Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mér' akarsz Etiópiába menni II?

Bede cikke a Hátizsák rovatból, 2004. október 28. csütörtök, 11:58 | 13 hozzászólás

Mert Etiópia a világ egyik legérdekesebb országa. Kevés olyan hely van még a világon - Afrikában például egy sem - ahol 1500 éve nagyjából folyamatosan elvan egy szinte minden mástól független kultúra. Valamint pucér emberek rohangálnak a szavannán, és a főváros főterén Bob Marley kedvenc szimbóluma, Júdea oroszlánja áll bronzba öntve.

Bár már korábban is viszonylag világos kép élt bennem arról, hogy mit akarok Etiópiában megnézni, a végső (haha, majd a helyszínen romba dől) útiterv összeállításához először egy olyan magyarral kellett konzultálni, aki közel tíz évet élt Etiópiában, meg egy másikkal is, aki viszont turistaként töltött ott nemrég vagy három hetet.

Február nyolcadikán hajnalban érkezünk Addisz-Abebába, ahol először kulturális sokkot kapunk a hárommilliós nagyvárostól, amelyben szinte mindenki szegény, viszont látnivalók nem nagyon vannak azon kívül, hogy pezseg az élet. Ezután az egész út legnehezebb feladatába vágunk bele, tehát megpróbálunk elérhető áron - magán-kisrepülők igénybevétele nélkül - eljutni az ország bal alsó, Kenyához közeli csücskébe, az Omo Nemzeti Parkba. Itt a természetfilmekből ismerős lankás szavanna a jellemző, viszont nincsenek végtelen gnúcsordák meg rájuk vadászó oroszlánok tömkelege, az ilyesmiért két országgal lejjebb, Tanzániába érdemes menni. Vannak cserébe konkrét meztelen négerek. De komolyan: nem az van, hogy igazából van tornacipőjük, és csak a fehér ember kedvéért vicsorítanak rémisztően, hanem tényleg egy szál ágyékkötőben, esetleg egy lándzsával vagy géppisztollyal felfegyverkezve élnek abból, hogy megpróbálják a szomszéd törzs teheneit elhajtani. Minden kellemetlen rasszista felhang nélkül: tegye fel a kezét, akit nem vonz, hogy meztelen négereket lásson.

Ha ezt sikerült megoldani, szép lassan visszamegyünk Addiszba, útközben megállva a Rift Valley (van ennek magyar neve?) tavainál, amelyek a bennük lakó mikroorganizmusoktól függően lehetnek kékek, pirosak vagy zöldek, és mindegyik körül sokmillió madár él. A következő túra az ország jobb alsó, Szomália felé eső sivatagos vidékére lesz. Itt, szemben Etiópia többi részével muszlimok laknak, az ő központjukba, Harar városába szeretnénk eljutni néhány napra. Nagyon sok mecset van, az egész miliő inkább arábiai, mint afrikai, valamint itt lakott Rimbaud, miután megunta a költészetet, és inkább fegyver-, és a rossz nyelvek szerint rabszolga-kereskedelemmel foglalkozott Kelet-Afrikában.

Ekkor már két hete leszünk az országban, és tulajdonképpen semmit nem láttunk az igazi Etiópiából. Kicsit olyan, mint elmenni Spanyolországba, és direkt csak Barcelonát meg Baszkföldet megnézni. Az, amit igazi Etiópiának nevezünk ugyanis Addisztól északra terül el, és legfőbb jellemzője, hogy nagyjából időszámításunk után 400 óta keresztény terület. Etiópiát csak Örményország előzte meg a keresztény vallás hivatalossá tételében, ennek megfelelően errefelé más sincs, mint templom, kolostor, meg agg, ősszakállú papok, akik az
országban hivatalos amhara nyelv elődjét, a már csak liturgikus célra szolgáló ge’ez-t használják imamormolásra.

A Tana-tónál kezdünk, ez a környék kolostorban nagyon erős. A legtöbb közülük kis szigeteken van, be kell fizetni egy viszonylag lehúzós egész napos csónaktúrára, és megnézni vagy hatot. Ide nőt nem érdemes vinni, van olyan kolostor, ahova nem hogy ők, de még nőstény állatok sem tehetik be a lábukat. Remélem vannak kispapok, akiknek az az egész napos munkájuk, hogy az arra tévedő szúnyogokat meg halakat vizsgálják nemi hovatartozás szempontjából.

Ezután megszakítjuk zarándoklatunkat, és a Simien-hegység felé vesszük az irányt, amelynek faunája és flórája teljesen egyedülálló, mivel az egész 3000 méter felett terül el, és ezért afro-alpin klímának szokás azt nevezni, ami itt van. Három-négy napos gyalogtúrát tervezünk, amelyhez kötelező egy helyi vezetőt és egy fegyveres őrt igénybe venni, valamint tanácsos egy szamarat is, a cucc cipelése céljából. Ezt ne úgy képzeljük el, mint az osztrák hegyi túrákat hüttékkel meg kék jelzéssel, hanem falvak között húzódó hegyi ösvények végigjárását esti sátorozással, és reményeink szerint a valamelyik faluban beszerzett birka levágásával.

Miután mindezt végig csináltuk, elkezdjük egy kicsit rosszul érezni magunkat, és hideg sörről meg női testekről álmodunk.

Lalibelába viszont amatőr hülyeség lenne nem elmenni, mivel ez nagyjából a legnagyobb szám az országban. A XII. században sziklákból kivájt templom-együttesről van szó, az egész valami olyan fejlettségű mérnöki kultúrát sejtet, hogy a hely keletkezéséről van is egy rakás Kőmíves Kelemen-szerű legendája az etiópoknak. Amikor néhány éve láttam valamit a tévében, amiben szerepelt Lalibela, na, akkor gondoltam először arra, hogy Etiópiába egyszer muszáj lesz elmenni.

Ha ezután még mindig marad időnk és kedvünk, elmehetünk Axumba, a keresztény Etiópia első fővárosába akkora oszlopokat nézni, hogy ma sem tudja senki, hogy lettek felállítva. Vagy Gonderba, a középkori fővárosba, ahol nagyon korrekt paloták vannak. Esetleg Tigray környékére, ahol a papok sziklafalak tetejébe vájták a templomaikat, ahova csak kötélen mászva lehet feljutni, és amikor ez nem sikerül egy-egy turistának, akkor szegények meghalnak. Majd a helyszínen eldöntjük.

Március 14-én végül hazajövünk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

eszpee, 2004. október 28. csütörtök, 13:31 (#)

Jól hangzik, remélem nem lesz gond a mobil lefedettséggel, és tudsz majd gprs-en helyzetjelentéseket meg digi fotókat küldeni!

2

Ali, 2004. október 28. csütörtök, 13:40 (#)

Az elso reszhez meg nem szoltam hozza, de azert azt hiszem, az egyoldalusagon lehetne valtoztatni. Ehhez azonban nekem is meg kellene irnom az utinaplomat, amit mar harmadik eve halogatok, akkora volt a sokk, ami ert. Marmint engem, az antituristat, aki leginkabb Suomenlinnan erzi jol magat, mert a buszberlete a kompra is jo, hazafele pedig be lehet ugrani egy jo kebabra a metroallomas folott. :) Es hol ert a sokk? A vilag egyik legfejlettebb orszagaban. Es nem tudtam olyan messzire utazni, hogy ne nezzenek helyi lakosnak. :)

3

bede, 2004. október 28. csütörtök, 13:47 (#)

eszpee,

Lefedettség nincs, internet a nagyobb városokban van. De az már tényleg mindenhol van.

4

eszpee, 2004. október 28. csütörtök, 14:06 (#)

bede, vicc volt :)

5

bede, 2004. október 28. csütörtök, 14:49 (#)

Ööö, nem merek ezen az oldalon viccelődni, mert még elkap a hév ;-)

6

ses, 2004. október 28. csütörtök, 14:57 (#)

már most szólok, hogy az út után szívesen adunk helyet egykori vendégmunkásunk beszámolójának! :)

7

dmiki, 2004. október 28. csütörtök, 15:20 (#)

:)
'Rift Valley (van ennek magyar neve?)'
Törésvölgy?

8

fusi, 2004. október 29. péntek, 12:46 (#)

Már élőben meséltem sokat, de azt elfelejtettem mondani, hogy a sörrel nem lesz gond:) a St. George (Gondar pár éve alapított sörfözdéjéből) példáúl kitűnő búzasör.

9

pala, 2004. október 31. vasárnap, 20:51 (#)

nagyon jol hangzik, remelem ide a sesblogra is felkerul majd egy-ket helyzetjelentesed!

10

madbal, 2004. november 2. kedd, 18:16 (#)

Bob Marley hazatér ősei földjére: legalább hamvai pihenhetnek végre Afrikában, amikor 2005. február 6-án, születésének 60. évfordulóján, halála után 24 évvel a reggae-zene legnagyobb alakjának földi maradványait örök nyugalomra helyezik Etiópiában.

11

eszpee, 2004. november 2. kedd, 18:42 (#)

na, akkor bedéék még elszívhatják a kötelező kört, mielőtt eldzsimmorriszonosodik a hely :)

12

ses, 2004. november 3. szerda, 15:40 (#)

reménykedjünk. az egyik legnagyobb királyság ázsiában, meg talán afrikában is, hogy oda még nem ért el a civil/fiksz rádió, így ők nem fertőződtek a joplin-moriszony förmedvénnyel. ;)

13

eszpee, 2004. november 3. szerda, 15:43 (#)

nem pont erre gondoltam, hanem a párizsi sírra, de ennek is lehet örülni, persze, én is örülök.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork