Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A fotós jogai

ervin cikke a Fotó rovatból, 2008. március 19. szerda, 10:11 | 15 hozzászólás

A Photojojo írása röviden és közérthetően összefoglalja az amerikai helyzetet. Eszerint például a köz előtt megnyitott magánterületek - például bevásárlóközpontok - is közterületnek minősülnek, ezért az ilyen helyeken szabad a fényképezés. Mármint Amerikában.

De tudja-e valaki, hogy mi a helyzet nálunk? Ha van egy jó weboldal-linked, vagy letölthető anyagod, amely ismerteti az itthon érvényes szabályokat, akkor ne habozz, oszd meg velünk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. március 19. szerda, 10:29 (#)

Volt erről egy téma a fotóblogger fórumunkon vagy két-három éve, ahol kicsit el is kalandoztunk, meg pár link meg is halt azóta. Az kéne, hogy valaki konkrétan, szépen összeszedje akár PTK idézetekkel, hivatkozásokkal a fotósokat érintő jogi tudnivalókat, én garantálom, hogy a kispadon állandó, sosem változó URLt fog kapni, amit nyugodtan lehet linkelni. Felajánlások jöhetnek magánban vagy akár ide kommentben is.

Addig is a bppb topik: http://budapest.photobloggers.org/viewtopic.php?t=27

2

phnb, 2008. március 19. szerda, 10:44 (#)

Amit írnak, nagyjából helytálló a magyar szabályozásra is. A bevásárlóközpontost mondjuk vitatnám. Jogászkodni most lusta vagyok, épp elég a napi x óra...

3

tekatana, 2008. március 19. szerda, 10:52 (#)

tudtommal magánterületen a tulajdonos megtilthatja a fotózást, úgyhogy a pl. plázák esetében nálunk eltér a törvény (eszpee belinkelt sztorija a westendnél). egyébiránt elég komplikált ennek is a szabályozása, több rétege van, sok esetben csak a konkrét körülmények alapján lehet eldönteni, hogy akkor mi van.
szingernek találtam egy cikksorozatát, ami elsősorban a személyiségi jogokkal foglalkozik, de az utolsóban van mobilos "csemege" is:
http://www.fotovilag.hu/article/article.php?menu_id=62&article_id=9

4

Author Profile Page eszpee, 2008. március 19. szerda, 11:01 (#)

Az a baj, hogy az összes eddigi ilyen véleménygyűjtés úgy kezdődött, hogy "nagyjából", meg "tudtommal"... és ennyiben is maradtunk. Tényleg egyszerűen nem szabályozná ezt a magyar jog?!

5

inscius, 2008. március 19. szerda, 11:06 (#)

az emberek fotózásával kapcsolatban került elő egy másik blogon:
http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=68
http://foto.video.hu/jog.htm
úgy tűnik, hogy a magyar szabályozás teljesen abszurd, sehol, senkit, semmilyen szituációban nem fotózhatsz le az engedélye nélkül, ebben az esetben már a kép tárolása is jogosulatlan adatkezelésnek minősül. Pl. bizonyítás eljárás során fel lehet használni engedély nélkül készült képet, ilyenkor a sértett külön polgári pert indíthat a személyiséghez fűződő jogai megsértése miatt. Azt nem tudom, hogy volt-e erre precedens...

6

sic, 2008. március 19. szerda, 11:08 (#)

A francia heyzetet imerem, ami picit àrnyaltabb (ami a nyakatekert szora euphémizmus :)), eszpeenek talàn hasznos lesz:
Minden muemléket, jelentosebb kozépuletet szerzoi jog véd, a szerzo teljes életén àt, plusz halàla utàn 70 évig az orokosok a jogosultak. Tehàt a legtobb odon kozépuletet nyugodtan lehet fényképezni, de példàul eredményezhet ez a diszpozicio egy olyan sajàtos helyzetet, mint pl az Eiffel toronyé: napkozben annyit fényképezheted amennyit jolesik, àm az esti kivilàgitàsa muvészi teljesitménynek minosul (oeuvre de l'esprit = szellemi termék?), igy az màr jogvédett.
Eddig egyszeru, mert persze vannak kivételek:
Amennyiben a kérdéses jogvédett épulet kozteruleten van és a fényképnek nem a fo témàja, akkor kivételesen nem tartozol szerzoi dijjal (ez egy elég friss dontés, még emlékszem a vitàra amiben a kozpénz-kozterulet-kozépulet hàrmas is felmerult érvként, de hiàba.)
Amennyiban a jogvédett épuletnek egy kozeli részlete szerepel a képen, mely az épulet fo jellegzetességeit és szellemisiégét nem kommunikàlja kozonség felé.

7

Author Profile Page eszpee, 2008. március 19. szerda, 11:20 (#)

hú, sic, köszi, ez érdekes. Itt meg majd vigyázok:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fête_des_lumières

:)

8

Lili, 2008. március 20. csütörtök, 21:14 (#)

nem is régen, olvastam, hogy Silver Spring, Maryland belvárosában...
Washington mellett, az utcán is tilos a fényképezés, mert magán terület

részlet: " (...) This past Tuesday I went to downtown Silver Spring, had lunch, and then took out my camera and standing on Ellsworth [Drive], I began taking shots of the buildings with the blue sky and clouds as a backdrop. Almost immediately, a security guard approached and told me 'there was no picture taking allowed in Downtown Silver Spring.' 'What do you mean?' I said, 'I am on a city street, in a public place -- taking pictures is a right that I have protected by the first amendment.' The guard told me to report to the management office.

"There, Stacy Horan informed me that Downtown Silver Spring including Ellsworth [Drive] is private property, not a public place, and subject to the rules of the Peterson Companies. They have a no photography policy to 'protect them from people who might want to use the photographs as part of a story in which they could write bad things about us.' And she told me that many of the chain stores in Downtown Silver Spring don't what their 'concepts' to be photographed for security reasons."

It appears that this street, Ellsworth Drive, in downtown Silver Spring, Maryland is, in fact, a private street."

"What's happened in Silver Spring, Maryland is an example of what's happening all around the Washington, DC area: Police and security guards are claiming a right to bar photographers where no such law allows them to do that. And when the police and security guards aren't barring photography, they're asking photographers for identification and an explanation -- again without a law permitting them to stop a photographer and ask for identification.

These events spurred Chip Py and Kate Mereand to form a Flickr group promoting photographer rights in Washington, DC, www.flickr.com/groups/dcphotorights. This is group where people can post photographs that "security" has tried to bar, and can discuss issues and problems about photography in the Washington, DC area."

9

Lili, 2008. március 20. csütörtök, 21:18 (#)

UK:
Standing up for photographers’ rights
http://crookedtimber.org/2008/03/14/standing-up-for-photographers-rights/

10

Lili, 2008. március 20. csütörtök, 21:19 (#)

US photographer’s rights
http://www.krages.com/phoright.htm

11

Dr. Minorka, 2008. március 21. péntek, 23:07 (#)

You Can't Picture This
http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2008/03/you-cant-pictur.html

12

becherpig, 2008. március 22. szombat, 18:40 (#)

megkeresem ezzel a muosz-t.

13

tekatana, 2008. március 23. vasárnap, 18:54 (#)

4 - eszpee, tényleg :). talán mert sok dolgot próbál felölelni és ennek több szereplője, rétege lehet (fotós szerzői jogai, fotózott személyhez fűződő, publikálás joga, magánszféra stb.) de egyrészt ha jobban körülnézel máshol sem sokkal világosabb a helyzet. ez a 10 pontos összeállítás korrekt, de szintén
hagy kétségeket adott szitukkal kapcsolatban, amikor egyszerűen a
saját ítéletedre hagyatkozhatsz.
viszont: hasonló gyakorlatias útmutatót magyarul is össze lehetne dobni, amiből kiderül a lényeg (és nem foglalkozik olyan "életszerűtlen" aspektusokkal, mint pl., hogy közterületfoglalási engedély kéne az állványhoz, ami egy hatalmas lol). persze abból sem fog kiderülni minden esetre alkalmazható szabályzat, mert ugye vannak eltérő jogértelmezések meg bírósági gyakorlat. de ezzel szerintem gyakorlati jelentőségét tekintve nem is érdemes foglalkozni + és egy ilyen guide tök hasznos lenne. meg is kérdem róla a jogásznetvörköt :)

14

Author Profile Page eszpee, 2008. március 25. kedd, 09:31 (#)

becherpig, tekatana, gyertek!

15

dw1, 2008. június 5. csütörtök, 15:55 (#)

született valami eredmény az ügyben? muosz? jogászok?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork