Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53949 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Csináld magad körvaku

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2009. március 14. szombat, 22:37 | 37 hozzászólás

Egész pontosan köralakú vakudiffúzor, lévén egy meglévő külső vaku fényét fogjuk úgy forgatni, hogy végül szépen a lencse körül süssön előre, de maradnék most már a slendrián, de rövid "körvaku" megnevezésnél. A körvakut egyébként régen főleg makrófotózáshoz használták, ahol nagyon fontos a minél nagyobb mélységélességhez a lehető legerősebb fényforrás. Ezt a vaku közelvitelével is elérhetjük, illetve a látszólag mindenhonnan érkező fény miatt szinte árnyékmentes megvilágítás is jól tud jönni. Mostanában a körvakut portréfotósok is szeretik, lévén a közeli, tehát a tárgy szempontjából nagy fényforrás puha fényt jelent, ami pedig körvaku esetén azt, hogy van egy relatíve elég nagy softboxunk pont az objektívvel a közepén. Ez szépen kisimítja a ráncokat, és sajátos megvilágítást ad a modellnek is, például ezen cikk szerzőjének egy bazinagy softboxszal hátulról (minikvíz, mit használtam?), és egy körvakuval szemből megvilágítva valami ilyet:

körvaku példa

Na de nézzük, hogy készül két este alatt egy ilyen köralakú vakudiffúzor!

A két legfontosabb hozzávaló egy külső és egy belső kerek tálszerűség. A külső a korábban bemutatott csináld magad beauty dish-hez nagyjából hasonló méretű darab kéne legyen, a belső pedig akkora, hogy a tervezett objektívjeink szépen átférjenek rajta. Én rövid tanakodás és a lehetőségek felmérése után az alábbiak mellett döntöttem:

külső tál
Mikrohullámú sütőbe való tányérfedő (Elnézést, kicsit kapkodtam, és a közepét már a fotó előtt kivágtam, de gyakorlatilag csak egy fogó volt ott. A három kis fülecskét arra találtam ki, hogy fogják és középen tartsák az objektívet, de annyira nem jöttek be, nem fér bele rendesen mindegyik lencsém, és amelyik igen, azon is csúnyán erőltetni kell.)

műanyag virágcserép
Műanyag virágcserép (a színe mindegy, úgyse fog látszódni)

Elképesztő szerencsém volt, mert a virágcserép alját és a fedő közepét kivágva a kettőt pont egymásba tudtam nyomni úgy, hogy a tetejük egy szintben volt:

ez a váz

Ha nincs ilyen szerencsétek, használjatok majd ragasztót, illetve vágjátok szintbe a két részt. Az összeállítás pofonegyszerű, a kivágott közepek után berajzoljuk a vakunk elejét, és némi ráhagyással nyílást vágunk a külső tálon:

vakuluk

Majd fogunk egy adag alufóliát, óvatosan összegyűrögetjük és kisimítjuk, hogy ne szabályosan hanem összevissza tükrözzék a fényt, és fényes oldalával kifele rányomkodjuk a ragasztóval bekent virágcserépre. Ha elkészültünk, valahogy így fog kinézni:

fényes cserép

Belülre pedig mehet valami fekete ragasztószalag, hogy ne nagyon pattogjon arra semmi fény.

sötét cserép

Ha ez megvan, félretehetjük, jöhet a nagyobb tál. Vegyünk még több alufóliát, újra lehet gyűrni és simítgatni, majd kikenni az egész tálat belülről ragasztóval, és a fóliát akkurátusan, fényes oldalával kifelé belenyomkodni. Érdemes ügyelni rá, hogy egy darabban menjen be az egész fólia, mert a foltozás nehézkes. A vaku bemenő nyílásának környékét értelemszerűen hagyjuk ki.

fényes tál

Jöhet az összeillesztés, esetemben szerencsére elég volt belenyomni a cserepet a tál közepébe, ha nektek más alapanyagaitok vannak, ragasszátok bele a cuccot nyugodtan a fekete ragasztószalaggal úgy, hogy körbe kifele a nagy tálon érjenek véget a cserép belső csíkjai.

alakul

"Esztétikai" lépésként körbetekertem az egész cucc külsejét is fekete szalaggal, így egy star warsos bilire emlékeztet, de ez talán még mindig jobb egy fokkal, mint a ragasztós alufóliát nézni.

elég ronda szegény

A következő lépésben szórni fogjuk a távozó fényt, sima fénymásolópapírral lefedve a körvaku elejét. Ehhez rakjunk lehetőleg egy darab a teljes felületet lefedő papírt a tálra, rajzoljuk körbe, és csináljunk rá farkasfogakat a ragasztáshoz.

alaprajz

Nekem persze csak A4-es lap volt otthon, így két darabból kellett a cuccot megoldani. Ha kivágtuk a mintát, a fekete ragasztószalaggal körben szépen rögzítsük a tálak elején:

befedjük

Használat előtt a vakut minimális zoomra állítjuk, és ha van neki, eléhajtjuk még a saját diffúzorát is, és úgy toljuk be a körvakunk nyílásába. Az objektívet a középső nyílásba dugjuk, és valami drótos vagy rádiós távirányítóval exponálunk. Elsütéskor a fény a fóliákról körbe körbe fog pattogni, miközben ha mindent jól csináltunk, nagyjából egyenletesen távozik a papíron teljes felületén:

körfény

Kész is vagyunk, lehet durvulni:

megleptük

helló

Jó barkácsolást, ha van kérdésetek, ne féljetek feltenni, biztos kihagytam valamit.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (37)

1

qnadam, 2009. március 14. szombat, 23:49 (#)

nna akkor meg is van a következő alkotnivaló :) köszi!

2

joco, 2009. március 15. vasárnap, 01:01 (#)

Azt mondja, műanyag virágcserép. Vasbeton talpfa, heló, mi?
De persze respekt, sok ilyet még!

3

sylverdevil, 2009. március 15. vasárnap, 07:22 (#)

aztaaa, nemsemmi. grat :)

4

ariBazsy, 2009. március 15. vasárnap, 08:36 (#)

Fenykepeket direkte olyan sotetebbecskek, vagy ekkora a "veszteseg" az alufolian? Kicsit olyan az erzes mint a masik olcso "körvaku" technikanal, hogy monitor, feher kep, azzal diffuse vilagitani arcba, csak ott okes, hogy gyenge a monitor :(
Nemtom nagy keres egy eredeti kep, tenyleg csak a kivancsisag hajt. Nem vagyok egy bakacs, csak ettol zeng a net (már kövaku,DIY) azt kezdek en is kivancsi lenni :P
Grat hozza amugy!Kepek nagyon jok!

5

Author Profile Page eszpee, 2009. március 15. vasárnap, 09:11 (#)

ariBazsy, nem, az utolsó két kép már trükközés persze. Nézd a legfelső képet, az egyáltalán nem sötétebbecske. Egyébként 1/8-1/16 körüli vakuerővel lőttem, ha jól emlékszem.

Egyébként amit leírsz, hogy monitorra fehér kép, arra még érdemes egy papírt rakni, és akkor se körvaku lesz, hanem softbox. De ott tényleg gond lehet a fényerő - itt nem az.

6

Author Profile Page eszpee, 2009. március 15. vasárnap, 09:19 (#)

Még egy kis kiegészítés: a fény ereje a távolsággal ugye négyzetesen csökken. Körvakut elég közelről szoktak használni, itt a célpont egyes részeinek egymáshoz viszonyított távolsága összemérhető a célpont és a vaku távolságával, ezért látszik úgy, hogy nagy fényerőkülönbségek vannak akár a modell arcának egyes pontjai között. Valójában eléggé leszabályzott vakut használtam, szerintem pár méterig nem nagyon lehet gond az erejével, viszont értelemszerűen akkor már kevéssé fog körvakunak tűnni.

7

Mefi, 2009. március 15. vasárnap, 18:28 (#)

Egy ilyet én is fogok csinálni, köszi! :)

8

Guczó, 2009. március 16. hétfő, 08:19 (#)

Minikvíz: borult ég?
Milyen távirányítót használsz?

9

Author Profile Page eszpee, 2009. március 16. hétfő, 09:25 (#)

Guczó, igen, ez gyors volt. :)

"Powerty wizardot", ebayes olcsó rádiós távirányítót használok.

10

fater, 2009. március 16. hétfő, 11:04 (#)

zsir, ki kell probalnom

11

ariBazsy, 2009. március 16. hétfő, 14:15 (#)

Jaja, okes, latom, ott elso kep mar jo highkey-es. Igen persze a monitoros inkabb softbox bar kozelrol jo az elmenos "fakekorvaunak" is.

Teccik!
meg1szer Grat!

12

Gerusz, 2009. március 18. szerda, 12:10 (#)

Felkerültetek a Make-magazinra :-) Grat.
http://blog.makezine.com/archive/2009/03/make_your_own_ring_flash_unit.html?CMP=OTC-0D6B48984890

13

Author Profile Page eszpee, 2009. március 18. szerda, 12:19 (#)

Hopsz, köszi! :)

14

madking, 2009. március 18. szerda, 22:12 (#)

I saw this on Make. Thanks for the good idea.

15

Guczó, 2009. március 19. csütörtök, 20:12 (#)

#9 eszpee: OK, de konkretan melyik, es mennyire vagy vele megelegedve? A helyi gazembereknel tobb ilyen Powerty Wizard is all a polcon, de nagyon szart nem vennek..

16

Author Profile Page eszpee, 2009. március 19. csütörtök, 23:31 (#)

Guczó, szerintem ezekben ugyanaz van. De megnéztem neked, Yongnuo PT-04TM a fogadó egység, a küldőn meg csak Yongnuo van. De ha powerty wizardot veszel, akkor azért ne legyenek illúzióid, ezek nem a megbízhatóságukról híresek. :)

17

Guczó, 2009. március 19. csütörtök, 23:50 (#)

OK, koszi. Azert kerdeztem mert a Pocket Wizard kategoria nekem nem kell (10 meternel messzebbrol nem fogok matatni) viszont ugy tunik hogy teljesen szelsoseges a kinalat, vagy kurva draga PV vagy gagyi, lehet hogy van itt egy betomendo piaci res?

18

Author Profile Page eszpee, 2009. március 20. péntek, 08:32 (#)

Guczó, abszolut lehet, persze. Ha a Pocket Wizardok árának kb. harmadáért ki tudna valaki hozni egy olyan cuccot, ami szintén nem kell, hogy nagyon messze lásson, szintén nem kell gépeket távirányítson (a PW azért tudja azt is), egyszerűen csak a csóró rádiós távirányítók funkcionalitását hozná _megbízhatóan_, az valószínűleg eléggé tudna tarolni.

Ha tudsz ott potenciális gyártókat, keress magánban. :)

19

Author Profile Page ervin, 2009. március 20. péntek, 09:54 (#)

Guczó, nekem csavaros megoldásként kétféle is van: Yinhe (YHPT) és Phottix névre hallgatnak, egymással nem kompatibilisek, magukon belül viszont elvannak. (a "PT-04" név nálam is megvan, lehet, hogy ez valami szabadkőműves jelzés?)

a kettő közül a Phottix jóval kevésbé szeszélyes, ráadásul AAA elem kell bele, ami újratölthető verzióban is beszerezhető, a másikban meg valami ezoterikusabb formátumú elem adja a delejt.

aztán az is kérdés, hogy milyen géped van, mert ezek a cuccok valamiért nikonon megbízhatóbbnak tűnek, mint canonon.


20

ProZsolt, 2009. március 22. vasárnap, 23:20 (#)

Kikerultetek a Lifehacker-re is :D

21

Author Profile Page eszpee, 2009. március 22. vasárnap, 23:39 (#)

Jaja, következő a CNN lesz! :)

22

surfetish, 2009. március 23. hétfő, 03:26 (#)

very cool!

23

Chris Lee / Hong Kong Digital Vision, 2009. március 23. hétfő, 09:14 (#)

Nice idea!

24

wyctor, 2009. március 23. hétfő, 15:59 (#)

Kikerültetek a lifehacker-re is :D

25

karlsruhe, 2009. március 25. szerda, 08:17 (#)

és a gizmodo-ra, wow.

26

kbalage, 2009. március 25. szerda, 13:20 (#)

De ismerős volt a kép a gizmodon :D

27

kbalazs, 2009. március 28. szombat, 19:01 (#)

Én épp a http://www.ray-flash.com/ és a http://www.ringflash.cz/en_eshop.php oldalon látható verzióhoz keresgéltem DIY oldalakat (mint pl. ez http://forum.lowyat.net/topic/481371 ) amikor rátaláltam erre az oldalra. :-) Nem érdekel Guczó egy ilyen építése? Ehhez nem kell leszedni a vakut a vázról.

28

Fotopalyazat, 2009. március 30. hétfő, 13:13 (#)

Megköszönném, ha ki tudnád tenni posztként is, talán sokakat érdekel:

[spam, törölve. - eszpee]

29

Guczó, 2009. április 13. hétfő, 18:50 (#)

Vettem egy PT-04-et - illetve rögtön egy adót és két vevőt (az eladócsaj lealkudta magát mielőtt belekezdtem volna). Megbízhatóan minden másodikra működik a cucc :)
Igazából a dobozok és tappancsok sorozatgyártása a szűk keresztmetszet, az elektronika csak második a költségekben, még gyökölünk hogy érdemes-e belevágni.
Egy hazai DIY kütyü: http://www.fototipp.hu/node/626

30

Author Profile Page eszpee, 2009. április 13. hétfő, 19:07 (#)

Guczó, részemről hajrá. Nem gondoltam volna, hogy a doboz a legnagyobb gond, de úgy látom a fototippes srác is azzal küzd. :)

31

Guczó, 2009. április 13. hétfő, 19:30 (#)

A doboz a legnagyobb fejfájás, a szerszám legyártásának költsége eléggé meghatározza hogy mennyit muszáj eladni a cuccból hogy versenyképes áron lehessen előállítani. A Pocketwizardnak alá lehet menni árban, de a kínai retkekkel szemben szinte lehetetlen valami közepes árszínvonalat találni, hacsak nem tudunk masszív piacot találni rögtön az elején, ami meg azért kétséges.
Szóval még vakargatjuk a fejünket.

32

chris, 2009. december 14. hétfő, 16:13 (#)

Ring Flash

33

Gabesz, 2010. július 26. hétfő, 11:03 (#)

Szeretem ezeket a csináldmagad akciókat..:D
Jó ha ötletelhet az ember.

34

Gerardinsky, 2010. augusztus 31. kedd, 23:48 (#)

http://gerardinsky.wordpress.com/2010/08/19/dyi-orbis-ring-flash/

he aqui mi version - ez az én-m változat

35

Edem, 2010. november 13. szombat, 13:46 (#)

Hatalmas ötlet, jó lenne lennének még ilyen "Csináld magad" cikkek. Roppant hasznos. Épp most csináltam egyet énis, nyilván karton papírból, és jelentősen kisebbet a kiugró vaku-s finepix s7000 esemhez, de még nem tudtam tesztelni, annyira még nincs kész :D Köszi mégegyszer a tippet! :)

37

fri, 2013. június 3. hétfő, 22:12 (#)

Jó kis oldal gratulálok hozzá !
Érdekes olvasmány volt a cikk is.
Ha valakinek több műszaki affinitása van, készíthet egy igazán profi körvilágítást is:
http://logout.hu/bejegyzes/bari/megvilagitas_fenykorrel/hsz_1-50.html

Nem okoskodni akartam, de mivel szeretem a jó műszaki cikkeket az ezen az oldalon található is tetszett, gondoltam hozzájárulok én is :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork