Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fotók automatikus geotagelése

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2009. március 9. hétfő, 19:02 | 25 hozzászólás

Először is elnézést kérnék a szóért, a geotagging még csak nem is fordításáról van szó, de hát a magyar wikipédia is így hívja, jobbat nem találtam. Arról van szó röviden, hogy képeinket a készítésük pontos helyével megjelölve tároljuk, mindezt ráadásul automatikusan, így aztán ha végeztünk, rögtön a térképen nézhetjük őket:

Geotagging

A dolog nem is annyira bonyolult, és pláne nem annyira munkás, mint az elsőre tűnik, mindössze egy GPS eszköz és pár ingyenes szoftver kell hozzá. Lássuk!

Az elmélet nagyjából annyi, hogy a fotótúra elején elkezdjük rögzíteni, merre haladunk, a végén pedig ezt a "geonaplót" összeszinkronizáljuk a képekkel, amiket útközben lőttünk. A szinkronizálás során a program onnan fogja tudni, hogy melyik kép hol készült, hogy megkeresi a naplóban, hol jártunk a fotó rögzítésének időpontjában.

Erre a "naplórögzítésre" vannak egyfunkciós célszerszámok is, amik minden kijelző nélkül tudják azt, hogy gombnyomástól gombnyomásig tárolják a megtett út koordinátáit, amit aztán otthon, általában USB kapcsolaton lementhetünk. Ha ti valami ilyesmi eszközzel rögzítetek, a következő bekezdést nyugodtan átugorhatjátok.

Én sokoldalúsága miatt egy általánosabb bluetooth GPS vevőt használok, ami a hely pontos adatait továbbítja egy Nokia telefonnak - minden mást, rögzítést, térképezést, ilyesmit a mobil csinál. Tízezer forint körüli összegért lehet ilyeneket venni, én túrákra egy Blumaxot hordok magammal, és többször is nagyon jól jött, bátran ajánlom. A telefonon a rögzítést az ingyenes Nokia Sports Tracker végzi, a túra után egyszerűen menüből exportálhatjuk az adatokat, GPX formátumra lesz szükségünk. Egy dologra figyeljünk csak: az egyébként hasznos autopause funkciót, ami megállítja a mérést amíg pihenünk, így a valóban mozgással töltött utat méri csak, szóval ezt kapcsoljuk ki, mert a teljes rögzítést szünetelteti a szoftver erre az időre, így el fognak csúszni a képeink.

Ha megvan a GPX file, és Windowson dolgozunk, szedjük le és telepítsük az ingyenes GeoSetter alkalmazást. Más platformon nem tudok segíteni, de elég egyszerű feladatról van szó, biztos mindenhol van hasonló megoldás. Ha megvagyunk, állítsuk be a File / Settings alatt, hogy "Save data in XMP sidecar files". Ezzel a geolokációt az Adobe által kifejlesztett, de elég sok más szoftver által is kezelt XMP fájlokba mentjük, az összes többi metaadat mellé. Így az eredeti képeket nem bántjuk, mégis ott lesz mellettük minden információ, tehát a feldolgozóprogramok már szépen fogják kezelni a saját adataikkal együtt.

Ha megvagyunk, nyissuk meg a gépre áttöltött fotókat, és válasszuk ki a fotótúra összes képét. Ha él a kiválasztás, Image / Synchronize with GPS data files alatt válasszuk ki a lementett GPX fájlt, és lőjük be a GPS ezköz és a fényképezőgépünk órája közötti időeltérést. Ez ideális esetben nullához közeli, ezt segíthetjük - tipp! - ha a túra elején a rögzítés pillanatában csinálunk egy fotót, így biztosak lehetünk benne, hogy a GPX időskálája mikor kezdődik a fényképezőgép órája szerint. (Egészen profik vagyunk, ha ezen a fotón egyszerűen a GPS - vagy az én esetemben a mobil - óráját fényképezzük le, így egy képről egyszerűen számítható az időeltérés. Persze a leges legegyszerűbb, ha előre összeszinkronizáljuk a két órát.) Ha mindent jól csináltunk, akkor az összes képhez talál koordinátát a program, és valami ehhez hasonló képen láthatjuk a megtett út mentén lőtt fotókat:

Geosetter

Szuper, mehetnek az adatok az XMP fájlokba (File / Save changes), és el is köszönhetünk a Geosettertől. Ha Lightroomban dolgozzátok fel a fotóitokat, akkor a következő lépésben válasszátok ki ott az összes képet, és nyomjatok egy Metadata / Read metadata from XMP files-t, hogy a geoadatok bekerüljenek a kép adatai közé. (Fontos, hogy ezt a geolokációs matatást minden postprocess feldolgozás előtt végezzük el, hogy ne keveredjenek össze az XMP adatok.)

Ezzel a lépéssel a Library fülön a kép metaadatai között kitöltésre került a GPS mező is, mellette a nyílra kattintva Google Mapsen meg is nézhetjük, hol készült az adott fotó, illetve ha engedélyezzük az EXIF-et, a Lightroom exportálásnál ezt az adatot is belementi a képbe. Ami nekünk különösen jó lesz, mivel az ezt kezelő képmegosztók, mint például a Flickr, ha engedélyezzük, fel is rakja a térképre fotóinkat, és így a múlt hétvégi kis kirándulásunk képeit térképen is nézhetitek:

Geotag a Flickren

Hajrá, jó geotaggelést!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

goldenAXE, 2009. március 9. hétfő, 19:50 (#)

Van most ez az új nokiám beépített gps-szel. Be lehet kapcsolni, hogy automatikusan tegye be a fájl adatai közé a koordinátákat. Igaz nem kifejezetten fényképezőgép, de nekem megfelel.
Csak azért említem, mert furcsa hogy egy ekkora mammuttól mint a nokia, olyan funkciót kapok, ami már a csapból _sem_ folyik.

http://www.flickr.com/photos/goldenaxe/

2

goldenAXE, 2009. március 9. hétfő, 19:56 (#)

Elnézést, helyesebben: olyan funkciót kapok ami még nem folyik a csapból.
Szóval nekem új volt, még nem láttam óriásplakátokon autogeotaggeléssel(na ezt hogy kell írni:)) reklámozni mobilt.

3

dw1, 2009. március 9. hétfő, 22:21 (#)

@goldenAXE az én SE C702-esem is tud ilyet, sőt, apám ASUS PDA-ja is tud ilyet, amelyik kamerás gps-es mobil meg nem tud ilyet, ott tudja a shozu (szoftver) - nem is ez a lényeg, hanem, hogy a fotótémák jönnek menne és nekem nincs rá negyed órám, hogy a rohadt gps megtalálja a műholdakat nagy kegyesen.

ez neked mennyi idő a nokiában?

4

Author Profile Page ervin, 2009. március 9. hétfő, 22:45 (#)

hát te még geekebb vagy, mint gondoltam, pedig nem tegnap óta ismerjük egymást. elismerésem! :)

5

Author Profile Page NagyGa1, 2009. március 10. kedd, 01:53 (#)

Csak fel akar vágni, hogy milyen helyeken jár.

6

Orosz Péter, 2009. március 10. kedd, 08:51 (#)

Gyönyörű ebben a posztban, hogy öt év múlva elő fogjuk tudni venni, és hitetlenkedő fejcsóválás közben ezt mondani: emlékeztek, srácok, amikor még KÉZZEL GEOTEGGELTÜNK?

7

Author Profile Page eszpee, 2009. március 10. kedd, 09:32 (#)

@dw1, a GPS technológia úgy működik, hogy ha "nulláról", hidegindítással kezdesz, akkor azért kell neki fél perc, mire bekalibrálja magát. De ha fotózni mész, ez általában nem számít, mert az út elejétől fogva be van kapcsolva az egész. (Az én cuccom 9 órát bír egy töltéssel, és sima nokia töltővel lehet neki küldeni.)

@ervin, köszi, ezt inkább bóknak veszem. :)

8

goldenAXE, 2009. március 10. kedd, 21:53 (#)

-dw1: bekapcsoltam menüből, azóta úgy 90% pontossággal jó eredményt ad. Legalábbis flickr metadata olvasója megtalálja a helyet. Egy vagy két alkalmon kívül nem nagyon szerkesztettem a geotaget. Pedig mindent taggelek amióta megvan ez.
Kicsit amerikainak érzem magam ezzel, mert fogalmam sincs miért, vagy épp hogy, de működik, és jó. Ráadásul nem is érdekel hogyan.

-OP, milyen igazad van.

9

Author Profile Page eszpee, 2009. március 11. szerda, 00:35 (#)

Ja és nem, Péter csak majdnem találta el. Valójában 5 év múlva kis fejtörés után fogunk csak visszaemlékezni, hogy tényleg, ez a geoinfó dolog ez nem szerves része a fotóknak, a papírkép után volt még olyan digitális, amiben nem volt benne.

OK, mondjuk 10 év. Emlékszem kb annyi ideje vettem az első digitális fényképezőgépem, és bosszankodtam, hogy még nem tudott exifet menteni a jpg-ekbe.

10

Author Profile Page ervin, 2009. március 11. szerda, 09:59 (#)

eszpee,

"bosszankodtam, hogy még nem tudott exifet menteni a jpg-ekbe"

ha ezt a mondatot akkoriban így előadtad volna nekem, akkor szerintem ma nem lennénk barátok. :D

11

Author Profile Page eszpee, 2009. március 11. szerda, 10:00 (#)

Simán lehet. :D

(Mondjuk ha jól emlékszem te akkor még analóggal nyomtad. Luddita!!!)

12

nyelv-ész, 2009. március 11. szerda, 20:54 (#)

Biztos pár év múlva minden kütyüben lesz ilyen, de akkor is lesznek olyanok, akik megkérdik, hogy ez mégis miafasznak? Mint ahogy most én is megkérdem.

Mert lehet, hogy régimódi vagyok, de én inkább a fotóra nézve szeretnék visszaemlékezni, hogy hol is készítettem, minthogy a térképen bogarásszam. Elvégre azért fotózok, hogy a pillanat hangulatát elcsípjem, és akár évtizedek múlva is visszaidézzem.

13

ChrisMix, 2009. március 20. péntek, 14:51 (#)

Én kicsit másként csinálom a GPS-kép összefűzést. "Locate your photos" nevű ingyenes alkalmazást használom PDA-n. A lényege a dolognak: a szoftver kezeli a PDA-ban lévő GPS vevőt és a beépített fényképezőgépet is. Ezek után, ha készítek a PDA-val egy fotót, a kép exif-jébe automatikusan bekerülnek a GPS adatok.
Tehát ha fotózok a fényképezőgépemmel utána lövök egyet a PDA-val is a koordináták lejegyzéséhez...
Ajánlom a következő oldalt a figyelmetekbe: http://www.locr.com/ (Bár most a download-ja valamiért nem megy, de más oldalakon is biztos fent van ez az alkalmazás.)

14

Author Profile Page eszpee, 2009. március 20. péntek, 14:58 (#)

ChrisMix, félelemmel vegyes érdeklődéssel kérdem: nem kényelmetlen picit minden egyes fotó mellé mégegyet csinálni a PDA-ddal? arról nem is beszélve, hogy utána áttöltögetni a rendes fotóba az adatokat?

15

nyelv-ész, 2009. március 22. vasárnap, 18:43 (#)

Chris, ennél még a képek utólagosan trackloggal összefésülése is jobban hangzik. Ott csak a fényképezőgép órájának beállítására kell ügyelni.

16

csaga, 2009. május 22. péntek, 15:46 (#)

Ha valaki megengedheti magának akkor vásárolja meg a Nicon Coolpix P6000 fényképezőgépet amiben van GPS vevő és megoldódik minden. Ubuntuban pedig használja a GPS Correlate programot!

17

http://coffee-max.com, 2016. október 8. szombat, 13:51 (#)

What is the best coffee maker, for home or office? You will find the bestseller list in the chart below. We have collected the most popular makers from Warmart, Bestbuy, Amazon bestseller list, and listed the useful information such like, special features, Cons, dimensions, Price range, coffee maker Ratings, coffee machine energy costs, etc.

18

GohaMaster, 2017. július 26. szerda, 20:53 (#)

nice info)

19

transformerlook, 2017. augusztus 8. kedd, 16:30 (#)

so nice info

20

192.168.l.l, 2019. szeptember 2. hétfő, 09:49 (#)

Great info. Thanks for this post.

21

Sandy Springs Fence Contractors, 2023. szeptember 7. csütörtök, 06:55 (#)

I have no idea why or how, but it works and it's good.

22

Cabinets , 2024. március 5. kedd, 14:41 (#)

Hey, I don't really agree with the previous person. It does work and it is great, but I also do know why.

23

Flooring, 2024. március 5. kedd, 14:42 (#)

I'm not even totally sure, to be honest. https://www.southbenddreamfloors.com/

24

Pool builders, 2024. március 5. kedd, 14:42 (#)

I love it. I just love it.

25

Photography, 2024. március 5. kedd, 14:43 (#)

It isn't the most digestible information but it is the best.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork