Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fotórendezés

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2006. január 9. hétfő, 14:08 | 34 hozzászólás

Adobe Lightroom BetaAz egyelőre még csak Maces bétában leledző Adobe Lightroom az apropója annak, hogy megpróbálom definiálni azt a problémát, amire megoldást keresek - szerintem nem egyedül. Érdemes megnézni egyébként a Lightroom demo videóját, szerintem nagy részben választ fog adni a ezekre, egyszer majd, sok pénzért.

Nézzük akkor, mi a gond. Hat és fél év alatt lőttem három fényképezőgéppel (válogatás után) több, mint ötvenezer fotót. Szükségem lenne az egyikre. Vagy még jobb: keresek egy éjszakai városképet.

Nem tudom, hogy létezik-e egyáltalán olyan, amire most szükségem lenne, pláne nem tudom, hogy ha létezik, mikor lőttem. És én még nagyjából rendszerező ember vagyok.

Amit most használok, az egy Where Is It nevű párezer forintos régi shareware, arra jó, hogy a CDkre / DVDkre kiírt fotóknak eltárolja a kisméretű változatát, így lehet böngészni lemezcserélgetés nélkül. Az importálás miatt egyébként is naponként különböző könyvtárakban vannak a képek, így viszonylag hamar meg lehet találni valamit, ha nagyjából tudom, hogy mikor készült. Viszonylag, nagyjából.

Persze, igazából valami hatékony címkézés lenne a jó, a fotóblogomon legalább lehet hely szerint böngészni, de az is édeskevés, ha a legtöbb képem két városban készült, és pláne, hogy egy napról csak max egy fotó kerül ki.

Próbálgattam is régebben címkézős dolgokat, már nem emlékszem konkrétan, kik voltak a jelöltek, csak arra, hogy mindegyik a felületen bukott meg. Amikor egyszerre akár többszáz képet kell kategorizálni, akkor minden kattintás, minden billentyűleütés számít. Elfogadhatatlan az, hogy 1. rákattintok a képre 2. rákattintok a címkézőre 3. beírok valami szöveget (pláne ha anélkül, hogy látnám, miket írtam eddig) 4. rákattintok a mentésre 5. következő kép... még ha az egérrel bohóckodás helyett mindegyiknek van billentyű-shortcutja, akkor is.

Olyan rendszert keresnék tehát, és itt kérném a segítségeteket, ha tudtok ilyet, ami:

  • kezeli a lemezekre írt archivokat (bár lehet, hogy jobb lenne ezt csak backupnak használni, és venni egy külső vinyót a fotóknak...)
  • thumbnaileket mutat böngészés közben
  • tud kezelni címkéket, a lehető leggyorsabban használható felülettel (a fentiek mellett több kijelölt képre egy mozdulattal tudjak közös címkéket ragasztani például)
  • tud kezelni szabadon létrehozott mezőket (helyszín, napszak, akármi, a címkéken felül)
  • kezeli az EXIF adatokat a RAW fileokban is
  • gyors, olcsó

Persze mégjobb lenne, ha az egésze a feldolgozási folyamatban már egyébként is használt 3-4 szoftver egyikét másikát is kiváltaná, tehát ha ezt használhatnám a memóriakártyáról beolvasásra, előnézetre, válogatásra, minden egyébre, ami nem Photoshop... nem hiszem, hogy erre a Lightroom előtt senki nem talált még megoldást!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (34)

1

milomettar, 2006. január 9. hétfő, 14:31 (#)

Az ACDSee nagyjából tudja mindezt (nagyjából: nem címkézhetsz, de szabadon építhetsz kategóriafát, több helyre is besorolhatsz, egy besorolás automatikusan az összes szülőelemet is bekapcsolja; van feltöltés dátuma szerinti nézet; van osztályzás egytől ötig; gyors; asszem archívumot is kezel - de: drága, és a kategorizálás kissé tired.

2

methan, 2006. január 9. hétfő, 14:35 (#)

a picasa megvan? nem ismerem töviről-hegyire, de nagyjából tudja, amit szeretnél: thumbnaileket kezel; több kép labelezése egyszerre (bár csak akkor, ha egy folderben vannak), három kategóriában (asszem); gyors és ingyenes; de hogy exif-et kezel-e, azt nem tudom.

3

eszpee, 2006. január 9. hétfő, 14:44 (#)

mindkettőt próbáltam már régebben, de lehet, hogy most futok rájuk még egy kört - viszont mintha (leírások alapján)nem tudnának "épp nem elérhető" helyen levő képeket kezelni (cd/dvd), valaki tudja ezt cáfolni így hirtelen?

4

Prof, 2006. január 9. hétfő, 14:46 (#)

Örvendek, hogy végre ürügy támad építő jellegű hozzászólásra: szóval a Picasa tényleg tudja az általad kívántakat, sőt rövidesen magyar nyelven is elérhető lesz (beta már van, nem tudom publikus-e). Nekem nagyon tetszett, bár egyelőre én csak a magyarításban vettem részt. A http://picasa.com címen ingyen letölthető.

5

eszpee, 2006. január 9. hétfő, 14:48 (#)

Prof, üdv, és köszi - ezek szerint kipróbálom megint a Picasa-t, beszámolok majd, hogy mire jutottam.

6

manonegra, 2006. január 9. hétfő, 14:55 (#)

Szerintem fontos szempont az is, hogy a tageket és egyéb hozzáadott infókat (hely, személy stb stb) a fizikai infóhoz (EXIF) hasonlóan a fájlban tárolja (=IPTC). Egy csomó ilyen program (Picasa) is szerintem ezen bukik meg. Mert a fájlokat másolja (feltölti) is az ember, és nem jó egy program saját adatbázisától függni, exportálni, újratagelni. Szerintem az iView Media Pro elég jó megoldás. Pénzes, de van Macre is, Winre is. Nagy mennyiségű képpel is jól elbánik, nem túl bántó a felülete.

7

eszpee, 2006. január 9. hétfő, 14:57 (#)

Picasa hamar kiesett, nem tud cd-n levő archívokat kezelni, csak felmásolással.

IPTC jó ötlet, iView Media Pro-t megnézem, köszi!

8

Zsolt, 2006. január 9. hétfő, 16:11 (#)

Acdsee tudja az offline thumbnailt.

9

maz, 2006. január 9. hétfő, 16:42 (#)

en ket ev utan oda jutottam, amit te is emlitettel: kulso, usb2-es diszk (persze ettol fuggetlenul van dvd archivum is, mert az ordog ugye nem alszik). katalogizalasra meg elso korben extensis portfolio (ekkora kepmennyisegnel mar mindenkeppen kifizetodo).

10

Sehonnani Bitang, 2006. január 9. hétfő, 17:49 (#)

A Picasa egy rakás sz*r, felesleges Apple-like animált csilivilivel, például hogyan kezeli a foldereket??? erre sosem sikerült rájönnöm, vagy miért nem lehet felülírni a módosított képet?? mindegy felejtős. Képnézegetőben sosem találtam olyat mint amilyen az Opera :P a böngészők közül. Jelenleg a Firegraphic nevezetű alkalmazást használom ami ugyan elég puritán, de bizonyítottan a leggyorsabb képkezelő jelenleg.
http://www.firegraphic.com
Bájdövéj, az opera levelezőjéhez nincs valami hatékony spamszűrő, ami mondjuk fennt hagyná a szerveren a sok rohadt r*lexet vagy c*alist?

11

Peter Orosz, 2006. január 9. hétfő, 18:02 (#)

Ha jól látom ezeket nagyjából tudja az iPhoto, leszámítva a gyorsaságot, mert nálam elég lassú, de lehet hogy hogy a hardver az. Nagyon szépen lehet vele DVD archívumokat készíteni, és a gyárilag használhatatlan címkéző rendszer könnyedén zseniálissá változtatható egy freeware pluginnal (http://homepage.mac.com/kenferry/software.html).

12

eszpee, 2006. január 9. hétfő, 18:07 (#)

Peter, már csak egy Mac-et kéne szerezzek hozzá. :)

13

eszpee, 2006. január 9. hétfő, 18:09 (#)

Egyébként "meg tudsz neki mutatni" úgy egy dvd-nyi fotót mondjuk, hogy nem másolja fel a tartalmát a gépre, csak a thumbnaileket tárolja, és így tudsz bennük böngészni anélkül, hogy bent lenne a lemez?

14

manonegra, 2006. január 9. hétfő, 19:04 (#)

iPhotoval nem tudsz. Olyan mint az iTunes (dobd bele, és csak azzal foglalkozik, ami a libraryjében van - ami itt egy saját fájl- és könyvtárszerkezet). Az iPhoto (sajnos) nagyon komolytalan, nagy mennyiségű kép kezelésére alkalmatlan. Ezt bátran állíthatom, sokszor kísérleteztem vele. És a Preview/Spotlight jól elboldogul az IPTC-vel (olvassa, keresi), az iPhoto mégsem ott, hanem a saját vízfejében tartja az adatokat. De mondom, mind1, használhatatlanul lassú, kiábrándító.

15

flex, 2006. január 9. hétfő, 21:49 (#)

Én azt olvastam, hogy ezek nagyon jók:
IMatch (http://www.photools.com/) és a
FotoStation (http://www.fotoware.com/).
Az IMatch + is fizethető a maga 60USD-jével. Próbáld ki őket! Izlések és ...

16

Karaj, 2006. január 10. kedd, 16:07 (#)

Picassa megbukott a labelezésen, és nagyon rosszul esett. Napokig válogattam a képeket a családi naptárhoz, aztán meghalt a gépem, és átraktam a vinyót egy másik gépbe, ahol már várt egy másik Picassa. Rámutattam a folderre, ahol labeleztem, és ... semmi :(

Viszont a csillagokat megjegyezte, de ez a bináris kategória nekem nagyon kevés. És éppen emiatt húztam fel magam, hogy ha ezt megjegyzi, akkor a labeleket miért nem. Sőt a képjavításokat is megjegyezte.

Valamint rendszeresen vannak problémái az ékezetekkel is. Ezen túl viszont szuper.

17

gaba, 2006. január 13. péntek, 14:31 (#)

Meg vagyok lepődve, hogy senki nem ajánlja a Photoshop Elements 3.0 vagy 4.0 szoftvert. Kb. ezeket a dolgokat tudja 24+áfa körüli áron.

http://www.adobe.com/products/photoshopelwin/overview.html#kmhead3

Nekem is ugyanez volt az alapproblémám. Először az Adobe Albummal indultam, majd jött a 2.0, aztán ebből lett a Photoshop Elements 3, majd most októberben a 4.0: http://gaba.blog.hu/2005/10/19/adobe-photoshop-elements-40/

Nincs vele semmi komoly bajom, elégedett kusztomer vagyok. És tele van még mindenféle plusz jósággal, pl. egy kép több verziójának kezelése, paklik kezelése, vagy akár úsztatott diaporáma gyártása a nagyszülőknek a kisunokáról (megvolt idén is!).

Éppen emiatt a szoftver miatt óckodom kicsit a Macre való váltástól, az iPhoto ugyanis nem elég ügyes hozzá képest. Pl. nekem hiányzik a Photoshop Elementsben meglévő hierarchikus címkekezelés, és nagyon lassú volt egy G5-ös Mac-en (Steve Jobs szerint sokkal gyorsabb lett az iLife '06-ban lévő változat: "it scrolls like butter").

CD-re/DVD-re tud archiválni, de az ott lévő archívumokat offline kezelését még nem probáltam. A thumbnaileket mindenesetre legyártja, és ha nincs meg a kép, akkor is mutatja.

Ha komolyabban is érdekel a dolog, akkor beugorhatsz hozzánk, megnézheted, hogyan teljesít az én öreg gépemen huszonvalahányezer agyoncímkézett 4 és 8.2 megapixeles képpel.

18

eszpee, 2006. január 13. péntek, 14:35 (#)

Köszi gaba, igazából pont az általad nem ismert offline archívum kezelésen bukik meg sok szoftver.

Viszont kaptam egy ilyen tippet: http://www.photools.com/ ami jónak tűnik weboldal alapján, de kéne egy kis idő, hogy valóban kipróbáljam. Azon leszek.

19

NagyGa1, 2006. január 18. szerda, 03:45 (#)

Én éppen most rendszerezem az elmúlt 15 évem fotóit (szkennelek is meg minden), és úgy néz ki az Adobe Photoshop Elements 4 nagyon bejön, még fotószerkesztéshez is eldobtam az eddig preferált Gimp-et.

Sajnos kell még legalább egy hét, amíg a katalogizálásig meg a DVDre írásig eljutok, de mivel a katalog fájlokat normál állományként kezeli, ezért nem látom hogy miért ne működne. (Persze _még_ nem próbáltam.)

Gaba, eddig egyetértünk! :)

20

gorfi, 2006. január 23. hétfő, 09:14 (#)

eszpee: mi mellett dontottel vegul?

21

eszpee, 2006. január 23. hétfő, 09:30 (#)

gorfi, még nincs megoldás sajnos

22

Akron, 2006. február 10. péntek, 14:31 (#)

Mostanában kutakodtam én is hasonló témában. Költeni nem akarok sokat, pláne úgy, hogy előre nem biztos a használhatóság.
A következőre jutottam:
A thumbnaileket legyartom egy akarmilyen ingyenes progival. Az EXIF -ben benn marad az eredeti foto adatai. Ezeket a thumbnaileket katalogizalom IPTC adatok alapjan. Igy jol lehet keresni, stb...
Ha az eredeti file kell a Thumb neve alapjan konnyen kikeresheto, hogy melyik CD-re lett arhivalva.
Azon is gondolkodtam, hogy pl. az XnView-val keszitek index kepet (kapcsolat ivet) tobb kepbol, alap feliratokkal. Ez is jol hasznalhato.
Nem talaltam olyan progit ami ezeket egy alkalmazáson belül megvalósitja.

23

Akron, 2006. február 10. péntek, 14:42 (#)

Ha lenne időm, vagy valaki megfizetné lehet inkább írnék egyet magamnak ...nincs kedvetek szponzorálni? :))

24

z0rg, 2006. június 27. kedd, 11:08 (#)

ThumbsPlus v7 - a v3 óta használom:
http://www.cerious.com/thumbnails.shtml

25

_flex., 2006. július 26. szerda, 00:01 (#)

Nem tudom meddig jutottál ezzel...? De már van MS Windows-os Lightroom is. Lehet tesztelni.

26

Author Profile Page eszpee, 2006. július 26. szerda, 07:38 (#)

Köszi, odáig jutottam vele, hogy hallottam a Windowsos bétáról, de még nem volt időm kipróbálni.

27

totoro, 2006. augusztus 2. szerda, 20:36 (#)

A Photoshop Elements és a Lightroom jó önigazolás az Applenek, hiszen az egyik az iPhoto, a másik meg az Aperture koppintása. Az Adobe rájött, hogy megy ez a vonal. A pc-seknek viszont jó hír, hogy ezek megjelentek. Szerintem jó kis progik. Egyébként az új iPhotonál pont a sebességre gyúrtak rá. Az 1,83-as dual Inteles iMacemen pörög rendesen. Az Aperture viszont még nem elég gyors, azon remélem még csiszolnak. Mentségére legyen szólva, hogy natívan kezeli a RAW fájlokat és azokon dolgozik. Tehát nem egy konvertált változaton. Ahhoz meg kell egy kis teljesítmény. Az EXIF és IPTC mellett még van több cimkézési mód is. Importáláskor és később is csoportosan és egyenként is lehet cimkézni. Az eszköztáron is el lehet helyezni a gyakrabban használt cimkéket és ezeket bármikor egy gombnyomással adhatod a fájlokhoz. Nagyon jó a keresője is. A sérülésmentes szerkesztés is jó. Az eredeti fájl mindig érintetlen marad. A módosított változatokat pedig nem képként menti el, így zabálva a vinyót, hanem csak egy infót ment el a szerkesztésről és amikor megnézed a képet, akkor érvényesíti rajta a változásokat. Nagyon látványos például a crop eszköz. Egyszer cropolsz és látod a megvágott képet, aztán ha megint megnyitod a képen a crop eszközt, akkor megint látod az egész képet, csak elhalványítja a levágott részt és tudod mozgatni a vágóéleket. Szerintem tök jó.
Az Aperture backup részét nem nagyon próbáltam még, de azt mondják, hogy nem elég jó, azon még javítani kell. De mivel még csak az 1-es verziónál tartunk sok fejlesztés várható. Már az ingyenes 1.1 frissítésben is elég sok plusz eszköz volt.
Az iPhoto viszont nem csak a Libraryben lévő képeket tudja kezelni. A DVD-re archivált képeket is megjeleníti, mert azt is spéci libraryként kezeli. Nem offline, de nem kell másolni a képeket.
Persze ezek nem segítenek annak akinek pc-je van, de azért írtam le, mert a pc-s Adobe programok ezek konkurensei. És például a Lightroomot egyértelműen az Aperture vonalán fejlesztik, tehát ez a "munkafolyamat" szofver (ebbe a kategóriába tartoznak ezek ugyanis) megoldás elérhető nekik is.
Próbáljátok ki a Lightroomot!!!
eszpee! szerintem is sokkal komfortosabb a nagy vinyós és archive dvd-s megoldás. Így megszűnik az offline keresési probléma, amire eddig nem nagyon találtál megoldást. Mármint olyat, amiben minden benne van.
Az iPhoto-t például 250.000 képre tervezték, az Aperture-nél meg projektenként 10.000 master lehet. Gondolom az Adobe is hasonló számokkal dolgozik.

28

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 2. szerda, 20:43 (#)

totoro, te vagy az én emberem, akitől kérdezni tudok. igaz, amit olvastam, hogy az aperture úgy olvassa be a képeket, hogy utána már progi nem fér hozzájuk?

29

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 2. szerda, 20:45 (#)

bocs, úgy értem 'más progi'.

30

mzperx, 2006. augusztus 2. szerda, 21:38 (#)

Hát a Windows-os Lightroom-mal úgy tűnik gondok vannak...
http://www.fototipp.hu/node/312

31

totoro, 2006. augusztus 3. csütörtök, 00:53 (#)

28-ra
Igen is meg nem is. Azért igaz, mert a Mac OS X képes úgy kezelni bizonyos mappákat, hogy úgy látod, mintha egy fájl lenne. A legtöbb Mac-es program is ilyen. Te csak egy ikont látsz, de az "maga mögött" rejti a egész programot, akár több ezer fájlt is. Ezért is könnyű Mac-en az uninstall. Csak kidobod az ikont a kukába és már meg is van. Programok esetén a mappa kiterjesztése .app, az Aperture adatai esetén .aplibrary, persze a kiterjesztést elrejti. Korábban ezekbe nem volt olyan könnyű belenézni, de a 10.4-es Tiger-ben jobb klikk és Show package contents és máris megmutatja a tartalmát.
Az Aperture is így kezeli a képeket. Létrehoz egy Aperture Library.aplibrary mappát és azon belül minden projektnek külön egy-egy projektnév.approject mappát. Az Aperture ugyanis projekt szinten kezeli a munkákat. Nem úgy, mint az iPhoto, ahol mappák és rollok lehetnek. Tehát más program Open.. menüjéből például nem férsz hozzá, de a Finderben meg tudod találni a képet. Bár egyszerűbb exportálni mert elég bonyolult struktúrában tárolja még ezen a mappán belül is. Példa egy kép elérési útjára:
/Users/totoro/Pictures/Aperture Library.aplibrary/Veterán Rally 2006, Sopron.approject/2006-07-11 @ 07/57/28 PM - 1.apimportgroup/_DSC0002/_DSC0002.jpg
Ebből is látszik, hogy például minden kép külön mappában van. De szerintem mindegy, mert nem is kell ezzel foglalkozni. Egy nagyon jó funkció az Apertureben, hogy a képeket bármikor megnyithatod a programból például Photoshopban, ott szerkesztheted és ha elmentetted, akkor az Aperure ugyanúgy kezeli tovább, mintha a kép egy verziója lenne. Az Aperture ugyanis masterekkel és az abból készült verziókkal dolgozik. Persze ekkor Photoshop formátuban menti el és ezért nem vesznek el belőle a Photoshopos dolgok. Van egy Open with external editor menüpont és oda olyan szerkesztőt vagy más progit állítasz be, amilyet akarsz.
Tehát ez az ami miatt mégsem igaz. A programból is meg tudod nyitni a fájlokat más programban, a Finderben is megtalálod és ha kell, akkor ki is tudod exportálni a mastert is és a verziókat is.

32

totoro, 2006. augusztus 3. csütörtök, 01:09 (#)

30-ra
Hát igen. Az Aperture azért ennél jobban tolja! :-)
Ennek is megvan keményen a minimum gépigénye, és ez alatt nem is adja magát. Ha nincs a gépben megfelelő hardware, akkor első induláskor már beint, hogy ezen a gépen aztán te nem fogosz futtatni. Persze megvan ennek is az oka. Az Apple pont azt nem akarta, amilyen csapdába az Adobe esett. A minimálisan elég konfig mellett is élvezhető sebességgel fut. Persze ahhoz, hogy hasítson, minnél nagyobb gép kell. PowerMac Quad G5 + 2-4 GB RAM (16-ig nyomható:-))+ NVIDIA Quadro FX 4500 512 MByte GDDR3 SDRAM-al a király!!! Na ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg. :-)

33

Balage, 2006. december 26. kedd, 12:57 (#)

Most jutottam el oda, hogy közel 3 év 3 gigabájtnyi fotóját szeretném rendszerezni, és hajlanék a Picasa felé, de rögtön az első képnél belefutottam abba a problémába, hogy a kép készítésekor rosszul volt beállítva a fényképezőgében a dátum (ha volt ilyen funkció egyáltalán), és nem találok olyan lehetőséget a Picasában, hogy ezt az EXIF-ben megváltoztassam. Létezik, hogy nincs benne ilyen funkció?!?!?

34

traservova, 2017. július 27. csütörtök, 12:39 (#)

nice)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork