Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Flickr-helyzetjelentés

ervin cikke a Fotó rovatból, 2009. május 5. kedd, 07:26 | 19 hozzászólás

Bő negyedévvel ezelőtt írtam a Flickren való elindulásról. Az azóta eltelt időben sikerült töretlen rendszerességgel fenntartani a publikálást, és ennek révén tisztult a kép. A tapasztalatokról szeretnék írni.

Pool vagy nem pool

Az előző cikkben azt állítottam, hogy a Flickr a csoportokról (pool) szól. Azóta árnyaltabban látom a képet, de kis pontosítással továbbra is tartom a véleményemet. Nálam legalábbis az a helyzet, hogy a külföldi látogatók nagy része a csoportokon keresztül jut el hozzám, míg a magyarok inkább a közvetlen kapcsolatok révén, vagy egyszerűen csak maguktól megnézik az oldalamat időnként.

Rászántam egy hetet, hogy egy kis statisztikával is megtámogassam a csoportelméletet. Ugyanolyan tempóban, ugyanolyan stílusú képeket tettem föl, mint előtte és utána, mindössze annyi volt a különbség, hogy nem pakoltam be őket csoportokba. Az eredmény magáért beszél - íme, az adott hét számai a statisztikában (pirossal jelöltem a csoportmentes hetet, a kép kattintásra nő):

Flickr statisztika

A próbahét után egy hibrid módszer mellett kötöttem ki: az új képet az első napon általában nem teszem be csoportokba (néha 1-1 kivétellel). Ennek révén jó közelítéssel meg tudom állapítani, hogy a közvetlen kontaktjaimnak mennyire tetszik az adott fotó. A következő napon aztán jönnek a csoportok, illetve a következő kép debütál önmagában.

Hozzászólások

A múltkor kikeltem az idióta grafikus kommentek ellen. Aztán úgy döntöttem, érdemes itt is próbát tenni. Egy ideig elfogadtam a grafikákat a képeim alatt. Ettől csakugyan megnőtt a kommentek száma, viszont a többletet teljes egészében ez a fogalmatlan matricázás tette ki. A hozzászólások "szerzőinek" többsége még annyi fáradságot se vett, hogy akár egyetlen szónyi saját véleményt fűzzön az egyenlogók mellé. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Firefoxon például külön szkriptek segítik a grafikák automatikus beszúrását, úgyhogy előfordul, hogy egyetlen agyatlan egy gombnyomással akár egy tucat csilivili animgifet is beküld egy oldalra.

A próbaidőszakot követően a végleges tiltás mellett döntöttem. Minden képem alá odaírom, hogy nem kérek a grafikákból. Eleinte még udvariasan levelet írtam azoknak, akik ennek ellenére bepróbálkoztak, de egy idő után beleuntam, most már csak simán törlöm azt, aki nem tud olvasni. Ha valamelyik csoportból túl sok grafikát kapok, tehát ott kitüntetetten sok moron tartózkodik, akkor kiveszem onnan a képet, illetve újakat nem küldök oda. Tisztább, szárazabb érzés ez így, ajánlom mindenkinek.

Blokkoló lista

A Flickr-en lehetőség van arra, hogy totálisan blokkolj valakit: az illető ezt követően nem éri el a képeidet, nem írhat levelet, nem favolhat, szóval teljes a kuss. Mint látható, eléggé cizellálatlan eszközről van szó, nálam egyetlen típus van, aki ennyire kiveri a biztosítékot: a nőfotó-gyűjtögető, aki nemhogy saját képeket nem tesz fel és nem adja meg az adatait, de még egy kamufotót sem küld be magáról. A szürke szmájlis kommentezőket vagy favolókat ezért szépen megnézem, és többnyire nem is csalódom, ilyenkor mennek a levesbe.

Látogatottság

Ugyan napnál kisebb beosztással nem készülnek statisztikák a Flickren, de tapasztalati úton, meg a most már valós időben elérhető pillanatnyi állások alapján, elég egyértelműen kiderült, hogy melyek a csúcsidőszakok. Hétköznap 9 óra körül kezdődik egy hullám, utána 11 körül a második, majd a munkaidő után, este 7 körül egy harmadik, és az kitart egészen éjfél körülig. Ezekben az időszakokban publikál a legtöbb kontaktom, illetve ekkor kapom a legtöbb látogatást és hozzászólást is. A hétvége nagyon szerény, gyakorlatilag szombat reggeltől vasárnap délutánig kihalt a pálya.

Statisztikai adatok

Nem sikerült rájönnöm, hogy a flickres sorstársaim többsége miért a "Photostream" látogatottsági adatait tekinti mérvadónak, mindenesetre így van, a legtöbben ezt a számot szokták közzétenni, ha az elér valamilyen bűvös határt. Pedig ha jól értelmezem a Flickr kissé zavaros kategóriáit, akkor ez a szám pusztán annyit mutat meg, hogy hányszor jártak a főoldaladon - ami sokkal kevesebb annál, mint ahányszor a képeidet látták. Nálam nagyjából négyszeres az arány: a cikk írásakor 23 ezer körül áll a Photostream-mutató, a teljes látogatottság 93 ezer fölött jár.

A társaság

Tök jó, az egyik legnagyobb inspiráció. Általában optimista vagyok, úgyhogy eleve sem balsejtelmekkel vágtam bele annak idején, de erre mégsem számítottam. Kapcsolatba kerültem néhány izgalmas külföldi fotóssal is, de a magyar csapat abszolúte szívmelengető. Képviselteti magát mindenféle kategória, sok a színes egyéniség, mindenféle emberek, a csendes zsenitől a magamutogatón és a szent kütyüőrültön át a fényképezni nem tudó megmondó emberig. Viszont mindenkit csak annyira kell elviselni, amennyire akarjuk, és a hangnem tényleg civilizált, nincs politika, na és nyomát se látom annak az erőltetett okoskodásnak, ami néhány hazai fotósoldaltól mindig visszarettentett. Ráadásul egymást érik a különféle találkozók, úgyhogy az avatarokból és aliasokból előbb-utóbb arcok és keresztnevek lesznek. Kicsit meglepett, hogy ez ilyen jól működik, de nekem pont megfelel.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Author Profile Page eszpee, 2009. május 5. kedd, 09:02 (#)

Nagyon érdekes, amiket írsz, nagy részét én is alá tudom támasztani, viszont a hétvégéről egész mások a tapasztalataim. Konkrétan szerintem a legforgalmasabb időszak a hétvége, de lehet, hogy más a közönségünk. Illetve még egy: én az explored fotókon vettem észre, hogy rengetegen töltenek fel hétvégén, mert ilyenkor kvázi lehetetlen odakerülni, sokkal nagyobb a napi mezőny.

Azt nem értem csak, hogy miben zavar annyira valaki, aki minden saját dolog nélkül kedvenceli egy képedet, hogy teljesen blokkold.

2

Author Profile Page ervin, 2009. május 5. kedd, 10:37 (#)

eszpee (1) - akkor lehet, hogy engem inkább munkából néznek, téged meg inkább otthonról? egyébként a blokkolást én se értem, hanem inkább érzem. de egyszer élünk. :)

3

rivera, 2009. május 5. kedd, 11:04 (#)

Vasarnap estefele van talan a legnagyobb forgalom, akkor onti fel mindenki a hetvegi termest, igaz eppen ezert konnyebb elveszni a tomegben.

A kepgyujtok blokkolasat masnal is lattam mar, igaz en ilyet meg nem csinaltam de megertem a dolgot, eleg outsider emberek, valoszinu keves kozuk van a fotozashoz es a kozosseg sem erdekli oket.

A trophyk es egyeb animalt vackok csak az explore miatt erdekesek - mar ha erdekel hogy bekerul-e a kep a napi 500-ba. Minel tobb kulonbozo foldrajzi helyrol hagynak kommentet, annal magasabb az interestingness igy annal eselyesebb a bekerules.

Persze az explore is inkabb csak egy jatek, szinte barmilyen szar keppel be lehet kerulni ha jol allnak a csillagok, szoval - annak ellenere hogy setbe gyujtom a sajatokat - egyre kevesbe tartom rangnak ha bekerul egy-egy kepem. Sokkal jobban orulnek egy 1x.com-os bevalogatasnak mint egy explore frontpage-nek.

4

Author Profile Page eszpee, 2009. május 5. kedd, 11:09 (#)

rivera, nem egészen, az ilyen trophy-gyűjtő dolgok néha kontraproduktívak explore-szempontból. megnézem majd a saját bekerült képeimet, de volt pár érdekes meglepetés.

5

qnadam, 2009. május 5. kedd, 11:14 (#)

ajjajj, szürke avatarom van, kezdek félni :))

6

Author Profile Page eszpee, 2009. május 5. kedd, 11:18 (#)

qnadam, addig nincs félnivalód, amíg nem vetemedsz arra, hogy ervin egyik képét kedvencelni merészeled! :)

7

rivera, 2009. május 5. kedd, 11:19 (#)

Bocs a duplaert, kihagytam egy fontos reszt. SEO oldalrol erdekes meg a flickr, ha van egy olvasott blogod, akkor erdemes a sajat stream-re vagy kepekre mutogatni, igy a google igen jo helyen hozza a talalatokat.

Nekem pl a münsteri karneval fotoim az elsok mind a szoveges mind a kep keresesek kozott angolul, ( http://www.google.de/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=carneval+m%C3%BCnster&btnG=Search ) de nemetul is fent vannak az elso oldalon ( http://www.google.de/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=karneval+m%C3%BCnster&btnG=Search ), a südlohn-i karneval fotoim pedig a google szerint relevansabbak mint Südlohn varos homepage-e.

8

rivera, 2009. május 5. kedd, 11:22 (#)

eszpee,

nem a trophy a kontraproduktiv hanem ha sok groupba rakod be a kepet. Ugyan az explore algoritmust nem ismeri pontosan senki, de tobb helyen olvastam hogy 5 group felett minden egyes plusz group-al csokkennek az eselyeid.

9

Author Profile Page ervin, 2009. május 5. kedd, 11:30 (#)

Ádám (5), szerencséd van, felismertelek. de anno akartam is szólni, hogy az a szürke ikon ciki. :)

10

Author Profile Page eszpee, 2009. május 5. kedd, 11:37 (#)

rivera, tudom, de nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a trophy groupokkal általában csökken az aktivitás/látogatás hányados, ami észrevételeim szerint csökkenti az explore esélyt is.

azt hiszem érik egy explore-os cikk. :)

11

Author Profile Page ervin, 2009. május 5. kedd, 11:46 (#)

eszpee (10) - cool ötlet, de abban mi lesz a tartalom? :) találgatunk?

12

Author Profile Page eszpee, 2009. május 5. kedd, 12:46 (#)

aha, leginkább, a bekerült képek alapján. eddig hét fotóm volt a napi 500-ban, ha ez 10 fölé megy, akkor szerintem lesz annyi tapasztalatom, ami alapján megkockáztatok majd egy találgatást. :)

13

Author Profile Page ervin, 2009. május 5. kedd, 12:54 (#)

OK :) nekem nincs explored képem to date, úgyhogy nem tudok segíteni. :) illetve egy dologgal igen: látszólag az első bekerülés után nagyobb valószínűséggel jönnek a többiek, már amennyire másoknál látom.

14

Author Profile Page eszpee, 2009. május 5. kedd, 13:55 (#)

Ja, a photostream-nézettség: úgy emlékszem azért terjedt ez el, mert a nempro tagoknak mintha csak ez az adat állna rendelkezésükre.

15

qnadam, 2009. május 6. szerda, 14:51 (#)

Ervin (9): szerintem ritkább, mint a fényképezőgép mögé bújós önarckép ;>

16

Author Profile Page ervin, 2009. május 6. szerda, 15:49 (#)

Ádám (15), ez igaz, de nem menti a dolgot. :)

17

peterkelemen, 2009. május 18. hétfő, 16:53 (#)

Mi lett a Flickr!-es fotóiddal?

18

Author Profile Page ervin, 2009. május 18. hétfő, 17:39 (#)

péter (17), egyelőre nem elérhetők a fotók, és sajnos csak a semmitmondó "no comment" választ tudom adni, elnézést kérek érte. remélem, hamarosan újra láthatók lesznek.

19

Mefi, 2009. szeptember 29. kedd, 21:50 (#)

Rivera ajánlotta, remek írás.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork