Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A példaképekről

ervin cikke a Blog rovatból, 2009. november 10. kedd, 18:24 | 19 hozzászólás

Ifjúkoromban több nemzetközi szoftvercégnél is dolgoztam, így elég hamar megtapasztaltam a nemzetközi munkakörnyezet örömeit és nehézségeit. Akkoriban - másfél évtizeddel ezelőtt - elsősorban örömei voltak a helyzetnek: a rendszerváltás utáni eufóriában egymás után települtek be az országba nagy világcégek, mi kelet-európaiak pedig már csak a hasonló helyzetünkből kiindulva is kedveltük és segítettük egymást.

Minden így szerzett ismerősöm közül az első számú kedvencem egy cseh kolléga volt, akivel hamar barátságot kötöttünk. Idősebb volt nálam, és nemcsak a munkában tanultam tőle rengeteget, hanem emberségben is: hogyan kell kezelni a vevőket, a kollégákat, általában mindenkit.

Igazi vidám cseh fickó volt, szöges ellentéte a szoftvercégek sok esetben nördös alkalmazottainak. Nemcsak a számítógépe előtt alkotott nagyot: céges összejöveteleken sokszor gitárral a kezében lehetett megtalálni, ő volt a teniszpálya ördöge, ha pedig Prágában jártam, mindig tudott egy jó bulit.

Ő lett a példaképem.

Azután én eljöttem a cégtől, és másfelé vitt az utam, ő viszont maradt, és ahogy erre rá is szolgált, gyorsan haladt felfelé a vállalati ranglétrán. Örömmel figyeltem a sikerét, annak ellenére is, hogy megszakadt közöttünk a kapcsolat, és egy idő után talán már nem is emlékezett rám. Tulajdonképpen máig úgy gondolom, hogy ha valaki egy nemzetközi cégnél szeretne karriert építeni, akkor nagyjából úgy kell csinálnia a dolgokat, ahogy ez a barátom tette és valószínűleg teszi ma is.

Itt véget is érne a történet, és természetesen nem is lett volna cikk belőle soha, ha a minap Csehországban nem hozzák nyilvánosságra az elmúlt rendszer hírszerzőinek listáját. Az ottani újságírók pillanatok alatt megtalálták rajta az azóta nemzetközi rangra emelkedett egykori barátom nevét, mégpedig a csehszlovák hírszerzés egykori belső operatív munkatársai között.

Nehéz feladat példaképet választani.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

dw1, 2009. november 10. kedd, 19:11 (#)

érdekes, nem hangos ettől a nyilvánosságra hozástól a sajtó. a nol csak egy leadet közöl tulajdonképp, az indexen van tisztességes cikk: http://index.hu/kulfold/2009/11/09/kozzetettek_a_cseh_hirszerzok_listajat/?rnd=630 de ennyi?

ennél azért talán nagyobb jelentőségű az eset.

vajon mihez kezdenek magukkal a barátodhoz hasonló "érintettek"? megy minden tovább?

2

ern0, 2009. november 10. kedd, 21:33 (#)

Kérdezzetek meg egy románt vagy az Esterházyt (Pétert).

3

Author Profile Page ervin, 2009. november 10. kedd, 21:46 (#)

ern0, itt most nem besúgókról van szó.

4

Author Profile Page stsmork, 2009. november 10. kedd, 22:13 (#)

Ervin, ha ez vígasztal, az élményed nem egyedi. Szántó Péter is megírta nemrég a sajátját: http://www.hetivalasz.hu/cikk/0910/24398

"Én azonban épp az egykori rovatvezetőmet nem tudom beleképzelni a kényszerített áldozat szerepébe. Öntörvényű volt, ellentmondást nem ismerő érdekérvényesítő. Ha ő jelentett, azért tette, mert fontosnak gondolta ezt a világforradalom interkontinentális győzelme szempontjából. Pfuj!"

5

speed, 2009. november 11. szerda, 06:36 (#)

uh, ez azért ütött reggel... tényleg, azert kivancsi lennek, hogy ezek utan a munkatarsai, a mostaniak, változik e valamit a viszonyuk emiatt

6

lipilee, 2009. november 11. szerda, 07:32 (#)

Kemeny cucc igy reggel, ez is egyike azoknak a k-europai dolgoknak, amik mergezik itt a legkort. kulon szomoru, hogy Magyarorszagon evekre vagyunk az egyszeri nagy sokktol, amit majd a lista nyilvanossa tetele hoz. ha egyaltalan megtortenik valaha.

7

Author Profile Page eszpee, 2009. november 11. szerda, 09:14 (#)

Nekem is ez járt a fejemben, ami lipileenek, hogy oké, szar most a cseheknek, meg szar lehetett a németeknek kb azonnal a rendszerváltás után, de az mennyire abszurd, hogy nálunk meg húsz évvel az események után még mindig lehet zsarolgatni azzal, hogy ki volt ügynök meg besúgó.

8

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. november 11. szerda, 09:22 (#)

Az index cikke alapján elérhető cseh oldal angol változatának információit használva Main Counterintelligence Directorate (SNB Directorate II)? Azon belül a politikai ellenfelekkel foglalkozó részlegeknél dolgozott, vagy a kémelhárításnál?

9

Benny Lava, 2009. november 11. szerda, 09:44 (#)

Eszpee (#7),
az igazán brutál pedig az, hogy még csak csíráját sem lehet érzékelni annak, hogy ezen bárki, aki pozícióban van, akárcsak kicsit is szándéxik változtatni... Sőt.

10

Benny Lava, 2009. november 11. szerda, 09:45 (#)

(Egyébként sztem ez nyilván összefügg azzal, hogy nálunk "vértelen" átmenet volt, vagyis az "akkoriak" jó részének bőven volt ideje oldalt váltani ha akart és olyan pozíciókba kerülni az "új" elitben, hogy szava lehessen az ilyen kérdésekben.)

11

Author Profile Page eszpee, 2009. november 11. szerda, 09:50 (#)

Persze, ez elég egyértelmű, szerintem még a Jobbikot beleértve sincs olyan párt Magyarországon, ahol ne lenne olyan ember, akinek félnivalója van egy ilyen nyilvánosságrahozástól. Pedig egy ciklus elején simán meg lehetne játszani, 4 évre bebetonozódtak az erőviszonyok, 1-2 kádert buknak max a pártok, de aki 89-ben már említésre méltó tevékenységet végzett az lassan amúgyis nyugdíjkörnyéki lesz.

12

wice, 2009. november 11. szerda, 10:30 (#)

bocs, ha hulyeseget kerdezek, hiszen a hozzaszolasokbol egyertelmunek tunik, h gyulolni kell mindenkit, aki az elmult rendszerben barmilyen tevekenyseget folytatott, de ugy konkretan megis _mit_ csinalt ez a volt kollegad a hirszerzes belso operativ munkatarsakent, amiert megrendult benne a hited?

btw, ugyanezt kerdeznem minden egyes iii/iii-as "ugynokrol" is, akiket pl itthon lepleztek le: szamit az, h artott-e vkinek vmit, v eleg a megveteshez az is, ha alairta a papirt?

13

Author Profile Page ervin, 2009. november 11. szerda, 10:51 (#)

A hozzászólásaitok alapján némi zavart érzek az erőben. Nézzük sorban:

- A barátom a hírek szerint nem "aláírt egy papírt", mint a külső, esetleg megzsarolt "civil" besúgók, hanem karrierhírszerzőként dolgozott. Szerintem ez fontos különbség, ne is keverjük ide a külsős jelentgetőket. *Egyáltalán nem* hasonlít ez az eset arra, amikor pl. egy ismert írónk vagy politikusunk saját apjának eltitkolt, sötét múltjával kényszerül szembenézni.

- Fogalmam sincs, hogy operatív tisztként mi volt barátom feladata. Nem is érdekel.

- Nem "rendült meg benne a hitem" (wice). Sőt, semmi negatív ítéletet nem is mondok róla a cikkben. Aki tehát erre következtetett, az a saját gondolataiból indult ki, nem abból, amit írtam.

Számomra pont ez a történet lényege: hogy adott valaki, akit én már jóval a rendszerváltás után ismertem meg, és csak jót tudok róla mondani. Majd eltelik még egy csomó év, és kiderül, hogy a rendszerváltás előtt hírszerzőként dolgozott az illető. Elítélendő ez? Más ember lett ő ettől? Muszáj, hogy a hír bármiben befolyásolja a megítélését az én szememben?

Nem tudom a válaszokat, viszont a hír önmagában megdöbbentett, és egyelőre még csak a döbbenetnél tartok, a saját következtetéseimet még nem vontam le.

14

pblue, 2009. november 11. szerda, 14:26 (#)

dehat akiknek a neveit most nyilvanossagra hoztak, azok nagyreszt kemek voltak. mint james bond, jason bourne vagy ethan hunt. szerintem ez kul

15

wths, 2009. november 11. szerda, 15:58 (#)

Azert sem Bond, sem Bourne nem kemek, hanem akciohosok. A tipikus kem inkabb kerteshazban lakik, uzemnel dolgozik es leginkabb hetkoznapi ember.

A masik, hogy nyilvan, aki kulsos besugo volt annal rengeteg mindent lehet merlegelni. Mellesleg akar egy belsos operativ tisztnel is, amig mondjuk kemelharitasban volt. Aki a sajat polgarok politikai celu megfigyelest iranyitotta, arra nincs mentseg imho.

16

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. november 11. szerda, 16:10 (#)

re: pblue@14
azt hiszem nem:
http://www.ustrcr.cz/en/snb-directorate2

17

pblue, 2009. november 11. szerda, 18:23 (#)

akkor kemelharitok. mint a jack bauer.

(ja az meg a mr es mrs smithben volt, hogy hogyis van ezzel a kerteshazban lakassal, uzemnel dolgozassal, hetkoznapi emberkedessel)

18

Author Profile Page eszpee, 2009. november 11. szerda, 19:51 (#)

pblue, ezek melyik dokumentumfilmek voltak, nem nagyon emlékszem. ;)

19

Author Profile Page eszpee, 2009. november 11. szerda, 19:56 (#)

(Ismertem magasrangú III/III-ast személyesen, hát hogy mondjam finoman, nem egy Mr. Smith vagy Jack Bauer volt.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork