Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53927 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Feedek

Mi az a feed és hogyan használható?

Feed ikonA feed egyszerűen fogalmazva egy weboldal üzeneteinek csatornája. Ezek az üzenetek jelzik, hogy új tartalom jelent meg a lapon - így nem kell eljárni a weboldalra, a friss cikkek folyamatosan érkeznek a feedeken keresztül. Ezzel automatikusan értesülsz bármilyen újdonságról - de persze továbbra is csak akkor foglalkozol az oldallal, amikor ráérsz. Mindent egybevéve a feed az egyik legjobb dolog a szeletelt kenyér óta.

Az üzenetek fogadásához fel kell iratkozni az adott feedre. Ezt egy feedolvasó segítségével lehet megtenni: mi régebben az ingyenesen letölthető Opera böngészőt használtuk erre, manapság inkább a Google Readerre esküszünk. Feedolvasótól függetlenül minden korszerű böngészőben a címsor mellett levő kis feed ikonra, vagy egy feed címére kattintva végrehajtható a feliratkozás, innentől kezdve minden egyes frissítés automatikusan érkezik.

Technikailag persze a feedek valójában RSS, RDF, Atom, vagy egyéb specifikáció szerint szerkesztett, dinamikusan frissített XML dokumentumok. De ez nem fontos, mert a feed olyan, mint a rádió, nem kell értsük a működését ahhoz, hogy használni tudjuk.

Milyen feedek vannak a Kispadon?

Háromféle feed közül választhatsz. Az általános feed minden új cikket tartalmaz. Az egyes rovatok külön feedjeiben csak az adott rovatba tartozó cikkek találhatók meg. Végül, ha egy adott cikkhez érkező hozzászólásokat szeretnéd nyomon követni, akkor azt is megteheted feedek segítségével.

A feedeket csak saját olvasásra bocsátjuk rendelkezésre, a publikálásukat nem engedélyezzük. Kivétel ez alól a részleges feed, amely szabadon publikálható. A Kispadon megjelenő írások és képek felhasználásáról a Tudnivalók oldalon olvashatsz bővebben.

A Kispad minden új cikke Feliratkozás
A Kispad minden új cikke - más oldalakon történő megjelenítésre Feliratkozás
Bilagit rovat Feliratkozás
Fotó rovat Feliratkozás
Hátizsák rovat Feliratkozás
Kvíz rovat Feliratkozás
Művház rovat Feliratkozás
Rádió rovat Feliratkozás
Rádióadások podcast-jei Feliratkozás
Torokgeek rovat Feliratkozás
TWIO rovat Feliratkozás
Egy adott cikk hozzászólásai Ezeket a feedeket a cikk oldalán, a hozzászóló doboz feletti linkre kattintva éred el.
A Kispad összes hozzászólása Erre a feedre a sesblogon alig volt igény, ezért megszüntettük, és a cikkek szerinti hozzászólás-feedet ajánljuk helyette.

Ha esetleg nem tudsz vagy nem akarsz feedeket használni, akkor naponta e-mailben is szívesen elküldjük neked a cikkeinket.

Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork