Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fénysátor házilag

eszpee cikke a Fotó rovatból, 2010. február 28. vasárnap, 19:15 | 7 hozzászólás

Walnuts

A fénysátornak két hasznos tulajdonsága van: egyrészt mivel körbeveszi a célpontot, a fénye nagyjából mindenhova elér; másrészt mivel a tárgyhoz képest hatalmas, ezért a kapott fény nagyon finom puha lesz. Méreteiből is adódóan leginkább tárgyfotózásnál, makrózásnál vehetjük hasznát. Pénteken faragtam egyet.

Az elkészítés annyira pofonegyszerű, hogy nem is fotóztam közben (legalábbis ez jobban hangzik, mint az, hogy elfelejtettem...), ez a cikk volt az alap, nagyjából követtem is amit írt - aki magyarul olvasna inkább, itt és itt is talál kicsit más megoldásokat, amiken szintén elindulhat.

Röviden én is összeírom, mit csináltam:

Tulip on white1. Fogtam egy jó nagy dobozt, ez épp egy mikróé volt, ami határeset a kb. 30x40x50 centijével. Ennél kisebbel szerintem ne is kezdjetek neki, ha viszont nagyobb is van, szuper.

2. A dobozt az egyik legnagyobb oldalára fektetve vágtam a tetején és a két oldalán egy-egy nyílást úgy, hogy csak 1-2 centinyi karton maradt az éleken. (Végig sniccerrel dolgoztam, sokkal kényelmesebb, mint ollóval.)

3. Levágtam továbbá az egész doboz alját, hogy bármire rá tudjam majd könnyen rakni, illetve nyitottam egy kis ajtót az elején, hogy fotózáskor ha közöttük kukucskál be a fényképezőgép lencséje, szépen kitakarják a vakut, aminek így nem csillan majd be a fénye.

4. Vékony fehér papírral befedtem a két oldalsó és a felső nyílásokat. Én egy nagy tekercs eldobható asztalterítőből vágtam, de megteszi szerintem bármilyen papír, ami kellően homogén fehér, átereszti a fényt, tehát nem túl vastag, és nem kell toldozgatni, egyben be tudja fedni a nyílásokat 1-1 darab. Jó lehet fehér textil is, lepedő például, ha inkább az van kéznél. Arra figyeljetek, hogy minden oldal pontosan ugyanabból az anyagból készüljön - a leheletnyit eltérő árnyalatokkal lehetetlen lesz kimatekozni egy egységes fehérfény-egyensúlyt, természetellenesek lesznek a képeitek.

5. Az egyetlen beruházás 1-1 nagy fehér és fekete karton volt a közeli kreatív boltból, ami kivágva alátétnek és háttérnek szolgál. Érdemes a doboz szélességét nagyjából követni, hosszában viszont amennyit csak lehet, ráhagyni, mert egyrészt hátul fel fog hajlani a papír, hogy "végtelen hátteret" csinálhassunk belőle, másrészt elöl is jó ha kilóg, könnyebb dolgozni vele amikor cserélgetjük.

Ilyen lett:

Lightbox

Ez pedig akcióban, figyeljétek csak milyen szép homogén fények, puha árnyékok vannak bent!

Lightbox in action

Itt pedig egy kép a fekete kartonos háttérrel:

Salad on black

Erről van egy werkfotóm is:

Salad werk

Gyakorlatilag a hétvégét végigjátszottam ezzel, itt vannak még képek.

Ha van otthon egy nagyobb dobozotok, a szó szoros és átvitt értelmében is érdemes belevágni, gyönyörű tárgyfotókat készíthettek minimális munkával. Külső vaku nélkül is meg lehet próbálkozni vele, ha csak egyféle színhőmérsékletű megvilágítást használtok, akkor könnyen korrigálható az egyensúly, a nagy fehér felületek pedig gondoskodnak róla, hogy mindenhova jusson fény. Jó lehet tehát megvilágításnak egy egyszerű asztali lámpa, vagy akár egy napos délután is. Hajrá!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

Mefi, 2010. február 28. vasárnap, 19:19 (#)

Ügyes.

2

bajla, 2010. március 1. hétfő, 18:49 (#)

remek ötlet, én is régóta tervezek valami hasonlót, de ezt megcsinálom hamarosan.

3

Author Profile Page eszpee, 2010. március 2. kedd, 19:57 (#)

Kelemenbandinak hála rájöttem, hogy ezt az egészet még egyszerűbben meg lehet oldani egy darab IKEA termékkel:

http://www.flickr.com/photos/zepofan/188190675/

4

sziszka1, 2012. szeptember 19. szerda, 08:06 (#)

Szia,

nagyszerű leírás, én is elkészítem - vagyis már 50%-ban készen van, csak az oldalsó borítás hiányzik róla.
Azt szeretném meg kérdezni, hogy a vaku, csak akkor villan, amikor a fényképezőgép exponál, vagy az folyamatosan világít? Számomra ezt nem sikerült kideríteni.

Ha lehetséges mailban válaszolj.

Köszönöm
Szilágyi Gábor

5

Csabi, 2015. szeptember 26. szombat, 11:28 (#)

Most nézem csak, hogy nem egy friss cikkbe botlottam bele. Nálam most jött el az ideje az ilyesfajta kísérletezgetéseknek és nagyon hasznosak az infók.
Az idő (esik az eső) és a hangulat is alkalmas arra, hogy felderítsem az itthoni dobozkészletet. :)

Köszönöm, hogy megosztottad az ötleteket!

Üdv.
Demjén Csaba

6

JoyBoyExid, 2017. július 30. vasárnap, 14:57 (#)

Nice)

7

OpenSoul, 2017. július 31. hétfő, 13:33 (#)

not bad)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork