Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Digitális Camera Obscura

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2007. február 2. péntek, 12:04 | 8 hozzászólás

A legutóbbi cikkem megtette hatását, egyrészt tekatana lelkesítő képeket alkotott a saját sötétszobájával, én pedig elkészítettem életem első digitális camera obscuráját. Persze csalás a dolog, mert nem közvetlenül a digitális fényképezőgép érzékelőjén jelentkezik a kép, hanem egy nagyobb kartondoboz belső falán, és ezt fotózom le a dobozban levő géppel. Részletek és a napos délelőttnek köszönhetően az első "proof-of-concept" szinten sikeres kép odabent.

Kezdjük a végén, amikor már majdnem kidobtam az egészet, tegnap egy villanykörtére irányítva a dobozt szabad szemmel is láthatóan megjelent az izzószál a hátfalon, hurrá! Ma pedig ragyogó napsütés, íme az eredmény:

belső tér

Azt most hagyjuk, hogy mennyire értékelhető "műalkotásként" az eredmény, én már teljesen boldog vagyok attól is, hogy látható az erkélyajtón betűző napfény. A fotó egyébként ISO 400-as érzékenységgel készült, 10mm-es nagylátószöggel, a legtágabb, f/4.5-ös blendével és fél perces záridővel. Ha valaki kedvet kapna, itt vannak a hozzávalók:

Először is kell egy kartondoboz, ez lesz a "fényképezőgép", nekem egy régi laptop doboza volt pont kéznél:

doboz

Érdemes az illesztéseket több rétegben vastagon leragasztani, hogy ne szűrődjön be sehol semmi fény. Ha ez megvan, vágunk egy párcentis lyukat az egyik oldalán középre, majd ezt leragasztjuk alufóliával, és ejtünk rajta egy icipici kerek tűszúrást. Tapasztalat: a kartont nem érdemes szúrkálni, mert túl vastag ahhoz, hogy jól működjön - ráadásul ezzel a fóliás megoldással rontás esetén újra próbálkozhatunk.

lyuk

A lyuk persze nem látszik a képen, de ott van az. A dobozban a lyuk alá fog kerülni a fényképezőgép, lehetőleg nagylátószögű objektívvel, természetesen az ellenkező oldal falára irányítva, mert ott fog megjelenni a kép. Én még raktam egy fehér lapot is arra az oldalra:

hátfal

Ha nem akarunk tíz másodperc alatt dobozt zárni, akkor jól jön egy távirányító is, én egy házilag barkácsolttal küzdök, ár/teljesítmény arányban verhetetlen:

távirányító

Ha megvagyunk, a fényképezőgép mehet manuális módra, érdemes először hosszabb záridőkkel próbálkozni, és persze manuális fókuszt kimérni a doboz másik falára, mert a gép nem nagyon fog tudni mire élességet állítani a sötétben. Kilógatjuk a távirányító végét, bezárjuk a dobozt, és kész is vagyunk:

papírkamera

Hasznos lehet még a tetején levő illesztési rések elzárása érdekében exponálás előtt az egészet letakarni egy vastagabb textíllel. Jó fotózást, nagyon nagy élmény az első kép amin már kivehető valami - én azt hiszem legközelebb a szabadban is kipróbálom.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Author Profile Page Hubidubi, 2007. február 2. péntek, 13:20 (#)

Meg lehet ezt oldani papir doboz nélkül is:
http://www.dennisonbertram.com/hackmaster/2005/02/digital-pinhole-lens.htm

2

Author Profile Page BufferTly, 2007. február 3. szombat, 14:36 (#)

doboz nélkül nem is akkora élmény. minél többet küzd vele az ember saját kézzel, annál nagyobb az eszmei értéke. én pl a hálószoba világítását csináltam saját kézzel, pedig potom pénzért vehettem volna összeszerelt spotlámákat.

3

Penálen, 2007. február 4. vasárnap, 00:29 (#)

Én ezt nem értem. Ha a minél nagyobb kihívás a lényeg, akkor hajrá, fogj egy diót, egy nejlonzacskót, meg egy befőttesgumit, és csinálj abból fényképezőgépet.

4

tekatana, 2007. február 4. vasárnap, 01:38 (#)

#3 - nem kell ám mindent érteni. ezt pusztán a kísérletezés élményéért jó csinálni.
eszpee - megvan az első teszt a te dobozos megoldásod továbbfejlesztett változatával is (majd részletesebben is beszámolok, a lényeg, hogy az objektívnek is hagytunk egy lyukat - csökkentendő a zsákbamacska tényezőt). a viharos jeges szél megfutamított minket, de egy felismerhető kép legalább sikerült: http://flickr.com/photos/79879349@N00/378369571/

5

Author Profile Page eszpee, 2007. február 4. vasárnap, 12:06 (#)

nice! kiváncsi vagyok az objektív-modra! :)

6

fenyob, 2007. február 7. szerda, 14:10 (#)

Oh király. Valami jó kis értekezleten kell 10 perces záridővel kipróbálni. :-)

7

Dave, 2007. március 25. vasárnap, 14:33 (#)

Ilyen házi készítésű elsütöt hogy kell készíteni? (Nikon D50hez érdekelne..)..elektronikában otthon vagyok.

8

Author Profile Page eszpee, 2007. március 25. vasárnap, 14:36 (#)

Dave, canonhoz nagyon egyszerű volt, nikonhoz passz sajnos.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork