Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nagyszobából fényképezőgép

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2009. április 23. csütörtök, 14:32 | 6 hozzászólás

Volt már itt szó camera obscuraról, de pár napja az elméletet tett követte, és csináltam én is egy nagyszobás fotót. A technológia röviden annyi, hogy miután akkurátusan eltakartál minden fényforrást, csak egy ujjnyi lyukat hagyva, a szembelevő falon megjelenik a kinti táj, főleg, ha szép napos időben csinálod mindezt. Az utolsó lökést a BBC kiváló Genius of Photography sorozatának egyik része adta, amiben maga az ominózus két éves postban linkelt Abelardo Morell meséli el, mi hogy zajlik, miközben épp Velencét "fotózza".

Szerencsére az ominózus rész online is elérhető, íme:

Ez pedig az első saját bénácska kisérletem a témában, átforgatva fejjel lefelé, hogy a kinti látkép látszódjon rendesen:

Camera obscura

Ez egy fél perces expo, tanulságok, hogy a tökéletes sötétítést tényleg tökéletesre kell venni, hogy a lyuk, amin át a kép bejön, nyugodtan lehet akár pénzérme nagyságú is, illetve méghosszabb záridő és alacsonyabb érzékenység is jól jöhet. Plusz érdemes olyankor lőni, amikor a teljes kinti házfal napon van.

Apropó is van egyébként: most vasárnap lyukkamera világnap lesz, terveim szerint csinálok még egy fotót, kicsit alaposabban rákészülve, ha az idő(járás) is engedi. Ha ti is fotóztok valami hasonlót, linkeljétek ide, kiváncsi vagyok, mire jutottatok.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

ant, 2009. április 23. csütörtök, 14:48 (#)

Jó móka lehet, de azt hiszem ehhez időmilliomosnak kellene lennem...

2

Guczó, 2009. április 23. csütörtök, 15:09 (#)

Hogyan sötétítettél el és hová raktad a lukat?
Én is gondolkodtam már egy ilyen projekten de az elsötétítés nagyobb melónak tűnik annál mint amire rá tudnám venni magam egy kísérlet kedvéért :)

3

Author Profile Page eszpee, 2009. április 23. csütörtök, 15:50 (#)

Guczó, elég jó redőnyünk van, azt engedtem le, és középen betámasztottam, hogy ne tudjon egy sorban lemenni. Így volt egy sor luk, amiből egy kivételével mindegyiket leragasztottam duct tape-pel. Sajnos az így kapott nyílás elég kicsike, legközelebb beszerzek valami szemeteszsákot szerintem.

4

dincsi, 2009. április 23. csütörtök, 16:33 (#)

Épp most lesz camera obscura nap: http://www.pinholeday.org/ :-D

5

Author Profile Page eszpee, 2009. április 23. csütörtök, 16:39 (#)

dincsi, legközelebb olvasd végig a cikket komment előtt! ;)

6

Guczó, 2009. április 23. csütörtök, 22:17 (#)

Hja redőnnyel könnyű :)
Nálam úgy 10-15 nm-nyi ablakot kéne besötétíteni, instant kihívás hogy mit tegyek oda és hogyan.
Azt hiszem ezt kihagyom - amúgy is utálom a lyukkamerás/Lomós/lejártfilmes hajcihőt ami most megy, még a végén maguk közé vennének :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork