Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Roma 3

Ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2004. november 10. szerda, 22:40 | 3 hozzászólás

A mai nap nagy szama a Galleria Borghese. A hatterinfo osszefoglalhato annyiban, hogy egy derek, a nyaj szolgalatat mindenek fole helyezo, a hiusag es mohosag buneitol mentes, tovabba a bibliai szegenyseget a multkor emlitett papakhoz hasonloan szem elott tarto biboros elkepeszto palotajaban iszonyatos magangyujtemenyt szedett ossze mindenfele korok festemenyeibol es szobraibol.

A teljes útibeszámoló:
Roma | Roma 2. | Roma 3. | Roma 4. | Róma 5.

Odafele a metron amerikai turistacsapat ket fele keresi egymast, majd az egyik jokedelyu ficko politikailag abszolut aktualis poenja harsan: "Guys, I've got visual."

Borgheseekhez esoben nem akkora poen az odalatogatas, mert egy amugy gyonyoru, ilyenkor viszont melankolikus parkon vezet keresztul az ut. Ugyes trukk, hogy az olaszok kulon kijaratot epitenek a park egyik tavoli sarkara a legkozelebbi metroallomastol, majd cselesen az ellenkezo iranyba hozzak fel az utolso mozgolepcsot, es persze nem tablazzak ki a helyes - ellenkezo - iranyt.

A latogatas eredmenye a felismeres, hogy Bernini uralkodik. Kinos, de eddig nem nagyon ismertem a nevet, legalabbis ugy, ahogy Michelangeloet meg Leonardoet meg a nagy festoket szokas, pedig illett volna. Ahogy az eroszaktevo Pluto keze belemelyed a lany combjaba, meg ahogy az elfekvo arisztokrata portremodell alatt finoman meggyurodik a matrac - na, ezeket elvileg szerintem nem lehetne marvanybol kifaragni. De tevedek. Bernini annyira ott van a koben, hogy a portreibol a megrendelok idealizalt abrazolasa mellett az igazi arcuk is kibontakozik. Igy tudhato meg peldaul, hogy V. Pal papa arcra es frizurara egyarant leginkabb borfeju vallalkozohoz hasonlitott.

A kiallitas legdobbenetesebb felfedezese viszont nem valamelyik diszes teremben lathato, hanem a parkban all az epulet bejarata mellett. Errol hazatertem utan kulon Muvhaz postot fogok elhelyezni, amely minden valoszinuseg szerint a muveszettortenet reszbeni ujragondolasat teszi majd szuksegesse.

Lassan feltunik, hogy Romaban mindenfele feltunoen sok az egyiptomi obeliszk es egyeb memento. Nevetseges, de neha meg a barokk giccstermekben is felfestik a falra a hieroglifakat az angyalkak ala. Kinga szerint meg piramist is emulaltak ide. Nem tudom, hogy miert istenitettek a nemes patriciusok anno a dicso afrikai elodoket, de el tudom kepzelni, hogy ez az orulet abbol a kezdeti idoszakbol szarmazik, amikor a palyan frissen startolo Roma meg teljes hasonulassal igyekezett hiteles vilagbirodalomma valni.

A varosba visszafele jovet megtekintunk egy oroszlanszobrokkal teljes birodalmi buszmegallot, egy gyengecske kilatot es a nem-tudom-mitol-poen spanyol lepcsot, amelyet stilszeruen francia penzbol epitettek. Ehelyt ujbol, immaron sokadszor, fellazadok a tavvakuzo turistak ellen. Legszivesebben rendeletet hoznek, hogy a sunyi idegenvezetokre amugyis figyelo alruhas rendorok egyuttal lecsapnanak a latnivalokat 50 meterrol is vakuval fotozni kivano alakokra, es azonnali hatallyal elkoboznak a fenykepezogepuket.

Ezutan Kinganak keresunk szulinapi vacsorahelyet, amely kiserletunk totalis kudarcba fullad, mielott varatlan sikerrel vegzodik.

Az elso kiszemelt vendeglo be van zarva - az olaszoknal 7-kor kezdodik a vacsoraszezon -, a masodik megszunt, a harmadik csak nem nyitott ki, a negyediket nem talaljuk, pedig mi ott vagyunk a pontos helyen. Vegul nagy vargabetuk utan vissza az eredeti vedeglohoz, amely azota kinyitott. Felig ures is, huh. Viszont nincs fogalasunk, le is ut, fel is ut. Ketsegbeesesunkben be a szomszedos trattoriaba.

Telitalalat.

Signor Mario azonnal atveszi az iranyitast, majd o tudja, mit akarunk enni, inni. Es tenyleg. Nagyon jo hangulatu kisvendeglo, rengeteg hetkoznapian oltozott helyivel, ami mindig jo jel. Errol is kulon post jon a Bilagit rovatban. Minden jo, ha a vege jo. Es meg van ket napunk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

eszpee, 2004. november 10. szerda, 23:02 (#)

A távvakuzók legszebbike az, amelyik mindezt mondjuk egy busz ablaka (vagy bármilyen más üveg) mögül teszi...

2

balage, 2004. november 11. csütörtök, 02:53 (#)

Vannak kiváló képeim, amelyeket Ballmerre lőttem el, aki 10 méterrel előttem, és 2 méterrel fölöttem tartott beszédet. A képeken a két előttem ülő ember kivilágított füle látszik leginkább. :-P ("Senki sem úgy született" jeligére)

3

hip, 2004. november 11. csütörtök, 09:07 (#)

Egyiptomi obeliszk Isztambulban is van, harom. Ha egy gyujto-szenvedely beindul...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork