Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Budapest BIG TIME!

eszpee cikke a Blog rovatból, 2010. január 29. péntek, 07:46 | 46 hozzászólás

Az ünnepek alatt otthon voltam két hetet. Előtte egy évig nem jártam Budapesten, kicsit eltávolodnak ilyenkor az emberben az emlékek a valóságtól, számítottam is rá, hogy fejben megszépült a város, de majd megint emlékeztet rá pár dolog, mennyivel jobb külföldön élni.

Hát, nem igazán így történt.

Az egész a belváros közepén kezdődött, sok időm volt, úgyhogy gyalog mentem mindenhova, és többször is átvágtam az ötödik kerület épp megújuló részein. A Kecskeméti utcától az Október 6. utcáig terjedő új gyalogos vonal elképesztően jónak tűnik, kap egy klassz párhuzamos alternatívát a lehasznált Váci utca, bazi széles járdák, el tudom képzelni, mennyire jól fog ez majd kinézni nyáron, kis teraszokkal, fákkal az ELTE környékén. Itt éreztem először azt, hogy hát hoppá, egész jó kis hely ez a Budapest!

Nincs messze innen az új biciklisáv a kis körúton, illetve az Alkotmány utca példamutató kerékpáros útvezetése, ezek is tök jó dolgok, eddig is biciklivel vagy gyalog jártam otthon, jó látni, hogy ezt még könnyebben tehetném ezentúl. Ha már közlekedés: január elsején hajnalban bár nem volt triviálisan egyszerű taxit szerezni, az, hogy egyáltalán sikerült, illetve főleg az, hogy utána Pestlőrincről a belvárosig nagyjából 10 eurónyi összegért lehetett eljutni, az azért elég nagy királyság egy európai fővárosban. És még egy: minden pofátlan szanaszét lopástól függetlenül mennyire jó volt a kivilágított 2-es villamos, nem?

Ott vannak még az evidensnek vett, de külföldről hazaérve örömmel újra felfedezős dolgok is, mint például a Széchenyi szabadtéri medencéjében ázni miközben szállingózik az ember fejére a hó; vagy az éjjelnappali boltok, hát aki élt valaha nyugat-európában, az tudja igazán értékelni, mit jelent az, hogy az éjszaka bármelyik pontján ötpercnyire van nyitva tartó üzlet. És milyen üzlet! Obskúrus tételek sorolása helyett csak egy példa: legutóbb Bombardiert találtam a Podmaniczky / Nagymező sarkán levő éjjelnappaliban, teljesen véletlenszerűen beesve, több más angol és egy rakás belga sör között. Ilyet pár éve még nagyáruházban sem láttam otthon, sőt, itt Lyonban is sörszaküzletbe kell zarándokolni érte. És még egy evidencia: itt készül, tehát értelemszerűen állandóan, olcsón kapható a világ legfinomabb röviditala is.

Kaják, hát ez is egy fájó pont volt mielőtt elköltöztem, és itt is csupa kellemes meglepetés ért hazalátogatáskor. Átestem életem egyik legjobb gasztronómiai élményén az Olimpia egyik esti menüjével, de a kisebb dolgok is teljesen rendben voltak, akárhol jártam: az Október 6. utcában megnyílt új Hummus Bar, a régóta állócsillag Momotaro Ramen, a Parázs, ahol állítólag a gulyás is meglepően korrekt (eleve, tök jó koncepció a kétféle étlap), a Pándzsáb, Isler a Szamostól vagy pogácsa szinte bárhonnan. Hozzávalókról meg csak annyit, hogy végre van minőségi hentes is Budapesten - ennél több nem is nagyon kell.

Szórakozóhelyek, két példát mondok csak, ami új volt nekem: a Mumus téli részén még sosem jártam, szerintem nagyon jó lett a komplett polgári lakásból átalakított kocsma, illetve ott a Kaledonia, ahol azért pulled ale még mindig nincs, de ami van, az elég jó.

Nem is sorolom tovább, ott van jelen post megjelenésének apropója, a Time Out Budapestben jövő héten megjelenő decemberben megjelent 50 legjobb dolog Budapesten cikk, amit el lehet előre olvasni (köszi, Bede!), szinte minden pontjával egyetértek.

Szóval ezek jártak a fejemben valamelyik este, hogy mennyire jó hely lett ez a város, amikor egy mozi után besétáltunk Nathalieval egy mini éjjelnappaliba, tanakodtunk kicsit egymás közt angolul, hogy mit szeretnénk, majd a vásárlás után az eladó lány "thank you, and have a nice evening!"-gel zárt, mellé hatalmas, őszintének tűnő mosolyt tálalva. Ez kész, nincs mese: ősszel hazaköltözünk, Budapest a legjobb hely.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (46)

1

__tom_, 2010. január 29. péntek, 10:04 (#)

nem hiányzik a cikk alól egy (x) by országimázs-központ? :)

2

Tschöppy, 2010. január 29. péntek, 10:12 (#)

Már miért hiányozna? Magyarországról / Budapestről hivatalból csak rosszat lehet írni?

3

bede, 2010. január 29. péntek, 10:25 (#)

Rosszul fogalmaztam, vagy rosszul ertetted. Ez a decemberi Time Outban mar megjelent. A jovo heten megjelenoben mas lesz.

4

kelemenbandi, 2010. január 29. péntek, 10:47 (#)

Ezt fasza volt olvasni nagyon!

5

Dimi, 2010. január 29. péntek, 11:31 (#)

Demeter Sztanko likes this post.

6

Zsolt, 2010. január 29. péntek, 11:32 (#)

Budapest valóban jó hely, még akkor is, hogy ha néha úgy érezni, már-már elviselhetetlen mennyiségben lakják hülyék. Sokszor a vidék is jó tud lenni, bár néha tényleg unalmas. (Tudom, mert onnan jöttem.)

7

Dimi, 2010. január 29. péntek, 11:51 (#)

Es a timeoutos cikkbol kihagytak meg a sarga foldalattit!

8

mm, 2010. január 29. péntek, 12:19 (#)

Ettől most kicsit honvágyam lett (Angliában élek 2 éve)

9

ant, 2010. január 29. péntek, 12:30 (#)


Én is voltam otthon Karácsonykor, de nem éppen ezek a dolgok tűntek fel...

10

Orosz Péter, 2010. január 29. péntek, 13:05 (#)

Az nem lehet, hogy azért tűnt ilyen faszának minden, mert turistaként voltál jelen, és utána összecsomagoltál és hazamentél?

11

Picimalna, 2010. január 29. péntek, 13:27 (#)

Szerintem is azert tunt minden ilyen jonak, mert turistakent mentel haza. Sokaig tiltakoztam, hogy turistanak hivjanak, vegtere is eletem tobb, mint kilecnven szazalekat ott eltem le. De! mas akkor hazamenni, amikor nem kell dolgozni, reggel dugoba ulve anyazni, amikor eurobol vagy fontbol koltessz, amikor fel sem tunik, hogy valami 130 vagy 160 forint, stb. Es igen, szerintem is Budapest a vilag legjobb helye, csak eppen most nem ott elek.

12

Picimalna, 2010. január 29. péntek, 13:28 (#)

dugoba=dugoban, elnezest...

13

Author Profile Page eszpee, 2010. január 29. péntek, 13:46 (#)

__tom_, nem, de ha fizetnek, kirakom!

bede, köszi, javítottam.

Orosz Péter, Picimalna, erre gondoltam én is, de egyszerűen annyi objektív jó dolog volt, hogy kizártnak tartom, hogy csak a külső szemlélés hatása lenne ez. Barátkozzatok meg a gondolattal, hogy van egy csomó cool dolog Budapesten! :)

14

ari, 2010. január 29. péntek, 13:47 (#)

:D

15

Orosz Péter, 2010. január 29. péntek, 14:10 (#)

Az iroda alatti közért szintén széles spektrumú belgasör-kínálatában a múlt héten találtam egy Hoegaarden-alakú lyukat. NOT COOL.

Lehet, hogy igazad van. Meg persze én sem vagyok objektív szemlélő, mert már kilenc éve lakom itt, ami sokkal több, mint amennyit bárhol laktam az életemben. Ettől aztán nem ülök kényelmesen.

16

dw1, 2010. január 29. péntek, 14:39 (#)

köszi a linket a villamosra :)

ha tényleg hazaköltöztök az szuper lesz! :)

Péter: most a sztrájk miatt nincs sehol az országban Hoegaarden.

17

bangkok charlie, 2010. január 29. péntek, 14:46 (#)

Aki nem hiszi el a fenti posztot, annak a ajánlom a www.mindenkikotoben.com blogot. Gyakorlatilag ugyanerről szólt, USA vs. Mo. viszonylatban.

18

dw1, 2010. január 29. péntek, 14:59 (#)

a timeout cikktől most egész jó kedvem lett. már csak a bringás szezon hiányzik!

19

tutuka, 2010. január 29. péntek, 17:20 (#)

bocs, off, eszpee, jómultkoriban nem te kerestél bécsi helyeket a tumbulúron? 2 hete volt ez a narancsban: http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20512

20

Author Profile Page eszpee, 2010. január 29. péntek, 17:42 (#)

tutuka, de, de már nem aktuális, köszi!

21

pblue, 2010. január 29. péntek, 18:04 (#)

en tkre orulok hogy megirtad ezt a postot mer lesz mit az orrod ala dorgolni majd egy ev mulva amikor itt fogsz rinyalni valami jellegzetes budapesti kellemetlenseg utan ;)

deamugy ez a poszt kicsit nem a kognitiv disszonanciarol szol? ugyertem hogy elobb dontottetek el hogy visszakoltoztok egy elkepesztoen kurvajo varosbol egy szerintem azer eleg nyomi helyre, es utana lattatok ilyen atomjonak a helyet

22

Author Profile Page eszpee, 2010. január 29. péntek, 18:41 (#)

Annyira nem, nem volt egyrészt biztos a visszaköltözés, másrészt azért kognitív disszonancia redukcióból nem írtam volna cikket az biztos, max mondogatom magamban, hogy azért nem olyan rossz hely az! :)

23

tallian.miklos, 2010. január 29. péntek, 21:13 (#)

Egy, hogy mennyire kurvára nem értek egyet az "autómentes város" kezdetű horrorisztikus ötletekkel, és soha de soha nem vezető emberként mennyire úgy gondolom, hogy egy városban egyszerűen helye van az adott kor state of the art közlekedési eszközének (elvileg is, meg mert még mindig sokkal többet nyerünk, mint vesztünk rajta). Majd 2040-ben meg a fasztudjaminek lesz helye, mert addigra lehet, nem lesz autó.

Ez az aprólékosítás, sétálóutcásítás különösen nagy balfaszság Budapesten. Budapest _lényege_, hogy nagy, tágas, zajos, és tele van egy csomó mindennel. Steril barokk babaház-belvárost nyolcvanezret találni a világon, mind ugyanolyan kurva unalmas, mint a Vár barokk része Budán. Ennyire klassz homogén, polgári 19. századot, mint a pesti oldal, meg keveset. De az egésznek csak akkor van értelme, ha ez valóban működik, és nincs kurvanagy oszlopokkal elválasztva a maradék résztől. Az oszlopozás pont olyan bolsevik tempó, mint a túlzott átmenő forgalmat okozó, város közepére vezetett autópályák, meg a túlzott népsűrűséget okozó egykori lakás- és népességpolitika. És a kitalálói is pont ugyanolyan mentalitásúak.

De ha ezt elhanyagoljuk, akkor is felhívnám a figyelmedet arra, hogy a csodafőutca két oldala annyira lejt, hogy azon Edmund Hillary se állna meg, nemhogy egy asztal, plusz mire hazaköltözöl, háromszor felszedik és random sorrendben visszarakják a díszburkolatot 8 helyen, a maradék részen meg magától fognak az elemek kiantigravitálni a helyükről.

Budapest persze ennek ellenére zseniális hely, de a nosztalgiát leszámítva az objektív életminőség sok más helyen jobb (drágábbért), és a zsenialitás megőrzésében sokat segítene, ha nem Demszky, Rogán és Tarlós-szintű figurák mondanák meg a frankót, karöltve a SUV-os maffiától semmiben sem különböző biciklismaffiával.

24

Amby, 2010. január 30. szombat, 07:59 (#)

Budapest jó hely - és nem csak Lyonhoz vagy Milánóhoz képest. Rengeteg jó dolog van, amit máshol nem találtunk meg (és utazunk bőven).

25

Author Profile Page Dr. Minorka, 2010. január 30. szombat, 09:41 (#)

A mérleg másik serpenyőjébe: Mérgezett levegő, mérgezett közélet, rossz közbiztonság.

26

Author Profile Page eszpee, 2010. január 30. szombat, 09:42 (#)

Miklós, kevés ember van a világon, akivel az egyet nem értés és a szórakoztatás szorzata ilyen magas lenne. Ne hagyd abba! :)

27

Author Profile Page eszpee, 2010. január 30. szombat, 09:42 (#)

Minorka, a pesszimizmust és a folyamatos panaszkodást kihagytad!

28

Author Profile Page Dr. Minorka, 2010. január 30. szombat, 10:00 (#)

Megvallom ezzel a megjegyzéssel nem tudok mit kezdeni. Idáig azt hittem a tények közlése pesszimizmus és nem optimizmus.

29

Author Profile Page Dr. Minorka, 2010. január 30. szombat, 10:00 (#)

Kimaradt egy "nem" ...

30

tallian.miklos, 2010. január 30. szombat, 10:35 (#)

A közbiztonság speciel nem rossz.

31

Author Profile Page Dr. Minorka, 2010. január 30. szombat, 13:55 (#)

Lehetséges. A bűnesetek száma valóban nem változik lényegesen (bár így is az országos átlag közel duplája), viszont az erőszakos esetek száma nő. Hogy most ezek a számok sokat, vagy keveset jelentenek, önmagukban, vagy külföldi példákkal összevetve, az megítélés kérdése is. Ámde azért az egy felejthetetlenül izgalmas, multikulturális, nyitott, kreatív, urbánus élmény volt, amikor a Nyugatinál az aluljáróban egyszerre lehetett élvezni a szélsőjobboldali választási agitációt, és közvetlenül mellettük mindenütt a fő célpontjukat képező kisebbség soraiból verbuválódott szexmunkásokat, szexmunkásnőket és önzetlen védelmezőik népes csapatát. Valahogy nehezen tudom összhangba hozni Bede cikkével.

32

Author Profile Page eszpee, 2010. január 30. szombat, 14:06 (#)

Minorka, itt Lyonban a szomszédban múltkor fényes nappal egy rendszám nélküli autóból automata fegyverrel szitává lőttek egy tinédzsercsoportot, mert azok korábban beszóltak a másik kerületből származó csajoknak. Sőt, igazából nem is ők szóltak be, de a barátaik már nem voltak ott, gondolom a megtorlóknak mindegy volt. Egy tizenkét éves kissrác meghalt.

Vannak olyan körzetek, ahol nem hogy nem merem elővenni a fényképezőgépem, de bemenni se merek, nappal sem, társasággal sem, semmikor, nem alaptalanul.

Szóval a Budapesti közbiztonság azért nem olyan tragikus szerintem.

33

misizoli, 2010. január 30. szombat, 21:37 (#)

Közbiztonság, (első google találatokból)
http://www.helyilapok.hu/digitalcity/news/newsheading.jsp?dom=AAAALZHH&prt=AAAAWYQV&fmn=AAAAWYQZ&men=AAAALPVC&hir=BAAFHMQJ

néha sajnos elfelejtjük kihúzni a fejünket a seggünkből, és ezért azt hisszük szar helyen élünk :)

tallian.miklos, a sokszínűségbe nekem belefér az, hogy az autós forgalom mellett vannak sétálóutcák is.

34

Mefi, 2010. január 31. vasárnap, 20:46 (#)

Szuletesem ota a belvarosban elek, kisebb-nagyobb kihagyasokkal es imadom ezt a varost minden baja ellenere. Akarhova is mennek innen, nagyon hianyozna, pedig tudom hogy rengeteg jobb hely van a vilagon.

35

Benny Lava, 2010. január 31. vasárnap, 23:29 (#)

Tök érdekes dolog ez - miközben olvastam, eszembe jutott, hoigy na OK, akkor viszont a másik serpenyőben ott van ez meg ez meg ez meg ez... Aztán leesett, hogy bacchus, miért lenne kötelező mindig csak a rosszat látni? Örüljünk, hogy egy csomó jó is van ebben a városban. Nyilvánvaló, hogy mást kap el az ember, ha csak "átutazóban" van itt, mintha állandóan itt élne, de akkor is.
Remek pozitív szemlélet, lehet, hogy elsősorban ahhoz kéne kicsit mindenkinek nyugton élni, hogy ezt elsajátítsa?

Ja, és tudom, hog tök lkényegtelen, de a Bombardier pölö a GRobyban már 2004-ben szériafelszerelés volt, majd 200-ben már a Banana Bread c. tása is megjelent állandó jelleggel.

bio

36

gergő, 2010. február 1. hétfő, 09:11 (#)

Budapest egy olyan hely, amit lehet utálni vagy imádni. Minden városrész és kerület teljesen más atmoszférával rendelkezik, de valahogy ugyanannyira szeretek a 4 szintes csúsztatott zsalus házak közti parkokban sétálgatni Pestlőrincen mint a Kodály Köröndnél vagy a Vácin a belvárosban. Egyszer azért lesz egy minigarzonom a Belgrád-rakparton, Gellért-hegyre panorámás ablakokkal, szigorúan nagy gangos bérházban, aminek az alján éjjel-nappali közért fog üzemelni kedves-aranyos eladólánnyal. :)

37

Author Profile Page Dr. Minorka, 2010. február 1. hétfő, 10:53 (#)

Benny!
Amennyiben a logika és a magyar nyelv szabályai léteznek, akkor annak a ténynek az emlegetéséből, hogy a mérlegnek KÉT serpenyője van, hogyan következhet az, hogy ez egyenlő azzal, hogy a serpenyőnek csak EGY serpenyője van ("mindig CSAK a rosszat látni?")?

38

Benny Lava, 2010. február 3. szerda, 11:14 (#)

Magamról beszéltem.

39

mbalage, 2010. február 3. szerda, 11:25 (#)

Koszi koszi koszi :)

40

dH, 2010. február 3. szerda, 11:40 (#)

36-osra: Nekem pedig remélem a Gellért-hegyen lesz nemsokára egy kis lakásom, ahonnan aztán jómódú, született budai polgárként ügyet sem vetve lesajnálhatom a pesti túloldalra szorult nyomorúságos gangos proliházakba zsúfolódott szegénynépet, amikor nyaranta 1-2 hetet otthon töltök, a külföldi ismerőseimet kalauzolva hazánk fővárosában.

41

Zserbó, 2010. február 3. szerda, 16:32 (#)

Mocskos, trutyis, undorító hideg télen szétsózott, szarráfagyó berepedező utak, amik nyáron úgy folynak szét a hőségben mint a jégkrém mivel csak negyed réteg lett lerakva, az is szarul, százmillió kátyú, átbaszós, durcogó kutasok, duzzogó, ki nem szolgáló eladók, plázakurvák és kurvák, pornós kurvák, a pornó európai fővárosa, kigyúrtkopasz, feketebmw hadak, kilóra megvehető (és ezt alaphangon el is váró), de amúgy a munkájukra magasról baszó és alkalmatlan korrupt kis- és nagyrendőrök, a 9 millió adócsaló és urambátyám országa, zsidozós-cigányozós, rasszista, kirekesztő kispolgári-paraszt társadalmi többség, mindenkit utáló, fikázó, egymást átbaszó és húsz forintért eladó, folyton panaszkodó mentalitás, hangulatos, de 50 éve rothadó felújítatlan házak ezrei, mindenki ott basz át ahol tud, és te is ott csalsz az adóval és "ügyeskedsz" a számlákkal ahol tudsz, a 6 millió minimálbéres országa, olcsó, de szar lakhatás a málló öreg házakban vagy panelben, szar minőségű újpanel lakóparkok, komcsi rezsim, fasiszta paramilitáris szervezetek és pártok, nulla munkamorál, dolgozni-ciki, ügyeskedős, csencselős-lopós vagy fehérgalléros bűnözős mentalitás minden társadalmi rétegben dominál.

Amúgy szeretem, túristaként tényleg nincs is jobb a régióban!

42

Benny Lava, 2010. február 3. szerda, 19:29 (#)

Na, most már tetszik érteni, Dr. Minorka?

43

ari, 2010. február 3. szerda, 19:49 (#)

Zserbó, nagyon megkeseredett ember lehetsz :(

44

Author Profile Page Dr. Minorka, 2010. február 4. csütörtök, 19:21 (#)

Nagyjából annyira Bénikém, mint Bede rózsaszín álmait:)

45

Benny Lava, 2010. február 7. vasárnap, 14:24 (#)

Te, a haverjaimnak lehetek Bénike, de te nem tartozol közéjük, ha érted, mire gondolok.
Köszi.

46

spityu zu, 2010. február 7. vasárnap, 19:04 (#)

Az a helyzet, hogy a Pestet neha elhetobbe tevo kellemes meglepetesek nem allnak ossze egy nagy egessze. Itt-ott, elszigetelten, varatlan helyzetekben felbukannak, az ember orul nekik, aztan tiz percen belul talalkozik annyi szarral, ami nem csak lenullazza, hanem minuszba is loki az egeszet.
(Abban a bizonyos a Podmaniczky / Nagymező sarkán levő éjjelnappaliban fordult velem elo olyan, hogy az ott vasarolt sorok uvegbetetjet nem akartak visszafizetni. Azt mondtak, hogy ok azt nem szoktak felszamolni, ezert nincs is mit visszaadjanak. Mondtam neki, hogy akkor csak naluk fogok ezentul vasarolni, es mindig mashova viszem visszavaltani, igy 25 Ft-ot nyerek minden uvegen. Ezek utan morogva visszavettek.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork