Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mér' akarsz Etiópiába menni? I.

Bede cikke a Hátizsák rovatból, 2004. október 21. csütörtök, 20:36 | 18 hozzászólás

Nagyjából két és fél éve határoztam el, hogy nekem el kellene mennem Etiópiába, és azóta a fenti kérdést vagy százszor meg kellett válaszolnom, kezdve az aggódó "De kisfiam, muszáj neked oda menned"-től egészen a "Miért nem inkább velünk jössz ki egy hétre Londonba" típusúig. Most egyszer és mindenkorra megadom a választ.

Ha az ember utazni akar, a mikor és a hova mellett azt is el kell döntenie, hogy hogyan. Ha az ember nem tudja magát elképzelni egy autóbuszos társasutazáson, akkor alapvetően két lehetősége van: sok pénzből viszonylag kevés időre és minden kényelemmel, avagy kevés pénzből, sok időre és nulla kényelemmel. Mivel volt szerencsém mindkettőt sokszor kipróbálni a legnagyobb őszinteséggel és mindenfajta álszentség nélkül mondhatom, hogy az utóbbi EZERSZER szórakoztatóbb. Légkondival így valóban ritkán lehet találkozni, meg a vécépapírt is magaddal kell cipelni budiról budira, viszont cserébe tényleg megvan maga az utazás élménye, hogy egyedül kell túlélned és nem vár rád minden reptéren egy újabb idegenvezetővel kezében kis névtáblával.

Ha sikerült a hátizsákos módszer mellett dönteni, jöhet az úti cél kiválasztása. Nyugat-Európa egyből kiesik, szégyellje magát, aki családalapítás előtt minden évben Gent-külsőre vagy Stockholm-belsőre megy nyaralni. Hogy arról a típusról ne is beszéljünk, aki aszerint választja meg a célt, hogy hol vannak jobb lemez-, ruha vagy elektronikuskütyü-boltok. Ha már az ember felkerekedik, akkor menjen egzotikus helyre. Első körben érdemes a Közel-Keletet bejárni: olcsó, közel van és kellőképpen más mint Magyarország. És egyáltalán nem veszélyes: küldjön már valaki egy linket arról, hogy mikor koncoltak fel utoljára turistát Szíriában, Líbiában vagy Iránban (na jó, ez utóbbiban előfordul). Holiday in the gonosz tengelye.

Miután a Közel-Keletet letudtuk, kacsingassunk távolabbra. Hogy ne nagyon bonyolítsuk a dolgot, a világnak öt régiója vár a hátizsákos turistákra: Latin-Amerika, Afrika, India, Közép-Ázsia és Délkelet-Ázsia. Ausztrália tényleg túl messze van, és egyébként is túl magas ott a civilizáció foka. Pápua Új-Guineáról meg nem beszélek, nehogy valaki előttem odaérjen. Az ugye világos, hogy a világ valamennyi országában van hetekre elég látnivaló (Andorrában meg lehet síelni), úgyhogy érdemes már szempontokat figyelembe venni.

Vegyük sorban:
a) Erős kétségeim vannak afelől, hogy Latin-Amerika a spanyol nyelv ismerete nélkül annyira élvezhető, mint amennyire vele. Pedig vele nagyon élvezhető, erről van jó sok első kézből szerzett tapasztalatom.
b) Indiával van két alapvető bajom. Egyrészt nem szeretek olyan helyeken járni, ahol izraeli goások és amerikai hippik igyekeznek megtalálni magukat. Másrészt nagyon nehezen viselem az emberi szenvedés látványát, és elég erős bennem az az elképzelés, hogy az indiai nagyvárosi nyomornál nincs rosszabb a világon
c) Délkelet-Ázsiát szintén fenntartásokkal kezelem. Thaiföldön nincs kedvem egyetlen német szexturistát sem látni. Burmában minden egyes elköltött fillér a világ legszemetebb katonai juntájának zsebébe megy. A Lonely Planet Cambodia második mondata az, hogy "Cambodia is THE place to be right now in SE-Asia", én pedig nem szeretek vagány ausztrál surfer-dude-okkal meg az olcsó gombán trippelő német lányokkal együtt nyaralni. Laosz meg Vietnam elméletileg jók, ellenül most nem jut eszembe egy kifogás sem.
d) Közép-Ázsia nagyon jó. Kirgíziába, meg a sok 'sztánba akár holnap indulnék.
e) Afrika viszont még jobb. Afrika alatt a Szahara alatti régiót értve természetesen, nekem a Maghreb sokkal inkább a Közel-Kelet része. Egzotikusnak egzotikus. Olcsónak olcsó. Trendinek meg nem trendi, tehát van esély arra, hogy ne hátizsákos turistákkal teli budget hotelekben kelljen megszállni, ahol mindenki egymásnak idéz a saját Lonely Planetjéből. (Mielőtt félre lennék értve: a Lonely Planet a lehető legnagyobb áldás a hátizsákos utazó számára, viszont csak azzal utazni meglehetősen sekélyes.)

Én ezt mind meghányva-vetve magamban Afrika mellett döntöttem. Hogy miért éppen Etiópia, azt majd néhány napon belül tovább taglalom.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (18)

1

ses, 2004. október 21. csütörtök, 23:20 (#)

India meg Dél-Kelet Ázsia rajongója lévén azokkal persze nem értek egyet.

Indiában kb. 35 millió hely van - lehet, hogy a szám nem pontos, de nagyjából -, ahol nincsenek goások. Az emberi szenvedést illetően szvsz kicsit egyoldalú tévhitben élsz, én pl. a nincstelenségben is pozitív gondolkodás néhány döbbenetes példáját hoztam onnan magammal.

Thaiföld meg Burma is jobb hely, mint amilyennek gondolod, igaz, főleg utóbbiban ügyesnek kell lenni egy kicsit (a kötelező beváltás megszüntetése óta nem annyira egyértelmű a junta pénzelése sem). És akkor még nem is beszéltünk Indonéziáról, ami maga egy egész világ...

De abbahagyom, gyere csak azokkal a sziklatemplomokkal :)

2

pblue, 2004. október 21. csütörtök, 23:30 (#)

sznob buzi vagy bede. ugy utazol hogy hova mennyek hogy a legjobb fej legyek ehheh...

3

bede, 2004. október 22. péntek, 00:20 (#)

Kedves pblue!

Nem. A következő rész arról fog szólni, hogy mit kell megnézni Etiópiában, és miért a világ egyik legérdekesebb országa.

Dear sas!

Mingyá jövök a sziklatemplomokkal ;-)
Amúgy meg persze, tudom hogy sarkítottam. Észak-Thaiföld nyilván nagyon érdekes, és Burmában sem kell feltétlenül az őserdei törzsek elpusztítására utalni egyből a pénzt.
Ettől függetlenül viszont szerintem igenis vannak helyek a világon, ahova NEM megy az ember turistáskodni, egyszerűen azért, mert pofátlanság oda utazni. Szudán egészen biztosan ilyen hely, és tuti van még jobb példa, de Burma is igenis elég közel áll ehhez.
Indiával kapcsolatban simán elfogadom, hogy igazad van. Lehet, hogy csak félek
a nagyon szem előtt lévő szegénységtől, különösen azoktól a helyzetektől, amikor azzal is rosszat teszek, ha adok a koldusnak, meg azzal is, ha nem. Etiópia után valószínűleg amúgy is új elképzeléseim lesznek az emberi nyomorúság legmélyebb bugyrairól.

4

pala, 2004. október 22. péntek, 09:07 (#)

India kemeny hely a szegenyseget tekintve, de ha emiatt nem mesz oda, akkor nem ertem miert mesz Etiopiaba?!
Cambodia meg egyaltalan nem turista hely, foleg ha benyomulsz az orszagba, a tengerparjukrol nem is beszelve - kutya nincs ott rajtad kivul.
Szerintem nem kene ilyen elhamarkododttan velemenyt formalnod anelkul, h lattad volna...
Viszont Etiopia tuti rulez lesz, kivancsian varom a beszamolokat!

5

bede, 2004. október 22. péntek, 10:54 (#)

pala,

Bár sem Indiában, sem Etióipában nem voltam egyelőre, azt azért eddigi tapasztalataim alapján tudom, hogy mindig a nagyvárosi szegénység a legrosszabb. Indiában sok nagyváros van, Etiópiában meg csak egy, de az sem olyan nagy.

6

ses, 2004. október 22. péntek, 11:48 (#)

Ebben egyetértek veled.

7

pravda, 2004. október 22. péntek, 11:50 (#)

hajrá.

8

wice, 2004. október 22. péntek, 12:03 (#)

az egzotikum buziknak valo. meg azoknak, akik szeretik a legyeket es a hasmenest.

9

ses, 2004. október 22. péntek, 12:31 (#)

bede, siess azzal a második résszel, ha már a sulinetesek is ennyire átlátszóan követelik!

10

pala, 2004. október 22. péntek, 14:25 (#)

igazad van Bede, de azert a vilag turistakkal durvan ellatott reszei is megernek egy-egy latogatast, Petra is szep volt pedig ott aztan volt turista mint a szemet.

11

madbal, 2004. október 22. péntek, 14:38 (#)

Igen, Bede, én is pont ezt képzeltem Dél-Afrikáról. Aztán, amikor megtudtam, hogy Johannesburgban gyakorlatilag azonnal megkéselnek, és ezt értsd szó szerint, egy kicsit változott az álláspontom az "egzotikum" fogalmával kapcsolatosan.

Tudod, hova menj? LESOTHOba, na, az fasza hely, ilyenkor télen is. Egyedül a repjegy húzós, a többi atomállatbaromijó és olcsó.

(Baszki, meg kellene csinálni az utinaplómat!)

12

madbal, 2004. október 22. péntek, 14:40 (#)

((dejó, h megint eldicsizhettem, illetve fogalmam sincs mivan etiópiában, mert én csak nigériáról tudok még uptodate infókat, desebaj))

13

bede, 2004. október 22. péntek, 15:38 (#)

Második rész a hétvégén, ma kicsit sűrű volt a nap ;-)

pala,
Petra valóban az egyik legnagyobb szám a világon. És tényleg nem zavaró a sok turista, bár amikor én voltam, akkor még legalább az Aqabában rohadó magyar csoportokat nem vitték fel fakultatív program keretében.

madbal,
Dél-Afrika egy külön világ Afrikán belül. Erőszak-ügyben igazad van, én is úgy tudom, hogy inkább egy éjszaka egyedül Rióban, mint tíz perc Johannesburgban.

14

tmnk, 2004. október 22. péntek, 16:35 (#)

(reményeim szerint Latin-Amerika (legalábbis Brazília) élvezhető a spanyol nyelv ismerete nélkül is, amennyiben sikerül megtanulni előtte portugálul :-) )
Egyébként jók az írásaid, köszi, várom a többit is, és kitartás a sűrűsödések közepette! ;-)

15

Deansdale, 2004. október 22. péntek, 22:49 (#)

Engem sokkal inkább érdekelnének gyakorlati tanácsok. Nem rossz azt olvasgatni, hogy ki mit tippel, hol mekkora a szegénység, de jobban örülnék ha megtudnám pl. hogy hogyan érdemes utazni, hogyan keressünk szállást tetszőleges ismeretlen nyelvű országban, milyen nagyságrendű pénzzel lehet/érdemes elindulni, stb.
Ja, és egyébként honnan van embereknek pénze ilyenekre?! Vagy erre a blogra csak unatkozó tőzsdeügynökök írkálnak? :)

16

ses, 2004. október 22. péntek, 23:37 (#)

miért, te az vagy? :) egyébként konkrét kérdésekre könnyebb válaszolni, mint a "tippeket szeretnék" címűre. hajrá.

17

dmiki, 2004. október 28. csütörtök, 15:15 (#)

bede, jó olvasni soraidat

18

Júlia, 2012. július 3. kedd, 17:41 (#)

Sziasztok! Egyetértek a cikk írójával! Most én is Etiópiába készülök. Egyenlöre csak készülök, mert nem tudom mikor. Igen, Thaiföldön elég érdekes a sex turizmus... Magánügy...
Másfél éve voltam Nigériában! Mindenki azt mond amit akar! Én ott voltam, láttam! Tapasztaltam! Én nagyon élveztem ott lenni! Én is szívesen megyek olyan helyekre amit a tömeg turisták -na meg föleg a túristák- látogatnak. Én ha megyek, utazni megyek, nem turistának :-)
Mindenkinek kellemes utazást az általa kiszemelt uticélra!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork