Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az év legígéretesebb internetes kereskedője

stsmork cikke a Blog rovatból, 2010. január 12. kedd, 14:50 | 30 hozzászólás

A most következő történetet pontosan egy évvel ezelőtt kellett volna megírnom, de akkor - némi hezitálás után - úgy döntöttem, hogy nem ér annyit az egész. A homáron dúló PPO-botrány kapcsán okulásul most mégis közzéteszem a sztorit.

Azzal kezdődött a dolog, hogy autópálya-matricát szerettem volna venni, méghozzá - hallgatva a kor szavára - az interneten keresztül. Korábban többször is vettem már így matricát, a rendszer egyszerűen és megbízhatóan működött. Amikor azonban 2009. januárjában (tehát egy évvel ezelőtt) bejelentkeztem a PPO oldalra, ott kiderült, hogy regisztrálnom kell. Szerencsére a Light veziónak nincs tagsági díja, nekem az is bőven elég lesz. Végig is klikkeltem mindenen, amikor az utolsó oldalon egyszer csak kibukott, hogy éves tagsági díj tényleg nincs, de regisztrációs díj van, kétezer-ötszáz forint. Hoppá! Inkább akkor a benzinkúton veszek matricát, amúgy is meg kell állnom tankolni. Azért a biztonság kedvéért írtam az ügyfélszolgálatnak is, hátha csak én néztem el valamit:

Tisztelt Ügyfélszolgálat!

Autópálya-matricát szeretnék vásárolni, méghozzá úgy, hogy nem választom ki egyik PPO szolgáltatáscsomagjukat sem, mert még a Light verzióért is fizetni kell egyszeri éves regisztrációs díjat, ezt pedig semmiképpen nem szeretném. Hogyan tudok Önöknél úgy autópálya-matricát vásárolni, hogy a matrica árán felül csak a 100 forintos kezelési költséget fizetem meg?

Pár percen belül jött is a válasz:

Tisztelt Uram ! Szolgáltatásainkat kártyaregisztráció és PPO csomag választás után tudja igénybe venni. Üdvözlettel: PPO csapat, ügyfélszolgálat

Csalafinta Csiga Oszkár! Miért nem a kérdésemre válaszolsz? Mondjuk írhattad volna azt, hogy "szolgáltatásaink a továbbiakban csak regisztrációs díj ellenében vehetők igénybe", csak hogy teljesen egyértelmű legyen a dolog. Aki figyel, az az eddigiekből is ki tudja következtetni, hogy mi az ábra, de én úgy gondolom, hogy jobb lenne egyértelművé tenni a dolgokat, hogy azt se érje meglepetés, aki esetleg véletlenül elsiklik a regisztrációs díj ténye felett, és csak akkor kap észbe, amikor már leemelték az összeget a számlájáról. Újabb levelet küldtem:

Köszönöm a gyors választ! Ha így áll a dolog, akkor ezentúl a benzinkútnál fogok matricát vásárolni. Egyúttal arra kérem Önöket, hogy weboldaluk Gy.I.K. rovatában tegyék közzé az alábbiakat:

"FIGYELEM: A korábbi gyakorlattól eltérően csak abban az esetben vásárolhat weboldalunkon autópálya-matricát, ha előzetesen előfizet valamelyik szolgáltatáscsomagunkra. Ez további költséggel jár, a pontos összeg nagyságáról a részletes [link]díjtáblázatunkban[/link] tájékozódhat.

Na, erre már kaptam egy kissé ingerült, kioktató hangnemű levelet, amelyben tájékoztattak, hogy a kétezer-ötszáz forintnak semmi köze sincs az autópálya-matricához, az a regisztráció díja (nagyvonalúan elsiklottak afelett, hogy regisztráció nélkül nem tudok matricát vásárolni), egyébként mindenben az ÁSZF szerint jártak el, a változásokat folyamatosan kommunikálják a honlapukon. Sőt, ha 2008. december 31. előtt regisztráltam volna, ingyen átraktak volna a Light csomagba, és különben is, ha a továbbiakban nem kívánom igénybe venni a szolgáltatást, azt jelezzem feléjük, hogy törölhessék az accountomat.

Így is lett.

És milyen jól jártam, hogy nem regisztráltam december 31. előtt! Azokra ugyanis, akiket a 2006-os évben az "Év legígéretesebb internetes kereskedője" címet elnyert cég ingyenesen átkonvertált a Light csomagra, egy év elteltével újabb csalafintaság várt. (Lehet, hogy náluk a csalafintaság az üzletpolitika tudatos része?) A kétezer-ötszáz forintot ugyanis évente kell kiperkálni, és 2009 januárjában csak az első évi tagsági díjat engedték el. Most azonban már 2010 van, szépen le is vonogatták a 2,500 forintokat a gyanútlan ügyfelek számlájáról. Teljesen jogosan, hiszen - mondanom sem kell - a cég ezúttal is mindenben ÁSZF-ben leírtak szerint járt el. Jogszerű az egész, csak pofátlan.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (30)

1

Author Profile Page eszpee, 2010. január 12. kedd, 15:49 (#)

Na látod, ha egy évvel ezelőtt megírod, most csomó embernek megspóroltál volna 2500 forintot és egy rakás bosszankodást! :)

2

Lévai Richárd, 2010. január 12. kedd, 17:39 (#)

Pontosan ezért vettem én is benzinkúton a matricát tavaly.
Nem voltam hajlandó + 2500 forintot fizetni a semmiért.

3

rgranc, 2010. január 12. kedd, 20:04 (#)

Én is pontosan ilyen megfontolásból töröltettem a regisztrációm egy jó éve, pedig előtte rendszeresen töltögettem online párom Dominós egyenlegét. Most én is örülök, hogy anno amikor megváltoztatták a szabályzatukat, ott is hagytam őket.

4

pulykakakas, 2010. január 12. kedd, 20:39 (#)

Reggel, amikor dohogtam a PPO-ra először és is pont csalafintaságot írtam. Aztán posztolás előtt átjavítottam mocsokságra, tán mert engem sikerült átverniük.

5

Benny Lava, 2010. január 12. kedd, 22:15 (#)

Én csak azt nem értem, hogy az ilyen trükkök kiagyalói ma, az internet világában hogyan reménykedhetnek benne, hogy ezt anélkül megússzák, hogy hír/botrány ne legyen belőle?

Vagy az ősrégi "minden hír jó, mert növeli az ismertséget" elvben hisznek?

bio

6

Author Profile Page stsmork, 2010. január 13. szerda, 09:02 (#)

Benny, az ilyen átverések mindig az emberek lustaságára építenek.

Azt mesélik, hogy a New York-i lakásokban a XX. század elején rengeteg volt a poloska. Ezt használta ki egy élelmes vállalkozó, aki "száz százalékos hatékonyságű poloskairtó készülék"-et dobott piacra, "használati utasítás mellékelve", a kétkedők megnyugtatására pedig garantálta, hogy az elégedetlen vásárlók visszakapják a pénzüket. Fontos részlet, hogy a készülék csábítóan olcsó volt. Jöttek is a megrendelések csőstül.

A megrendelők postafordultával egy fából készült kis kalapácsot kaptak, a "használati utasítás" pedig egy ábra volt, amelyen a bal kéz mutatóujja a padlóhoz szorítja a poloskát, mialatt a jobb kézben tartott kalapács lesujt rá.

Jogilag itt is rendben volt minden. Ugyan ha bal kézzel meg tudod fogni a poloskát, akkor mindjárt agyon is nyomhattad volna, nincs szükség kalapácsra, de ez a használati utasítás nem megfelelő értelmezése.

Az emberek egy része dühös lett, és visszakövetelte a pénzét. Ők rendben vissza is kapták. Másik részük röhögött egy jót, aztán legyintett és továbbment. A többség azonban első felháborodása után úgy döntött, hogy ugyan átverték, de nem adott ki olyan sok pénzt, hogy megérje a visszaszerzésért folytatott procedúra. A vállalkozás így mindent öszeadva nyereséges lett. Csak az a fontos, hogy a kicsalt összegnek kellően alacsnynak kell lennie, hogy minél többen döntsenek úgy, nem éri meg a fáradtságot utánajárni.

Más kérdés, hogy én egy ilyen akció után elbujdosnék, mert nem tudnék az emberek szemébe nézni. De ez egyéni adottság, vannak olyanok, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy mások mit gondolnak róluk.


7

CsasZ, 2010. január 13. szerda, 10:09 (#)

Matricát SMS-ben kell venni, a PPO-ról meg már 2 éve is látszott, hogy egy átbaszásban utazó cég.

Igazából sajnálni sem tudom azokat akik megszívták, nem voltak tudatos vásárlók. A PPO már 1-2 éves is inkorrekt pénzeket kért el. A tisztelt ügyfelek belementek abba, hogy pénzt szedjenek el tőlük a semmiért, pontosabban azért, amiért általában nem szokás. Így majd edukálódnak kissé :)

8

Nyelv-ész, 2010. január 13. szerda, 11:10 (#)

Biztos maradi és betonfejű vagyok, de még sohasem adtam meg bankszámlaszámot semmilyen internetes oldalon, sőt netbank sincs a számlámon engedélyezve. Inkább elmegyek havonta a csekkekkel a postára, meg évente kétszer a bankba. Tudom, sikeres ember így nem lehetek, de cserébe nem kell paráznom, hogy ilyen rajzokhoz az életből fogok ihletet meríteni:

http://napirajz.hu/archives/2008/03/10/GUMIPOKOZVA/

9

Author Profile Page eszpee, 2010. január 13. szerda, 11:18 (#)

a kártyaszám nem egyenlő a számlaszámmal. sőt, az utóbbit sokkal inkább megadhatod bárhol, mint az előbbit - nem is szokták kérni ezért. :)

10

Author Profile Page eszpee, 2010. január 13. szerda, 11:19 (#)

ja és grafitember kártyáját offline másolták le, ezek szerint bankkártyát sem használsz?

11

Nyelv-ész, 2010. január 13. szerda, 11:44 (#)

Bankkártyát csak arra használok, hogy szigorúan bank zárt előterében lévő automatából pénzt vegyek fel. Gondolom, azt nem kell ragoznom, hogy utcai automatákkal miért nem próbálkozom.

12

Nyelv-ész, 2010. január 13. szerda, 11:49 (#)

Egyébként anno mikor az Internet kezdett elterjedni, kollégáimmal egyetemben nem győztünk csodálkozni, hogy egyes cégek erre a játékrendszerre akarják alapozni az üzletmenetüket. Én speciel a mai napig csodálkozom ezen, hogy mennyire nem megbízható technológiákra hányan mennyi pénzt bíznak...

13

Nyelv-ész, 2010. január 13. szerda, 15:10 (#)

Ha már homár, hadd kérdezzek itt valamit a PPO-témában járatosabbaktól: a PPO által nyújtott szolgáltatások más internetes helyeken nem hozzáférhetőek? Tehát pl. pályamatricát csak a benzinkútnál és a PPO-n keresztül vehetek? Mert ha igen, akkor ez a kizárólagosság is megérne egy misét... elvégre nem mosóporról vagy zsírégető csodaszerről van szó, amit csak az Átverlek Kft-nél lehet beszerezni, hanem egy közszolgáltatásról.

14

ősi homár, 2010. január 14. csütörtök, 09:28 (#)

stsmork, napenergiával működő kerti zuhanyzóval ismerem (hordó, darab slag), és persze olyan amerikás magyarok csinálták, akik előtted jönnek ki a forgóajtón

az, hogy vki leül a gép elé indulás előtt matricát vásárolni, nagyon nincs meg
sms osztyapenkó magasságában

15

tekatana, 2010. január 14. csütörtök, 10:28 (#)

#8 - ahogy eszpee utóbb írta, a grafitemberé nem igazán idevágó példa, mivel egy offline lekoppintott kártyát használtak. nem akarlak elkeseríteni, de a "bank zárt előterében" sincs totális biztonságban a kártyád - ugyan nagyobb rizikót jelent a csalóknak, ott is előfordul, hogy lelopják az adataidat. (gyakran olvasni hírt adatbázis feltörésével lenyúlt számokról, ami ellen aztán tényleg semmit nem tehetsz. szóval az a tuti, ha egyáltalán nincs kártyád).
egyébként bankkártya számot általában úgy kell megadni online vásárlásnál, hogy a bank oldalára dob át a webbolt, tehát a kereskedő nem jut hozzá. nálunk is lehet így fizetni, nem kapjuk meg/tároljuk a számot.
vevőként azt hiszem egyetlen helyen tárolják a céges kártyánk számát, az amazonon. ott a gyakori tranzakciók miatt kényelmi szempontból jó, és azért nem aggódom, mert egyrészt van rajta limit, másrészt biztos vagyok benne, hogy korrekten visszatérítenék, ha valami lehúzás történne.

16

CsasZ, 2010. január 14. csütörtök, 12:02 (#)

#Nyelvész:
A netbanktól igazán komoly bajod nem lehet, feltéve, ha a tranzakciókhoz kér egyszeri SMS-ben kiküldött kódod. Majdnem minden banknál van.
Csekkel bajlódni csoportos beszedés helyett felesleges önszivatás. A csopbesznél megadsz egy összeglimitet. Elenyésző az esélye, hogy tévesen többet vonnak le, ha mégis kijön egy a limitnél kisebb, de neked nem tetsző számla, akkor még a levonás előtt azonnal letilthatod a csoportos beszedést (a netbankon ugyebár...).
Arra kell vigyázni, hogy megbízható szolgáltatóknak adjál csak felhatalmazást. közművek, internet, stb. A PPO-ról kilométerekről látszott már egy éve is, hogy gáz. Aki ezeknek meghatalmazást adott, az nem igazán volt körültekintő.
A gyakori bankkártyás készpénzfelvételt a legtöbb bank költségekkel bünteti.

Az meg, hogy az emberek félnek az internetes tranzakcióktól, leginkább a bulvármédia, a Barátok közt és hasonló színvonalas források riogatásának köszönhető, a világ civilizáltabb felén rengetegen használják az online megoldásokat. Aki innen tájékozódik, az megérdemli. Igazából ahogy mondani szokták a néplélekkel van gond. A magyar lusta, nem elég nyitott, nem tájékozódik, nem szívesen változtat megrögzött szokásain. Inkább sorban áll a postán. Sajnos nem hazaárulás azt mondani, hogy jobban örülnék, ha a leendő gyerekemnek nem ebben az országban kellene felnőnie...

Röviden összefoglalva biztonságsabb, olcsóbb, kényelmesebb, gyorsabb neten, mint kártyával automatához és csekkel postára szaladgálni. Nagyobb valószinűséggel fosztanak ki téged egy automatánál, mint engem a neten.

17

Author Profile Page eszpee, 2010. január 14. csütörtök, 13:11 (#)

Ez elég jó: http://index.hu/velemeny/2010/01/14/koszonjuk_az_allamnak/

Ahogy az előző hozzászólásokból is érződik néha: az egész magyar internetes kereskedelmet sikerült most rendesen tökön rúgni.

18

Nyelv-ész, 2010. január 14. csütörtök, 14:43 (#)

Csasz, nekem ez az egész csekkfeladós problémakör egy havonta egyszer kb. 15 percet igénylő elfoglaltság, mivel a szóban forgó posta úgyis ott van, ahová bevásárolni megyek.

Más banki "tranzakciót" eddig sem indítottam, és ezután sem fogok rendszeresen indítani, a lakáshitelem miatt meg utoljára 2 éve kellett személyesen bemennem (nem devizás hitel :). Úgyhogy ezek miatt netbankolással vacakolni még akkor sem fogok, ha emiatt egy reggel a ludditák között ébredek :-)

19

Benny Lava, 2010. január 14. csütörtök, 22:32 (#)

stsmork,
kösz a választ!

Engem leginkáb az érdekelne, hogy az ilen csalók tényleg azt hiszik-e, hogy megússzák nemcsak lebukűs nélkül, hanem anélkül, hogy a netvilág ne nagyítaná fel ezerszeresen a dolgot. Tleg hisznek abban, hogy megússzák?

bio

20

Benny Lava, 2010. január 14. csütörtök, 22:45 (#)

Nyelv-ész,
te postán vásárolsz be??? :)

Bocs, nem tudtam kihagyni :(

bio

21

krampusz, 2010. január 14. csütörtök, 23:19 (#)

Matricát benzinkúton vagy SMS-ben a szolgáltatón keresztül (bár ezt januárban az éves matricával letudom az első tankolásnál - de ez az én személyes nyomorom)

Ugyanígy nem értem a parkolóautomata előtt tétován csodálkozókat akik apró után kotorásznak a zsebükben, holott ott a kezükben a telefon.

22

Benny Lava, 2010. január 15. péntek, 09:12 (#)

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/15/kik_allnak_a_ppo_mogott/

23

Nyelv-ész, 2010. január 15. péntek, 11:59 (#)

#20: Nem vicc. Kérek egy kiló leveszöldséget, meg kétezerér' okmánybélyeget, de a szebbikből, aranyoskám!

#21: Krampusz: Igen ám, csakhogy sokunknak van olyan céges telefonja, amire az emeltdíjas szolgáltatások nincsenek engedélyezve, így a parkolás sem fizethető rajta. Persze attól még csodálkozhatsz, de nem feltétlen hülye, aki az aprót dobálja befelé.

24

Author Profile Page NagyGa1, 2010. január 15. péntek, 12:34 (#)

Lehústól félvén soha semmit nem venni interneten kb az ősember tűztől való rettegésével egyenlő.

Persze nem kell megadni minden jöttment oldalnak pl a hitelkártya számunkat, de működő vállalkozásnak nem látom be, hogy miért lenne probléma.

Ugyanis:
- nagy összeggel nem tudnak semmiképpen megkárosítani, mert a Visa ezeket szépen visszaírja
- tömegesen nem tudnak embereket lehúzni, szintén a Visa kivágja őket a fenébe pillanatok alatt, ergo a cégnek vége lesz, illetve ha a Visa nem is, az ügyfelek miatt mindenképpen
- ergo normális cég nem is reszkíroz meg ilyesmit, maximum csőd elött egy nappal

Mint ahogy a PPO-nál is már csak arról megy a téma a pénz visszafizetésével, hogy elkerülik-e a csalás bűntettét, a cégnek vége van.

25

Author Profile Page stsmork, 2010. január 15. péntek, 15:51 (#)

NagyGa1, hol élsz te? :-)

26

tekatana, 2010. január 15. péntek, 19:34 (#)

#19 - persze minden megtörténhet, de szerintem ebbe belebuknak, ha elítélik őket és visszafizetik a pénzt, ha nem. nyilván más néven újra lehet indítani az oldalt.

27

krampusz, 2010. január 15. péntek, 20:00 (#)

#23 Nyelv-ész: tudom... többek között ezért van nem céges telefonom IS. Tudom tudom, deformált vagyok :)

28

atvertek.info, 2010. január 16. szombat, 04:31 (#)

Hello,

Koszi, hogy elkuldted nekem is, nyomok egy manualtrackback-et.
http://atvertek.info/2010/01/16/az-ev-legigeretesebb-internetes-kereskedoje/

csao

29

Notburga, 2010. január 17. vasárnap, 19:12 (#)

Küldtem Nektek valamit:-)
http://notburga.blogspot.com/2010/01/kreativ-blog-dij.html

30

ani, 2010. január 21. csütörtök, 16:10 (#)

én nem küldtem semmit!:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork