Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Levelek választások előtt

eszpee cikke a Blog rovatból, 2010. április 2. péntek, 14:45 | 30 hozzászólás

Tisztelt Képviselőjelöltek!

Szász Péter vagyok, 34 éves szabadúszó informatikus. Elfogadhatóan keresek, stabil párkapcsolatban élek, Budapesten lakom. A szavazást állampolgári kötelességemnek tartom, de ezúttal kicsit tanácstalan vagyok. Mit tud pártjuk ajánlani nekem? Megtennék, hogy leírják pár mondatban, miért szavazzak Önökre?

Előre is köszönöm, üdvözlettel,
Szász Péter

Ezt a levelet küldtem szét március 22.-én a következő pártoknak: MDF, MSZP, Fidesz, LMP, Jobbik, CM, Munkáspárt.

A következő válaszokat kaptam, érkezési sorrendben.

LMP, 3 perccel a levelem után (!)

Kedves Péter!

Elég nehéz úgy meggyőzően írni valakinek arról, hogy miért szavazzon az LMP-re, akit nem ismerünk, nem tudjuk, hogy mi érdekli, milyen kérdések fontosak a számára. Ha ilyen konkrét kérdései nincsenek, akkor kérem jelezze ezt vissza, s aszerint adunk Önnek egy általánosabb választ.

Üdvözlettel:
(teljes név)
LMP

Erre gyorsan válaszoltam is:

Kedves (keresztnév)!

Köszönöm a gyors választ! Ugyanezt kérdeztem az összes induló párttól, nekik sem akarok több információt adni. Próbáljuk meg ennyi alapján!

Köszönöm,

Szász Péter

Itt viszont alábbhagyott a tempó, mígnem szinte percre pontosan egy hétre rá egy barátom rámchatelt:

ő: az LMPs (egy másik név) üzeni, hogy majd válaszol a kérdésedre, h mit tehetnek érted a rómaiak.
ő: vagy az elempé
én: ???
ő: állítólag írtál neki
ő: hogy mit tehet érted az lmp
én: ó, köszi!

Váratlan fordulat, viszont azóta (4 napja) semmi, ennyiben maradtunk.

Civil Mozgalom, 8 órával a levelem után

Kedves Péter!
Böngéssze a honlapunkat, és megtalálja a megfejtést...
http://civilmozgalom.hu/index.php?ac=program#top

MDF, 2 nappal a levelem után

Tisztelt Szász Péter!
Először is köszönjük szíves érdeklődését.
Kérdésére röviden válaszolva a következőket javasolnák szíves megfontolásra:
- a 2010. Országygűlési Választásokat minden bizonnyal a Fidesz Magyar Polgári Szövetség lehengerlő többséggel megnyeri majd, mellette a Magyar Szocialista Párt és Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői egészen biztosan ott lesznek a parlamenti patkóban.
- Az MSZP felelőssége országunk jelenlegi helyzetében megkérdőjelezhetetlen mind gazdasági, mind társadalmi, mind morális szempontból. A Fidesz az elmúlt években tudatosan és következetesen az MSZP álláspontjának opponálásával volt elfoglalva (kivonulások például), ez juttatta abba a populista pozícióba, melyből szemmel láthatóan a választási kampány során - és nyilván a kormányzás során - sem tud szabadulni majd.

Felelős választópolgárként a megalapozott, szakemberek által kidolgozott pártprogram mellett érdemes letennünk voksunkat Április 11-én. Az új MDF meghirdette a nyitás politikáját, melyhez minden olyan választópolgár és politikus csatlakozhat, aki úgy gondolja, hogy a XXI. század első, elvesztegetett évtizede után eljött az ideje a komoly, európai értelemben vett modern, jobboldali-liberális politizálásnak. Ahhoz kérjük az Ön támogatását, hogy a 2010 és 2014 közötti időszakban, a 2 demagóg párt és a radikális jobbik mellett ott lehessen a parlamentben egy mérsékelt és a demokratikus berendezkedést a végletekig tisztelő és képviselő párt. Hiszünk abban, hogy mindenki hozzáad Magyarországhoz, és hogy szükség van világ minden országában elismert Borkos Lajos által írt programot (amelyett az alábbi linken olvashat: http://mdf.hu/media/statikuskepek/mdf_valasztasi_program_2010.pdf ) támogató képviselőkre a magyar Országgyűlésben.

Megkeresését mégegyszer köszönjük,
Tisztelettel,
MDF Budapest

MSZP, 3 nappal a levelem után

Kedves Szász Péter Úr!

Köszönjük, hogy megtisztelte levelével a Magyar Szocialista Pártot. A párt programját letöltheti a következő honlapról: www.mszp.hu

Üdvözlettel

MSZP Ügyfélszolgálat

A többiek nem méltattak válaszra azóta sem. A fentiek alapján nekem az MDF reakciója volt a legszimpatikusabb egy ilyen valóban nehezen megválaszolható kérdésre. Az LMP is jól indult, de hát valahogy sikerült csak elbénázni ezt a választ is a sok kéz között. Azt azért sajnálom, hogy a levelemben elszórt dolgokon senkinek nem sikerült továbbmenni, pedig igyekeztem, szerintem több pártnak is célközönsége lehettem volna az induló történettel.

Azért ha tudnék szavazni (csaltam az eredeti levélben, Lyonban lakom, és bezárták a konzulátust itt, Párizsba vagy Budapestre pedig nem tudok elutazni most), és ez alapján döntenék, lehet, hogy elgondolkodnék Lajoson.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (30)

1

Dagenham, 2010. április 2. péntek, 16:25 (#)

Nem teljesen világos, hogy a leveled az illető pártok PR-osztályát volt -e hivatott felmérni, vagy sem. Felteszem, hogy igen, mert ha nem, akkor nem egészen értem, hogy miért ilyen formában keresed az utad, a pártoknak van programja, amely letölthető a honlapjukról, azt lehet olvasgatni.

Az LMP-n kívül mindegyik "tesztelt" párt erről felvilágosítást is adott, az, hogy az MDF még hozzátette, hogy a nagy pártok a demagógiát képviselik meg van egy radikálisunk, tehát mi vagyunk a demokraták, az egy dolog, ez alapján lehet éppenséggel dönteni egy szavazatról, csak nem biztos, hogy érdemes.

2

Author Profile Page eszpee, 2010. április 2. péntek, 16:43 (#)

Nem gondoltam én sem komolyan, hogy ez alapján fogok ikszelni, egyszerűen csak kíváncsi voltam, mit válaszolnak egy ilyen bekopogtatásra.

3

ford, 2010. április 2. péntek, 17:10 (#)

tehát szavazzak az mdf-re mert a bokrosnak van egy haláli klassz programja, amit ugy se tud magvalositani, logikus

4

Author Profile Page ervin, 2010. április 2. péntek, 19:14 (#)

ez tök jó ötlet, gratula!

az egyik választ pótolnám is:

"Tisztelt Szász úr!

Ha nem muszáj, akkor ránk most ne szavazzon, mert nyerni így is, úgy is nyerünk, viszont vészesen közel állunk a kétharmadhoz, és ha neadjisten az is megvan, akkor ugyan istenkirályságot is tudunk csinálni, viszont pont ezen okból fel is kell majd vállalnunk a teljes felelősséget a sikerért vagy kudarcért."

Na jó, igazából csak azért írtam ezt, mert épp ilyen megfontolásból készülök az amúgy nem rokonszenves Fideszre szavazni. Legyen meg a lehetőségük.

5

Author Profile Page eszpee, 2010. április 2. péntek, 19:18 (#)

ervin, telitalálat! ha szavazhatnék, valójában én is a fideszre szavaznék, és pont ezért, ahogy azt már sok helyen fejtegettem korábban. mutassák meg, ne lehessen mivel takarózni 4 év után, hogy hát az önkormányzati rendszerhez meg az egészségügyhöz meg a parlament méretéhez meg 1001 dologhoz sajnos nem tudtunk nyúlni kétharmad hiányában.

6

madbal, 2010. április 2. péntek, 19:32 (#)

sztem az lmp az unread boxban landolt vegul :) szep gyujtes, meseszep!!

7

rivera, 2010. április 2. péntek, 21:03 (#)

Jó az ötlet, talá megmutatta hogy mennyire veszik komolyan azt, ami Obama csapatának nagyon ment.

Félig off, nem értem ezt a nagykövetséges választási rendszert. Mármint értem de nem értem miért van ennyire bonyolítva - nehezítve a dolog. Nekem is 400+ km-et kellene utaznom ha szavazni szeretnék. Angliában is most lesz választás, a külföldön dolgozó polgárok simán jelölhetnek egy otthon élő "proxy"-t, aki a nevükben szavaz.

8

Author Profile Page ervin, 2010. április 2. péntek, 22:13 (#)

rivera, nem állítom, hogy csak ez van mögötte, de valószínű, hogy azokkal a szavazatos dobozokkal jókat lehet utazni állampénzen, hiszen nyilván meg van indokolva, hogy miért kell mindenféle ingyenélőket fizetni kísérőnek.

9

Rebeka, 2010. április 2. péntek, 23:47 (#)

Az LMP-nél nem az unread boxban landolt a levél. Ott várt nálam szépen becsillagozva, de mivel szinte minden nap vidéken kampányolok, a kicsit nyugisabbnak ígérkező Húsvéti hétvégén akartam rá válaszolni. Elismerem, hogy nem túl hamar, de azt gondoltam, ha jelzem, nincs elfelejtve, kapok egy kis haladékot...

10

dx, 2010. április 3. szombat, 00:48 (#)

amíg Rebeka válaszol, olvasgasd a programot :)
http://lehetmas.hu/program

11

nyelv-ész, 2010. április 3. szombat, 12:46 (#)

Érdekes az ötlet, pártoktól ajánlatot kérni, mint ahogy bekérjük az ajánlatot a környék iparosaitól az új kerti szaletlire... :-)

Ezzel az egésszel csak az a bajom, hogy az elmúlt 20 évben minden párt ígért fűt-fát (vagy épp azt ígérete, hogy ő nem fog fűt-fát ígérni :-), és aztán ha kormányra került, gondolt egyet, és azt tette, amit jónak látott.

Ha a választópolgár konzekvensen számonkérte volna a ciklus végén az ígéreteket, akkor ma egészen más pártok lennének esélyesek a parlamentbe bejutásra. Eszpee irányvonala alapvetően jó, csak a ciklus végén legyen az összes ajánlat mérlegre téve, és amelyek könnyűnek találtatnak, azok kerüljenek ki a pártpreferenciából :-)

OFF: Elolvastam az MDF által ajánlott olvasmányt, és engem nem győzött meg.

12

Kartal, 2010. április 4. vasárnap, 08:39 (#)

Jó ötlet volt, gratula hozzá :)

Mostanáig azon röhögök, hogy az MDF ezt írta magáról: "egy mérsékelt és a demokratikus berendezkedést a végletekig tisztelő és képviselő párt" - szdsz-es képviselőjelöltekkel, mi? Na elmennek ám a fenébe!

13

Benny Lava, 2010. április 4. vasárnap, 12:17 (#)

Bazz, eszpee, ez kész :) 10 pont.

A következtetéseddel is egyetértek.

bio

14

PAStheLoD, 2010. április 4. vasárnap, 21:50 (#)

Sokkal inkább azt a kérdést tettem volna fel, hogy mégis, mi a garancia arra, hogy amit ígérnek (hisz' az publikus), azt be is tartják, illetve az ésszerűség határain belül mindent megtesznek érte (azaz, nem hagyják elkompromisszálódni a kisebb pontokat sem).

Az MDF nem fogja elérni a parlamenti küszöböt. Ami nem baj, így is túl simulékonyak voltak, szerintem.

15

ant, 2010. április 4. vasárnap, 22:30 (#)

A külföldön szavazósdi nekem is magas (én is érintett vagyok). Miért nem lehet mondjuk a neten szavazni, pl. a remek (*khm*) magyarorszag.hu-n keresztül? Oda úgyis csak az okmányirodán lehet hozzáférést szerezni, tehát mindenképpen igazolnod kell magad. Nyilván ezzel (is) vissza lehetne élni, de ez a személyes szavazásnál is így van. Ez gyakorlatilag ingyen lenne, és az is tudna szavazni, akinek most több száz km-t kellene utaznia ehhez. Vagy egyszerűen csak szüntessék meg a külföldön szavazás lehetőségét - érdemben úgysem változtat az eredményen az a pár (tíz)ezer szavazat...

16

no mail, no problem, 2010. április 5. hétfő, 12:15 (#)

Jó látni, amit az ember eddig is gyanított: ha nem vagy nyugdíjas, akkor még retorika szinten sincs számodra mondavalójuk a pártoknak. Szerintem el kellene venni nyugdíjasok választojogát. És azokét is, akik nem fizetnek adót.

17

Dagenham, 2010. április 5. hétfő, 13:07 (#)

"Szerintem el kellene venni nyugdíjasok választojogát. És azokét is, akik nem fizetnek adót."

Ez nem kicsit a Starship Troopers-re hajaz. Kis hazánkban ez úgy festene, hogy vegyük el a szavazati jogot mindenkitől, aki nincs benne a felső tízezerben.

18

Author Profile Page ervin, 2010. április 5. hétfő, 14:22 (#)

Dagenham (17), anélkül, hogy egyetértenék az előtted szólóval, sztem nincs igazad. Magyarországon messze nem az a jellemző, hogy a felső tízezer fizet adót.

19

PAStheLoD, 2010. április 5. hétfő, 15:14 (#)

@Dagenham, még mielőtt vérre mennénk az ilyen és ehhez hasonló kritikus kérdések fölött, azért remélem azt belátod te is, hogy az nonszensz, hogy a lakosságnak a kisebbik része dolgozik csak, mégis a többség szava érvényesül. (Releváns wikipédia szócikk: Tyranny of the majority.)

KSH adat 2009. IV. negyedév: gazdaságilag aktív lakosság: 4,171 millió fő. Az üres álláshelyek aránya 1% alatt van. A várható gazdasági növekedés édeskevés ahhoz, hogy a közeljövőben az aktív lakosság aránya pozitívan változzon. Hasonlóan abszurd, hogy ~800 ezer rokkantnyugdíjast és majdnem ugyan annyi közalkalmazottat tart el 3 millió ember. (A nyugdíjasok nyugdíjasok, nem valószínű, hogy azon lehet változtatni, hogy ki hány éves, habár a korkedvezménes/korengedményes szekció is elég szép számossággal rendelkezik.)

Gyors fejszámolással kijön, hogy aki igazából nettó eltartó, annak kuss van.

N.B. ez nem jelenti azt, hogy szerintem jó megoldás a választójog korlátozása.

20

nyelv-ész, 2010. április 6. kedd, 07:47 (#)

#16: szerintem ne érjük be ennyivel. Ne csak a választójogot vegyük el.

http://hiperbola.hu/db.pdf

21

gargoyle, 2010. április 6. kedd, 18:05 (#)

kartal: az szdsz-rol sok rosszat el lehet es kell is mondani de arra kivancsi lennek mennyiben nem tiszteltek a demokraciat (a mersekelt szon (mashol)vitazhatunk, szerintem pont a tulzott mersekeltsegen/mindenkinek megfelelni akarason sikerult elbaltazniuk a helyuket a partpalettan, azt azert nem emeltem ki).

ugy altalaban ez a levelezes szerintem is jo otlet volt, ha mast nem azt megmutatja hol mennyire veszik komolyan a 2010es evszamot es altalaban a konnyitett kozvetlen kommunikaciot. az mdfnel es az lmpnel erzem a valasztonak valaszolni akarast, a tobbiek biorobot+kopipeszt modszerevel "reagalnak rohano vilagunk kihivasaira"

az mondjuk mindenkepp vicces hogy a "nep neveben" hatalmat gyakorolni kivano fidesz vagy jobbik meg egy kampanykorlevelet is keptelen volt visszairni, pedig nekik elvben ilyen teren hu de nagy elonyuk van.

22

nyelv-ész, 2010. április 6. kedd, 21:46 (#)

Gargoyle: amennyiben a korrupció része az "európai értelemben vett" demokráciának, úgy valóban nagyon tisztelték azt. Én nem hinném, hogy a mindenkinek megfelelési kényszer lett a vesztük, sőt!

23

eMM, 2010. április 14. szerda, 20:17 (#)

Gargolye a "Nép nevében" az jobbik szlogen.Egyébként meg azért zárogatták be a konzulátusokat meg azért ilyen bonyi a külföldi szavazás hogy alacsony legyen a részvétel ez a jelenlegi kormánypárt érdeke hisz magasabb lesz akkkor a százalékuk.
Postolónak oké hogy 400 km de ott van a TGV nem? Hamarabb eljutsz Párizsba mint mi Kiksunlacházára.

24

Author Profile Page eszpee, 2010. április 15. csütörtök, 10:25 (#)

eMM, hát de drágábban is, ha érted mire gondolok. Inkább 500 az a 400 egyébként.

25

Benny Lava, 2010. április 15. csütörtök, 12:25 (#)

gargoyle (#21),

"a "nep neveben" hatalmat gyakorolni kivano fidesz"

Csak a teljes és túlzott pontosság kedvéért: ezt a szlogent a jobbik használta plakátjain.
Mondjuk, jogosan, hisz, mint azt Vona Gábortól megtudhattuk, "az ország 2/3-a jobbikos, csak még nem tudnak róla". Erre mondta ismerősöm, hogy a Jobbik 2/3-a fasziszta, csak még nem tudnak róla, válaszul másik ismerősöm, hogy Vona Gáébor 2/3-a cigány, csak még nem tud róla.

Mindegy, ha az ország 2/3-a jobbikos, akkor életemben először de jó a kisebbséghez tartozni... :)

bio

26

Benny Lava, 2010. április 15. csütörtök, 12:26 (#)

eMM (#23),
bocs, nem láttam, hogy te már mondtad.

Bocs.

27

Dezső, az újévi malac, 2011. december 16. péntek, 09:08 (#)

#4 Ervin: tartok tőle, nem ez volt életed döntése.

28

Author Profile Page eszpee, 2011. december 16. péntek, 14:49 (#)

Understatement of the year! :D

29

ervin, 2011. december 19. hétfő, 16:59 (#)

@27/28: hát igen.

30

Benny Lava, 2011. december 20. kedd, 20:56 (#)

Én legalább azzal az egy dologgal vígasztalhatom magam, hogy én nem adtam hozzá a voksomat...

bio


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork