Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Meghalt Henri Cartier-Bresson

stsmork cikke a Fotó rovatból, 2004. augusztus 4. szerda, 22:24 | 4 hozzászólás

A huszadik század egyik legjelentősebb fényképésze pár héttel a kilencvenötödik születésnapja előtt végleg letette a Leicáját. Évekkel ezelőtt egyszer Dániában járva véletlenül beleakadtunk egy kiállításába; megdöbbentő volt látni egyrészt, hogy a század mennyi jelentős eseményénél jelen volt, másrészt hogy a képek mekkora időszakot fognak át: a Diana temetésén készült fotók mellett olyanok is voltak, amelyek a harmincas évek Magyarországán készültek. Sok képnek olyan a kompozíciója, hogy a fejemet fogtam: ez a pasi vagy elhasznált egy képre tíz tekercs filmet, vagy óriási szerencséje volt, de leginkább is mind a kettő. Az ő képeinek hatására döntöttem úgy, hogy soha nem veszek fényképezőgépet a kezembe.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

stsmork, 2004. augusztus 5. csütörtök, 09:18 (#)

Itt van egy pár képe is, csak hogy képben legyetek:

http://href.hu/x/2uw

2

sbodi, 2004. augusztus 5. csütörtök, 10:56 (#)

És a két évvel ezelőtti kiállítás, szerintem sokan láttuk: http://www.balkon.hu/balkon_2002_04/05pfisztner.html

3

csibu, 2004. augusztus 5. csütörtök, 11:24 (#)

mellbevágó, lélegzetelállító képeit csak csodálni lehet, lehetetlen és felesleges kitalálni, hogy hogy készült, mázlista volt esetleg zsírprofi, egyremegy. bámulni és ámulni, csak erre vagyok képes...

4

stsmork, 2004. augusztus 5. csütörtök, 11:50 (#)

További ámulnivalók:

http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/picture_gallery/04/europe_the_work_of_cartier_bresson/html/1.stm

Nézzétek meg a harmadik képet, azt ahol egy lehajtott fejű asszony áll egy íróasztal előtt, oldalt pedig egy eltorzult arcú bárisnya épp lendíti a kezét, hogy lekeverjen neki egy nagy büdös pofont.

Páratlan módon az egész jelenet megvan filmen is, és a kiállítson, amiről a bevezetőben írtam, le is vetítették. A mozgóképen semmi sincs meg abból a drámaiságból, amit a fénykép sugároz, ott csak annyi látszik, hogy ezek ketten állnak az íróasztal előtt, aztán egyszer csak hopp, az egyik ad a másiknak egy pofont, aztán állnak ugyanúgy tovább, mintha semmi sem történt volna.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork