Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Digitális fotók nézegetése számítógépen

Ervin cikke a Fotó rovatból, 2005. június 22. szerda, 13:35 | 5 hozzászólás

A digitális fotózás kedvelőinek egy része szembesül azzal a kínos problémával, hogy a Windows nem ismeri fel a nyers (pl. RAW, CRW, CR2, NEF formátumú) képfájlokat, és ezért az Explorer/Intéző nem tudja megjeleníteni azok kis indexképeit, amikor az ember pl. válogatni szeretné őket.

A problémára többféle megoldás létezik, mi egy praktikusat és egy gyalázatosat ismertetünk, hátha nektek is szükségetek lehet valamelyikre.

1. Így kell ezt csinálni

A jelekből ítélve orosz programozók által gründolt Digital Picture Magic cégecske egy apró programot ajánl, amely több mint 150 digitális gép formátumát illeszti be a Windowsba. Innentől kezdve ugyanúgy láthatók a nyers fájlok indexképei, mint a megszokott .jpg, .gif stb. kiterjesztésűeké. Még a képek elfordítása is az eredeti információ szerint történik. Egy hibát találtunk a progiban: a Windows XP "slide show" nevezetű funkcióját nem tudja életre kelteni ilyen típusú képekkel. A program közösségi verziója ingyenes, és szerintem bőven elegendő is. Zokszó nélkül felugrik a gépre, és utána csendben működik.

2. És sajnos így is lehet

Vajon ki tudna jobb RAW-nézegetőt készíteni a Windowshoz, mint aki a Windowst magát programozta? Ebből indulhatott ki a Microsoft is, amikor elkészítette a maga ingyenes kiegészítő programocskáját, amelyet a vonzó nevű Power Toys kategóriába sorol. Nézzük, mit tud ez az erőjáték.

Az első hoppá-kifejezés a letöltéskor ül ki az arcunkra: a vidám regisztráció után farkasszemet nézhetünk a ténnyel, hogy ez a kis segédprogram 48 megabájt. A Microsoftnak ennyiből sikerült megugrania, hogy egy képfájl indexképe megjelenhessen a Windowsban. Összehasonlításképpen: a Macromedia cég Fireworks nevű, komplett grafikai programjának alapverziója kb. a fele ennek. 48 megabájtban egy teljes funkcionalitású, nagy programot illik írni, nem egy apró hibajavítást. Pláne, ha mások ugyanezt néhány sorból megugorják.

A letöltés után kiderül, hogy a Microsoft először a ".net framework" nevű keretrendszer teljes installációját végzi el, és csak utána engedi fel a gépre a segédprogit. Ezért hát a 48 megabájt, és ezért a majd negyedórás telepítési idő egy viszonylag gyors gépen. Gyakorlatilag átfesteti veled az egész házat, mielőtt lecserélheted az egyik villanykapcsolót.

De legalább a slide show! Nos, az a funkció ezzel a progival sem működik. Jól lehet megírva. Az egyetlen méltányos megoldás: a saját hibánk elismerése, főhajtás és azonnali uninstall. Én ezt a förmedvényt be nem linkelem; ha létezik közöttetek annyira mazochista, az keresse meg maga.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

darthwalk, 2005. június 22. szerda, 15:14 (#)

erről egy geek vicc jut eszembe:

- honnan ismered fel a microsoft legújabb féregvírusát?
- onnan, hogy legalább 60 mega.

2

darthwalk, 2005. június 22. szerda, 16:24 (#)

tessék, van light is.
ez csak 6.5 mega.
http://href.hu/x/cqy

3

birop, 2005. június 22. szerda, 16:53 (#)

És az a 6,5 mega már működik, vagy ugyanúgy informatikai ballasztnak tekinthető? Nem mintha nagyon érdekes lenne, mert nem használom a windows intézőjét, mint ahogy annyi más MS cuccot sem. Nálam egy xp telepítés úgy néz ki, hogy mondjuk 40 perc alatt fent van a gépen, majd újabb 40 perc amikor letakarítom mindazt amit direkt nem kértem, hogy installáljon. Vagy ha eltávolítani nem tudom, akkor csak keresek neki egy csöndes zugot a vinyómon, ahol porosodhat magányában.

4

NagyGa1, 2005. június 22. szerda, 19:06 (#)

Nem is tudom mikor jutott utoljára eszembe hogy a Microsofttól próbáljak kiegészítőt keresni...
Furcsa ötlet mindenesetre. :)

5

Peter Orosz, 2005. június 23. csütörtök, 10:44 (#)

Mac-en az iPhoto 5 tud RAW fájlokkal dolgozni. Az iPhoto minden új géphez ingyen jár, egyébként meg az 50 dolláros iLife csomag része. Erről az oldaláról mondjuk nem ismerem mert nincs RAW-ba fényképező gépem, de minden más szempontból best photo app EVAR.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork