Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tizenöt perc hírnév

stsmork cikke a Blog rovatból, 2009. november 13. péntek, 10:11 | 14 hozzászólás

Pár nappal ezelőtt megrázó élményben volt részem. Munkaügyből kifolyólag csinálnom kellett magamnak egy accountot a Facebook-on (korábban nem volt), s az első bejelentkezés után a rendszer adott egy listát azokról a felhasználókról, akiket szerinte lehet, hogy ismerek. A dologban az a megdöbbentő, hogy gyakorlatilag az összes közeli munkatársamat és ismerősömet felhozta, és fogalmam sincs, hogy egy rendszer, amelyhez korábban semmi közöm sem volt, honnan tud rólam ennyi mindent?

Azt persze nem gondolom, hogy a Facebook főállású hírszerzőket foglalkoztat, akik kémkednek utánam, alighanem az történik, hogy én magam szórtam el különféle információmorzsákat magamról az évek során, és ezeket valamilyen ügyes algoritmus szerint szépen összegyűjtik és feldolgozzák. Felteszem, hogy az így kapott eredményekből adott esetben egész komoly dolgokat is ki lehet következtetni. Egyelőre nincs ötletem, hogy konkrétan mit, mindenesetre egy barátom hanyatt-homlok törölte magát az iWiW-ről, azt követően, hogy együtt ebédelt egy ismerősével, aki a Nemzetbiztonsági Hivatalban dolgozik. Ugyanakkor számos emberről hallok, akik kifejezetten élvezik, hogy közkincssé tehetik életük minden apró részletét.

Tetszik-e vagy sem, gyakorlatilag nincs rá esélyünk, hogy észrevétlenek maradjunk. A Guardianban volt nemrég egy interjú egy Josh Harris nevű fickóval, aki a kilencvenes évek közepén szervezett mindenféle vad kísérleteket, azt vizsgálva, hogyan alakítja át életünket a web. (Ő csinált először valóságshow-t, de nem üzleti alapon - el is úszott rajta minden pénze.) Tőle származik az alábbi idézet, szerintem jól leírja, hogy miről van itt szó:

Andy Warhol said that, in the future, everyone will be famous for 15 minutes. But I think he misunderstood what was happening. I think what people are demanding is 15 minutes of fame every day. And mark my words, they will get it. That's where we're heading, whether we like it or not.

A fószer egyébként jelenleg a világtól elzárkózva, Etiópiában él.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Author Profile Page eszpee, 2009. november 13. péntek, 10:12 (#)

Az eredeti jelenség, hogy friss regisztrációkor rögtön valid ismerősöket ajánl a rendszer, azért van, mert ezek az ismerősök beengedték a Facebookot a Gmail vagy egyéb levelezőjük kontaktlistájába, mire a site szépen elmentette ezeket a címeket, hogy ha valaki jelentkezik róluk, annak felajánlhassa az eredeti meghívót, mint potenciális ismerőst.

A kontaktlista folyamatos tárolása lehet, hogy kicsit cinkes, de csak az történik, hogy egy valószínű ismerettséget (hiszen kontaktlistán van az egyik félnél a másik) felkínál mindkét szereplőnek. Mondjuk privacy oldalról is érdekes kérdés, hogy egy kétoldalú kapcsolat ismerettégét, tárolhatóságát, egy másik rendszernek átadását csak az egyik fél dönti el, de ha belegondolsz, ez van minden kontaktlista esetén is, csak nem tűnik fel, mivel általában zárt rendszerek a kontaktlisták, nem nagyon fordulhat elő, hogy a másik fél értesüljön arról, kinek a telefonkönyvében szerepel.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. november 13. péntek, 10:14 (#)

Még az jutott eszembe, hogy a Facebookos esetben valószínűleg ami leginkább zavarja a felhasználókat, az a bizonytalanság. Hogy mégis mit tud rólam a rendszer, és honnan a francból tudja azt.

Ezt a bizonytalanságot kezeli a Google esetében szerintem nagyon szépen a Dashboardjuk:

https://www.google.com/dashboard/

3

Author Profile Page stsmork, 2009. november 13. péntek, 10:44 (#)

Ezt épp ma találtam (a tíz legfontosabb dolog, amelyet közösségi oldalakon nem szabad közzétenni magadról):

http://computer.howstuffworks.com/internet/social-networking/information/10-things-you-should-not-share-on-social-networks.htm

4

Author Profile Page eszpee, 2009. november 13. péntek, 11:03 (#)

Ne vicceljünk már, ezek nagyon alap dolgok, ne adjuk ki a jelszavunkat meg ne osszunk meg olyat, amit nem akarunk megosztani, hmmmmm!

5

pblue, 2009. november 13. péntek, 11:17 (#)

multkor utanaolvastam, es a facebook nem is nagyon titkolja, hogy indulasa ota eltarol _minden_ adatot. de, hogy konkretan es szo szerint mindent. a legaprobb faszsagot, barmilyen tortenest logol, vagy barmit amit a felhasznalok felvisznek, megosztanak stb. (azt nemtudom mitortenik a magukat torlok adataival, de nincsenek illuzioim amugy.) gondolom ennek az iszonyatos informaciohalmaznak a 10%at se hasznaljak jelenleg, de hatalmas datamining lehetosegek rejlenek benne a jovoben.

6

sajt, 2009. november 13. péntek, 12:02 (#)

Nem az van, hogy megadtad a gmail-es accountodat? Ami után behúzta az e-mail címeket?

7

Sancho, 2009. november 13. péntek, 19:00 (#)

Nincs ebben semmi titok, Gmail címlistákra ÉS meglévő ismeretségi hálóra alapozza a Facebook a lehetséges ismeretséget.

Gáz, mikor napközben azt látni a FB-on, hogy vezető beosztású informatikusok éppen milyen rekordot nyertek meg valami online játékban. :)

8

payskin, 2009. november 14. szombat, 16:34 (#)

@pblue: Én töröltem magam. Egy hónap múlva bejelentkeztem ugyanazzal az e-mail címmel és jelszóval és minden ugyanott volt, ugyanúgy ment tovább, mint előtte.
Egyszerűen nem történt semmi.

9

l1x, 2009. november 15. vasárnap, 17:40 (#)

csak annyit csinal h megnezi a usereket akik bekapcsoljak az emailen keresztuli haverkodas ficsort h ott vagy-e az ismert mail cimek kozt
es ha igen akkor suggestel

sztem

10

nyelv-ész, 2009. november 15. vasárnap, 18:59 (#)

Engem leginkább az tesz kíváncsivá, hogy vajon milyen munka az, amiből kifolyólag ilyen facebook-os regisztrációra kényszerül a földi halandó.

11

Bandroid, 2009. november 17. kedd, 12:35 (#)

Megírjam a progit, amely az iwiw-ről letükrözi? Miben kéred, xml-ben?

12

Attila, 2009. november 19. csütörtök, 19:36 (#)

Khm, nem Josh az a Harris?

13

Author Profile Page stsmork, 2009. november 20. péntek, 08:47 (#)

De igen, kijavítottam, köszi!

14

loolek, 2009. november 22. vasárnap, 03:49 (#)

Azért a netes világra phk szabta át ezt a mondást a legjobban, így kezdődik a személyes web oldala :-)

"Welcome to my 15 kilobytes of fame (Yeah, I think
Andy Warhol got the unit wrong there.)"


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork