Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Túl szép, hogy igaz legyen

eszpee cikke a Blog rovatból, 2009. november 25. szerda, 07:02 | 21 hozzászólás

Egy húszéves belga egyetemistát elüt az autó, teljesen lebénul, orvosai szerint nincs öntudatánál, kómában fekszik 23 éve. Az anya viszont soha nem adja fel a reményt, addig keres, míg talál egy professzort, aki bebizonyítja, hogy a beteg magánál van, végig látta és hallotta a körülötte történteket. Sőt, talál is egy kommunikációs módot, amivel végre az azóta 43 éves fiú újra üzenni tud a világnak: elmondhatja, mennyire frusztrált volt eleinte, később meditált és álmodozott, most pedig mintha újjászületett volna, még könyvet is akar írni az eseményekről.

Szép történet, bejárta a világsajtót, egy baj van vele: úgy tűnik, nem igaz.

James Randi már nem először jelenik meg a Kispadon, ezúttal is nála találtam választ arra a kérdésre, hogy egy mozgáskoordinációra képtelen ember hogy a fenébe tud egy érintőképernyőn gépelni. Röviden: leginkább sehogy.

Bővebben: erre az esetekre az "orvostudomány" egy segítőt használ, de a Wikipédia szócikkéből elsőre nekem nem állt össze, miféle gép ez a facilitator, ami segíti a beteget ebben az esetben. Randinál esett csak le, hogy nem gép, hanem ember, a "kommunikáló" páciens kezét mozgató "segítő" gépel. Innentől kezdve nagyon gyanús ez az egész, nézzétek meg ezt a videót: a pasi szegény csukott szemmel fekszik, nem is látja a képernyőt, míg a segítője gépelés közben folyamatosan nézi.

Nekem úgy tűnik, aljas megtévesztésről van itt inkább szó, a jól hangzó történet egyben az említett "visszaemlékezéseket" tartalmazó könyv príma sajtófelvezetője. Ami várhatóan jól is fog fogyni, nyilván remek történet, ennél csak az lenne remekebb, ha a kihasznált beteg egy napon tényleg elmesélhetné, hogyan élte meg, hogy valaki a nevében beszél a világgal, ő pedig tehetetlenül kell ezt végignézze.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

methan, 2009. november 25. szerda, 11:35 (#)

durva. elképesztő.

a 'bejárta a világsajtót' linkjeit átnézve nekem még az eutanázia ellen érveket gyűjtők sejlenek fel, mint ötletgazdák az átveréshez. még durvább, hogy ezeken a linkeken minden kétely nélkül tálalják az esetet.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 11:39 (#)

Úgy látom itthon is csont nélkül bevette mindenki:

http://www.google.com/search?q=rom+houben+site%3A.hu

3

methan, 2009. november 25. szerda, 11:58 (#)

a hirado.hu-n legalább ennyi megjelent (bár utána, mintha mi sem történt volna, folytatják a szívszorítást):

"Egy tekintélyes amerikai bioetikus azonban kételkedését fejezte ki, hogy vajon tényleg Rom Houben kommunikál-e a környezetével. Arthur Caplan, a Pennsylvania Egyetem professzora szerint ezt nehéz eldönteni, mert nem lehet megállapítani, hogy valóban a beteg üzen-e valamit segítőjén keresztül, hiszen a segítő formálja meg az üzenetet."

4

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 12:15 (#)

Mondjuk ettől csak mégdurvább lesz szerintem az egész, hogy nem az van, hogy bután átvesznek egy sztorit, hanem ott van a kételkedés is, de azt az egy hajszálnyi evidens lépést nem teszik már hozzá, hogy de hát ha kimondtuk mi is, hogy gőzünk sincs róla, hogy a beteg kommunikál-e vagy nem, akkor mégis mi a francról beszélünk?!

A másik amit nem értek, hogy kb 5 perc alatt el lehetne ezt dönteni, valami olyan kérdést kell feltenni a betegnek, amire nyilvánvalóan tudja a választ, de a segítője nem. Valamit a gyerekkorából, egy családtag nevét, akármit. Miért nem csinálja meg senki? Bár gondolom azt válaszolná rá, hogy erre pont nem emlékszik.

5

rof, 2009. november 25. szerda, 14:39 (#)

eszpee, az egyik belinkelt cikkben benne van, hogy eljátszottak egy oyat, hogy kiküldték a segítõt a szobából, mutattak a fickónak egy tárgyat, és mikor visszajött a segítõ, leírta, hogy mi volt az.

6

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 15:26 (#)

bocs, melyikben?

7

ant, 2009. november 25. szerda, 15:41 (#)

Pl. itt: http://news.yahoo.com/s/ap/20091125/ap_on_re_eu/eu_belgium_coma_recovery

Bár a poszt címét idézve, túl szép, hogy igaz legyen...

8

rof, 2009. november 25. szerda, 16:08 (#)

#6, Csak áttételesen volt linkelve, a "bejárta a világsajtót" Google-link elsõ találata, az alábbi Associated Press cikk:

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hgsMsAOMKbccOJb8x-r1pkC1PPCQD9C6FH080

9

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 16:18 (#)

Ja, de hát ezek mind attól a kezelő személyzettől jönnek, akik a beteg kezét is mozgatják, nyilván ezt fogják mondani. Értem én, hogy nem túl emberi dolog ilyenkor független laborban vizsgálgatni szegény faszit, de ha tényleg működik a dolog, akkor az hatalmas segítség a többi hasonló állapotúnak.

Én továbbra is szkeptikus vagyok.

10

methan, 2009. november 25. szerda, 17:02 (#)

ha működne ez a faszilitátorosdi, akkor semmiféle laborra meg igazoló tesztre nem lenne szükség, mert a faszilitátor lenne az első, aki magát igazolandó elmondaná, hogy így és így működik, pont. az, hogy ez nem történik meg, arra utal, hogy nem működik, hanem átverés.

röviden: mondja meg valaki, hogy milyen módszerrel interfészel egy facilitátor a beteg és a szöveg között, mert erről nem találni anyagot sehol - akkor lenne mit szétszedni :)

11

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 17:04 (#)

valami olyasmit írtak, hogy apró nyomásokat érez a kezén.

12

methan, 2009. november 25. szerda, 17:26 (#)

igen, pont ez az, ha apró nyomásokat érez, akkor nyilván a beteg fejti ki a nyomást, tehát tud jelet küldeni a külvilágba, és innen már csak egy lépés egy megfelelően érzékeny gép.

és ez általánosan érvényes ellenvetés: ha van mit érezni, vagy interfészelni, akkor azt egy gép is tudja bonyolítani. ha meg nincs, akkor azt ember sem tudja.

13

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 18:00 (#)

Hát... nem engem kell meggyőzni... ;)

14

rof, 2009. november 26. csütörtök, 15:36 (#)

A facilitator-os kommunikáció egy dolog, eléggé kamuszagú, de szerintem itt fontosabb az alapszitu - lehet-e valaki 23 évig az öntudatánál, úgy, hogy nem tudnak róla?

Ha igen - az elég durva.

Amit viszont ezzel kapcsolatban nem értek, hogy hogyan állíthatja bárki is - magát az áldozatot is beleértve - teljes bizonyossággal, hogy végig öntudatánál volt? Ha belegondolunk, mondjuk minden nap felébredt, valamilyen állapotban, hallott beszélgetéseket, érezte, hogy teszik-veszik-mosdatják stb., de hogy lehet ilyen állapotban bárkinek pontos idõérzéke? Hogyan méri az eltelt idõt? Honnan tudja, hogy 23 éve éber és nem mondjuk 3 éve vagy 3 hónapja?

15

bozcordolla, 2009. november 26. csütörtök, 17:51 (#)

A férfi a videó 8-9 másodpercénél konkrétan megmozdul. Ha erre képes, akkor a facilitátor szerepe másodlagos. Tény viszont, hogy a sztori hihetőbb lenne, ha elmondanák, mikor mozdult meg először a kóma(szerű állapot) után. Mégiscsak egy fontos pillanat lehetett.

16

Author Profile Page eszpee, 2009. november 26. csütörtök, 18:26 (#)

Önkéntelen mozgás, kvázi rángatózás és tudatos, koordinált, irányított mozgás között azért van különbség.

17

methan, 2009. november 26. csütörtök, 18:28 (#)

#15: "A férfi a videó 8-9 másodpercénél konkrétan megmozdul. Ha erre képes, akkor a facilitátor szerepe másodlagos."

én nem másodlagosnak, hanem feleslegesenek nevezném; nálam a fenti második mondat ezért így hangzik: "ha erre képes, akkor facilitátor nélküli kommunikációja is lehetséges valamilyen gép segítségével". mivel a facilitátor mégis ott van, ezért nem tudok másra gondolni, mint hogy át akarnak verni.

mindehhez annak, hogy mikor és hogyan mozdult meg, ha tényleg megmozdult, sok köze nincs.

18

bozcordolla, 2009. november 27. péntek, 12:55 (#)

#16, #17
Bocsánat, én leragadtam ott, hogy az (volt) egyáltalán a kérdés, kómában van-e a férfi. Ha mozog, akkor nincs.

19

dolphin, 2010. február 25. csütörtök, 10:09 (#)


"Dr Steven Laureys, one of the doctors treating him, acknowledged that his patient could not make himself understood after all. Facilitated communication, the technique said to have made Houben's apparent contact with the outside world possible, did not work, Laureys declared."

http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/19/miracle-patient-facilitated-communication

20

Author Profile Page eszpee, 2010. február 25. csütörtök, 12:49 (#)

Köszi dolphin!!!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork