek, legyen ennek bármi az oka.
De volt taxisblokád is, emlékezzünk... Szóval lehet, csak csinálni kéne.

Inkább az a baj, hogy annyi már a balhé, hogy feljebb ment az ingerküszöb. Azzal hogy a Fidesz ilyen sokszor az utcára vitte a népet, nem az a baj hogy megtette, hanem, hogy unalmassá, hétköznapivá vált kicsit a dolog, nem az van, hogy _na_akkor_az_utcára_megyünk, hanem inkább _már_megint_az_utcára_kéne_menni_ .

13

Author Profile Page stsmork, 2009. szeptember 29. kedd, 16:23 (#)

eszpee, ezt Bede Marci még Matulás korában szépen levezette, mint a kenyér árát meg az időjárást:

"(Érdekes lábjegyzetként szeretném most elmagyarázni, hogy miért nincsenek Magyarországon erõs szakszervezetek olyan kemény sztrájkokkal, mint a mûvelt Franciaországban. Ezt a sok okos mindenféle politikai okokkal meg obskurus háttéralkukkal magyarázza, pedig dehogy, ezt is olyan szépen le lehet vetetni a piaci mechanizmusokból, mint a kenyér árát meg az idõjárást. Magyarországon azért nincsenek szakszervezetek, mert nincsenek munkavállalók és nincsenek munkaadók. Ami van, az ilyen se hús, se hal szürke tömeg. Elég nehéz úgy öntudatos, kizsákmányolt, a rohadék kapitalistákat gyûlölõ munkásosztály-identitást teremteni, ha munkások nem is léteznek, csak egyéni vállalkozók meg alibi-béték meg alibi-káefték. Ki fog így fellázadni az elnyomók ellen? Utcára vonulnak a számlatömbök? Egyébként meg kizsákmányolók sincsenek, csak további alibi-cégek, amelyek nem mernek rendesen kizsákmányolni, mert még valamelyik beosztott felnyomja az egész rendszert az APEH-nál. Ha Marx ma élne, az nagyon-nagyon vicces lenne. Ez egyébként csak érintõlegesen kapcsolódott a cikk egészéhez. Ezért is van zárójelben. Tiszta sor. Mondom.)"

14

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 29. kedd, 16:34 (#)

Valóban, ez szép okfejtés, bár inkább a tüntetések egy szűk szeletének, a sztrájkos résznek a hiányát magyarázza (vagyis hát magyarázná részben, mert azért abból is van otthon, bár inkább paródia).

15

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. szeptember 29. kedd, 17:36 (#)

A Suzuki-gyár munkásai számlatömbösek lennének? "Egyébként meg kizsákmányolók sincsenek, csak további alibi-cégek, amelyek nem mernek rendesen kizsákmányolni" Ha egy beteg embert kivágnak az utcára, ha valakit, aki ki mer állni a jogai mellett elküldik, az nem elég? Lásd Suzuki-gyár. Fel is kellene négyelni?
"Lehet, hogy nem kell a politizálást az utcára vinni, de mindig nehezen vitatkozom akkor, amikor mesélek az otthoni sikkasztásokról, csalásokról, pofátlan kisstílű lopásokról, és értetlenkedve kapom meg, hogy hát miért nem tiltakozik senki." Szerintem tiltakoznak, a maguk egyéni módján. Nem tiltakozik az utcán. Még nem. De, amikor Seres Mária kezdeményezését alá kellett írni, akkor néhány napon belül 500 ezren írták alá. Amikor egy világos, átlátható alternatíva volt az egészségügy reformja kapcsán, akkor az egész ország megmozdult - egy népszavazás erejéig. Ha ránézel a választási részvételi szándék adataira, akkor azok is egy nagyon határozott ellenállást mutatnak. Intézményekre támaszkodó ellenállás nincs.
Másrészt a szakszervezetek egy jelentős része nem szakszervezet, hanem az egyik politikai párt üzlettársa. Elsikkadt a hírek között az a tény, hogy 2006-ban a választások előtt egy 200 milliós uniós pályázatot nyertek (természetesen a konkurrens szakszervezetek kizárásával). Emlékszem egy szép TV-adásra, ahol arról volt szó, hogy mi legyen a hosszasan beteg dolgozókkal. A vállalkozók képviselője majdnem kimondta, hogy el kell küldeni az ilyen embert. De észrevette, hogy mit akar kimondani és gyorsan visszavonult. Ekkor megszólalt a szakszervezeti etársnő (MSZOSZ alelnök, 1989 előtt a megyei Foxi-Maxi audiovizuális munkatársa) és azt mondta, hogy mérlegelni kell, első a termelés, lapátra a maródival!
Ugyanakkor minden szakszervezet gyenge és a tisztességesebb vezetők azt igyekeznek megőrizni, ami van, és nem nagyon nehezen mernek keményebben fellépni.

16

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 30. szerda, 15:53 (#)

OK, itt is durvulnak a dolgok, éjszaka felgyújtottak egy buszgarázst:

http://www.leprogres.fr/fr/article/2032099,177/Incendie-criminel-dans-un-depot-TCL-a-Lyon-34-bus-brules.html

17

methan, 2009. október 1. csütörtök, 12:57 (#)

#16, ha jól értem, ezek az ellentüntetők voltak. és hogy lehet velov nélkül bírni?

18

Author Profile Page eszpee, 2009. október 1. csütörtök, 13:03 (#)

nem nagyon lehet biztosat tudni még. velov nélkül nem lehetne persze bírni, de szerencsére használható azért még a kölcsönbicikli rendszer, csak kompromisszumok kellenek, lehet, hogy az első 1-2 helyen nem találsz szabad helyet vagy biciklit, de együtt lehet élni vele.

19

pblue, 2009. október 11. vasárnap, 14:05 (#)

hopsz, en csak most olvastam ezt :/ valami update ezen a fronton?

20

Author Profile Page eszpee, 2009. október 11. vasárnap, 15:55 (#)

Egyelőre felfüggesztették a sztrájkokat, el nem nagyon értek semmit, de most olyan állapot van, hogy minden előzetes bejelentés nélkül azonnal sztrájkba léphetnek, szóval még nincs vége szerintem.

21

Author Profile Page eszpee, 2009. december 7. hétfő, 10:46 (#)

Na éltek is a minden előzetes bejelentés nélküli azonnali sztrájkbalépés maguknak osztott lehetőségével: holnap van Lyon legnagyobb idegenforgalmi látványossága, a fény ünnepe, az egész belváros hering, események mindenütt, plusz tart még a X. biennálé is, így "oda ütünk, ahol fáj" jelleggel ma sztrájkbalépett a tömegközlekedés, és holnap is ez lesz. Vidám!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork