Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mini képriport: új Duna-híd épül Dunaújvárosnál

Ervin cikke a Fotó rovatból, 2005. december 30. péntek, 00:19 | 12 hozzászólás

Dunaújvárosi híd

Ha minden igaz, jövő novemberben adják át, de ebből most még nem sok látszik. A minapi fotoblogger-kiránduláson azért célba vettük, és így, félkészen is meggyőző látvány.

Az új híd elkészültekor a leghosszabb Duna-híd lesz Magyarországon, a jelenlegi bajnok, az Árpád-híd eredményének többszörösével. Többségében német alapanyagból épül, a Dunai Vasmű talán jó ötletnek tűnhetne, mégis körülbelül csak a korlátokat szállíthatják be hozzá.

A munkamegosztás más szempontból is eredeti. A híd parti részének két párhuzamos oldalát (2x2 sávos lesz) két külön cég építi a nyugati oldalon, és egy harmadik várja őket a keleti parton.

A monstrumot magyar szakemberek küzdik majd a helyére, ami nem akármilyen feladat, mert az előre megépített, "kosárfül" típusú hídszerkezetet egyben kell majd a helyére úsztatni és beemelni. 8 ezer tonnás tömegnél ez figyelemre méltó logisztikai problémát jelent majd, ráadásul nemzetközi víziút lévén a dunai hajózást sem lehet korlátlan ideig leállítani.

Dunaújvárosi híd

Szeretnénk majd a nagy mutatvány idején is a helyszínen lenni a fényképezőgépeinkkel, de nem veszem biztosra, hogy ez sikerülni fog, bár az kellemesen meglepett bennünket, hogy látogatóközpontot is nyitottak az éptkezés helyszínén, ahol szakszerű információt és vezetést is biztosítanak a hozzánk hasonló érdeklődő civileknek. Sőt, mi több, még honlapja is van a projektnek, webkamerákkal és képarchívummal.

Egy hevenyészett albumban megtaláljátok a képeimet. A kirándulást maga Agent Bauer szervezte le, köszönet neki; persze ő is fényképezett.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

melyviz, 2005. december 30. péntek, 01:44 (#)

nagyon szépek a képek, úgy látom "fekszenek" neked a jól megszerkesztett formák, vonalak... :]

2

mami, 2005. december 30. péntek, 10:15 (#)

Imádom az ilyen építkezéseket, személyes kedvencem az M7-es vonalán épülő kőröshegyi völgyhíd http://www.nart.hu/galeria.php?id=22.

Feltehetően a National Geographic "Megastructures" műsorába nem férnének be, de valahogy élőben sokkal impozánsabb a dolog.

3

EMA, 2005. december 30. péntek, 12:24 (#)

Érdekes egybeesés, hogy én is most foglalkoztam ezzel a hiddal is...

Örülnék, ha kapcsolatot teremtenénk, mert már több irásotokból kiderült - hasonlóképp gondolkodunk...
BUÉK
eva m. amichay

4

ses, 2005. december 30. péntek, 13:07 (#)

eva, a kapcsolat ezek szerint máris megteremtődött. :)

5

PAStheLoD, 2005. december 30. péntek, 13:39 (#)

http://dunaujhid.rgstudio.hu/popup.php < webcam képei :)

Bevahazott az építőmunkásoknak ;]

Mikor még csak a földmunkánál tartottak, épp a környéken nyári melóztunk [címerezés omg] már akkor is grandiózusnak tűnt, most méginkább. Elbontottak egy hegyoldalt.. persze a legszebb, hogy ott van a szeméttelep az autópálya nyomvonalától 20 méterre :))

Hogy mért nem a Dunaferrből hozzák az anyagot? Jó kérdés, erre csak az a tippem, hogy a kivitelező készen hozza a cuccokat. Pl a fő hídtartó-ív nyavaját majd csak jövőre teszik fel, több uszályról, mert egy 30 méteres darabról van szó :] Ha meg realista megvilágításból nézzük, akkor azért, mert a Dunaferr mindig is szar volt a piackeresésben, sose törte magát, hogy legyen kinek eladnia a cuccait.. plusz most jól megy a szekér, maximumon járatják a kohókat, az öntödét, a hengerműveket stb.. gondolom nem fért volna bele még ez az acélszerkezet gyártás is, amit kb 10-20 éve elsorvasztottak :C

6

dani, 2005. december 31. szombat, 10:05 (#)

nekem az M7 kőröshegyi hidja egy kicsit úgy tűnt, mintha direkte azért ástak volna egy marha nagy lyukat, hogy kelljen a hid... (igaz elég nagy köd volt, meg akkor kezdődött a keddi nagy hóvihar, lehet, hogy kissé csökkentek a mértek:)

7

haujobb, 2006. január 1. vasárnap, 17:54 (#)

Erdekes ez, hogy mikozben a radarallomasnal mindenki azt nezte, milyen ronda, meg kornyezetbe nem illo, ennel a volgyhidnal nincsenek ilyen reakciok. Pedig ugyanaz a teszta, nem?

8

ses, 2006. január 1. vasárnap, 20:12 (#)

lehet, hogy erősebb a blogon a bükki lobbi :)

9

Ali, 2006. január 2. hétfő, 07:47 (#)

Biztos! :)

10

totoro, 2006. augusztus 2. szerda, 21:02 (#)

Nagyon jók a képek! Az idővel szerencsétek volt, vagy direk ilyen időben mentetek?
Nagyon rátesz a képekre.
Tényleg jók...

11

voodoo, 2006. december 1. péntek, 14:25 (#)

szerintem szar az egész!!!!!minek a hid?autopálya kell oda vazeg!!!ucsobb!!!!

12

Ali, 2007. március 14. szerda, 08:34 (#)

Összeért a rekorder híd két oldala Dunaújvárosnál
http://index.hu/gazdasag/magyar/m8hd070313/
Haász János, 2007. március 13., kedd


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork