Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Azsiai fotostipp

ervin cikke a Fotó rovatból, 2007. október 15. hétfő, 06:47 | 25 hozzászólás

Kozismert dolog, hogy az azsiaiak nemcsak a fenykepezogepek gyartasaban uralkodnak, hanem a fotostechnika teren is boven van mit tanulni toluk. Hogy mast ne emlitsek, a flickren folyamatosan gyulnek az azsiai turistak fotospozait bemutato kepek, es jonehany igazi kincsre akadhat kozottuk az igenyes erdeklodo.

Mi most egy masik trukkot mutatunk be, amelyet talalos kerdessel vezetunk fol: miert cipel magaval egy allvanyt az azsiai turista egy egesz napos szigetkorutra, amikor annyira tuz a nap, hogy ISO 100-on, teljes zoomon, 22-es rekeszen, fel tucat szurovel is 1/500-os zaridovel lehet fenykepezni?

Íme, a megoldas egy szingapuri versenyzo eloadasaban:

Ázsiai fotós

Jol lathato, hogy az elvonalbeli azsiai fotos mara tullepett a kinyujtott karral keszitett onportrekon, es amennyiben egyedul kenytelen utazni - amit egyebirant nem kedvel, hiszen csapatban rikacsolni koztudottan sokkal szorakoztatóbb -, akkor az allvany lesz a legjobb baratja es egyben asszisztense. A modszer elterjedtseget jol mutatja a hatterben ugykodo, egyebkent szinten szingapuri holgy, aki eppen egy vizben allos onportret keszit elo hasonlo megoldassal.

A feloras szunet soran, amelyet ezen a szigeten toltottunk, mindket jatekos legalabb egy tucat helyen es pozban orokitette meg magat, minden esetben egymastol nehany meterre, de szigoruan elkulonulve.

Ennyi erovel alkalmazhattak volna egy japan holgyismerosom trukkjet, aki a baratnojevel ugy jarta vegig Europa nagyvarosait, hogy az ut elejen fenykepezogepet csereltek, utana vegig a masikat fotoztak annak gepevel, majd a vegen ismet csereltek, es mindketten boldogan hazamentek egy halom önarckeppel. Es meg csak allvanyt sem kellett cipelniuk.

Utunk soran igyekszunk tovabbi tippeket ellesni, es kozzetenni a magyar fotografia epulesere, de jelenleg szakertoi csapatunkat teljesen lekoti a kovetkezo trukk ertelmezese: napokon at tatott szajjal figyeltuk, ahogy a szigetunkon lako azsiaiak legprofibbjai minden este onfeledten levakuztak a naplementet. Probalunk ertelmezo megoldast talalni a nyilvanvaloan profi megoldasra, de meg nem jartunk sikerrel.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

mf, 2007. október 15. hétfő, 09:00 (#)

A compact és ultra-compact kamerák full-auto mode-ban alapértelmezésben vakuznak, ha a fényviszonyok romlanak. Ha a delikvens nem akar vacakolni a beállítgatással (nem elsősorban fotózni jött, hanem egyszerűen csak élvezni a jól megérdemelt szabadságát), akkor ez történik. Lásd még a stadionokban villogó vakukat. Szerintem ez nem akkora gáz. Lehet, hogy vicces, de vegyük észre, hogy más síkon mozognak. A kulcsszó: önfeledten!

2

Author Profile Page eszpee, 2007. október 15. hétfő, 09:02 (#)

Az ISO100-as időben állvány ilyenekre is jó: http://indafoto.hu/fenyob/szellemvaros

3

Author Profile Page eszpee, 2007. október 15. hétfő, 09:08 (#)

Az a furcsa csak, hogy a kompakt FILMES fényképezőgépeknél még érthető volt ez a vakuzás (az én kedvencem a "buszablakon kifele"), de szerintem már nagyon kevesen járnak ebben a kategóriában nem digitális géppel - ott viszon t rögtön látható az eredmény... nincs visszacsatolás?

Bár valószínűleg mf-nél az igazság, egyet is értek vele, és nem is szoktak zavarni engem az ilyenek, ha csak nem a pöpecül beállított hosszú záridőmbe vakuzgat bele önfeledten.

4

Penálen, 2007. október 15. hétfő, 09:53 (#)

Na, ez renonsz! Ez a Szellemváros sorozat egyszerűen elementáris, 10 pontos skálán 11 pont, korszakos, mit mondjak még?

Viszont... A Nyugatiról hogy a francba sikerált ilyet csinálni??? OK, hogy éjjel, másfél napos záridővel, de, könyörgöm, a Nyugatinál 24/24 vannak emberek!

Eszpee, köszi, hogy belinkelted!

Bocs az offért.

5

rgranc, 2007. október 15. hétfő, 10:19 (#)

Penálen: szerintem egyik sem éjjel készült, mind nappal (mind eszpee is utal rá ISO100-as időként), csak sok-sok képpel, amikből aztán összerakja a megfelelő szoftver a mozdulatlan részeket egy képpé.

6

rgranc, 2007. október 15. hétfő, 10:22 (#)

ervin: szerintem azért vakuzzák a naplementét, mert egyszerűen így próbálják újratölteni a csökkenő fénymennyiséget.
:)

7

Author Profile Page eszpee, 2007. október 15. hétfő, 10:39 (#)

Penálen, rgranc-nál az igazság, annyi módosítással, hogy a megfelelő szoftver a Photoshop, és az összerakás közel sem automatikus... csináltam egyszer én is ilyet, http://bp.underground.hu/200507/30-people.html - minden kép külön layer, 100% fedés, és a legfelső layeren szépen kitörlöm az összes embert, az esetek nagy részében még alatta is ember van, akkor ott is radír, stb, stb. El lehet vele szórakozni vagy egy órát. :)

(mielőtt valaki linkeli, ez a "tourist remover" ( http://kispad.hu/foto/200607/turistatorlo-es-online-kepkezelo.html ) előtt készült. )

na off off.

8

Author Profile Page Isti, 2007. október 15. hétfő, 12:43 (#)

Talán csak kipróbálták a Lovasi említette posztmodern létezést. :)

[...]De most posztmodernül
Rávakuzunk a napra
Nem ideges megy át
Hidrogénből héliumba
Nem mondja hogy ennyi
Le kéne nekem menni (a hülye napja)
Csak szó nélkül lemegy[...]

(Kispál és a borz: Bandi a hegyről)

9

Author Profile Page Isti, 2007. október 15. hétfő, 13:50 (#)

Az állvány még arra is jó, hogy http://grundaktiv.hu/fel/allvany.jpg (bocs a minőségért) :D

10

Penálen, 2007. október 15. hétfő, 15:46 (#)

rgranc és eszpee,
kösz a kijózanítást. A post beírása után kezdtem gyanakodni, hogy a Tourist Remover plugin remek alkalmazásáról lenne csak szó, nem baromi türelemről.

De sebaj, a képek akkor is királyak.

11

Author Profile Page eszpee, 2007. október 15. hétfő, 15:55 (#)

Penálen, valamit félreértettél, fenyőb szellemvárosa nem a tourist remover pluginnel, vagy ilyesmivel készült, hanem aprólékos kézimunkával.

12

a_petri, 2007. október 15. hétfő, 21:31 (#)

#6: szerintem ott a pont.

Az 1999-es napfogyatkozást Paloznakon, jó magaslati megfigyelőhelyről szemléltem, és a Balaton déli partján kivehető volt a vibrálás, ahogy a rengeteg vaku megpróbált segíteni a Napnak ;-)

13

qnadam, 2007. október 16. kedd, 21:17 (#)

nekem a kedvencem az volt, amikor bécsben valami szobrot fényképeztek csapatban, derítőlappal.
randa őszi borús időben...

14

Penálen, 2007. október 16. kedd, 21:49 (#)

Marginálisan tartozik csak ide, de pár éve egy nagyon agyas nő egy pártízezres kompakt géppel fényképezete az állatkertben a gorillákat - a vaku természetesen bé volt kapcsolva. A gondozók szóltak neki szép szóval, hogy vaku nálkül lenne az igazi, mert az állatok nemigen szeretik a hirtelen villódzást - erre a nő arrébb ment pár métert és folytatta ugyanazt...

Életemben az egyetlen alkalom, amire emléxem, amikor simán meg tudtam volna ütni egy nőt.

Eszpee, köszi az infot, azt hiszem, végül csak megértettem a szellem-képek technikáját :)

15

Orosz Péter, 2007. október 16. kedd, 22:04 (#)

> Az ISO100-as időben állvány ilyenekre is jó: http://indafoto.hu/fenyob/szellemvaros

Ez nem lehet infravörös film? Már amennyiben filmre készült.

> napokon at tatott szajjal figyeltuk, ahogy a szigetunkon lako azsiaiak legprofibbjai minden este onfeledten levakuztak a naplementet.

Egész biztosan ők vakuzták Le Mans-ban is versenyautókat éjfélkor!

Ja és sokkal jobban röhögnék az egészen, ha holnap nem pontosan ugyanezzel a céllal vennék fel egy fotóállványt az irodában. Éljen az egyszemélyes médiaprodukció.

16

krampusz, 2007. október 19. péntek, 11:24 (#)

Jajj az a balatoni napfogyatkozás. Komoly röhögőgörcsöt kaptam a vakuktól - a túlpartról is látszott, oly szép volt és megható.
Éjszakai fények, Lánchíd, vakkantással (kicsi ámde rendkívül nagytudású kompaktokkal) rendszeres. Olyan szívesen raknék ki oda táblákat a megfelelő beállításokkal - de aztán elhal bennem a népművelő hajlam.

17

sic, 2007. október 20. szombat, 10:21 (#)

Rafinalt humorérzék kell ahhoz hogy kirohogje az ember azt aki nem ért a fényképezéshez és csak lenyom a gépén egy gombot mert neki igy pont megfelel.

18

Penálen, 2007. október 20. szombat, 23:48 (#)

Sztem meg igénytelenség kell ahhoz, hogy az ember ne kapcsolja ki a vakut, mikor tudja, hogy abszolút hatástalan. Szal úgysem fogjuk meggyőzni egymást. De szar (és rettentő unalmas) is lenne, ha mindenki egy véleményen volna, nem?

19

Author Profile Page NagyGa1, 2007. október 21. vasárnap, 03:36 (#)

De ez az, hogy a zemberek nagyrészének fogalma sincsen róla, hogy a vaku hatástalan ebben az esetben. (Szerintem még azt is csak akkor tudják, hogy villant egyáltalán, ha szemben állnak.)

20

Author Profile Page stsmork, 2007. október 21. vasárnap, 06:44 (#)

sic, érdekes kérdést vetettél fel: mi nevetséges van abban, ha valaki bénázik? Amikor középiskolás koromban sífutni kezdtem, meglepve tapasztaltam, hogy egy sífutó a világ legmulatságosabb dolgának tartja, ha valaki sízés közben elesik. Máig sem értem, hogy ebben mi a humoros.

Ha jól látom, épp a franciáknál van nagy kultusza a bénaságon való röhögésnek (magas szőke férfi felemás cipőben, de a balfácán rendőr alakja is rendszeresen felbukkan a francia filmekben).

Érdekes viszont, hogy ha valaki autóvezetés közben bénázik, azon a legritkább esetben nevet a többi autós, sokkal gyakoribb, hogy ideges lesz tőle. Budapesten többször előfordult már, hogy rámdudáltak a bennszülöttek, amikor megálltam a sárgára váltó közlekedési lámpa előtt, ahelyett hogy a piros első néhány másodpercében átsuhantam volna; szerintük nyilván azért álltam meg, mert balfácán vagyok.

21

Penálen, 2007. október 21. vasárnap, 12:54 (#)

NagyGa,

azt írod:

"a zemberek nagyrészének fogalma sincsen róla, hogy a vaku hatástalan ebben az esetben."

szerinted Tleg van ember, aki azt hiszi, hogy vakuval jobb képet tud csinálni a naplementéről???

Illetve:

"szerintem még azt is csak akkor tudják, hogy villant egyáltalán, ha szemben állnak."

Na, pontosan ezt neveztem én igénytelenségnek #18-ban.

22

sic, 2007. október 21. vasárnap, 12:56 (#)

#20 stsmork, màr a kérdéssel sem tudok egyet érteni :) , a_petri (#12) hozzàszolàsàn elmosolyodtam a jelenetet elképzelve, ellenben a népmuvelo hajlamura visszaszoltam, pedig ugyanarrol a "bénàzàsrol" van szo. Tehàt szàmomra nem csak onmagàban bénàzàs kérdése, stilusé és foleg hozzààlàsé is.
A 10 legkevésbé hiànyzo dolog dobogosa nàlam az utobbi.

23

sic, 2007. október 21. vasárnap, 13:13 (#)

Ja, erre nem is reagàltam:
"Ha jól látom, épp a franciáknál van nagy kultusza a bénaságon való röhögésnek"
Igen és a "les bronzés" sorozat stb, a humornak vagy nincs korroziv oldala, vagy ha van, nem arra szolgàl hogy a nevetés kinevetés legyen. Amikor viszont kinevetésrol van szo, akkor (példa a Les bronzés) Cyranosan, ongunnyal. Meg tudom is én, mindegy, ezeregy modon mukodik, de arra szakosodva hogy a màsik milyen paraszt (igénytelen, tudatlan) és ettol az aki nevet tobb volna (igényesebb, okosabb), ugy nem igen talàlkoztam vele.

Irtam màr ide tobbszor is és kitoroltem mindig, talàn ezt is ki kéne, nem tudom. Ha flame, elnézést, legyenek kedvesek kukàzzàk ki a szerkesztok.

24

Author Profile Page eszpee, 2007. október 21. vasárnap, 13:26 (#)

sic, nem flame szerintem, és hajlamos vagyok részben egyet is érteni veled - legalábbis picit szégyelleni szoktam magam, amikor kiröhögök valakit tudatlanságából fakadó bénázásáért.

25

Penálen, 2007. október 21. vasárnap, 14:55 (#)

Sztem nincs annál reménytelenebb, mikor valaki az illemhez próbálja hozzáfaragni, hogy mit talál humorosnak és mit nem. Pölö, mikor télen valaki elesik a jegesre fagyott járdán, akkor igenis, vissza kell fognom magamat, hogy ne röhögjek. Mert humorosnak találom ugyan, csak épp nem túl illendőnek nevetni rajta (persze, nem olyan esetről beszélek, mikor az esésnek súlyos következménye van, legyen egy szimpla segges). És nehezen tudom elképzelni, hogy más ne találja ugyanúgy humorosnak - csak épp ugyanúgy nem teszik ezt közhírré. Más az, hogy mi talál az ember humorosnak és más az, hogy min ciki röhögni/élcelődni.

Amúgy bevallom, nekem pölö ez az állványos önfényképezés nem tartozik a ciki kategóriájába - persze, körülményesebb, mint megkérni vkit, hogy kattintson, de előnye is van: tuti, hogy az a beállítás/komozíció, amit elterveztünk és a géppel is eggyel kevésbé valószínű, hogy meglép valaki - ha meg mégis, akkor csak nehezebb egy gép+állvány kombóval sprintelni, mint egy sima géppel. Aki úgy dönt, hogy megéri neki az egy plusz állvány cipelése ezért (ami azért sztem nem egy hatalmas teher), az miért ne? Ezen pölö tuti nem röhögnék, sőt, humorosnak sem találom, mitöbb, valszín fel sem kapnám a fejem, ha ilyet látnék.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork