Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Flickr: időzített publikálás

ervin cikke a Fotó rovatból, 2009. február 1. vasárnap, 07:20 | 16 hozzászólás

Ez még nem a Flickr-minisorozat múltkor beígért folytatása, ugyanis még javában zajlik egy kísérlet, aminek az eredményéről is írni szeretnék a második részben. Viszont itt van addig egy rövid epizód: tegnap megoldást találtam az egyik gondomra, gondoltam, megosztom veletek.

Kezdjük a problémafelvetéssel. Tételezzük fel, hogy valamilyen okból szeretnél rendszeresen publikálni a Flickren, mondjuk minden nap egy képet. Meg is vannak a fotók hozzá, viszont a következő néhány napban nem leszel számítógépközelben. Jó lenne, ha valamilyen módon előre meg tudnád szervezni, hogy ezeken a napokon is menetrend szerint megjelenjen egy-egy képed.

Ez a funkció, amely scheduled publishing vagy future publishing néven is ismert, számos blogmotornak része, rendszeresen használjuk például a Kispadon (ez a cikk is így élesedik majd vasárnap kora reggel, amikor én még aludni fogok). A Flickr azonban nem rendelkezik vele, ezért némi külső segítséget fogunk igénybe venni a feladat megoldásához.

Egy másik Flickr-funkcióból indulunk ki: abból, amelyik lehetővé teszi, hogy e-mailben is beküldhessük a publikálásra szánt képeket. A funkció használatával itt ismerkedhetsz meg, ha van Flickr-accountod. A lényege annyi, hogy ha a megfelelő sablonok alapján a saját egyedi címedre elküldesz egy e-mailt, és csatolod hozzá a képet, akkor a Flickr automatikusan publikálja és felcímkézi azt.

Ez idáig szép, de még mindig egyidejűséget feltételez, azaz nem oldja meg a jövőbeli publikálás problémáját. Itt jön a képbe a DeferredSender nevű, ingyenes webes alkalmazás. Ez képes arra, hogy átmenetileg tárolja, majd a megadott jövőbeli időpontban elküldi a levelünket a valódi címzettnek. Hasonló funkció több asztali levelezőprogramban is van - pl. a Thunderbirdben és az Outlookban is, ha jól tudom -, de hát a XXI. században járunk, ki használ ma már asztali levelezőprogramot, ha nincs rákényszerítve? Olyan megoldásra van szükségünk, ami a web alapú levelezést is támogatja, tekintettel arra, hogy a Gmail egyelőre még bénázik az ügyben.

A DeferredSender ilyen alkalmazás. Segítségével nemcsak azt tudjuk elhitetni a főnökünkkel vagy beosztottjainkkal, hogy hajnali 4-ig dolgoztunk az aktuális projekten, és akkor küldtünk egy helyzetjelentő e-mailt, hanem úrrá lehetünk a jövőbeli publikálás nehézségein is. A megoldásunk a következő: írunk egy levelet a Flickr által meghatározott levélfeltöltős sémának megfelelően. Ezután a levél elejére odatesszük a DeferredSender által kért paramétereket (esetünkben a Flickr-es mailcímet és a küldés kért időpontját), csatoljuk a kívánt képet a levélhez, majd az egész csomagot elküldjük a DeferredSendernek, ahonnan az általunk meghatározott időpontban továbbugrik a levél a Flickrhez, és ekkor a kép automatikusan kikerül az oldalunkra.

A rendszer nem tökéletes. Amit tud: publikálja a képet, kérésünk szerint címet és kísérőszöveget ad neki, felcímkézi, valamint meghatározza, hogy ki láthatja a képet (csak a barátok, mindenki, stb.). Amit nem tud: nem képes arra, hogy csoportokba és szettekbe is betegye a képet, azt magunknak kell majd utólag, kézzel elvégezni. Ezzel együtt az alapproblémára kielégítő és bárhonnan elérhető megoldást kaptunk, ki is próbáltam, működik a dolog. Ha valamelyikőtök tud ennél jobbat, akkor kérem, ossza meg a hozzászólásokban.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

rivera, 2009. február 1. vasárnap, 09:43 (#)

Szerintem a flickr tud ilyet, de azt hiszem pro account kell hozzá. Privátként tölsd fel a képet, a date taken mellett edit, date posted, és beállítod a dátumot.

2

deKata, 2009. február 1. vasárnap, 10:18 (#)

@rivera: az általad írt megoldás ezt mondja flickr pro accountnál: "The date you have chosen is in the future. Please try again."

3

deKata, 2009. február 1. vasárnap, 10:23 (#)

megnéztem, a Flickr Uploadr sem tud ilyet sajnos :(

4

rivera, 2009. február 1. vasárnap, 11:37 (#)

deKata, igazad van, ezek szerint mégsem tudja. Pedig logikus és használható lenne egy ilyen funkció, nem is értem miért nincs.

5

Author Profile Page ervin, 2009. február 1. vasárnap, 17:27 (#)

rivera, valószínűleg azért nincs, amiért a gmailben sincs időzített küldés meg levél-előnézeti ablak - nincs olyan *komoly* versenytárs, aki megcsinálja előttük, és azzal használókat csábít át, ergo a flickr/gmail nincs rákényszerítve, hogy megcsinálja magától, megy nekik anélkül is.

6

Zsoltik@, 2009. február 1. vasárnap, 23:30 (#)

Linuxosoknak (ha mehet a gép folyamatosan monjduk otthon) a Cron kiváló megoldás. window$on ha egy kicsit is ismerős: Cygwin, mutt, cron. Ha nem ismerős: http://www.z-cron.com/scheduler.html windowsos időzített mailküldést IS tud. Persze a fentieknél kell mennie a gépnek az adott időpontban.

7

Author Profile Page ervin, 2009. február 2. hétfő, 08:10 (#)

Zsoltik@, nem feleslegesen bonyi ez (mondjuk adott esetben futni hagyni a gépet két hétig), ha egyszer egy sima levélküldéssel is el lehet intézni a dolgot?

8

Trofimov, 2009. február 2. hétfő, 08:51 (#)

Off: a "Space lady sleeping" mekkora nézettséget hozott?

9

mate, 2009. február 2. hétfő, 09:48 (#)

méghogy a gmail nem képes időzítve küldeni :)
http://mail.google.com/mail/help/customtime/index.html

10

Author Profile Page eszpee, 2009. február 2. hétfő, 10:07 (#)

mate, LOL! :D

11

Author Profile Page ervin, 2009. február 2. hétfő, 11:10 (#)

Trofimov: megnéztem neked. Azt a képet a feltétel napján (tegnap) 203-an látták. Máról ugye még nincs statisztika, de a második nap a legtöbb esetben már erős visszaesést hoz, gondolom, így lesz most is.

/off

12

Author Profile Page eszpee, 2009. február 2. hétfő, 14:08 (#)

off off: a kép látogatottsági adatok nem naponta, hanem sokkal gyorsabban frissülnek, és ráadásul nyilvánosak is: http://www.flickr.com/photos/ervin/3243955120/ - most 254-nél tart a kép, ott van lent jobb oldalt az adatok közt.

13

Author Profile Page ervin, 2009. október 21. szerda, 17:17 (#)

Közben itt egy alternatív megoldás: a Schedulr.

http://schedulr.codeplex.com/

14

Author Profile Page eszpee, 2009. október 21. szerda, 18:21 (#)

ervin, nem feleslegesen bonyi ez (mondjuk adott esetben futni hagyni a gépet két hétig), ha egyszer egy sima levélküldéssel is el lehet intézni a dolgot?

15

Author Profile Page ervin, 2009. október 21. szerda, 18:41 (#)

de igen. viszont attól még alternatív megoldás. :)

16

Author Profile Page eszpee, 2009. október 21. szerda, 20:01 (#)

ervin(7), de igen. viszont attól még alternatív megoldás. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork