Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Intelligens képméretezés: Rsizr - Picutel Smart Resize gyorsteszt

ervin cikke a Fotó rovatból, 2007. október 1. hétfő, 17:55 | 8 hozzászólás

képméretezés tesztMindössze néhány hónapja csak, hogy először hallottam magáról az ötletről. Két izraeli szaki új módját vélte megtalálni a képek intelligens átméretezésének. Azután az egyiküket villámgyorsan leigazolta az Adobe, és máris elérhető a bétaállapotú Photoshop-plugin. Lelkesítő ütem - gyorsan megnéztem, hogyan muzsikál a program.

Elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy az új típusú méretezés főleg olyan esetekben segít, amikor nem a méretarány megtartásával, hanem annak megváltoztatásával akarjuk átméretezni a képet. Például egy lapos téglalap alakú fotóból négyzet alakút szeretnénk varázsolni - viszont a kép mindkét szélén fontos elemek vannak, amelyeket nem szeretnénk elveszíteni, így a sima kivágás nem jöhet szóba.

Ezt az egyszerűen megfogalmazható feladatot jelenleg leginkább csak vérzivataros Photoshop-varázslással: maszkolással, klónozással, patcheléssel és egyéb ijesztő nevű műveletekkel lehet megoldani. Egy gurunak persze az sem feltétlenül tart sokáig, viszont a felhasználók többsége azt se tudja, hol kezdjen bele egy ilyen menetbe, ezért jó eséllyel inkább hagyja az egészet.

És ekkor jön az ifjú titán. A további magyarázkodás helyett először nézzük meg néhány hevenyészett példán, hogy mit tud az első bétaverzió, ha teljesen automatikusra állítjuk, és semmit nem segítünk neki kézzel:

1. Az alapkép
képméretezés teszt

2. Keskenyebb változat
képméretezés teszt

3. Alacsonyabb változat
képméretezés teszt

4. Keskenyebb és alacsonyabb változat
képméretezés teszt

Látható, hogy a megvalósítás még sorjás egy picinyt. Azonban az is látható, hogy a lényeget elég jól veszi észre a rendszer, a hibák egy része pedig kis kézi segítséggel kiküszöbölhető; a programnak ugyanis meg lehet mondani, hogy egy adott képterületet hagyjon békén (vagy éppen töröljön ki) az átméretezés során, így egészen rafinált képmanipulálásra is lehetőségünk nyílik.

5. Keskenyebb és icipicit alacsonyabb változat, néhány nem kívánt részlet törlésével
képméretezés teszt

Továbbá ez a legelső bétaverzió, tehát feltehetően sokat javul még az algoritmus. Összességében én jobbnak gondolom, mint amire számítottam, elismerésem a fejlesztőknek.

A béta plugin innen tölthető le, az ingyenes változat mindenféle korlátozásokkal van megáldva. Bónusz, hogy létezik egy online verzió is, amely szerintem jelenleg még jobban is kezelhető, mint a plugin. Érdemes megnézni, ahogy valós időben, kis piros villámokkal végigfuttatja az algoritmust a képen, a coolness faktora nem elhanyagolható.

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból, amikor további fejlődés mutatkozik képméretezés-fronton, beszámolunk róla.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Gábor, 2007. október 1. hétfő, 20:05 (#)

GIMP-hez is van plugin: http://registry.gimp.org/plugin?id=10292

2

ant, 2007. október 1. hétfő, 20:24 (#)

Hat, nem is tudom. Biztos van aki tudja valamire hasznalni...

3

mrbond, 2007. október 1. hétfő, 20:25 (#)

plusz, hogy oruljunk neki (es talan vkit erdekel is) van ingye, korlatozasok nelkuli verzio is gimphez: http://linuxhelp.blogspot.com/2007/09/liquid-rescale-feature-now-available-as.html

4

mrbond, 2007. október 1. hétfő, 20:34 (#)

bocsi... igerem, hogy legkozelebb mielott postolok befrissitem az oldalt :)

5

Boca, 2007. október 2. kedd, 15:13 (#)

Ezt az algoritmust rá kéne ereszteni a magyar költségvetésre, az országgyűlésre, önkormányzati rendszerre és teljes bürökráciára. Kiváncsi volnék mit adna eredményül.

6

Author Profile Page NagyGa1, 2007. október 3. szerda, 08:02 (#)

Nem beszélhetünk coolness faktorról egy PS plugin esetében.

A cool emberek GIMPet használnak!

7

Author Profile Page ervin, 2007. október 3. szerda, 11:57 (#)

6 - Bocs, jogos. Mi mást.

8

Author Profile Page ervin, 2008. január 18. péntek, 20:40 (#)

Újabb corporate bevásárlás a témakörben: http://www.ononesoftware.com/press/release331_20080117.php


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork