Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


"Oxigénpalack nélküli csúcstámadás"

ervin cikke a Blog rovatból, 2010. május 6. csütörtök, 18:57 | 21 hozzászólás

ma.hu, 2007.01.22.:

Csak annyi pénzt vett fel, amennyi jár neki - így kommentálta Lázár János fideszes képviselő azt, hogy a 2002-2006-os ciklusban az Országgyűlés honlapjának tanúsága szerint a legnagyobb összegű, 18 millió forintos költségtérítést vette fel.

nol.hu, 2010.03.26.:

Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak "le fogjuk vágni a kezét" - fogalmazott [Pokorni Zoltán,] a Fidesz politikusa.

hirszerzo.hu, 2010.05.05.:

Lázár Jánost választották meg a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének a frakció szerdai alakuló ülésén, az Országházban.

Feltehetően mostantól majd nem nyúl bele.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

korankelo, 2010. május 6. csütörtök, 20:46 (#)

Mi itt a probléma? Idézet a bejegyzésből: "Csak annyi pénzt vett fel, amennyi jár neki."

2

ari, 2010. május 7. péntek, 06:38 (#)

Majd "le fogjuk vágni a kezét". Na erre kiváncsi leszek :)

3

azAttis, 2010. május 7. péntek, 10:54 (#)

Tegyük már hozzá, hogy a Fidesz egyik legaktívabb politikusáról van szó. A belügyi bizottság vezetője és a pártirányításban is részt vett/vesz emelett Hódmezővásárhely (sikeres) polgármestere.

Az összeget nem a bejárőnője fizetésére hanem a titkársága fenntartására fordította. Ha ezzel ellenkező tényekről van tudomásod akkor azt le kéne írni pontosan. Ha viszont nem akkor kiemelten aljas húzás azt sugalni, hogy jogosulatlanul vett volna át bármekkora összegű közpént.

4

Author Profile Page ervin, 2010. május 7. péntek, 12:18 (#)

azAttis, szerintem nincs itt semmi sugallás, mindössze idézetek és tények. de a kedvedért részletezek.

ez az ember egy inkorrekt rendszer (azaz számlák nélkül, bemondásra elszámolható költségek) legeslegnagyobb haszonélvezője volt az adott négyéves periódusban. egy olyan rendszeré, ami neked vagy nekem így nem állt rendelkezésünkre, pedig ugyanolyan állampolgárok vagyunk, mint Lázár úr. illetve ezek szerint mégsem vagyunk ugyanolyanok - vagy próbáltál már átlagemberként 18 milliót bemondásra eladni az APEH-nek? :)

ha jól tudom, Lázár úr cselekedete nem volt törvénytelen, hiszen azt az akkori előírások betűje lehetővé tette. (a szelleme szerintem nem, de ezen meg kár vitatkozni.) annyit azért engedj meg, hogy ne nézzem jó szemmel az újonnan kinevezett frakcióvezető ezen korábbi megmozdulását, függetlenül minden más, esetleg nemes és heroikus ténykedésétől.

5

anda, 2010. május 7. péntek, 12:58 (#)

A bemondás alapú költségtérítés minden képviselőnek jár, és köztük kell lennie valakinek, aki a legtöbbet veszi fel. Vannak pontos információk arról, hogy mennyi lehetett a tényleges költsége? Ha nincs, akkor önmagában a "legtöbb" semmit nem jelent. A bemondott és a tényleges aránya lenne érdekes, abból jönne ki a "haszon".

Nem indokoltabb tehát rossz szemmel nézni rá, mint bármelyik másik képviselőre.

6

Author Profile Page ervin, 2010. május 7. péntek, 13:40 (#)

anda, sajnos ez így van, mindig a csúcsfigurák tűnnek ki a legjobban. a másodiknak kellett volna lennie, arra a kutya nem emlékszik.

az viszont kétségtelen, hogy a rendszer egésze volt rossz. az alábbi listán jól megfigyelhető, hogy a képviselők többségének csodálatos módon mindig forintra azonos költségei voltak - mert azt ugye negatív lenne feltételeznünk, hogy ezek a talpig becsületes emberek a reális költségeiktől függetlenül egyszerűen adómentes fizetéskiegészítésnek tekintették ezeket a pénzeket:

http://www.parlament.hu/kepv/kepv_ktsg.htm

7

Author Profile Page eszpee, 2010. május 7. péntek, 15:12 (#)

Azt azért tegyük hozzá még, hogy pont az érintett képviselők kezében van a megoldás is: nem indokolja semmi sem, hogy pont nekik ne kéne számlát bemutatni a költségeikről, változtassák meg a játékszabályokat, és ezzel vegyék elejét a "kiemelten aljas sugallás"oknak.

De komolyan: milyen érv szól amellett, hogy a képviselőknek ne kelljen számlákkal "bajlódni"? Van-e szebb példa ennél a velejéig mutyizós, "megoldjuk okosba" Magyarországra?

8

Author Profile Page NagyGa1, 2010. május 7. péntek, 17:27 (#)

Mellesleg, ha én teszemazt talpig becsületes képviselő lennék és mindent teljesen korrektül használnék fel teszemazt a titkárságom fenntartására, akkor az erről szóló dokumentációt tutira saját elhatározásomból közszemlére tenném, márcsak azért is, hogy engem ne vegyenek egy kalap alá a többi tolvaly csaló gazemberrel, másrészt meg a következő választásokra gondolván.

Szóval szerintem addig amíg ez nincs így, okkal feltételezhetjük, hogy valami azért mégsincs ott rendben - főleg a magyar pártfinanszírozási és kliensrendszer ismeretében.

9

CsasZ, 2010. május 7. péntek, 22:57 (#)

anda, azAttis:
Na ne naivkodjatok itt nekem. Pártállástól függetlenül.

"Az összeget nem a bejárőnője fizetésére hanem a titkársága fenntartására fordította. Ha ezzel ellenkező tényekről van tudomásod akkor azt le kéne írni pontosan. Ha viszont nem akkor kiemelten aljas húzás azt sugalni, hogy jogosulatlanul vett volna át bármekkora összegű közpént."

Muhaha. A maximális költségtérítést úgy tudja felvenni hogy behazudja a Pesttől kellően távoli lakhelyét az utazási költségtérítés miatt, meg felveszi a maximális albérleti támogatást. Ezt úgy kapják meg, hogy még csak számlát vagy szerződést sem kell hozniuk a nyilvánvaló kamuról, nem egynek lakása van emellett Pesten.
Nagyjából felvesznek egyszer annyi pénzt, hogy luxuskecót bérelhetne belőle egész hónapra, valamint még annyit, hogy naponta 2x megjárhatnák Nyíregyházát. Négyszeres pofátlanság, mert nyilván csak az egyiket csinálja vagy albérletben alszik, vagy hazamegy, de annyi pénzt vesz fel, hogy mindkettőre futná, naponta kétszer...

Amikor először botrány volt ebből, utánanéztem, 2 vagy 3 megyei közgyűlési elnök is volt, aki a megyétől kapott korlátlan használattal mondjuk egy Passat-ot, de természetesen volt pofájuk az országgyűléstől is felvenni a havi százezres nagyságrendű utazási költségtérítést. Direkt néztem, volt köztük fideszes is, mszp-s is.

"aljas húzás": Szánalmas vagy, ha szerinted az az aljas, aki szóvá teszi ezeket a lopásokat és nem sok eszed van, ha ezeket véded...

10

azAttis, 2010. május 8. szombat, 12:27 (#)

Lehet és fontos is különbséget tenni az adott körülmények és szabályok között is.

Ki kellett emelnem (mert utánanéztem), hogy nem olyan emberről van szó aki 4 éven át csak melegítette az országgyűlésben a székét és gyakorlatilag gombnyomogató szakmunkásként "dolgozott".

Persze nem hiszem, hogy a rendszer jó. A pártfinanszírozás és a költségtérítések ügye szerintem a magyar politikai rendszer rákos daganatai. A pártfinanszírozásra különösen sürgősen ki kell találni valamit. Ha az mszp-szdsz valóban tenni akart volna valamit a demokráciáért akkor ezen ügyködött volna a Jobbik megerősítése helyett.

Nem szül korrekt viszonyokat, hogy átláthatatlan melyik párt és melyik politikus mely cégtől, üzletembertől kap pénzt a kampányára. Magánügyként sem lehet kezelni mert utána (megválasztása) esetén ezt közpénzből fogja "visszajuttatni" az illetőknek.

11

Author Profile Page eszpee, 2010. május 8. szombat, 13:25 (#)

azAttis, a pártok és politikusok nem kapnak cégektől, üzletemberektől pénzt a kampányukra! Ha ezzel ellenkező tényekről van tudomásod akkor azt le kéne írni pontosan. Ha viszont nem akkor kiemelten aljas húzás azt sugalni, hogy ilyen támogatásokhoz jutottak.

12

Benny Lava, 2010. május 8. szombat, 13:31 (#)

azAttis és anda olvtársaink figyelmébe:

bár Nagy Ga1 #8-ban már kimondta a lényeget, álljon it még egyszer: ha a felvett összeg valóban arra ment el, amire "állítólag", akkor az mind olyan kiadás, amit számlákkal le kéne tudni igazolni. Nem kötelező, de nyilván nem feltételezzük egy képviselőről sem, hogy nem kér számlát :). Vagyis, bármly képviselő elejét vehetné a vele kapcsolatos - nyilván TELJESEN alaptalan - rágalmakat, ha magától, becsületességből bemutatná a számlákat. Ez, ha jól tudom, pölö a nevezett képviselő esetében sem történt meg.

Személyesítsük a dolgot: neked adnak pénzt, hogy költsd el valamire. Te megteszed, számlád is van. Erre valaki meggyanúsít, hogy nem arra költötted, amire kellet volna, hanem vettél belőle magadnak egy kocsit. Erre te mit teszel?

a.) No comment. Esetleg csak annyit mondasz, hogy de, azt vettem, amit kkértek.
b.) Bemutatod a számlát, hogy itt van, arra költöttem a pénzt, amire adták.

Te melyiket tennéd? A nevezett képviselő (és, persze, a többiek, pártállástól függetlenül) az a.) megoldást választotta...

13

Benny Lava, 2010. május 8. szombat, 13:34 (#)

Két kérdésem amúgy lenne:

- csatlakozva ervinhez: meg lett valaha konkréten indokolva, miért jár ez a hihetetlen kiváltság a képviselőknek?

- Tudunk olyan képviselőről, aki a kötelezettség hiányában IS számlákkal igazolta költségeit?

14

Benny Lava, 2010. május 8. szombat, 13:46 (#)

azAttis (#10)

"Ki kellett emelnem (mert utánanéztem), hogy nem olyan emberről van szó aki 4 éven át csak melegítette az országgyűlésben a székét és gyakorlatilag gombnyomogató szakmunkásként "dolgozott"."

És emiatt szerinted jogosan megilleti az a jog, hogy gyakorlatilag bemondásra számoljon el pénzt? Én is dolgozok ezerrel, én sem lopom a napot, akkor nekem is hadd járjon. Meg mindenkinek, aki szarrá dolgozza magát.

15

Kontiki, 2010. május 9. vasárnap, 21:32 (#)

A magyar politika egyik vitára ingerlő kettőssége az, hogy néha nem elégséges törvényesen cselekedni, hanem egyszersmind etikusan is kell (ld. off-shore lovag), máskor viszont bőségesen elegendő, hiszen "csak annyi (köz)pénzt vett fel, amennyi törvényesen jár neki". Mikor fogjuk az utóbbi politikusokat költségtérítés-lovagoknak bélyegezni?

16

CsasZ, 2010. május 10. hétfő, 11:46 (#)

Ez nem magyar sajátosság, a politika mindenhol bepróbálkozik ezzel. A gond azzal van, hogy sokan benyelik, mint a fenti kommentek is mutatják.
Ezért nem csak a politikusi szemfényvesztés és demagógia ellen kell küzdeni, hanem a lakossági idiótizmussal is. A népesség 80%-a észre sem veszi az egészet, a mi kutyánk kölyke alapon bekajálja a cuccot.
Nem mernek benézni a sötét szakadékba, ami a saját pártállásuknak megfelelő oldalon _is_ van. Eltelt 20 év, és még mindig bedőlnek mindkét oldalon a pártsajtónak, miszerint "ők" hazudoznak, a "mieink" persze nem olyanok.
Pont addig lehet hazudozni, amíg ilyen hülyék, és elfogadják a saját oldalukon a hazugságot.

17

Benny Lava, 2010. május 10. hétfő, 12:15 (#)

CsasZ,
szerintem olvasd el előbb a kommenteket, amiket fikázol. Akkor legközelebb nem hajolsz majd bele ilyen irtózatos önsallerbe.

18

anarcho78, 2010. május 11. kedd, 14:28 (#)

Azért ne túlozzuk el ezt a "dolgozást", amiről itt már szó volt. A munkának van - remélhetőleg - pozitív eredménye. Nem emlékszem, hogy bármi, amit itt kemény munkával a politikusaink csináltak 89-től, emelkedést hozott volna az életszínvonalba, hacsaknem a magukéba. Úgyhogy vesszen mind. És mi még pénzeljük őket? Komolyan mondom, ha tetszik nekik amit csinálnak, tegyék meg kevesebbért és szívvel-lélekkel harcoljanak az elérhető célokért, ha nem így teszik, akkor minek? A politikai munkakörnek nem egy állásnak, hanem hivatásnak kéne lennie. Amíg csak a pénzt látják, nem az eredményt, nincs értelme fenntartanunk ezt a réteget.

Elnézést a kirohanásért, de ez már csak nem is "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél", hanem itt már olyan óriási szakadék tátong (amit a mi adónkból tovább mélyítenek), h az már pofátlanság.

19

anda, 2010. május 12. szerda, 13:27 (#)

Teljesen felfoghatatlanul majdnem mindenki úgy kezelte a hozzászólásomat, mintha én a jelenlegi rendszer mellett érvelnék, vagy esetleg magát Lázár Jánost védeném. Pedig nem írtam sokat, és nem volt nagyon összetett egyik mondat sem. Én kérek elnézést.

20

Benny Lava, 2010. május 12. szerda, 20:34 (#)

Andaha ennyien félreértettük - méghozzá ugyanolyan irányban - akkor nem lehet, hogy rosszul fogalmaztad meg?

bio

21

Author Profile Page eszpee, 2011. február 10. csütörtök, 16:02 (#)

Ez talán kapcsolódik ide: http://totalcar.hu/magazin/velemeny/2011/02/09/jani_jani_kellett_ez_neked/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork