Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Utolsó vacsora

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2009. augusztus 13. csütörtök, 20:53 | 23 hozzászólás

Egy változat

James Reynolds rövid, de megkapó fotósorozata halálraítéltek kivégzés előtt kért utolsó étkezéséről.
(Köszi, addict!)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (23)

1

Attila, 2009. augusztus 14. péntek, 10:11 (#)

Hat ez nagyon kemeny.

2

Receptek áltudományos köntösben, 2009. augusztus 15. szombat, 10:56 (#)

Nem sok információ van a linkelt oldalon, hogy melyik kié volt például, hol, mikor és miért végezték ki. Nincs egy dokumentum se ami leírná a menüket.

Ez ugyanaz a tálca más-más kaja rakománnyal és infó nélkül semmit nem ér, bárki összerakhatna rá bármilyen menüt, akár otthon a konyhában is. De csak hidd el mert a fotós rámondta? Ha valós és nem fiktív akkor kéne valami ami ezt alátámasztja mielőtt elkezdene mindenki hurrázni hogy milyen nagy alkotás.

Az is valószínűtlen hogy eredeti palackozásban, koronadugós kólásüvegbenadnának halálraítéltnek italt. Rég nincsenek ilyen palackok, anakronizmus befigyel, de ha lennének, akkor se adnák az elítélteknek, mert eltörhetné és a szilánkkal elvághatná a saját nyakát vagy túszul ejthetné az őrt.

Az is valószínűtlen, hogy valaki hámozatlan ananászt kérne uccsó vacsira. Héjastul eszi? Vagy lerágja róla a tüskéket? Mert hogy kést nem adnak melléje, az biztos.

Szóval ez fotosopp. Mint fiktív ötlet, koncepció, nem rossz, de átgondolatlan. Ha mégse így van és nincs igazam, lehet nem vettem észre valami infót az oldalon akkor bocsika.

3

spityu.zu, 2009. augusztus 15. szombat, 19:30 (#)

"A sorozat elkészítéséhez felhasznált narancssárga tálcát tizenöt dollárért bárki beszerezheti, hiszen David Weeks formatervező stúdiója elkészítette és Sing Sing Tray néven gyártatja is a hírhedt New York-i fegyház hivatalos ételtálcáját."
"A sorozat replika tehát, ám az ételtípusok hétköznapisága kézzel fogható közelségbe képesek hozni emberek, emberi sorsok tragédiáját. A sorozat megrendítő dokumentuma a halálnak."
http://octogon.hu/design+info/uj+targyak/utolso+vacsora+1.html

5

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 15. szombat, 19:41 (#)

Nekem mind a három megközelítés tetszett, az ide áthozott, szinte művészi harmóniába rendezett tálcák, az arcképes megoldások és a majdhogynem snapshot-jellegű képek is. Érdekes téma.

6

spityu.zu, 2009. augusztus 15. szombat, 20:05 (#)

Ram akkor hatott volna igazan, ha a valodi talcakat es menuket fotozta volna le (ami nyilvan nem megoldhato), vagy ha replika, mint ahogy kiderult, akkor nehany tenyszeru kepalat az elkovetett buntettrol es a kivegzes idopontjarol nem bantam volna.
Vagyis nagyjabol azt gondolom, mint a #2 hozzaszolo. A "szoval ez fotosopp" mondatat nem tudom ertelmezni. :)


7

spityu.zu, 2009. augusztus 15. szombat, 20:11 (#)

Ja, meg annyit, hogy a fotos reszerol eleg szerencsetlen valasztas volt a "documenting" szo hasznalata.

8

Receptek áltudományos köntösben, 2009. augusztus 16. vasárnap, 00:48 (#)

@spityu.zu:

A "fotosopp" kifejezés a képi hamisításra utal, az Adobe cég Photoshop nevű, népszerű grafikai programjára és arra a gyakorlatra utal hogy címlapokon, celebek fotóinál az eredetiképekre alaposan rájavítanak a grafikusok (Photoshoppal vagy más programmal), így születnek a tökéletes hibátlan külsejű sztárfotók vagy az összemontirozott képi hazugságok.

Ezt a gyakorlatot és tágabban véve mindenféle képi hamisítást de akár másféléket is szokták kicsit szlengesen "fotosoppolásnak", "fotosoppoltnak", rövidebben "fotosop!"nak nevezni.

Én abban az értelemben használtam hogy a képsorozat alkotója akarva vagy akaratlanul azt sugallja hogy ezek tényleges utolsóvacsi fotók. Pedig nem azok csak egy művészi ötlet megjelenései.

Kár hogy nem valós, az sokkal nagyobbat ütött volna. Egy eredeti tárgy vagy annak képe ami összefügg az eseménnyel, mindig több mint egy utólagos, beállított-megrendezett reprodukció.

A hétköznapi ilyen tárgyak megrendítő erejűek. Gondoljunk pl a haláltáborokban kiállított személyes tárgyakra, a rengeteg cipőre. Azok megrendítőek mert tényleg azoké volt, akiket ott ért a halál, tényleg van kapcsolat. A Dunapartra kirakott cipő szobrok nem eredetiek de eredeti a helyszín. Ezeknél a tálcafotóknál semmi de semmi sem eredeti és még csak leírás, részletek, információk sem építenek kapcsolatot.

Ezért ez a fotósorozat a levegőben lóg, öncélú és az eredeti vagy nem is túl eredeti ötlet töltése, íze hamar elmúlik. Nem kell szerintem agyondicsérni. A művész majd talál valami mást, máskor majd jobban sikerül. Nem lehet mindig remekműveket alkotni.

9

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 16. vasárnap, 01:48 (#)

Ok, nem fizikailag azt az ételt fotózták le, amit utána a faszik megettek, de ezt leszámítva eredeti az egész, ezeket az ételeket kérték valakik a haláluk előtt. Nálam működik a dolog.

10

spityu.zu, 2009. augusztus 16. vasárnap, 10:04 (#)

#8 A fotosopnak ezt a szlenges, tagabb ertelmezeset eddig nem ismertem. Mint kepfeldolgozo programot naponta hasznalom. A tobbivel tovabbra is egyetertek.

11

Receptek áltudományos köntösben, 2009. augusztus 16. vasárnap, 17:48 (#)

@eszpee:
"eredeti az egész, ezeket az ételeket kérték valakik a haláluk előtt"

Ez honnan is derül ki kétséget kizáróan?

12

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 16. vasárnap, 22:08 (#)

Hát mondjuk bármelyik hivatkozott cikkből... vagy melyik hazudik szerinted?

13

spityu.zu, 2009. augusztus 16. vasárnap, 23:29 (#)

Ize, milyen hivatkozott cikkekre gondolsz?

14

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 16. vasárnap, 23:40 (#)

Ne hülyéskedj már, te linkelted be az octogonos cikket is:

"Reynolds a kivégzésekről szóló híradásokban rendszeresen visszatérő fordulat, a "halálsoron" elköltött utolsó vacsorára megrendelt menü egyes elemeit rendezte el a tálcákon, majd fotózta le.

A sorozathoz nem tartoznak nevek, hanem a választott ételek fajtái és a mennyiségük utal pusztán a halálraítélt személyére. Van aki egyetlen olívabogyót, van aki egy bőséges grill csirke vacsorát, s van olyan elítélt is, aki hat kólát és egy diétás kekszet rendelt utolsóként."

Vagy ezek az elítéltek valójában nem is ezeket kérték, csak a fotós találta ki, hogy hát lehettek ilyen halálraítéltek, akik mondjuk pont egy szem olívabogyót kértek a végére? Csak hogy lássam, pontosan mit is állítotok.

15

spityu.zu, 2009. augusztus 17. hétfő, 00:03 (#)

OK, a fotos ezt es ennyit ir a honlapjan: "A series of photographs documenting former Death Row prisoners' requests for their last meal before execution."
A cikkek ezt ismetlik meg, nem ugy tunik, hogy kulon utanajartak volna annak, hogy melyik halalraitelt mit kert. Vagyis tovabbra is a "bemondasra" tudjuk, hogy ezek halalraiteltek utolso menui voltak.
Ne erts felre, nem azt mondom, hogy a fotos az egeszet kitalalta. Csak azt mondom, hogy szamomra tobbet erosebb/erdekesebb lett volna az egesz otlet, ha a kepek alatt valami ilyesmit latok: John Doe, feleseggyilkos, kivegzes idopontja: 1957. januar 18. A World Press Photo kepeihez is irnak par sort, pedig azokat az eredeti helyszinen fotoztak, nemelyik esemenyrol tud is az ember a hiradokbol, megsem tartjak szuksegtelennek a kepalat.
Tudom, hogy ezek itt nem riportfotok, de amire hivatkozik azok megtortent tenyek, legalabbis ezt mondja a documenting szo hasznalataval.
Ennyi. Valoszinuleg tul foldhozragadt vagyok, es ezert nem ertem ezeket a mai muveszeket. ;)

16

http://www.jwgreynolds.co.uk/index.php?/last-suppers/, 2009. augusztus 17. hétfő, 07:08 (#)

@eszpee:

Nem jó hogy a kommentekben hivatkozott linkekre tereled a szót.
TE írtad a postot, abban egyetlen linket tettél közzé, ezt:
http://www.jwgreynolds.co.uk/index.php?/last-suppers/

Ezen az oldalon pedig semmiféle dokumentum, alátámasztás nincs. Csak a fotós bemondása.

Te, aki írtad a cikket, éppúgy a fotós bemondására hiszed el, hogy ezeknek az összeállításoknak valós alapja van. Nem jártál utána, most pedig spityun kéred számon.

Ne terelgessünk. Egyelőre ott tartunk hogy nincs olyan információ ami igazolná hogy ezeknek a menüknek bármiféle valós alapja lenne és ráadásul hiteltelenek mert így tálcára nem raknak sem utolsó sem másmilyen vacsorát, lásd a korábbi kóláspalack és ananász észrevételeket.

17

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 17. hétfő, 09:13 (#)

Srácok, feladtam. Kamu az egész.

18

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 17. hétfő, 11:38 (#)

eszpee (17), LOL. már vártam egy ideje, hogy az órádra pillantasz. :)

19

Receptek áltudományos köntösben, 2009. augusztus 17. hétfő, 21:40 (#)

Megint a felsőbbrendű gúny, csak nehogy el kelljen ismerni a tévedéseket. Nem baj.

Jutalmul egy igazán ütős fotósorozathoz egy link. A sóhajtozós kamutálcákkal szemben ez viszont abszolút autentikus: Detroit Book of Love, a hanyatlás fotódokumentációja:

http://www.mitchcope.com/projects/detroit-book-of-love/

Kell várni kicsit, amíg az összes jó nagy képet betölti, de megéri.

20

ari, 2009. augusztus 18. kedd, 06:55 (#)

Lehet, hogy velem van a baj, de nem igazán értem mi itt a probléma? Nem pontosan azokról az ételekről készült a fotó, amit el is fogyasztottak az elitéltek, hanem az a lényege az egésznek, hogy mit kértek, és én igazán ebben látom a sorozat értelmét.

Persze, hogy akkor lenne igazán autentikus, ha még az elitélt is rajta lenne a képen, meg a hitelesség kedvéért ahogyan a szájához viszi a falatokat, meg esetleg még rágcsál is egy kicsit, nem?

21

beri, 2009. augusztus 18. kedd, 10:46 (#)

ari,
"az a lényege az egésznek, hogy mit kértek"
pontosan ERRE, hogy ezeket tényleg kérték-e és ha igen, kik, hol és mikor, ERRE nincs semmilyen utalás, adat, információ. Így az egész hiteltelen, és ez a hiteltelenség a probléma.

22

beri, 2009. augusztus 18. kedd, 10:49 (#)

ari,
a szélsőséges dolgokat is lehet mellőzni
Ssenki nem kért itt videót arról ahogy ezt eszik az elítéltek, a hitelességhez bőven elég lett volna felsorolni az elítéltek nevét, a bűncselekményt, a bv. intézetet és a dátumot. Ha már dokumentarista fotósorozatot csinál valaki akkor ahhoz valami "dokument" azért kéne.

De ezt már annyian kifejtették előttem hogy én is kezdem unni mint szegény eszpee XDXD

23

Benny Lava, 2009. augusztus 18. kedd, 14:57 (#)

Emberek,
irigylem a problémáitokat.

bio


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork