Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Makró nem (túl) drágán

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2009. február 12. csütörtök, 11:55 | 14 hozzászólás

A makrófotózás kicsit olyan nekem, mint a halszemezés: elképesztően jó dolgokat lehet vele művelni, nagyjából félévente. Beszerzéskor olyan, mint a kalapács, amivel mindent szögnek néz az ember, aztán megunja, felkerül a polcra, és hónapokig ott is marad. Halszemoptikám emiatt (és persze az ára miatt) nincs, makrófotózáshoz viszont vannak olcsó kiegészítőim. Ezekkel készült az alábbi részlet egy eurócentről, teljes méretben:

Eurocent

Ez pedig a felszerelés munka közben:

Live View!

Mint látható, semmilyen makróobjektívet nem használtam, azok, amik ilyen nagyítást képesek elérni, már általában célszerszámok, és mint a bevezetőben írtam, párhavonta egyszer játszani feleslegesek. Helyettük már meglévő, nagy fényerejű fix lencséket és pár "filléres" eszközt raktam a gépre, a következő sorrendben:

setup- Kenko közgyűrűk, egy 12 és egy 20 mm-es. Ezek nem "nagyítanak", nincs bennük semmilyen üveg, csak az elektromos kapcsolatot viszik tovább a váz és az objektív között. (Az olcsóbbak még azt sem. Bár kézzel fogunk élességet állítani, azért érdemesebb mégis a drágábbat venni, hogy a blendét szűkebbre tudjuk venni.) Azzal viszont, hogy távolabb viszik az objektívet a váztól, lehetővé teszik, hogy közelebbre tudjon fókuszálni a lencse, így a keletkező kép nagyobb lesz, mint amit az eredeti objektívvel el lehetett volna érni. Van még egy 36-os is a fiókban, de már így is gyakorlatilag nulla mélységélességem volt, inkább hagytam.

- Canon EF 85/1.8 objektív. Ez önmagáért beszél, egyik kedvenc objektívem, gyors, és nagyon szép képe van.

- Fordítógyűrű. A homemade makrófotózás egyik eszköze a fent említett közgyűrű, a másik meg ez: egy objektívre a szűrőmenetek segítségével rárakunk egy másikat, fordítva. Érdemes kísérletezgetni, hogy melyikre melyiket rakva milyen eredményt kapunk, de itt is fontos a nagy fényerejű lencse. A két kiszemelt objektív szűrőméretét ismerve ebayen pár dolláros tétel, reverse ringre keressetek.

- Canon EF 50/1.8. A legjobb ár-érték arányú objektív, bár picit ijesztően műanyag kidolgozása van, azért ehhez képest meglepően jó fotókat csinál.

Kell még egy masszív állvány, lévén a mélységélességet növelendő szűk blendével, így hosszú záridővel fogunk dolgozni, és fény, minél erősebb, annál jobb. (A fenti kép fél másodperces expóval készült úgy, hogy telibe világította egy asztali lámpa.) Az automata fókuszt felejtsük el, kézzel kell élességet állítanunk, és mivel minden trükk ellenére nagyon kicsi a mélységélességünk, ezért célszerű viszonylag lapos, a fényképezőgép érzékelőjével párhuzamos témát választanunk. (A lapos téma felületét kiemelendő érdemes nagyon kis szögben, szinte vízszintesen világítani.)

Exponálás előtt az egyik legnehezebb feladat a tárgy megkeresése: a pozícionáláshoz jól jön, ha van Live View a fényképezőgépen. Ha megvan, általában csak egy homályos folt látszik belőle, ilyenkor érdemes a fókuszgyűrűt középre állítva a gép távolságát óvatosan változtatni. Ha nagyjából éles a képünk, rögzítsük az állványt, és fókuszáljunk az objektíven - a Live View-t ilyenkor már el lehet felejteni, általában nem elég jó a felbontása. Sokat segít egy makrózáshoz használatos állványfeltét, amivel finoman lehet állítani a gép távolságát a célponttól, így nem csak függőlegesen tudunk mozogni. Na nekem olyanom sincs, így marad a felülről lövés, és az állvány magasságának óvatos állítgatása. Exponáláskor érdemes késleltetést használni, a hosszú záridő miatt úgyis olyan témánk van, ami nem mászik el, így viszont kiküszöbölhetjük az exponálógomb lenyomásából adódó bemozdulást is. (Profik tükörfelcsaphatnak is előtte, ha tud ilyet a gépük.)

Némi fogalmat ad a kép arról, hogy mekkora nagyítást lehet így elérni, azért egy picit számolgattam is. A kép vízszintes oldala a pénzérmén körülbelül 5mm, a Canon EOS 40D érzékelőjének hosszabbik oldala pedig 22.2mm. Ebből a makróobjektívek leírásánál használatos kép:tárgy arány 4:1 lesz.

Az általános, makró célra is használható objektívek többsége 1:1-es "nagyításra" képes, ami azért nem rossz eredmény, egy nagyobb légy például kitölti a teljes képmezőt, és nem is kell feltétlenül agyonnyomnunk az objektív elejével. A fenti felállással viszont négyszer ilyen jó eredményt sikerült elérni, ami már megközelíti a műfaj nagyágyújának, a Canon MP-E 65mm f/2.8-nak az 5:1-es értékét. Azt viszont két-háromszázezer forint körüli áron adják, mi alig a huszadát költöttük erre, nem számolva persze a két objektív árát, de hát azok úgyis megvoltak.

Búcsúzóul egy másik kép, egy porcicáról (az egyik képen látszik a papír sarkán, ahogy várja a sorát):

porcica.jpg

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

JoeP, 2009. február 12. csütörtök, 12:29 (#)

A kalkulációból kifelejted a madzag árát. Azét a madzagét, amellyel a művelet idejére lekötözöd a legyet az asztalhoz. ;-)

2

Author Profile Page NagyGa1, 2009. február 12. csütörtök, 12:45 (#)

Szép, meg minden, de egy scannerrel sokkal jobb eredményt lehetett volna elérni! :)

3

Author Profile Page eszpee, 2009. február 12. csütörtök, 12:49 (#)

NagyGa1, lol :D

Az egyszerűbb érvelési utat választom: nincs scannerem. :)

4

skovalsky, 2009. február 12. csütörtök, 14:25 (#)

Scannerel aligha csinálsz ilyen képet, az egyetlen baj ezzel a fordítósdival meg közgyűrűsdivel, hogy legózni kényelmetlen és eléggé vignettál.

5

Author Profile Page ervin, 2009. február 12. csütörtök, 16:58 (#)

igeeen! hiánypótló alkotás.

elvileg minden cucc megvan nekem is, amit használtál, ráadásul az állvány kivételével pontosan ugyanolyan típus. viszont valószínűleg mégse tudnám ezt a setupot olyan jól használni, mint te, mert az 50-es obimon sajnos "creep" van, azaz magától eltolódik egy kicsit, ha lógatom. ekkora mélységélesség mellett ez teljes showstopper. :)

persze most, hogy mondom: egyszerűen eleve a "leglógósabb" pozícióba kell állítani, és akkor nincs vele gond. te is így csináltad, vagy neked joban tart az obi?

6

zs, 2009. február 12. csütörtök, 20:45 (#)

Kövezzetek meg én csak sima "vas" közgyűrűt használok. (pontosabban 3 féle méret van belőle, és össze is tekerhető mindhárom) Nincs benne semmi elektronika. Van olyan objektívem ahol tudok blendét állítani manuálisan azt használom ide. Kb. 5.000 ft volt az egész.

7

dincsi, 2009. február 12. csütörtök, 22:59 (#)

Az én setupom ilyen: http://www.fotonlog.hu/2008/10/makr-objektv-ksztse-hzilag.html Jó nem lesznek profi minőségű képek, de azért játszani jó :-)

8

krisztián, 2009. február 12. csütörtök, 23:29 (#)

De szép a porcica!

9

Gábor, 2009. február 13. péntek, 09:35 (#)

:) ez de érdekes, épp a héten vettem használt manuális objektíveket (50mm f/1.8 és egy 105mm f/2.5) és pont ezt terveztem velük én is, sőt, tegnap, még mielőtt erre vetődtem volna, ki is próbáltam kézbentartva egymásnak fordítani őket, mivel még fordítógyűrűm nincs. ( első kísérlet: http://indafoto.hu/kxmole/image/2868539-387e40bd ) Mondjuk én nem használtam közgyűrűket, de akkor lehet szerzek azt is. Köszi a cikket.

10

Author Profile Page eszpee, 2009. február 13. péntek, 09:52 (#)

ervin, az én ötvenesem hálistennek nem csúszkál (a 18-200as sigmám csinálta ezt, marha idegesítő volt, aztán eladtam), de jól tippeltél, ez lehet a titka: ütközésig a fókuszt azon, és a másikon állítani.

dincsi, próbáld ki a tied közgyűrűkkel megtoldva, brutális nagyításokat lehet elérni! :)

kriszitán, Gábor, köszi!

11

Zs, 2009. február 15. vasárnap, 20:35 (#)

Nekem a vas közgyűrűvel ilyet sikerült csinálni:

http://kepfeltoltes.hu/090215/DSC_6530_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem tökéletes de legalább olcsó;)

12

Barni, 2009. február 16. hétfő, 02:21 (#)

Én kitobival játszottam eddig ,fordítva oda tartva. De csak kézzel mivel nincs (még) fordítógyűrűm.
Kiprobáltam a fent említett dupla obis megoldást, bár nekem nincs nagy fényerejű fixem a fent is szereplő 50 1,8-on kívűl így maradt egy zoom-tele (70-300).
így viszont csak kb 9-10centire tudtam megközelíteni a tárgyat (kitobival 2-3cm) és gondolom ezért még kisebb nagyítást tudtam elérni.

Gondoltam megnézem még milyen lenne ha "lenne" közgyűrűm :D . A tele napellenzőjét (mivel forog az eleje így nem tulipán hanem csonkakup) ráraktam a vázra. A nagybbik átmérővel pont rászorult felül a lecsukott vakura alul meg a bajonettre :)
hát el lehet poénkodni vele de sajnos nem tudtam meg milyen is lenne közgyűrűvel

Köszi az ötleteket (hsz-ekben lévőket is) mindig jó ilyen barkács ötleteket tanulni :)

13

Garli, 2009. február 17. kedd, 18:48 (#)

Meglepően jó mélységélesség tekintetében a "nagyágyúval" készített kép a Wikipedian. Azt vajon hogyan csinálja a cókmók?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Caliphrodae_head.jpg

-Garli

14

Author Profile Page eszpee, 2009. február 17. kedd, 20:08 (#)

A mélységélesség egy rakás dologtól függ, ezt a cikket érdemes elolvasni: http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field

Az adott objektívnél 2mm körül van a maximális, abba azért belefér a légyfej nagy része.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork