Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Budapest Parade 2005

Ervin cikke a Fotó rovatból, 2005. augusztus 28. vasárnap, 01:51 | 190 hozzászólás

Budapest Parade 2005A kamionok száma nekem kissé kevésnek tűnt, de lehet, hogy csak lemaradtunk az elejéről. Volt viszont mindaz, amiért ilyenkor mennek a népek: önkéntes bámulnivalók és önkéntes bámulók, hab, sör és keblek. Ráadásul fotózni is szabad volt mindezt, úgyhogy gyorsan összebarkácsolt képriportunk következik, amelyet tiglis közreműködésével készítettem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (190)

1

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 12:36 (#)

Ses,

télleg kevésnek tűntek a kamionok? Hiszen egy is sok!

Hány milliót sikerült kib***ni az ablakon megint erre az őrületre? Miközben a fél város romokban, a közlekedés csődben, a köztisztaság katasztrofális, stb....

Tényleg csak a cirkusz kell a népnek, hadd hülyüljön? Legalább osztogattak ingyen kábítószert is?

2

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 12:39 (#)

Hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni ebből a pénzből???!!!!?!?!?!!!!!!11

3

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 12:41 (#)

eszpee, elmagyaráznád mit jelent az általad már többször alkalmazott 11?

4

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 13:11 (#)

eszpee,

beszólhacc, nem bánom... Ha egy akármilyen kulturális programra kiadott pénzről lenne szó, kussolnék, de itt erről szó sincs! És ne jöjjön senki azzal, hogy mindenkinek mást jelent a kultúra. Ennek a "parádé"-nak semmilyen kulturális vonatkozása sincs. Sem zenei, sem performance. Viszont mindenféle cégek nyomják a reklámot.

5

lee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 13:42 (#)

zuzu: hogy lehet ilyen hülyeséget kérdezni eszpeetől????// :)

amúgy meg biztos én vagyok impotens, de ez a három csöcs messze nem kárpótol azért a tömeges szabadtéri Bank Dance Hall támadásért, amit itt el kell viselni.
(egyébként még az "Emberiség Legalja", valamint a "Társadalom Segglyuka" kifejezések jutottak eszembe, de nyilván semmi közük a témához. az impotenciám freudi manifesztációi ezek.)

6

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 13:46 (#)

Tegnap épp a mostani alkalommal kissé vértelen vagy inkább túl lazán szervezett Afrika-Ázsia fesztivál második napjára igyekeztem a Gödörbe - ez most nem is vág a témába de meg kell jegyeznem, hogy a hastáncosok ezúttal valami szenzációs műsort adtak elő. Ha valaki nem ismerné a Jamina Ghawazee csoportot kb. 7-8 évvel ezelött marokkói hasatánccal kezdték és most dolgoznak egy nagyívű Ázsiától Spanyolországig vonulaton amibe természetesen beletartoznak az észak-afrikai magreb országok is. Aztán a szenegáliak kissé megcsappant együttesének műsora alatt igazi spontán örömtáncnak lehettünk tanui, még szerény személyem is beállt úgy 10 másodperce. Ennyit az offról.

Mit is akartam írni a Parádéról???

7

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 13:50 (#)

lee, most miért kérdeztem hülyeséget? Ha valamiben vagy valakiben nem vagyok otthon...

8

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 13:58 (#)

http://www.sziget.hu/budapestparade/tamogatok

Megpróbálom a lehető legegyértelműbben: a budapest parádé egy üzleti vállalkozás, profitorientált cégek csinálják, nem a demszki.

Többet nem tudok segíteni.

9

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:13 (#)

És ki ad rá engedélyt?

10

Boca, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:15 (#)

Nyelv-esz, nem ertem a felhaborodasodat. En most igenis azzal jonnek, hogy ez is kultura. Abban nem vagyok biztos, hogy adofizetoi penz is mozdott ebben a paradeban, de ha igen, meg arra is ra lehet fogni, hogy megerte, mert plusz idegenforgalmi bevetelt generalt (amit en se gondolok komolyan, de maradjunk az elveknel).
Ezzel az erovel tilthatnank a meleg-felvonulast is es minden hasonlot, ami minket nem erdekel.
Ha mar ennyire konkretan a Budapest Paradeval van bajod, konkretan utana kene nezned, tenyleg hany milliot adtak erre es az alapjan ertekelni, hogy szerinted megerte-e.

11

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:23 (#)

Zuzu, tilcsákbe? Mit még? Milyen alapon?

12

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:28 (#)

Én betiltanám az összes parádét Budapestül melegestül és kivinném őket a Királyrétre vagy egy elhagyott repülőtér flaszterjára. Aki akar menjen ki megnézni és ott szórakozzon, szemeteljen. Azokat akiket ez zavar most maradjunk a közlekedésnél vagy a ricsajnál ki kérdezi meg? Szerintem többen vagyunk ezzel mint azok akik ingyen cicikért és müanyag poharas sörökért mennek ki egy ilyen hepajra.

Tegnap azt hittem, hogy kitépem az összes szál hajamat mikor belefutottam az útlezárásokba. Amikor meg megláttam a képriportot még inkább.

13

lee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:29 (#)

zuzu: nem gondoltam komolyan, lásd még a smilyet a sor végén :)))00

(a lényeg egyébként: ha baromi sok felkiáltójelet (shift+1) teszel valami mögé, gyakran hamarabb ereszted el a shift-et, mint az 1-est. az eredmény: !!!!!11 ugyanígy kérdőjelnél ????// és smileynál :)))00 mindez persze angol billentyűzettel, úgyhogy én pl. csaltam is kicsit. a megoldást egyébként előszeretettel használják frusztrált managerek, akik az alkalmazottaik felé így gondolják nyomatékosítani, hogy deadline van. bocs az offtopikért, ez most egy ember jobbá válásáról szólt :))

14

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:30 (#)

Boca,

a kultúrértékéről többet nem szeretnék vitázni, - elvégre ízlések és ficamok...

Viszont a zajártalom és a szemét, amit produkáltak a céges lufit meg teniszlabdákat dobáló, félmeztelen csajokkkal tuc-tuc zenére rángatózó, Győzikével súlyosbított "kultúrpápák" a kamionokon, már önmagában elég...

A Szigettel is az a bajom, hogy éjjel kettőkor még nem tudok tőle aludni. Ha kimennének a pusztába, ahol nem zavar senkit a zaj meg a szemét, felőlem minden héten tarthatnának "fesztivált" meg "parádét".

15

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:31 (#)

Köszi lee, én meg azt hittem, hogy valami titkos jel. De most akkor gyakorlom hátha leszek még főnök multinál!

16

lee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:31 (#)

btw ne tilcsákbe, csak nem kell kimenni :)

17

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:40 (#)

Zuzu (12), a következő események is jelentős, sokszor hosszabb ideig tartó forgalomkorlátozásokat generálnak: biciklis tüntetés, holocaust-emlékmenet, fél- és egész maratonok, szent jobb körmenet.

Szeretnélek megkérdezni: ezek is betiltandók, illetve Mogyoród külsőre áthelyezendők? Ha igen, akkor nincs több kérdésem. Ha nem, akkor miért nem, és milyen alapon igen, ami igen?

18

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:43 (#)

nyelv-ész (1), én most jártam először kint, és azt hittem, hogy egész délután végeláthatatlan sorban kígyóznak majd a teherautók: ha már lúd, legyen kövér. Ehhez képest lement az az egy, ami neked már sok lett volna, aztán még vagy tucatnyi. :)

Nem szerettem volna akkor az Andrássyn lakni, de outsiderként kevéssé volt érzékelhető az ottani lakásokban uralkodó zajszint.

19

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:45 (#)

Szerintem bármi ami valami értéket közvetít és valami nemesebb célért szerveződik helyet kaphat a városban akár még forgalomkorlátozás mellett is. Ellenzője mindig lesz, de ha értelme van a megmozdulásnak sokkal toleránsabbak és szolidárisabbak a városlakók is. Amiket felsoroltál szerintem ebbe a kategóriába tartoznak.

A tegnapi Parádé nem.

20

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:53 (#)

#17: Ses,

köszi a bejegyzést, sokunkat foglalkoztat ez a dilemma mostanság.

Én speciel hajlok arra, hogy a Szent Jobb körmenetet és a Budapest Parádét egyidejűleg kellene megrendezni, sőt a haladási irányt is érdemes lenne szinkronizálni. A Bazilikától induló menet az Andrássy sarkán szakrális jelképeit lecserélné a telekommunikációs cégek zászlóira, letépné sötét ruháit, majd félmeztelenül belegázolna a habba, miközben a teherautókról apácaruhás, ám fedetlen keblű kéjnők énekelnék a zsoltárok techno-sított változatát.

Hülyeség nem akadály, éljen a liberalizmus.

21

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:53 (#)

Zuzu,

Mit válaszolnál, ha hardcore parásédok arra hivatkoznának, hogy ők a következő alapértékeket közvetítik a felvonulásukkal: béke, tolerancia (cigány, néger, fehér, indiai mint együtt virgázott), szabadság.

Elhajtanád őket?

Illetve a Nike félmaraton (totálisan gazdasági vállalkozás) milyen értékeket közvetít szerinted, amelyek miatt az maradhat? "Egészséges életmód"?

22

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:54 (#)

#19: Zuzu,

mingyá' kapsz a fejedre, hogy neked mi az "érték", és azt mi közvetíti! Készülj!

23

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:56 (#)

Béke, szabadság, tolerancia, Nokia.

24

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:58 (#)

nyelv-ész, arra próbálok rámutatni, hogy valami ellen szót emelni baromi könnyű, és miért is ne tegyük; ám egy demokráciaszerű rendszerben sokkal nehezebb valami betiltása vagy nem engedélyezése mellett érvelni, legalábbis racionálisan.

Ha meg valaki mégis ezt teszi, akkor gondolja át alaposan a dolgot. Anélkül csak hőzöngés lesz belőle.

Nézd meg, a te (20)-asod is csak szarkazmusnak jó, mert legfeljebb odáig jutunk vele, hogy a liberalizmus hülyeség - jó, és akkor hogyan tovább?

25

PAStheLoD, 2005. augusztus 28. vasárnap, 14:59 (#)

Én, legalább a kis vidéki városunkból eltűnnek egy időre a drogenbézesek .. persze nektek ez rossz, ez van :]

26

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:05 (#)

Zuzu, nyelv-ész, meg tudjátok mondani, hogy ki hivatott eldönteni, hogy mi közvetít értéket, és mi nem?

27

Gr0, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:07 (#)

Úgy érzékelem, alakul a "vascsövet Zuzunak!" mozgalom :)

Gr0

28

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:09 (#)

ses, igen, pontosan, miért baj az ha cégek beszállnak olyan projektekbe amivel ők is jól járnak és valami olyan mellett teszik le a voksukat amiből más is profitálhat, mint pld. a káposztásmegyeri AstraZeneca korcsolya centrum?

Azt már megtanultam, hogy megmagyarázni mindent meg lehet egy ügyes PR húzással, de attól még kilóg a lóláb.

Rendkívül tetszik nyelv-ész ötlete a Parádé és a Szent Jobb körmenet egyidejű és ugyanazon statisztáinak bevonásával megrendezendő közös bulijára. Lobbizzunk!

29

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:11 (#)

#24: Ses,

nem erről van szó, és a liberalizmus sem hülyeség, bár a zászlaja alá tömörülők egy része nem tudja, mi is az, és minek hol van a határa.
A #20-ban arra próbáltam groteszk módon felhívni a figyelmet, hogy mindennek meg lehet találni a maga helyét. Az óbudai szigetre bevinni sokezer embert és full hangerővel hajnalig koncertezni ugyanolyan agyrém, mint az andrássyn szappanhabban gázló teherautókról nyomni a teknőt. Ezeknek az eseményeknek kiváló helyszínt lehetne találni, elég nagy a város.

Ez az, ami felháborít, ugyanúgy, mint amikor a városképet elrondító dunai gyaloghídról olvasok, meg rakpart lezárásáról holmi "plázs" címén, stb. Normális városokban a zsúfoltságot, zajt, szemetet nem növelni, hanem csökkenteni akarják. (Persze aki Budaörsről jár be főpolgármesterkedni, azt biztosan nem zavarja mindez...)

30

Gr0, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:12 (#)

A 33-as képen az konkrétan Andrassew, vagy csak egy wannabe?

Gr0

31

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:12 (#)

Kenny,

én mondom meg.

32

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:19 (#)

nyelv-ész (29), képzeld el, hogy Budaörsről (valójában Budakesziről, de kicsire ne adjunk) naponta bejárva milyen élesen tűnnek szembe a közlekedés hiányosságai!

Egyébiránt engem valamennyi olyan útlezárás zavar, amellyel nem az adott esemény résztvevőjeként, hanem autóban ülve szembesülök. A rakparti plázsokat letakarítanám, de a futóversenyeket is - tessék azt is Mogyoródon, egész évben üres a Hungaroring, a levegő is jobb. Ám ha egyszer netán maratonfutni kezdek, valószínűleg azonnal meg fog változnia a véleményem abban a konkrét kérdésben. :)

Zuzu, nincs azzal semmi baj, ha egy cég ügyesen píárol, de nehogy már a városi maratoni futás vigye előbbre a népegészség állapotát.

33

blumi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:23 (#)

Sötétség délben. A sesblog elérte a mainstreamségnek azt a szintjét, h átjönnek a Törzsasztalból az okosok észt osztani. Tiltsák be, ja. Sztem most kéne beszántani az egészet, és valami újat kezdeni.

34

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:26 (#)

A városi maratonfutás ugyanaz a rémálom, mint a belvárosi biciklizés. A szervezetnek sokkal több levegőre van szüksége, így a szennyezőanyagok is nagyobb mennyiségben kerülnek be, a véráram intenzívebben továbbítja.

Végeredményben amennyire egészséges, annyira káros is az ilyetén fajta testgyakorlás. Leszámítva a menedzsmentet, mert ők nem futnak, nem bicikliznek, hanem kaszálnak.

35

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:27 (#)

Gr0 (27), ha vascsövet nem is, de egy történelemkönyvet megérdemelne.

36

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:28 (#)

blumi,

így jár a vezetőség, ha olyan témát dob be, ami indulatokat szül...

37

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:29 (#)

ses (32) Jobb mint a semmi, nem? Kedves ses, Te nagyon jól tudod, hogy bármiféle rendezvény sikere és zajszintje nagyban függ a helyszíntől. Én azért nem hasonlítanám össze mondjuk egy sportszergyártó megmozdulását és egy tuc-tuc felvonulást - na, Győzike is ott volt? Remek! Panem et circenses!

Egyébként egy liberális demokráciában valóban jogosult lehet még egy "vascsövet Zuzunak" megmozdulás is. :) Mert ki dönti el, hogy ez most káros van sem? Valakinek biztosan, például a szenvedő félnek, de tényleg mindenkinek joga van ahhoz amit szeretne, ugye?

38

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:32 (#)

Ha a sesblog törzsközönsége nyékládházai illetőségű volna kollektíve, valszeg a Szent Jobb körmenet is meg a Bp Parádé is egy érdekes esemény volna, amiért esetleg érdemes elbumlizni a fővárosba. Aki azonban itt él, annak soxor ökölbeszorul a billentyűzete...

39

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:32 (#)

blumi, nem a törzsasztalból jöttem át ha rám célzol. A francba, nekem nem lehet más a véleményem? De köszönöm a felszántást, sikerült.

40

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:34 (#)

Egen, a liberális demokráciába az is belefér, hogy Zuzu és nyelv-ész hülyeségeket beszélnek. Joguk van hozzá. :)

41

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:42 (#)

Meg az is, hogy legközelebb valami MIÉPes városatyára szavaznak, aztán ha nyert, akkor nem lesz itt vonulgatás, ha meg nem, akkor legalább nyugodtan alszanak, nem rajtuk múlt. :)

42

blumi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:51 (#)

Ja, csak az van, hogy beszéljenek hülyeségeket máshol, illetve persze beszéljenek ott, ahol akarnak, csak én szeretném, ha lennének olyan helyek, ahol értelmes dolgokról lenne szó, egy ideig általában vannak is, aztán vége, lehet menekülni máshova.

43

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 15:57 (#)

nyelv-ész (38), egyetértünk, a saját ökölbeszorulásaimat (32)-ben taglaltam. :)

zuzu (37), nem biztos, hogy jobb, mint a semmi. ha például onnan nézzük, hogy a parádé talán százezer ember kedvéért szívat ugyanannyi embert, mint egy félmaraton néhány ezer ember kedvéért, akkor még azzal is elő lehet állni, hogy a maraton létjogosultsága kisebb. :) illetve a kisebb megmozgatott tömeg miatt könnyebben is kivihető a rendezvény valami kies futós helyre - itt most nem az andrássy útra gondolok.

azt meg csak zárójelben veszem észre, hogy ezek szerint a kezdeti, "értékalapú" érvelésedet akkor csendben magára hagytad, ugye? szerencsés döntés, mert nehéz lett volna védeni - nem általában, hanem ebben a konkrét összehasonlításban.

44

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:00 (#)

blumi (42), igen egy demokrata blogban ezt is lehet szeretni. én azért remélem, hogy az érintettek nem hallgatnak rád és mennek el, mert baromi unalmas lenne itt maradni a sok egyetértővel. jobban szeretek vitatkozni, hátha még a végén belátom, hogy nincs mindenben igazam.

45

blumi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:01 (#)

ses, 650ezer, a HírTV(!) szerint.

46

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:08 (#)

blumi, nem érzel halvány párhuzamot a "beszéljenek hülyeséget máshol", és a "parádésok csinálják máshol a hülyeségeiket" között?

47

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:14 (#)

ses, nem érzem, hogy magára hagytam volna az értékalapú érvelésemet, de úgy érzem, hogy ezen a fórumon nem írhatok szabadon, mert hatan ugranak rám szerintem minősíthetetlen stílusban. Nehezen viselem el, ha azért mert bizonyos kérdésben máshogy gondolkodom mint ami itt "megszokott" kategórikusan lehülyéznek, vagy MIÉP-es szavazónak állítanak be azt sugallva, hogy jobban tenném ha nem járnék ide többet, mert itt csak értelmes emberek beszélgetnek. És csak azért mert mert egy olyan remek rendezvényt mint a tegnapi mondjuk egy neki jobban való helyen rendeztetném meg.

Közhely, de akkor is a vélemények ütköztetése vinné előre a világot.

48

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:16 (#)

"MIÉP-es szavazónak állítanak be"

Nem állítottalak be annak, csak javasoltam. Ha a "vezetőségtől" várod a parádé és társai engedélyezésének megtagadását, akkor olyan vezetőséget válassz, aki ezt meg is teszi - a jelenlegi palettáról ezt egyedül a MIÉPről tudom elképzelni. Mi ezzel a baj?

49

Alfi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:23 (#)

Zuzu, szabadjon megjegyeznem a vélemény messze van a valóságtól sok esetben.Azt, hogy hogyan élek meg egy engem nem érdeklő dolgot én sok esetben nem kötöm más orrára.Minek?
Listát írni meg nincs kedvem mi nem tetszik.

50

ses, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:24 (#)

Zuzu (47), azt írod: "nem érzem, hogy magára hagytam volna az értékalapú érvelésemet, de úgy érzem, hogy ezen a fórumon nem írhatok szabadon, mert hatan ugranak rám szerintem minősíthetetlen stílusban".

nos, miért mondod ezt épp akkor, amikor én úriember módjára kérdeztem valamit? :) ráadásul nem is értem, hogy van ez: egyesek minősíthetetlen stílusa abban nem akadályoz meg, hogy írjál, de abban igen, hogy folytasd az érvelésedet.

meg még egy gondolatot is engedj meg: itt ugyanaz garantálja vagy korlátozza a te szabadságodat, ami a számodra minősíthetetlenül írókét. mi hárman, a blog gazdái. és híresek vagyunk a korrektségünkről :)

51

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:28 (#)

Bocs, eszpee a bemásolásért, valószínüleg szemtől szemben máshogy értelmeztem volna, mert visszakérdezek és te válaszolsz, de itt írásban ennyi volt:

40. Egen, a liberális demokráciába az is belefér, hogy Zuzu és nyelv-ész hülyeségeket beszélnek. Joguk van hozzá. :)
Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap

41. Meg az is, hogy legközelebb valami MIÉPes városatyára szavaznak, aztán ha nyert, akkor nem lesz itt vonulgatás, ha meg nem, akkor legalább nyugodtan alszanak, nem rajtuk múlt. :)
eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap

52

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:31 (#)

ses, nem neked szántam, nem te bántottál meg, ismerlek már annyira, hogy tudjam hova tegyelek. Csak azért vagyok mérges magamra, mert emiatt a téma miatt itthon maradtam délután, bár igaz sok ingerenciám nem volt elmenni itthonról, és írtam és töröltem és írtam és elküldtem, aztán megint írtam és töröltem.....

53

Boca, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:36 (#)

Nyelv-esz (14), akkor neked ezek szerint a paradeval magaval van bajod, nem a milliokkal.

54

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:38 (#)

Alfi igazad van, kár volt, de a tegnapi napi felháborodásom csapódott le itt.

55

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:41 (#)

Zuzu, attól tartok, hogy a kategórikus lehülyézést rám értetted. Nos, nem hülyéztelek le, nem is ismerlek annyira hogy hülyének tarthatnálak, én mindössze azt akartam kifejezni, hogy jelen esetben hülyeséget beszéltél. Ha ez megnyugtat, én is szoktam hülyeségeket beszélni, de ezért még nem hiszem hogy hülye lennék (tudom, magas labda). :)

56

birop, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:48 (#)

Bocs az offért, de ez fáj a legjobban. #20 - #34-ig itt ott.. Ha lehet ne húzzuk már le a keresztvizet a városi futóversenyekről. Ugyan aszfalton futni nem egészséges, és a szmogot se jó szagolni, de azért több a haszna, mint amennyi kár ebből származik. Egyrészt sokkal többen mennek el, mintha Bakonynánán rendeznék. Aztán amíg az ember felkészül egy ilyenre, ugye addig is fut, és vélhetőleg nem az Andrássyn. Esetleg nem egyedül teszi, hanem a fiával, öccsével, aki meg indulhat a rövidebb távokon. És persze az adott napon kint az egész család és, ha nem szakad az eső, akkor még jól is érzik magukat.

Na de, hogy egy kicsit a parádéhoz is hozzászóljak. Nos nekem nem tetszik, jobban örülnék ha nem lenne. Nem hiszem, hogy ez valakinek is anyagi hasznon kívül ad bármi pluszt. De. Tegnap olyan szerencsés voltam, hogy még csak a környékre se mentem, és nem fogok habzó szájjal letopicrólgyüttnekezni olyanokat, akiket nem is ismerek. Vagy más témákban meg nagyon is egyettértek az adott illetővel.

57

blumi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:50 (#)

Ses, ez nyilván egyéni preferencia kérdése, de én jobban tudok vitatkozni akár vérremenőleg is olyan emberekkel, akiknek a gondolkodása nem esik ennyire távol az enyémtől, mert akkor a vita érdemi része nem az ideológiai szembenállásra fordítódik, hanem tényleg arra, ami érdekes (pl. a bp parádéval kapcsolatban szerintem sokkal, de sokkal érdekesebb kérdéseket lehetne feszegetni, minthogy engedélyezzék vagy sem, ugyan már!).

Kenny, dehogynem érzek, sok a párhuzam, pl. a parádék illetve e fórum életciklusával kapcsolatban, és egyik esetben sem mondhatjuk meg a frankót, h márpedig ez meg ez legyen, hanem alkalmazkodni kell és kész, pl. elkerülni a bpp-t vagy keresni másik játszóteret ehelyett.

58

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 16:54 (#)

#40-41:kenny, eszpee,

Hülyeséget az beszél, aki akar.
MIÉP-re az szavaz, aki akar.
A beszólásaimat hülyeségnek nyilvánítani - még ez sem zavar.

Engem a MIÉP-es szavazóbázishoz sorolni - ez viszont durva, simán kimeríti a becsületsértés fogalmát.

Így legyalázni valakit azért, mert nem akarja a város frekventált részein látni a Bp Parádét...

Tessenek a #14-est ismét elolvasni, nem ragozom tovább.

59

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:00 (#)

nyelv-ész, tessék a #48-ast ismét elolvasni, nem ragozom tovább.

60

Ali, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:01 (#)

Ha már a MIÉP szóba került: én kicsit jobban figyelnék arra, miért lesz valakiből mondjuk nyolc-tizenkét év alatt normális csendes emberből remegő kezű MIÉP szavazó. A döbbenetes metamorfózist ugyanis már többedszerre figyelem meg. Olyanok, akik amúgy leginkább "gyufaszálból hajóépítés egy befőttesüvegben" szinten élték életük kreatív részét és tényleg az a légynek sem ártó típusok voltak, lettek vevők az antiszemitizmusra, a gyűlölködésre, fogyott el belőlük valami nagyon fontos.

Egyátalán nem vagyok biztos benne, de nekem úgy látszik, a tűrésküszöböt haladták meg az események. Ha ez igaz, akkor nekem ebből az következik, hogy minden harsányságra rádobott még nagyobb harsányság ("aki csendben van, az nem hallatszik" alapon licitálnak egymásra) rongálja az ún. "köznyugalmat". Történelemből tudjuk, hogy a magyar népesség elég meredek letörési görbével rendelkezik, azaz sokáig semmi komoly jel, aztán meg már ott a baj.

Ha a fenti érvelés valamennyire igaz, akkor azt mondanám, szépen át kellene gondolni az összes rendezvény lebonyolításának módját és politikai, felekezeti és egyéb dolgokra tekintet nélkül kipakolni őket olyan helyre, ahol legalább ennyivel kevesebb stresszt okoznak. Még mielőtt beszavazzák a MIÉP-et (ahogy bekerültek másutt is szélsőségesek európai testületekbe) és az dönti el a kérdést.

Persze volna egy másik javaslat, miszerint a közlekedést tiltsák ki a belvárosból és akkor nincs mit akadályoznia a felvonulásoknak. :) Most jöttem rá, miért akarnak mindent a föld alá pakolni. :) :( Ettől függetlenül racionálisan be kellene látni, hol lehet rendezvényeket tartani és hol nem. Utóbbi helyeken meg tisztán racionális okokból megtiltani. Mindenkinek, megkülönböztetés nélkül. Na most, ez megy nehezen. Az egyik oldal teljességgel elképzelhetetlennek tartaná a parádé-szerűségek kitiltását, a másik meg a Szent Jobb körmenethez nem merne hozzányúlni. Patthelyzet.

61

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:17 (#)

Zuzu, nyelv-ész, talán csodálkoztok a heves reakciókon. Nos, szerintem például teljesen rendben van valakit vagy valamit akár minősíthetetlen hangnemben szidni, így hát azon csak jót röhögtem volna, ha a bpp-t fikázzátok (egyébként én sem vagyok érte oda, soha nem is vettem részt rajta). Ami viszont számomra átlépi a jóízlés határát, az az olyan vélemény, ami ideológiai alapú betiltást feszeget. Az ilyesmi egyáltalán nem vicces, és elképzelhető, hogy ez rajtam kívül másoknak sem tetszett.

62

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:29 (#)

Kenny,

egy szóval sem mondtam, hogy tilcsákbe. Pláne ideológiailag.
Valamit félreolvastál.

63

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:30 (#)

Ali,

nem hiszem, hogy a szélsőjobb a közeljövőben Budapesten politikai tényezővé tudna válni. Annyira ostoba programmal, politikusgárdával rendelkezik, hogy legfeljebb maroknyi halmozottan hátrányos helyzetű kamaszgyerekből meg néhány tucat maszek vesszentrianon-szikvízgyárosból álló szavazóbázist tud maga mögött.
Épeszű embert semmilyen hangos utcazene nem tesz "remegő kezű" MIÉP-szimpatizánssá.

A Szent Jobb körmenetnek a létjogosultságát ott és akkor egyházi-történelmi-Bazilikaelhelyezkedési okokból nyilván nem fogja senki megkérdőjelezni.
Az általam reklamált megmozdulásoknak viszont akadna jobb hely.

Amit még nem értek: egy villamosvégállomást a városvezetés képes odébb helyezni egy-két reklamáló honpolgár miatt, viszont olyan sok ember nyugalmát zavaró esemény, mint a sziget meg a parádé, nyugodtan folytatja diadalútját, mintha mi sem történne.

64

Zuzu, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:33 (#)

Kenny, már látom, hogy nem fogalmaztam helyesen, és a fórum társak is csak a második szóig jutottak el amikor is elborította őket az indulat :)) :

12. Én betiltanám az összes parádét Budapestül melegestül és kivinném őket a Királyrétre vagy egy elhagyott repülőtér flaszterjára.

Sőt visszaolvasva a minősíthetetlen is kissé erős volt részemről, de megmondom őszintén utálom ha durvább stílusban nekem támadnak akár itt, akár máshol, a véleménykülönbséget pedig ses által említett úriember modorban is lehet közölni.

Engem e kisebb összezördülés után inkább az érdekelne, hogy akik örülnek az ilyen jellegű parádéknak a város közepén tulajdonképpen mit is szeretnek benne? Mert erről ugye nem volt még szó.

65

Ali, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:37 (#)

Nyelv-ész, tulajdonképpen egyetértek veled, csak merésznek tartom azt a feltételezést, hogy elegendő számban élnek még épeszű emberek, de tudom, hogy pesszimista vagyok. :)

66

Shift, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:41 (#)

Én meg nagyonis elviselném a Párádét ha az Andrássyn lakhatnék!

67

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:54 (#)

nyelv-ész, sztem nem olvastam félre semmit. Nincs kedvem bemásolgatni a mondataidat, de nekem úgy tűnt, hogy támogattad a Parádé és a Sziget pusztába való kiköltöztetését (ami, igaz, nem betiltás, de kezdetnek nem rossz), és azt is kifejtetted, hogy a Parádénak semmilyen kulturális vonatkozása nincs. Ha viszont szerinted az összes többi - pl. ses által a 17-esben felsoroltakat - megmozdulást ki kellene költöztetni, akkor tényleg tévedtem az ideológiai alapú megítélésben.

68

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 17:57 (#)

kedves kartácsak,

miután number one beszólásommal én indítottam el a lavinát, ezúton megkövetem mindazokat, akik felhorgadásomat ideológiai síkon értelmezték.

Visszatérnék eredeti témámhoz, más hangnemben megfogalmazva, hogy ne legyen félreérthető:

Mennyibe került ez a parádé, és kiknek a pénzéből lett finanszírozva? Egy-két évvel ezelőtt olyan hírt hallottam, miszerint kb. 200 milla, és a főváros finanszírozta. Ennek igazságtartalmáról nem tudtam meggyőződni. Van erről valakinek infója?

69

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:15 (#)

Nos, úgy tűnik, egyszerre alábbhagyott az érdeklődés...

Ha pénzről van szó, akkor uncsi a téma, de az ideológiai vitának senki sem tud ellenállni?

Erről jut eszembe a klasszikus vicc:

Három kereskedő utazik egy lovaskocsin. Egyszere odaérnek egy kidőlt fához, ami keresztben elzárja az útjukat. Tanakodnak, miképp tudnának tovább jutni, de sehogy sem sikerül megegyezniük.
Amíg vitatkoznak, odaér egy parasztember is a szekerén, leugrik, nekiveselkedik, és odébbtaszítja a fát, majd továbbhajt.
A három kereskedő összenéz:
-Ja, erővel....

70

Alfi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:26 (#)

Oké nyelv-ész, kezdjük újra.:-)))
Neked miért szimpi a Parádé?
Tetszettek a csajok?
Jónak tartasz egy 650ezres bulit?
Miért érdekel a költségvetése?
Te is rendezni akarsz egyet?

71

eszpee, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:26 (#)

"Mennyibe került ez a parádé, és kiknek a pénzéből lett finanszírozva? Egy-két évvel ezelőtt olyan hírt hallottam, miszerint kb. 200 milla, és a főváros finanszírozta. Ennek igazságtartalmáról nem tudtam meggyőződni. Van erről valakinek infója?"

A kérdésed egyik felére (ki finanszírozta) ott a válasz a nyolcas hozzászólásban, a másik fele ezentúl szerintem tök mindegy.

72

blumi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:37 (#)

A 2003-as költségvetés (kb. annyian voltak, mint idén):

"Vető Viktória tájékoztatása szerint a Budapest Parádé teljes költségvetése meghaladta a 100 millió forintot. Ebből 31 millió forintot reklámra, 6,5 millió forintot a tömegközlekedésre és a forgalom elterelésére, 15 milliót biztonsági intézkedésekre és egészségügyi szolgálatra költöttek. A takarítás 3 millió forintba, a különböző engedélyek beszerzése szintén 3 millióba, a szervezési munkák 4 millió forintba kerültek. A dekorációkra és a látványra 15 millió, a technikai előkészületekre és az infrastruktúrára 25 millió forintot fordítottak."

A főváros ingyen adja a közterületet - mint a Szigetnek is -, ennyi a támogatás. Szemetet nem hagynak maguk után, benne van a költségvetésben a takarítás. Tízkor befejezik, mert a csendrendelet onnantól él. 2003-ban csak ausztriából 30 ezren jöttek a bpp-re. Még van kérdésed?

73

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:45 (#)

Van kérdésem:

ennyiből a Városligetben, Népligetben, mittudoménhol nem lehetett volna megrendezni? A 30 ezer osztrák akkor nem jön el? Ha nem az Andrássyn megy végig, akkor a cégek nem szponzorálják?

74

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:46 (#)

Zuzu, kérdezted, hogy mi a jó egy ilyen parádéban. Én ugyan még nem voltam bpp-n, de a fényképek alapján vannak félpucér csajok, és ez például egy jó dolog. Ne is mondd, már egy másik topikban megállapításra került, hogy primkó vagyok. :)

75

nyelv-ész, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:48 (#)

Félpucér csajok vannak, de a látvánnyal be kell érned... annyira mégse lehet jó :-)

76

blumi, 2005. augusztus 28. vasárnap, 18:52 (#)

Egy ilyen cuccnak kell egy aránylag hosszú útvonal, ahol végig tud vonulni, és ugye a 'parádé' lényege perdef az, hogy valakik megmutatnak valamit másoknak, amire büszkék - kell a városi környezet, kell az, hogy a néző és a résztvevő közötti határ elmosódjon. Az Andrássy-út tökéletes választás, mert szombaton nincs számottevő forgalma, nem létfontosságú a város közlekedésében, nincs összekötve az M3-mal direktben, más hétvégéken is gyakran lezárják. A lakók egyébként - veled ellentétben én már voltam többször bpp-n - aránylag lelkesen szoktak az ablakból integetni és nem vagdosnak virágcserepeket a kamionokhoz.

77

Gr0, 2005. augusztus 28. vasárnap, 19:00 (#)

Sztem az előttem szólóval csak egyetérteni lehet.

Gr0

78

Gr0, 2005. augusztus 28. vasárnap, 23:22 (#)

Nemtom, figyeltétek-e, hogy a képek közül mennyi a női közeli/férfi közeli arány ses, és mennyi tiglis esetében?

Tanulságos :)))

Gr0

79

Gr0, 2005. augusztus 28. vasárnap, 23:27 (#)

/msg ses ses, te, figyu, ha ennek a hálós-ruhás, cowboykalapos leánynak megvan a teflonszáma, nem lennék hálátlan... De csönd, nehogy asszony megtudja...

Gr0

80

Kenny, 2005. augusztus 28. vasárnap, 23:48 (#)

Van egy kép egy csajról, akinek szigszalaggal le van ragasztva a mellbimbója. A csaj nem tetszik ugyan, viszont eszembe jutott róla egy nagyon kúl KLF videoklip, amiben egy viking hajón az esőben tombolnak. Na, abban a klipben szerepelt egy hasonló öltözékű csaj, fiatalkoromban nagyon teccett. Tuképpen most is teccik. :) Mekkora fless má' a KLF? :)

81

Boca, 2005. augusztus 29. hétfő, 00:16 (#)

"Ha nem az Andrássyn megy végig, akkor a cégek nem szponzorálják?"

Ott a pont! Könnyen lehet, hogy nem.
Mint ahogy egy mogyoródi criticalmass felvonulasnak is jelentektelenebb hatása van, mint egy belvárosinak. Sőt, ott a hatás indirekte a kibaszás irányába megy, mégis ez adja az értelmét.
Engem spec blumi infói meggyőztek arról, amit eleve sejtettem, hogy közpénz itt nem forog, a szemét a helyére kerül és a dolog jár párszáz ezer ember szórakozásával és bizonyára jó sok ember bosszankodásával. Ez utóbbi egyáltalán nem jó, de ha törvényes keretek közt zajlik a dolog, akkor valahol meg kell húzni a vonalat.

82

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 11:13 (#)

Egyértelműen azok közé sorolom magam, akik ezen rendezvény (és hasonlóak) a belvárosi kerületekből, de akár bármely településről való kitiltása mellett állnak.

Lett volna egy nyugodt szombat délutánom Budapesten, erre ott ez a tonna ember _mindenütt_. Szeméthegyek, tömeg, ezek mind negatív dolgok.

Nem csak a járművek, de a gyalogosok közlekedését is akadályozták. Még késő este is.

Én nagyon örültem, hogy vége van és egy évig nem is kell látnunk ilyet.

83

mzperx, 2005. augusztus 29. hétfő, 11:33 (#)

Ses,

miért nem állatkertbe mentél hétvégén ha majmokat akartál látni? Egyszerűen nem hiszem el, hogy szórakozni akartál ott. Legalább védd magad, hogy a fotóblog miatt mentél.. :-)
Amúgy sajnálattal látom, hogy a laptulajdonosok kimutatták a foguk fehérjét és sokszor szimpatikusnak tűnő liberalizmusuk nem terjed ki a velük egyet nem értőkre.
Amúgy le a Parádéval meg az összes konzum idióta rendezvénnyel.

84

Kenny, 2005. augusztus 29. hétfő, 11:46 (#)

mzperx, na, akkor még egyszer. Azt mondani, hogy a Parádé egy rakás szar, az OK, végül is ízlés dolga. Azt mondani viszont, hogy be kéne tiltani vagy ki kéne költöztetni a pusztába, nos, ez már nem OK, könnyen belátható, hogy miért. Ennek szóvá tétele éppenhogy nem a liberalizmus hiánya, ellenkezőleg, úgyhogy nem értem a problémádat.

Zetto, eszpee már ajánlott egy megoldást (#48), rajta!

85

blumi, 2005. augusztus 29. hétfő, 11:48 (#)

600 ezer ember jól szórakozott, ez szerintem pozitív dolog azon az áron is, ha az Andrássy-út maroknyi lakója (mondom, nem az a kimondott lakónegyed) délután 2 és este tíz között nem tudott szundikálni, ha ez is volt a terve.

Azt meg ne ítéljed meg, hogy az a 600 ezer ember min szórakozik, azt ők tudják, hogy min akarnak, nem te.

Amúgy szerintem BP legyen egy normális, élő város, ahol történnek dolgok, egy főváros belvárosa nem pihenőfalu, hanem agóra, ezzel az is tisztában van, aki odaköltözik.

86

ses, 2005. augusztus 29. hétfő, 11:59 (#)

mzperx (83),

A képek miatt mentem, de nem hiszem, hogy védenem kéne magam. Egyébként a fényképezés közben még jól is szórakoztam az alatt a 3/4 óra alatt, amíg az oktogontól elsétáltunk a bajcsyig, árral szemben. nem gondolom, hogy hetente kilátogatnék egy ilyenre, talán így egyszer elég is volt egy életre, nem tudom. ugyanakkor a "majmok" jelződet én elég nevetségesnek tartom úgy egyben félmillió emberre; de ízléseken nem kell vitatkoznunk.

Érdekesebb a második felvetésed. Adj konkrétumokat lszi :) - tudod mit, nem kell a többes szám, egy konkrétum is elég: "a blog tulajdonosai" (jelen esetben eszpee és én) melyik megjegyzéséből lehet levonni azt a következtetést, hogy "kimutatták a foguk fehérjét és sokszor szimpatikusnak tűnő liberalizmusuk nem terjed ki a velük egyet nem értőkre"?

Az én értelmezésem szerint az a tény, hogy itt mindenféle vélemény szabadon áramlik a hozzászólások között, és mi elmondjuk a sajátunkat, a velünk egyet nem értőkkel pedig vitatkozunk, mint bárki más, tökéletesen megfelel a liberalizmus elvárásainak. Ha már valami, akkor a veled egyet nem értő parádézók en bloc lemajmozása tűnik egy árnyalattal kevésbé liberális hozzáállásnak; igaz, te nem is állítottad magadról, hogy az lennél.

87

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 12:07 (#)

Nem csak az Andrássy út lakói szenvedték meg ezt a rendezvényt. Aki a körúton próbált volna eljutni mondjuk a Blahától a Nyugatiig, elég sok idegeskedésébe került, amíg átverekedte magát a tömegen.

A pesti oldalon ugyanis szétrajzott a tömeg mindenfelé és általános zsúfoltság volt mindenütt, még késő este is.

Én ilyenből nem kérek. Örülök, ha a felvonulók jól szórakoztak, ám ugyanannyi, ha nem több embernek ez mindenképp csak púp volt a hátán.

88

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 12:11 (#)

Kenny,

nem fogok emiatt MIÉP-essé válni, ha arra célzol. Köszönöm a burkolt leszélsőjobbozást.

89

ses, 2005. augusztus 29. hétfő, 12:42 (#)

Zetto, szerintem ez a "burkolt leszélsőjobbozás" dolog ez a te parád. De legalábbis el nem hangzott tartalom belemagyarázása a másik szavaiba.

Figyelj, ha valaki azt mondja neked: "Szavazz X-re, mert ő támogatja ezt vagy azt", akkor azzal nem azt állította, hogy te máris X követője vagy. Lehet, hogy te azt is beleérzed; de akkor mondd azt vagy kérdezz rá, ne pedig a másikat vádold a helyzet tisztázása nélkül.

amennyire én látom, akadnak itt hozzászólók, jó sokan, akik azt gondolják, amit írnak, és nem burkolnak mögé sokadik értelmet is.

ami meg a konkrét kérdést illeti: lehet, hogy a MIÉP ellenszenves számodra, de általában a politikai érdekérvényesítés valóban járható út lehet.

90

Ali, 2005. augusztus 29. hétfő, 12:56 (#)

Ses, talán a felszóltó mód lehet félreérthető, mert környezetemben is gyakorta értelmezik úgy, hogy ha felszólítanak valamire, akkor azt valamilyen okból meg kellene tennem (különben nem szólnának érte). Ha tehát mondjuk Zettonak azt írod, hogy szavazzon az X pártra, akkor abban túl könnyen beleérthető a bekategorizálás, tehát ha egy valamiben hasonlóan gondolkodik az X párttal, akkor másban is -- ez pedig aligha állja meg a helyét. (Milyen érdekes lenne, ha nem pártokra kellene szavazni, hanem összetételre, tehát mindenki megtenné a maga parlamenti mixét, hány százalék liberálist, szocialistát, konzervatívat, zöldet, nemzeti különutast és egyéb szerzetet szeretne látni.)

91

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 12:59 (#)

A pártok "csomagot" árulnak, melyben hozzáállás-darabok szerepelnek. Nincs tökéletes darabpárosítás. Ezért aki elfogadja a neki leginkább tetszőt, azért teszi, mert abban talál a legtöbb számára kedvezőt. Plusz még előfordulhat egy kis súlyozás is.

Külön a parádé ellen nem szavaznék a MIÉP-re, mert értékrendjét túl szélsőségesnek tartom.
Ennyit ez nem ér meg nekem.

Egyébként méltán sértődhetett meg nyelv-ész is azon, hogy úgy tűnt, egy kalap alá veszik az említett párttal.

Amennyiben valóban nem volt sértő a szándék, egy boccsal megelégszem.

92

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 13:00 (#)

Ali,

Én is ilyesmin gondolkodtam, tök rossz dolog, hogy csak és kizárólag fix csomagokat lehet választani...

93

Zuzu, 2005. augusztus 29. hétfő, 13:06 (#)

Egyébként eszpee beírása abszolút félreérthető volt. Mostanra már megmagyarázta. OK, elfogadjuk.

94

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 13:27 (#)

Zetto,

"Lett volna egy nyugodt szombat délutánom Budapesten"

Így viszont 650 ezer embernek volt egy jó szombat délutánja. Ez, persze, neked nem kell, hogy fontos legyen, de, gondoltam, ne tévesszük szem elől az arányokat. Köbö hány ott lakót/arra közlekedőt zavarhatott - és ezzel szemben áll a 650 ezer, akinek jó volt. Kétlem, hogy akár csak nagyságrendre megközelítené az első a másodikat...
Azt se kéne, hogy tragedizáljuk, hogypár kanyarral többet kell menni kocsival, így a menetidő, jesszusom, akár percekkel is megnőhet...

Gr0

95

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 13:54 (#)

Gr0,

Gyalog. Ha lenne kocsim, meg sem próbáltam volna azzal elindulni.

Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, aki a megszokott módon akar közlekedni. Főleg szombaton.

Vicces lenne, ha csak nekem nem tetszene, hogy nem tudok haladni - más is akart... volna.

96

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 14:12 (#)

Zetto,

"Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, aki a megszokott módon akar közlekedni. Főleg szombaton."

Valószínűleg. Nem is mondtam ilyet.

"Vicces lenne, ha csak nekem nem tetszene, hogy nem tudok haladni - más is akart... volna."

Valószínűleg. Ilyet sem mondtam.

Amit viszont mondtam, az az, hogy kétlem, hogy az "akadályozottak" száma akár csak nagyságrendileg is megközelítette a parádét élvezők több, mint félmilliós számát.

Erre viszont nem reagáltál.

Gr0

97

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 14:17 (#)

Hogy jobban rávilágítsak a képviselt szempontra:
- a parádé hatása több kerületét érintette a fővárosnak, nem csak a felvonulási útvonalat (pl a Nagykörút is káosz volt, de biztos vagyok benne, hogy ennél azért kiterjedtebb volt a hatásövezet)
- akik ezen a területen laknak és élnek (vagy akár rendszeres áthaladók szombatonként) biztosan nem örültek az emberáradatnak, _pláne_, ha egyharmad Budapestnyi ember tömörült össze ekkora területen.

Az nagyon szép dolog, hogy 650e ember jól szórakozik, de milyen áron? Követendő lenne az az alapelv, hogy mindent szabad, amíg az mások jogait, érdekeit, szabadságát nem korlátozza.

Vis major esteben persze más a helyzet. De vajon ez az volt?...

98

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 14:27 (#)

Gr0,

Valóban kifelejtettem a nagyságrendi kérdést, ám az előbbivel azt hiszem, megválaszoltam.

Nem érzem jogosnak azt, hogy könnyedén rázúdítanak egy tömeget egy élettérre, mindegy mekkora az arány. Sőt, ekkora "túlerő" esetén még nagyobb a veszélyeztetési tényező.

Nyílván a parádézók többsége kulturáltan és körültekintően szórakozott, de a tömeg méretével a kirívó esetek száma is nyílván arányosan nő.

A tömeg általános hatásai:
- sok szennyezés, amit persze összeszednek és felmosnak... utólag
- fizikai gátló jelenlét, azazhogy nem vagy alig lehet tőlük lépni az utcán

Még egyszer: ez nem csak a felvonulási útvonalra értendő.

99

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 14:28 (#)

Zetto,

adataim természetesen nincsenek, így csak a józan eszemre támaszkodva gondolom úgy, hogy a negatívan érintettek messze nincsenek 650 ezren - ez a város összlakosságának több, mint harmada lenne... Ha mégis, akkor, természetesen az etgy teljesen más eset, és akkor valóban jogos a "de milyen áron" kitétel.
Ha, viszont, nekem van igazam, és tényleg jóval kevesebben szívtak, mind táncoltak, akkor, asszem, vállalható ez aaz ár, bár érthető, ha te, aki a szívók között voltál, nem így gondolod.

Az alapelved nagyjából támogatandó. De, próbáltad már a másik oldaról elképzelni a dolgot? Gondolkodtál-e már azon, hogy többszázezer ember egész napos jókedve, bulija nem feltétlen egy súlycsoport sok más ember meghosszabbodott közlekedési idejével?

Gr0

100

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 14:50 (#)

Gr0,

Elismerem, hogy kissé elfogult vagyok ebben a kérdésben (de azért hiszem, hogy van objektív alapja is annak, amit írtam). Ám amit fejtegettem, az az, hogy Budapest lakosságának egyharmadát kitevő ember rászabadul néhány kerületre. Feltehető, hogy ebben a néhány kerületben nem lakik egyharmad fővárosnyi ember. De épp ez az: ekkora kis helyre ennyi embert összehozni... Teljes káosz és hatalmas leterheltség.

Egy másik bekezdésedhez: nem csak a meghosszabbodott közlekedési időről van szó. Az ember nem gép, hogy csak lépkedjen automatikusan és ne dühítse fel, hogy tízszer annyian vannak az utcákon, tereken, boltokban, mint szoktak és hogy leizzad, bár nem tervezte. (Volt a körúton olyan hely is, ahol le kellett lépni a járdáról, hogy át lehessen menni azon a szakaszon - és én már akkor értem oda, amikor a felvonulás elhagyta az Oktogont...)

A villamoson összepréselődötteket sem irigylem. Az autósokat sem.

Feltételezem, hogy 650 ezer ember nagyon jól érezte magát, és ez (főleg nekik) tényleg jó dolog. Maradjunk annyiban, hogy - mivel úgysem tehetek az egész ellen semmit - jövőre majd megpróbálom úgy alakítani a dolgot, hogy épp ne legyek kies fővárosunkban. Legalább több idegsejtem marad.

Idén meg... elszúrtam. Csak azután jutott eszembe, milyen rendezvény van, hogy már kiléptem a ház kapuján.

Be is vésem a naptáramba a következő időpontot, biztos, ami biztos.

101

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 14:59 (#)

Zetto,

igazad van, a helyszínt erősen leterheli egy ilyen rendezvény. De ez minden rendezvényre igaz. akkor mindet tiltsuk ki?

Ami a közlekedési nehézségek miatti dühöt illeti: miért nem próbálja meg ezt úgy felfogni az ember, hogy ennek a kellemetlenségnek az elviselésével járulok hozzá ennyi ember szórakozásához? Ezt hívhatnánk akár önzetlenségnek is.

A végén van az igazság nagy része: jó előre lehetett tudni, hogy mikor lesz a Parádé, és azt sem hiszem, hogy sokakat meglepett, hogy mivel jár ez. Ezek után megdöbbenni, hogy nem lehetett rendesen közlekedni, köbö molyan, mintha valaki a Balatonra menne nyaralni, és őszintén felháborodna ott, látván az árakat.

Félreértés ne essék, én megértem a bosszússágodat. Csak nem hiszem, hogy attól vezérelve általános érvényű megállapításokat tenni célravezető lenne.

Gr0

102

Zuzu, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:12 (#)

Szerintem könnyebb toleránsnak lenni a ha nem kultúrszenny miatt vagy akadályoztatva.

103

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:21 (#)

Gr0,

Sántít a hasonlat. A Balatonra _megy_ az ember, a Parádét meg _hozzák_ a lakhelyére.

Továbbra is fenntartom, hogy állításaim objektív lábon is megállják helyüket.

104

k3y, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:25 (#)

("Népköztársaság útján / mennyi különös alakot elrejt / a konfekciókabát")

Mondjuk ez a sok ember táncolhat
tücctüccre olyan helyen is, ami nem a belváros közepén levő sugárút. Hanem olyan diszkotékákban, amiket erre terveztek, és nem hallatszik ki belőlük.
Én speciel nem mentem be a városba, de tényleg van, akinek nincs választása, mert ottan lakik (szegény).

105

spityu zu, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:25 (#)

nyelv-esz (69)
ugyes ez a vicc, kulonosen talalo a gondosan osszevalogatott szereplogarda: harom okoskodo, tulfinomult, elpuhult kalmar kontra a munkaban edzett, jozan gondolkodasu parasztember

106

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:54 (#)

Zuzu,

"Szerintem könnyebb toleránsnak lenni a ha nem kultúrszenny miatt vagy akadályoztatva."

Elképzelhető, hogy ezt az értékítéletet nem mindenki osztja.

Én, pölö, ki nem állhatom az Operettet, de ettől még nem nevezném kultúrszennynek.

Tényleg, Zuzu, mondanál egy meghatározást a "kultúrszenny" kategóriára?

Gr0

107

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:54 (#)

Gr0,

"jó előre lehetett tudni, hogy mikor lesz a Parádé, és azt sem hiszem, hogy sokakat meglepett, hogy mivel jár ez"

Meséltek idebenn kollégák, hogy megint lesz, de valahogy régebben nem volt ekkora kiterjedésű...

Valószínűleg a kereskedelmi csatornák ontották a híreket az eseményről jóelőre, ám mivel említett médiák színvonala és közvetített értéke erősen zuhant indulásuk óta, egy-két éve még minimális adagot sem fogyasztok abból, amit nyújtani próbálnak.

Ezen kívül ha még konkrétabban számítottam volna is rá, akkor sem örültem volna, hogy mások egyszeri nagy szórakozása rombolja a megszokott békés szombati kikapcsolódásom.

Mondom, nem utcákra való dolog ez.

108

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:56 (#)

Zetto,
a hasonlatomnak nem az volt a lényege, hanem az, hogy meglepő, ha valaki olyanon akad fenn, amit előre sethetett. A Balatonon az árakat, a Parádén meg a fennakadásokat.

Pontosan mely, általam vitatott állításaid állják meg a helyüket szted objektív lábakon is?

Gr0

109

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 15:59 (#)

k3y,

igzad van, valóban lehet tüc-tüc zenére eldugottab helyeken, mondjuk, diszkóban is táncolni. De, írogatni is lehet otthon, füzetbe, te mégis itt írsz. Miért? Ugyanazért, amiért ők az utcán táncoltak: meg akartok mutatni valamit a többieknek. Ők a szubkultúrájukat, te a véleményed. Egyiket sem kérte a nyilvánosság, mindkettő önkéntes, és nem mérlegeli, mennyire tetszik az a befogadóknak.

Nekem, speciel, egyikkel sincs bajom.

Gr0

110

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:02 (#)

Zetto, tiszteletben tartom a véleményed, hogy az ilyesmi nem utcára való.

De akkor szted milyen tömegmegmozdulás való oda?

Gr0

111

k3y, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:16 (#)

Gr0: az írás és a zene között van egy olyan különbség, hogy a zenét akkor is hallod, ha nem akarod, csak véletlenül a közelben jársz. Tehát, ha én itt írok a netre, azt nem látja, aki az indexet olvassa éppen. Ellenben, ha a Parádé meg az Andrássyn, akkor a Király utcában remeg a májam. Szóval az írásomat akarattal el kell olvasni, ellenben a zenéjük betüremkedik oda is, ahova nem hívták. A forgalomkorlátozás kérdése is olyan, hogy annak ellenére akadályoz, hogy én nem tettem érte semmit. Akaratomon kívül.
És szerintem mindenkit, akit zavar, ez zavar, hogy akaratán kívül az "áldozata" a BPP-nek. Öö.. ez most érthető lett?

112

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:20 (#)

ky3,

én csak arról szóltam volna, hogy miért csinálják ezt az utcán a skacok, ezt kérdezted.

Gr0

113

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:21 (#)

Azt pedig értettem eddig is, hogy mi zavarja azokat, akiket zavar. Valszín engem is zavarna, ha ott laknék.

Gr0

114

k3y, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:29 (#)

Azért is mehetnének a BPP-re, mert mondjuk szeretik ezt a zenét és ha sokan vannak, akkor jobb a buli.
A különbség az én beírásom és a Parádé között, hogy én nem állok ki egy megafonnal ordítani a véleményemet, olyanoknak, akiket nem érdekel/taszít.
Mint ahogy ezt teszik a "technokultúra" képviselői.

115

Zetto, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:30 (#)

Gr0,

Balatonra nem járok, a parádét pedig nem kértem. Csak az figyeli a pontos dátumot, aki már alig várja.

Alapvetően nem kedvelem a tömegmegmozdulásokat, ám azoknak sokkal nagyobb a létjogosultságuk, amelyek nem csak egy szűk szubkultúrának szólnak.

Imhol egy objektív alapokon nyugvó megállapítás a sok közül: viszonylag kis belvárosi területet nagy embertömeggel egész napon át leterhelni nem egészséges, és főleg ha még (jobb esetben csak) szemetelnek is.

Igaz, hogy nem nekem, de amit a publikálás és a parádé párhuzamáról írtál:
- aki publikál, nem teszi kötelezővé, hogy bárki is elolvassa írását
- aki belvárosban parádézik, az ráerőszakolja akaratát másokra (áthaladók, ottlakók)

A normális, egészséges liberalizmus (ha már erről volt szó korábban) lényege meglátásom szerint az, hogy mindenki szabadon cselekszik azt, amit csak szeretne... feltéve, hogy ezzel más szabadságát nem veszélyezteti.

Mert máskülönben az már anarchiának neveztetik.

116

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:34 (#)

ky3

"A különbség az én beírásom és a Parádé között, hogy én nem állok ki egy megafonnal ordítani a véleményemet, olyanoknak, akiket nem érdekel/taszít."

De, pont azt teszed. Vagyis, pontosítok: nem tudhatod, kinek mondod a véleményed. Lehet, hogy teszeni fog annak, aki olvassa, lehet, hogy nem. Azt sem hiszem, hogy mindenki utálja azt a zenét, amit a parádé miatt hallgatnia kellett.

Mindketten, a parádézók is, te is, egy olyan közönségnek teszitek közzé azt, amit magatoktól közzétesztek, amelyről nem tudhatjátok, hogy fog rá reagálni.

Gr0

117

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 16:41 (#)

Zetto,

"Alapvetően nem kedvelem a tömegmegmozdulásokat, ám azoknak sokkal nagyobb a létjogosultságuk, amelyek nem csak egy szűk szubkultúrának szólnak."

Hát, nem tudom, értem, asszem, hogy mit akarsz mondani, de sztem a létjogosultság nem lehet kisebb, illetve nagyobb. Az vagy van, vagy nincs. Azt pedig, ezexerint, te is elismered, hogy a Parádénak is van.

"A normális, egészséges liberalizmus (ha már erről volt szó korábban) lényege meglátásom szerint az, hogy mindenki szabadon cselekszik azt, amit csak szeretne... feltéve, hogy ezzel más szabadságát nem veszélyezteti."

Sztem ez paradox lenne. Ha, ugyanis, más miatt nem rendezhetek parádét, akkor ő a nemtetszéséveel az én (parádérendezési) szabadásgomat koráltozza... Szal akkor neki sem lenne szabad hőzöngenie, nemcsak nekem parádézni?

Nem véletlen, hogy a liberalizmust a mai napig nem sikerült senkinek egyértelműen definiálnia sztem...

Amúgy király, hogy védem itt a parádét, holott még sosem voltam, és nem is szándéxom menni...

Gr0

118

ses, 2005. augusztus 29. hétfő, 20:14 (#)

Zetto, azt írod (115):

"Imhol egy objektív alapokon nyugvó megállapítás a sok közül: viszonylag kis belvárosi területet nagy embertömeggel egész napon át leterhelni nem egészséges, és főleg ha még (jobb esetben csak) szemetelnek is."

Lássuk, következetes vagy-e. Érvényes-e a fenti objektív kijelentésed az ugyancsak minden évben ismétlődő, jóval több embert koncentráló, és a nap jóval nagyobb részét elfoglaló augusztus 20-i ünnepségre is?

119

nyelv-ész, 2005. augusztus 30. kedd, 08:39 (#)

ses,

ezt nem lehet objektíven kezelni.

Sokunknak az aug.20. nemzeti ünnep, míg a parádé technocsordák felvonulása a városban. Kész, passz. Aki utálja az ilyet, az sosem fogja asszondani, hogy persze, hadd nyomják csak, kit zavar.
Családom idősebb tagjai például eme nevezetes parádét egyenesen felháborítónak tartják, holott csak messziről, a tévében látják. Pedig nem miép-szimpatizánsok. (Ali! A miép-akciókat meg a vér és becsület várbéli megmozdulásait is ugyanolyan felháborodva fogadják.)

Valahogy meg kellene emészteni, hogy sokak értékrendjében ez nem a tolerancia és a szeretet parádéja, hanem hangos randalírozás.

Ehhez képest a társadalom ezen tagjai toleranciával kezelik az eseményt. Néhány fikázó soron kívül nem nagyon kell más atrocitást elviselniük a parádé-fanoknak.

120

Zuzu, 2005. augusztus 30. kedd, 09:58 (#)

Tegnap valamelyik adón kis összefoglaló volt a bpp-ről. Megkérdezték az Andrássy úton lakókat is, már aki nem ment el otthonról, hogy mi a véleményük a buliról. Azt nyilatkozta egy fazon, hogy zárják a kapukat, mert a kulturáltan szórakozó emberkék be-be szökdöstek a kapualjba és a lépcsőházba vizelni.

Egyébként az esemény ami ugye Berlinben született már két éve nem kerül ott megrendezésre pénzügyi okokra hivatkozva. Nálunk meg majd csak lecseng...

121

ses, 2005. augusztus 30. kedd, 10:19 (#)

Zetto, köszönöm a választ, nagyjából erre számítottam. Nekünk egyéni véleményezőknek nem is feladatunk, hogy objektíven kezeljük a dolgokat, de a törvénynek nem árt ezt tennie - és pont ezért nehéz komolyan venni az itteni betiltós-kizavarós javaslatok többségét, mert azok szubjektíven szelektálnának. Egyéni szinten viszont bármit lehet kívánni.

Zuzu, Berlin próbál újraéledni, küldtek is ide egy kamiont Berlin 2006 felirattal :)

122

Zetto, 2005. augusztus 30. kedd, 10:29 (#)

ses: nem örültem annak sem, hogy a hidakat jóelőre lezárták a tüzijáték miatt. Ám az egy "enyhén" átfogóbb dolog, ugyanis egyik nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos rendezvényről van szó. Azzal elnézőbb voltam.

Ami az objektív részével kapcsolatos: valóban kiegészítendő annyival, hogy az alkalom látogatottságának társadalmi kiterjedtsége (ezen kívül a támogatók, tűrők és tiltakozók aránya), a megemlékezés történelmi súlya, illetve a rendezvény fizikai és egyéb hatásaiank összege nagyban befolyásolja a létjogosultsági szintet. Nagyon fontos megtekinteni, hogy milyen célból zajlik az esemény (az előző tényezőket felhasználva) és aztán mérlegelni.

Ha a szubjektív véleményemre vagy kíváncsi, voltam már fővárosi tüzijátékon, de az egyáltalán nem volt olyan szörnyen zsúfolt. Bár senkinek sem javaslom a metróval való közlekedést huszadikán.

Gr0: igen, van a parádénak is létjogosultsága, de a belvárosban akkor sem túl szerencsés.

"Szal akkor neki sem lenne szabad hőzöngenie, nemcsak nekem parádézni?"
Itt azért figyelembe kell venni a prioritásokat:
- aki "hőzöng", azért teszi, mert megszokott nyugodt szombati pihenése kavarodik fel
- aki parádézni szeretne, extrém módon akar szórakozni olyan helyen, ahol ez alapvetően nem szokás, mert nem arra való -> ezért extrém

Ahogy Hollywoodban külön komplexumok vannak filmforgatásra, a Sziget megintcsak egy leválasztott helyen van, ki lehetne jelölni a parádénak is egy területet, ahol szórakozni is lehet és annyira az életet sem borítja fel. Valahogy időben és térben csak lehet egyeztetni, azt hiszem, ezt hívnák kompromisszumnak. Ellenérdekek sarkítása, azért az nem olyan rossz dolog.

mindenki: szíves elnézéseteket kérem, de nem hiszem, hogy a napokban újra tudok majd írni; ha ilyen ütemben írom a hozzászólásokat, kirúgnak a munkahelyemről :)

konklúzióként: a parádé megrendezésének mikéntjével kapcsolatos döntéshozatali folyamatba nincs semmi beleszólásom, így nem ér sokat, ha továbbra is fejtegetem álláspontom. Aki parádépárti, az parádépárti marad, aki ellenzi vagy módosítana a kivitelezésén (ha tehetné), annak sem fog hirtelen megváltozni a véleménye. Azért természetesen érdemes megismerni, megérteni, körüljárni a két oldal szempontjait. Hiszen nem gondolkodhat mindenki ugyanúgy, ez persze jobb, hogy így van. :)

123

Zetto, 2005. augusztus 30. kedd, 10:32 (#)

ses, ezt most a nagymonológomra írtad? :)

(csak a sorrend fura, amiatt kétkedem...)

124

ses, 2005. augusztus 30. kedd, 10:35 (#)

Zetto, (121)-t a (119)-re írtam. :)

125

Zetto, 2005. augusztus 30. kedd, 10:37 (#)

ses, a 119-es nyelv-észé, az enyém a 122-es...

126

Dimi, 2005. augusztus 30. kedd, 10:51 (#)

A fenykepek nagyon jok lettek, gratula!
:)

127

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 11:27 (#)

Amúgy kicsit elgondolkodtam... 127 beszólás óta harcolunk az év 365 napjából egyetlenért - annak is nagyjából a feléért. Amekkora vita kialakult, az alapján azt hihetné a témában járatlan, hogy ezek a parádézók minden második nap pokollá teszik szegény Andrássy útiak életét, vagy csecsemőket erőszakolnak meg. Könyörgöm, az év 7420 órájából köbö 15 órájáról beszélünk!!! Ez tényleg ekkora probléma lenne??? Sztem egy évben a csőtörések miatt összesen többet vagyunk kénytelenek kerülni, otrlódni, úteltérni, de arról egy szó sem íródott még (nem is hiányzik nekem, speciel :)))

Nem kerítettünk kicsit túlontúl nagy feneket a dolognak?

Gr0

128

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 11:30 (#)

Heti keddi kvízünk: mire gondolhatott a szerző az "otrlódni" szó lejegyzésekor?

Gr0

129

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 11:35 (#)

116.-ra: Ha valaki leírja ide a véleményét, az nem "megafonozás", ha nem tetszik, átugrod. Egy Parádé jellegű rendezvény elől már menekülni kell... (Lásd még egyszer, gondosabban a 111.-et és 115.-et.)

119.-re: Legközelebb majd Thürmerékkel fogok példálózni, bár mostanság nem olyan markánsak, mint voltak. Nekem meg nagyjából ugyanabban az irányban látszik mindkét párt, ez a "jobb oldal, bal oldal" értelmes jelentéssel nem bír számomra... Ami meg a bakancsosokat illeti, ők a fegyelmükkel szereznek lassanként egyre több szimpatizánst maguknak. Erre pedig figyelni kellene. Ha elfogadjuk feltételezésnek, hogy Magyarország a demokráciát még tanulja, akkor veszélyes dolog ennyire relativizált "támpont nélküli" környezetet teremteni. A gyereket se vágjuk be első úszásórán a mélyvízbe, ha csak nem Darwinra akarjuk bízni az úszásoktatás sikerét. Van egy korosztály, aki a második világháborúról nem rendelkezik emlékekkel, csak amit tanult róla az "átkos" alatt és hajlamos rá, hogy hazugságnak tudja be tetszőleges részeit az akkor tanultaknak. Mivel pedig tény, hogy sok a mellébeszélés és a bizonytalanság, bármely érdekcsoport ki tudja ezt használni. Még vissza is kérdezhetnek, hogy "milyen liberális az, aki nem tolerál minket?". (Lásd még az amerikai gyakorlatot ezügyben.)

117.-re: Ajjaj. Az idézettel egyetértek, csak én ezt a szabadság fogalmával kapcsolatban ismertem, tehát addig terjedhet a szabadságom, amíg mások ugyanezen jogát nem korlátozom vele. Mivel pedig társadalomban élő lények vagyunk, bizonyos egyezményes korlátokat kollektíve magunkra veszünk, egy részüket jogként írásba is foglaljuk, más részét szokásokként tartjuk számon és mindkettő részben kultúrafüggő, részben pedig egyetemleges (szeretne lenni), mint az emberi jogok. A "liberalizmusba" egyesek (pont a 117-esbe beleérthető, belemagyarázható dolgok miatt) olyan fenevadat látnak bele, amely a korlátlan önérdek, a másra tekintet nélkül alkalmazott önzés ideológiáját testesíti meg. Ez pedig a társadalomra van annyira veszélyes, mint mondjuk a rasszizmus, sőt akár annak különleges változatának tekinthető, amennyiben az ilyen "liberalizmus" minden mást alávetettként, alsóbbrendűként kezel.

Szerintem mindaddig, míg társadalomban élünk, az önérdek korlátozása szükséges. Amin vita volt, van és lesz, az a korlátok helye és az azt meghaladók szankcionálása. A liberális gondolkodásba meg talán belefér ezt úgy megfogalmazni, hogy "mindent megtehetsz, ha megfizeted az árát". Adott esetben ez hosszú börtön is lehet. De akkor a liberalizmusba a terrorizmus is belefér, az öngyilkos merénylő megtesz valamit és meg is fizeti az "árát".

A fentihez hasonló gondolatmenet tapasztalatom szerint sok magát liberálisnak tartóból ki tudja hozni az ultrakonzervatívot, már ha elég nyugodt ahhoz, hogy eltalálja a billentyűzeten a gombokat. :) Ez pedig helyes, mert bizonyítja, hogy megvannak bennünk a részben önérdekből, életösztöntől eredő korlátok. Aki pedig ezeket szisztematikusan leépítette magában, azt általában nem normálisnak, vagy veszélyesnek tartják. Nálunk több a korlát, érzékenyebbek a kilengésekre és a túlreagálásra. A Parádé (is) "ingerli" ezt a "csökevényt", ami vagy jó, vagy nem. De ha jó is, komoly mellékhatásai vannak. Talán el kellene gondolkodni azon, hogy nem lesz-e rosszabb a "beteg" állapota ez utóbbitól, mint amiből kigyógyítani kellene?

(Miskolcnak van egy átkosból megörökölt szeméttermelő éves bulija, a majális. A város legszélén, már bent az erdőben, egy erre a célra kialakított helyen tartják, a város főbb pontjaiból egész nap rendkívüli buszjáratok hozzák-viszik a népet. Mondanám, hogy megúsztuk, még idejekorán kialakult egy megnyugtató gyakorlat, ott lehet nyomni a hangerőt, ami belefér -- de idén a zseniális városvezetés csinált egy helyi parádét a belvárosba. Az ilyen pici húzások alapján az emberben lassanként megfogalmazódik, hogy jót ne reméljen.)

130

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 11:37 (#)

"Ha valaki leírja ide a véleményét, az nem "megafonozás", ha nem tetszik, átugrod."

És, mondd, honnan tudom, hogy nem tetszik, amíg el nem olvastam?

Gr0

131

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 11:42 (#)

Ali,
sztem nem feltétlen célravezető összemosni egy "bulit" egy parádéval. az első lényege, hogy X ember összejön, örülnek egymásnak. Az utóbbi lényege, hogy X ember megmutat valamit magából (hál istennek nem kis mértékben a testüket :))) a világnak. Az elsőt épp ezért ideálisan lehet a világtól elzárt helyen rendezni (anno nekem sem fordult meg a fejemben, hogy az Andrássyn, akkor még Népköztársaság útján, rendezzek születésnapi bulit, mondjuk), az utóbbit viszont pont ezért nem.

Gr0

132

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 11:44 (#)

Bármikor megszakíthatod az olvasást és az adott hozzászólót később is ignorálhatod. Probálnám én megszakítani a Parádét... :) (Bár tisztán technikailag volna rá néhány megoldás. :) )

133

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 11:48 (#)

A majális azért nem egy szülinapi buli, nyilván neked is világos, hogy ha rendkívüli járatokat kell rá szervezni, ezt pedig leírtam. Mintha vesztes pozícióban éreznéd magad, ha ilyenekbe kapaszkodsz...

134

BaBe, 2005. augusztus 30. kedd, 13:04 (#)

Csak pillogok, hogy egy ilyen témának mennyi kommentje van...

135

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:04 (#)

Ali,
szal azért abban egyetérthetünk, hogy olvasás nélkül nem tudom meg valaminek a tartalmát, ugye? Akkor viszont csak igazam volt :)

A Parádét meg nem kell megszakítanod, mint, ahogy a topikot!postot sem szakítod meg, mindössze nem veszel részt benne. A parádén sem kötelező.

136

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:09 (#)

Ali,

sztem pedig a másik vesztesnek hirdetése sejtet rossz pozíció-érzete :P

Amúgy igen érdekesen próbáltad lereagálni #133-ban a #131-es kommentemet, csak épp nem sikerült. Amit írtál, az mennyiben is mond bármit is arra a véleményemre, hogy, míg egy buli, majális, stb. elsősorban az egymással levésről szól, ezért nagyon jól lehet csinálni a világtól elzártan (HÁZIbuli pölö), addig egy parádé elsősorban arról szól, hogy megmutatunk valamit a világnak, szükségképpen nyilvános (helyen) kell, hogy legyen? Én nem olvastam ki semmit a válaszodból erre nézvést, max személyeskedésst, amiről tudjuk, mennyire az objektív vitastílus jellemzője.

Gr0

137

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:10 (#)

BaBe,
egyetértünk, lásd (#127).

Gr0

138

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 13:39 (#)

135.-re: Tényleg nem értem, mit értetlenkedsz, de tényleg tényleg. Senki nem kényszerít rá, hogy elolvasd, az a te választásod. Várjunk csak, hátha számítástechnikai megközelítéssel érteni fogod: senki sem olvas el mindent, az nem egy default eset. Az, hogy mit olvasol el, nyilván nem "hibamentes", eleinte nem tudhatod, egy fórumtól, vagy egy hozzászólótól mit várhatsz el, de idővel ez kialakul és teljesen kizárhatod az életedből, ha ezt akarod. Az Andrássy útnak nem default állapota a Parádé (és az egyéb mutogatós rendezvények sem), ellenben elzárkózni előle csak aktívan lehet, passzívan nem, ahogy az olvasási példánál volt. Tehát kényszert, méghozzá a rendezvények számával arányosan egyre gyakoribb kényszert jelent. Mármost ugye a kényszert, azt lehet szeretni is, meg nem is. Van aki nem szereti és vagy csak anyázik, vagy van megoldási javaslata is. Ha elég embert bosszant majd a dolog, valamelyiknek sikerül is "megoldania". Nem merem feltételezni, hogy az, akinek lesz elég érdekérvényesítő ereje, optimális megoldást fog találni _minden érintett_ számára, bár neki és elvbarátainak meg fog felelni. Ennél jobban már nem tudom megmagyarázni, hogy vannak dolgok, amik nem azonnal és nem könnyen kideríthető módon ütnek vissza. Ha nem érted, sajnálom, engem aggaszt, ha bárhol értelmetlenül növelik az amúgy sem kevés stresszt.

136.-ra: Visszaolvastam, feltételes módot használtam, nem kijelentőt, hirdetni meg végképp nem hirdettem.

A majálisra a "buli" eszerint tájnyelvi fordulat volt részemről, itt a tízezres megmozdulásokra is használják. Megint leírom, hogy nem házibuli, nem tudom, miért ragaszkodsz ehhez. Nem értem, miként azt se, miért személyeskedés, ha az ember szóvá teszi, hogy mellékes dolgokba kapaszkodsz, de nagyon? Ha most az általam elismerten félrevezetően használt "buli" helyére a "várost megmozgató hagyományosan nagy részvétellel zajló egész napos, rendezvénysorozatokat magában foglaló, zajos, kiterjedt, sokféle irányzatra és ízlésre (nyilván nem mindre) kiterjedő esemény" kifejezést illesztem, akkor még mindig nem fogható fel az összehasonlítás? Nem azonosság persze, ahhoz a miskolci majálisnak is az Andrássyn kellene zajlania. :)

Most már kevésbé érzed megtámadva magad?

139

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 13:49 (#)

136.-ra még annyit, hogy azért Pocakosnak megítélted. :) Biz'isten, nem akarok vitatkozni veled, csak feltűnt a párhuzam. :) Én nem "hirdettelek" vesztesnek annyira se, mint te Pocakost. Remélem sikerült tisztáznom, mire gondoltam.

140

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:55 (#)

Eddig sem éreztem, viszont választ még most sem olvasok ki a szavaidból.


Sztem nézzük kronológiájában a dolgot.


k3y:
"Mondjuk ez a sok ember táncolhat
tücctüccre olyan helyen is, ami nem a belváros közepén levő sugárút. Hanem olyan diszkotékákban, amiket erre terveztek, és nem hallatszik ki belőlük."

Gr0:
"igzad van, valóban lehet tüc-tüc zenére eldugottab helyeken, mondjuk, diszkóban is táncolni. De, írogatni is lehet otthon, füzetbe, te mégis itt írsz. Miért? Ugyanazért, amiért ők az utcán táncoltak: meg akartok mutatni valamit a többieknek. Ők a szubkultúrájukat, te a véleményed. Egyiket sem kérte a nyilvánosság, mindkettő önkéntes, és nem mérlegeli, mennyire tetszik az a befogadóknak."

k3y:
"A különbség az én beírásom és a Parádé között, hogy én nem állok ki egy megafonnal ordítani a véleményemet, olyanoknak, akiket nem érdekel/taszít."

Gr0:
"De, pont azt teszed. Vagyis, pontosítok: nem tudhatod, kinek mondod a véleményed. Lehet, hogy teszeni fog annak, aki olvassa, lehet, hogy nem."


Ali:
"Ha valaki leírja ide a véleményét, az nem "megafonozás", ha nem tetszik, átugrod."

Gr0:
"És, mondd, honnan tudom, hogy nem tetszik, amíg el nem olvastam?"

Ali:
"Bármikor megszakíthatod az olvasást és az adott hozzászólót később is ignorálhatod."

Gr0:
"szal azért abban egyetérthetünk, hogy olvasás nélkül nem tudom meg valaminek a tartalmát, ugye?"

Ali:
"Senki nem kényszerít rá, hogy elolvasd, az a te választásod."

Asszem, látható, hogy csúszott el a téma abban a pillanatban, ahogy beléptél. Félreértés ne essék, semmi bajom azzaal, hogy megtetted, erre való többek között ez a blog, gondolom, és azzal sincs bajom, hogy kicsit gellert kapott a thread, ez is számtalanszor előfordul, magam is "vétkes" vagyok kismillió ilyen esetben, csak tényként mondom, hogy az eredeti pont/ellenpont a nyilvános jellegű dolog szükségszerűen nyilvános volta volt (szép fogalmazás :( ).

Tudod, mi a baj? Pont én írrtam itt párral fölöttünk, hogy ez a téma ennyi beszólás tizedét nem érdemelt volna, mégis itt rágjuk a szart. Szívem szerint már rég abbahagytam volna, viszont, sajna, ezzel a " mintha vesztes pozícióban éreznéd magad"-dal sajna elintézted, hogy nem tehetem, mert rögtön visszavonulásnak vennéd.

Bloggazdák, nem tiltanátok ki minket egy hétre? A blognak tuti jót tenne.

Gr0

141

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:00 (#)

Ali (#139):

Csakohgy én abban a vétábaan egyáltalán nem vettem részt, ha jól figyeltél.

Amúgy meg, persze, próbálhatod megmagyarázni, hogy ez a kitétel:

"Mintha vesztes pozícióban éreznéd magad, ha ilyenekbe kapaszkodsz..."

nem azt mondja, hogy szted vesztésre állok a vitában - hisz, technikailag valóban nem állítottál ilyet - de azért sztem eenél feltételezzünk már nagyobb IQ-t egymásról... Egy régebben olvasott történet jut eszembe, mikor valaki azt mondta a rendőrnek, hogy

"Nem a kurva apád!" - és aztán azzal védekezett, hogy ő nem monodtt semmi sértőt a rendőrre. Tulképp télleg nem.

Tulképp télleg nem mondtál te sem semmit rám.

Tulképp.

Amúgy, amint az első, pozitív hangvételű hozzászólásod is elhangzik irányomban, sokkal készségesebben veszem majd beszólásaidat névértéken :)

Gr0

142

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:04 (#)

Épp most olvastam beszólásodat a Double Glazing posthoz, így az előző kommetem (#141) sztornó :)

Gr0

143

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 14:08 (#)

De most tényleg nem értem, mi van? Miért kérsz most már egyhetes letiltást, magadon kívül még rám is? Mi fáj ennyire? Jó, vettem, hogy esetedben a feltételes fogalmazást is kijelentő módnak veszed, de ezen nem tudok segíteni, azon kívül, hogy többször is elmondom, a feltételes mód nem kijelentő mód. Mi van még, ami zavar?

Egyébként engem a Parádé által kiváltott reakciók érdekelnek, az okok, ami miatt ennyire gazdagon terem ez a téma. Örömmel olvasgatom, ami itt születik. Elnézést kérek, ha hozzászólásommal megzavartam egy egyszemélyes kisebbség nyugalmát, mentségemre csak annyit tudok hozni, hogy igyekeztem megmagyarázni, amennyire ez szerény képességeimből tellett és akár el is hanyagolhattam volna, mivel mást nem zavart (eddig legalább is) a néhány hozzászólásom.

Egyébként jellemzően most jutott csak eszembe, ilyen lassú vagyok, hogy akik mutogatni akarják magukat, miért nem egy tévét keresnek meg? Ennyiből ki is jött volna az adásidő. :)

144

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 14:15 (#)

141.-re és 142.-re: Ugye megbocsátasz, de akar a fene udvarolni neked. :) Amikor _szerintem_ igazad van és még hozzá is tudok főzni valamit, azt le szoktam írni. Mondjuk elismerem, ritkán fordul elő. :)

145

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:25 (#)

"akik mutogatni akarják magukat, miért nem egy tévét keresnek meg?"

Az összes, valamire való adó tudósított, a kereskedelmiek, ha jól hallottam, még külön kamionnal is képviseltették magukat.

Gr0

146

Zuzu, 2005. augusztus 30. kedd, 14:26 (#)

Egyetértek Alival (143). Amúgy meg miért kéne lefagyasztani egy olyan témát ami annyi indulatot és véleményt (nem szart) generál?

Az jutott eszembe, hogy ha majd éves rotációban a polgártársak oldalbordáját vagy magukat a polgártársakat kötelezik egy kereskedelmi tv kamionján kereszt alakban szigszalaggal leragasztott mellbimbókkal billegni, a jelmez letépésekor lehet, hogy az egész rendezvény betiltásán fognak merengeni. Addig pedig amíg lesznek kipingált, félmeztelen nők sokak szemében jogosultsága van az ilyen jellegű rendezvényeknek. Főleg ha a külvárosban vagy vidéken laknak és aznap nem akarnak sehova sem eljutni

Amíg akaratlan tanuk – úgymint járókelők, kutyák, macskák, gyerekek, stb. - extrém látványnak vannak kitéve addig semmi helye nincs ilyen jellegű felvonulásoknak a város frekventált belvárosi részén. Meg kell tudni oldani a megfelelő környezet megválasztását.

147

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:27 (#)

"Miért kérsz most már egyhetes letiltást, magadon kívül még rám is? "

Ezt természetesen nem gondoltam komolyan, viszont tényleg lemaradt a végéről a szmájli, elnézést.

Gr0

148

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:30 (#)

"a feltételes mód nem kijelentő mód."

Ha lenne nálam egy vascső, hú, de megvernélek vele...

Akkor ebben pölö semmi kijelentés sincs?

Gr0

UI: A példamondat nem fejezi ki a közreadó valós gondolatait.

149

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 14:31 (#)

145.-re: Na, most lebuktam, hogy nem nézek magyar kereskedelmi tévéadásokat. :)))

146.-ra: Egyetértek, az utolsó bekezdésedben pedig olyasmiről került szó, amire a nagy kavarodásban nem is gondoltam, pedig nagyon igaz! Rakjunk ki az Andrássy útra egy 18-as karikát ilyenkor?

150

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:33 (#)

"Elnézést kérek, ha hozzászólásommal megzavartam egy egyszemélyes kisebbség nyugalmát,"

Akkor még egyszer:

"Asszem, látható, hogy csúszott el a téma abban a pillanatban, ahogy beléptél. Félreértés ne essék, semmi bajom azzaal, hogy megtetted, erre való többek között ez a blog"

Szal a nyugalmaamamt a legikisebb mértékben sem zavartad meg, ezt a legőszintébben mondom. A suliban naponta találkozom VALÓBAN rosszszándékú-kötekedőkkel, rég rossz lenne, ha ettől elveszteném a nyugalmamat.

Gr0

151

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:38 (#)

Zuzu,
félreértettél, én nem a témát akartam - mégha poénból is - "befagyasztani", hanem kettőnk vitáját, ami már egyre kevésbé a témáról szólt.

Viszont te még jössz nekem aa kultúrszenny definíciójával (#106) :P

Gr0

152

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:39 (#)

"145.-re: Na, most lebuktam, hogy nem nézek magyar kereskedelmi tévéadásokat. :)))"

Vazz, és hogy én mennyire irigyellek ezért... Én, sajna, szoktam...

Ott a pont :)))

Gr0

153

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 14:40 (#)

148.-ra: Teljes mértékben vállalom annak kijelentését, hogy a "feltételes mód nem kijelentő mód", ezügyben a magyar nyelv alapfokon című kiadványban is találtam engem erősítő adatokat. :)

További néhány példamondat: Ha nálad lenne vascső, nálam is lenne egy, de az el lenne látva néhány kiegészítéssel, hogy sorozatlövésre alkalmas legyen. (Feltételes mód.) Nem vagyok gyakorlott verekedő. (Kijelentő mód.) "Csak az ujjammal fenyegetem, mondá ujját a ravaszra téve." (Sándor György. :) )

154

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 14:42 (#)

egyetértek Alival, aki egyetért Zuzuval: abban a részében az érvnek tényleg van valami, hogy a látvány, amit a parádé közvetít, nem feltétlen az utcára való, ahol kontrollálhatatlan.

Ez jogos.

Ali, sztem meg kéne kezdeni a tárgyalásokat egy sárga-12-es kresztábla bevezetéséről, nem? :)

Gr0

155

BaBe, 2005. augusztus 30. kedd, 14:46 (#)

Gr0, milyen suli az, ahol naponta lehet rosszándékú kötekedőkkel találkozni, és diákok, vagy tanárok azok?

156

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 14:49 (#)

Belegondolni is szörnyú, hogy a KRESZ is olyan "szakmai felügyelet" alá kerül, mint amit az ORTT-től eddig láthattunk. Aztán meg jogosan tüntetnének a 12 év alattiak a mozgásszabadságuk korlátozása ellen. :) A Sziget ugye annyiban más, hogy a látvány (ha a hang nem is), csak belépő ellenében "élvezhető". No, legfeljebb majd fizetőkapus lesz az Andrássy... Cserébe a nudisták is rendezhetnek meneteket. :P

157

Zetto, 2005. augusztus 30. kedd, 16:40 (#)

ses,

119-est írta: nyelv-ész
122-est írta: Zetto

Csak mondj valamit plz, hogy látod, hogy nem az enyémre válaszoltál nekem címezve, vagy ilyesmi...

Holnap már tényleg nem írok :)

158

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 20:46 (#)

BeBe (#155),
bármely magyar suli sztem :(

Gr0

159

BaBe, 2005. augusztus 30. kedd, 20:52 (#)

Gr0, jó, de ez így túl általános. /Egyébként se keseríts el, a nagyobbik bestiám most kezd holnapután új suliban - nem általánosban :) - és a háromnapos tábor után tök lelkes./

160

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 22:49 (#)

BaBe,
azért, látom, műxik az idomítás: már meg sem emlytetted, hogy megint elbsztm a nevedet :(

Sorry.

Gr0

161

ses, 2005. augusztus 31. szerda, 00:08 (#)

Zetto (157) - elrontottam, persze. nyelv-észnek válaszoltam, csak lendületből téged szólítottalak meg. :)

162

BaBe, 2005. augusztus 31. szerda, 00:44 (#)

Gr0, nyugika, fel sem veszem. Anál is inkább, mert taknyoskoromban tényleg ez volt a becenevem, nem úgy, mint most. Viszont a kérdésemre következetesen nem válaszolsz... :))) ilyen ciki dolog ez a sulitéma?

163

Gr0, 2005. augusztus 31. szerda, 01:33 (#)

"Anál is inkább" Hehe.

Suli téma? Nézd, általános volt a kijelentésem, de, már amennyire meg tudom ítélni, és van pár suliban kollegám, akit ismerek, ez valóban általános jelenség. Mindenhol van olyan diák, aki életcéljának tekinti, hogy bebizonyítsa atanárnak, hogy az nem érti a szakmáját, hogy téved, hogy a gyerek jobban tudja. Aztán az más kérdés, hogy bizonyos színvonal fölötti iskolákban maga az osztály nyomja el ezt a hajlamot a gyerekben. Azalatt a színvonal alatt meg bátorítja. Nos, én a színvonal alatti suliban tanítok.

Képzelj el egy gyereket, aki mindenbe beleköt, de mindenbe, ha olyanja van. Hogy miért pont az a példamondat, hogy miért van ez így, ha máshol nem úgy... mikor látod pár perc után, hogy nem a válasz érdekli, hanem a tanár váratlan helyzetbe hozása. Persze, nem tudja, hogy a tanár már nagyon régóta nem jön zavarba az ilyen kérdésektől, de azért próbálkozik - azzal is megy az óra. illetve, megy, ha a tanár hagyja.
A tanár nem hagyja.

Egyszer egy lány megkérdezte, miért bámulom a mellét. Hangosan, az osztály előtt. (Természetesen nem bámultam, ha kartam volna, már megtettem volna az előző három és fél évben...). No, akkor jó hosszan és közelről megnéztem az ikrominált testrészt, megvártam, míg ő pirul el. aztán mondtam neki, hogy azért, mert krétás a topja, ha akarja, letörlöm szívesen. (Ezt a fajta poénkodást nyilván csak akkor engedi meg magának a tanár, ha tudja, hogy semmiképp se veszik komolyan). No, a leány arra az órára le volt rendezve. Óra ment tovább.

Gr0

164

BaBe, 2005. augusztus 31. szerda, 01:55 (#)

/ööö... nem ér a kisebbet kicikizni, pláne freudi elszólásra utalni, az már végképp nem fair, viszont öregszem, úgy látszik, már olvasni sem tudok, nemhogy írni :)/

Ami a kölkeket illeti, évek óta elborzadva nézem, mi folyik. Mindkét részről, egyébként, bár nyilván több szülőt kéne felpofozni a gyereke neveletlensége okán, mint tanárt az agyelborulása miatt - már csak számszerűen is.

Az a stílus, ami már általánosban megy, egész egyszerűen megdöbbentő. Mintha nem egy, hanem legalább négy nemzedékkel lennénk öregebbek a gyerekeinknél. Nem vagyok sem prűd, sem álszent, de ahogy némelyik kis mutáns viselkedik, hát meggyaknám rendesen. Illetve anyukát-apukát...

Némelyik tanárnak nevezett pályatévesztő viszont pont azzal árt, hogy a pályán van. A hozzá nem értésével csak még nagyobb galibát kavar, az igazi pedagógusok meg nem győzik helyrehozni az ilyen hibákat. Évek óta figyelgetem ezt a tanár-diák /és lassan szülő/ párbajt, és nem tudom, mit lehetne tenni.

165

Gr0, 2005. augusztus 31. szerda, 12:41 (#)

BaBe,
sok igazságod van, de ez már egy teljesen más téma, ennyire ne legynk offok :)))

Gr0

166

BaBe, 2005. augusztus 31. szerda, 13:45 (#)

jaja, mar en is akartam irni, de mar nem akartam meg egyet possintani...
:)))
akkor Parade on/

167

BaBe, 2005. szeptember 1. csütörtök, 00:50 (#)

Hogy egy kicsit on/ is legyek, holnap a Tiloson 10.00-12.00-ig a Szakácstolvajban Papó vezényletével Ráday Mihály lesz a vendég. A téma az élhető Budapest, a városépítészet, jelen- és jövőkép lesz.

168

BaBe, 2005. szeptember 1. csütörtök, 09:59 (#)

Ráday Mihály a Tiloson - most midjárt!

169

Ali, 2005. szeptember 1. csütörtök, 10:02 (#)

Hehe, beszéltünk róla a Retúr közlekedési adása után, hogy az ősszel még visszatérünk az "élhető város" témára, de beugrott helyettem Ráday. :))) (Most hogy férek ki az ajtón ekkora arccal?! :) )

170

BaBe, 2005. szeptember 1. csütörtök, 10:05 (#)

Most ne beszélj, hanem hallgasd - aztán majd jól elmondod te is a magadét, és akkor is figyelni fogok - jó nekem :)))
Már kezdődik :)))

171

Ali, 2005. szeptember 1. csütörtök, 10:07 (#)

Nincs rá módom, hogy hallgassam, sajnos. LéCCi' rögzítse valaki!

172

BaBe, 2005. szeptember 1. csütörtök, 10:12 (#)

Simán hallgathatod a netről is / http://tilos.hu / de le is toltheted később.

173

nyelv-ész, 2007. január 23. kedd, 21:15 (#)

Ezt is megérjük? Végre alkalmas helyen kerül megrendezésre:

http://index.hu/kultur/showbiz/bpparade0123/

174

attila, 2007. április 12. csütörtök, 11:25 (#)

a parádé volt az egyetlen dolog, ami nagyobb rendezvény, minden országból jöttek dj-k, ésatöbbi..
Ti is kultúráltak vagytok.. "ez a felhajtás".. ugyan már.. takaroggyatok...
egy évben egyszer VOLT.

175

gargoyle, 2007. április 12. csütörtök, 11:31 (#)

az a szep hogy a dolog egy reszevel egyetertunk (kit bantott a budapest parade az ott lako kisnyugdijasokon kivul?) de azert ez a stilus nem igazan segiti a meggyozest .)

176

Author Profile Page ervin, 2007. április 12. csütörtök, 11:56 (#)

attila, ha nem haragszol meg, a tekintélyhez itt több kell. és jobb helyesírás.

177

Penálen, 2007. április 12. csütörtök, 12:09 (#)

attila,
az, hogy te ide beszóltál,az is egyszer VOLT, azt mégis...

178

gargoyle, 2007. április 12. csütörtök, 12:53 (#)

bocs, egyetertunk helyett egyetertek lett volna a jogos es ertelmes (:

179

ani, 2007. június 13. szerda, 13:27 (#)

elolvastam ahozzaszolasokat en mar 3 eve jarok paradera es egesy evben ezt varom mert ilyen buli nincs meg egy.kint vaunk a szabadba bulizunk tancolunk es meg inni se kell ahoz hogy jol erezd magad es szerintem egy evben egyszer ki lehet birni h le van zarva az andrássy ut a szemetet meg gondolom nem ti szeditek es azt nem hagyjak ott.ti meg biztos nem voltatok mert akkor nem ez lenne a veleményetek.mi szlovakiabol utazunk 6 orat azert h egy jot bulizzunk es megeri.

180

Penálen, 2007. június 13. szerda, 15:08 (#)

ani,

azt írod:

"meg inni se kell ahoz hogy jol erezd magad "

Olcsó poén lenne azt írni erre, hogy nekem meg még Parádé se kell, hogy jól érezzem magam (bár a részemről még igaz is lenne), inkább azt kérdem: szted mindenki úgy gondolja ezt, ahogy te?

181

Penálen, 2007. június 13. szerda, 15:10 (#)

Továbbá ezt írod:

"ti meg biztos nem voltatok mert akkor nem ez lenne a veleményetek."

Na, végre! Valaki, aki elmondja nekem, mi lenne a véleményem!

Kösz, most már tudom! :)

182

gargoyle, 2007. június 13. szerda, 19:56 (#)

azert abban egyetertek vele hogy nem ordogtol valo dolog az a parade, amikor kinnt voltunk mi is jot szorakoztunk. mas kerdes hogy szabadban tancolni meg iszogatni meg dumalni pesten aprilis vegetol oktoberig lehet tobb helyen is, de azert azokra a helyekre oda is kell talalni (annyira azert nincsenek eldugva :)

183

Penálen, 2007. június 13. szerda, 20:08 (#)

Hát, nekem sincs gondom vele, mivel nem ott lakom. Nekem ez az "akinek nem tetszik az hülye meg takaroggyon" hozzáállás az, ami igazából nem tetsz.

184

gargoyle, 2007. június 14. csütörtök, 11:09 (#)

aki ott lakik azert annak sem nagy truvaj kibirni evente egyszer hetvegen delutan 3 ora hangossagot. engem spec jobban zavar a reggel9kor ablak alatt rendszeresen gyereket uvoltve nevelo mama, meg a fel hatkor lancfureszelo kedves elmebeteg szomszed.

az emlitett es valoban kisse pikirt es agressziv hozzaallast viszont azt hiszem nem nehez megmagyarazni ha visszaolvasol. gyak minden 2. hozzaszolo a "akinek ez tetszik az elmebeteg allat es el kell asni elve" elvet vallja, ami hamar kivaltja az agressziv ellenreakciot. (plusz azok kozott akik birjak/birtak a paradet is akad hegyekben egyszeru taplo persze, nem akarom idealizalni azert oket sem :)

185

Penálen, 2007. június 14. csütörtök, 12:28 (#)

gargoyle,

én sosem mondtam, hogy lehetetlen elviselni egy napi banzájt - miért is lennék mások élharcosa? Ha elolvastad, amit írtam, akkor láthatod, hogy mással volt bajom. De sztem hagyjuk ezt.

186

gargoyle, 2007. június 14. csütörtök, 21:32 (#)

arra a hozzaszolas masodik fele vonatkozott, reszben igazat is adtam (: de ok, hagyjuk (:

187

Balfas, 2007. október 16. kedd, 12:29 (#)

Te jó ég, budapest parádé, mint támogatandó esemény? Ez egy parasztkarnevál volt, csupa retardált gyökerekkel.

188

ari, 2010. április 5. hétfő, 11:09 (#)

nyelv-ész #22, #23

Micsoda látnoki képesség! Ez igen! :)
Te már tudtál valamit?!

189

nyelv-ész, 2010. április 6. kedd, 07:34 (#)

Igazából nem látnoki képesség, hanem én találtam ki.

Eleinte a lóvét Lenin összes műveinek lapjai közé rejtettük, ott még nagyobb biztonságban volt (ki akarna kinyitni egy ilyen könyvet?), de a forint devalválódása miatt egyszerűen nem lehetett tovább kockáztatni. A végén már úgy néztek ki a kötetek, mint egy-egy kisebb szénaboglya.
Ekkor jött az ötlet a nokiásdobozzal. (Őszintén szólva már ezt is kezdtük kinőni, és ha nem bukik meg a projekt, akkor átálltunk volna léghajóra.)

190

ari, 2010. április 6. kedd, 08:01 (#)

:D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork