Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fotóstörténet

ervin cikke a Fotó rovatból, 2007. május 16. szerda, 12:20 | 19 hozzászólás

Rebekka-1Adva van Rebekka Guðleifsdóttir, egy fiatal izlandi anyuka, aki a saját magáról készített, gyakorta meglehetősen lenge képekkel nagyon befut a Flickren. Közben az is kiderül róla, hogy általában véve tehetséges és más témát is remekül tud fényképezni, így még inkább a site egyik üdvöskéjévé válik.

Rebekka egy szép napon véletlenül kideríti, hogy egy angol cég a háta mögött az ő Flickren közölt tájképeivel üzletel az Ebayen. A lopásról képes postot ír a saját Flickr-oldalán, amely egy nap alatt majd félezer választ generál. A hozzászólók egymásnak is segítve arról diskurálnak, hogy hogyan lehetne föllépni az ilyen képlopások ellen: beperelni az angol céget, szólni az Ebaynek, stb. Órák alatt egész szép tudásbázis gyűlik össze a témában, a cikk felkerül a diggre is.

Kérdésünk: hogyan reagál, miként segít a Flickr, amikor tudatára ébred, hogy egy felhasználóját meglopták?

Nos, törli az ezt feltáró cikket az összes kommenttel együtt. (PR-oldalvágás: figyeljük meg, hogy ebben az esetben mennyire cinikusnak tűnik a törölt képek oldalára kitett sablonszöveg, amelyet eredetileg nyilván csak jópofizásnak szántak - "Talán kérdezd meg a fotóst, miért nincs itt a kép!".)

Rebekka 2

A lopott képek

Ráadásul a Flickr az alábbi fenyegetést intézi a fotóshoz, mintegy indoklásképpen:

Flickr is not a venue for to you harass, abuse, impersonate, or intimidate others. If we receive a valid complaint about your conduct, we will send you a warning or terminate your account.

Mindezt az áldozatnak címezve. A lopás ténye teljesen egyértelmű volt; azt több hozzászólásban az érintett angol cég is elismerni látszott, bár azt állították, hogy őket meg mások verték át, kártérítést pedig még az eladott képek után se ajánlottak föl. A kommentek eredményeképpen viszont egy általában is használható információs bázis alakult ki, amely a Flickr többi felhasználóját is segíthette volna, ha az ő képeikkel történik hasonló eset. Erre a cég fogja magát, és nyom nélkül töröl mindent.

Megkésve aztán mentegetőztek, persze, de visszaállítani már nem tudják az anyagokat. A további diskurzus a fotós blogján zajlik. Ha van tanulság, nem tudom, mi az, mindenesetre a Flickr tulajdonosa egy ideje ugyanaz a Yahoo, amelyik az emlékezetes kínai ügyben is meggondoltan és feddhetetlenül cselekedett.

(Képek: Rebekka Guðleifsdóttir)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Author Profile Page eszpee, 2007. május 16. szerda, 12:45 (#)

Szép. Ehhez képest a FlickR papíron elég harcosan védi a szerzői jogokat:

"If you believe that your work has been copied in a way that constitutes copyright infringement, or your intellectual property rights have been otherwise violated, please provide Yahoo!'s Copyright Agent the following information: (...)"

http://www.flickr.com/terms.gne?legacy=1

2

lipilee, 2007. május 16. szerda, 12:48 (#)

egy tanulsága van, mégpedig az, hogy amikor befutsz, akkor menekülj az idegen tárhelyről. saját domain, saját felhasználási feltételek.
a Flickr-nek nyilván remek gumipolicy-je van ay ilyenekre, tehát a felhasználó vergődhet, de nincs rá joga. "ha nem tetszik, ne használd."

3

Loft, 2007. május 16. szerda, 12:49 (#)

Egy hazai eset:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9154648

4

phnb, 2007. május 16. szerda, 13:32 (#)

eleve nem értem a flickr-mániát, szerintem szar, lassú, körülményes. eleve nem értem azt sem, hogy aki ilyen pénzt érő minőségben fotózik, miért nem közli a képeket kisebb mérteben/vízjelezve/akármi...

5

Author Profile Page ervin, 2007. május 16. szerda, 13:47 (#)

phnb, az eladási mérethez képest nem voltak ezek nagy képek, viszont a mai technológia csodákra képes. :)

másfelől pedig - szerintem - az egész alapállásod félrevisz, ha úgy kezdődik, hogy miért nem tett többet a jóhiszemű áldozat a tulajdona védelméért. Nyilván van ebben józan paraszti igazság (ha nem tesz föl semmit, nem is lophatják el), de talán mégse a szenvedő félre kéne ráverni a blamát.

6

lipilee, 2007. május 16. szerda, 13:52 (#)

minden vitán felül viszont felmerül a legfontosabb kérdés:
deeplink az ebben a cikkben szereplő képhez hol van?

7

Author Profile Page ervin, 2007. május 16. szerda, 14:32 (#)

lipilee, na ezt a munkát nem spórolom meg neked. :)

Tényleg jók a hölgy képei, úgyhogy az adott fotóhoz vezető út is élmény lesz.

8

csu, 2007. május 16. szerda, 14:33 (#)

egy képaláírás tőle:
http://www.flickr.com/photos/rebba/500114525/
"EDIT: since posting this, i have received an apology from Flickr HQ, for removing my previous post, which had 450 comments (long , meaningful comments, about how selling other peoples stuff for profit is a crime, and advice and suggestions on how to deal with it) and had over 101,000 views at the time of its deletion.

im relieved that they owned up to their hasty action of removing the photo. thats something."

amúgy elég gusztustalan csakúgy, mint a jpg magazinos történet...

hogyan lehet vhogy hozzáférni a képhez és a commentekhez miután törölték? waybackmachine?

9

gargoyle, 2007. május 16. szerda, 15:01 (#)

nemtom, ertelmes ember ertelmes cegnel a "torles" alatt sosem az adatok megsemmisiteset erti. de lehet a flickr fohadiszallason nem volt 1Gb szabad hely egy winyon sem, szalagon sem és epp kifogytak az irhato DVDbol....

10

lipilee, 2007. május 16. szerda, 15:46 (#)

ervin, megvan - most már csak a hölgyhöz vezető út élménye hiányzik :)

11

Author Profile Page ervin, 2007. május 16. szerda, 17:07 (#)

csu, igen, erre a megkésett mentegetőzésre hivatkozom a cikkben. a kép az a kollázs volt, amit feljebb látsz (a lopott fotókból áll), a kommenteket viszont nem tudom visszahozni. :)

12

zhaoman, 2007. május 16. szerda, 18:26 (#)

off: Láttátok már a vendégblogger legújabb honlapját? http://www.sexiside.hu/

13

Author Profile Page eszpee, 2007. május 16. szerda, 18:41 (#)

zhaoman, persze, de ez tényleg minden szempontból nagyon off, ha üzenni akarsz, arra ott a címoldalon az üzenő füzet.

14

zhaoman, 2007. május 16. szerda, 19:45 (#)

off: rendben! Elnézést!

on: kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatása a történetnek a Flickr közössége(ke)n belül. Jelentős lesz-e a "F%$%ck this. I won't be renewing my flickr account." tipusú reakciók száma?

Már "hivatalos" csoportja is van a felháborodóknak:
http://www.flickr.com/groups/yahoo_has_destroyed_flickr/

15

Author Profile Page eszpee, 2007. május 16. szerda, 19:56 (#)

zhaoman, az ekkora szolgáltatásokban a szolgáltatók bénázásaitól függetlenül mindig van egy örök elégedetlen hőzöngő csoport. az szokott vicces lenni, hogy ezek ugyanúgy a szolgáltatáson belül, azok funkcióit használva önszerveződnek, kommunikálnak.

16

Benjamin, 2007. május 16. szerda, 20:08 (#)

Ejnye flickr... ez eleg gusztustalan "megoldas" volt, azt pedig kizartnak tartom h. barmit veglegesen torolnenek (status=0 es csok) az csak duma h. nem lehet visszallitani.
Szamomra logikatlan ez a lepes a flickrtol, hacsak nem ok "nyomjak" titokban tovabb a befutott userek kepeit egy-egy ilyen cegnek, de ez mar osszeeskuves elmelet...

17

Benjamin, 2007. május 16. szerda, 20:28 (#)

sarkonfordulni, leszedni az osszes kepet, helyette kirakni a blogra mutato linket h. milyen rendes volt vele a flickr es sajat siteon folytatni...

18

tekatana, 2007. május 17. csütörtök, 01:11 (#)

ez legfinomabban fogalmazva is igen csúnya pr-baki a yahoo/flickr részéről. nyilván egy sablon üzenetet küldött valamelyik droid miután törölte, de ha már nem volt annyi agya, hogy megnézze mibe nyúl bele, legalább a cég gyorsabban reagálhattot volna - visszaállítani az eredeti posztot, sűrű bocsánatkérések közepette. ez így viszont kevés, és megérdemelnék, hogy tömegesen átmenjenek más szolgáltatóhoz. én hirtelen felindulásomban nézegettem is alternatívákat, csak ugye ott van pl. az ismerősök "hálója", amitől nem szívesen válok meg. mindenesetre nagy feketepont a flickrnek.

#8 - a waybackmachine nekem is eszembe jutott, de az nagyon le van maradva, úgyhogy felejtős:
http://web.archive.org/web/*/http://www.flickr.com/photos/rebba/

19

kobak, 2007. május 20. vasárnap, 14:19 (#)

Google cache, co.mments.com, cocomment, valahol csak megvannak azok a hozzászólások...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork