Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Állatkerti séta

Ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2005. március 5. szombat, 17:08 | 16 hozzászólás

ÁllatkertMárcius 2-a van, süt a nap, ahogy addig még nem - és azóta kiderült, utána sem; mit csináljunk ezen a szép szerda délelőttön? Irány az állatkert: az sem kevésbé lógás, viszont sokkal több fun, mint mondjuk ezt a cikket munkaidőben olvasni.

Ezidőtájt az Állatkertben tébláboló emberszabásúak többsége a gondozók közül kerül ki, holott ebbe már a látogatókat és a gorillákat is beleértettük. (Szakértő vendégmunkásunk majd megmondja a frankót, hogy az ember miért vagy miért nem sorolható az emberszabásúak közé.) Ez jó hír. Van hely. Van idő.

Véletlenszerű megfigyelések következnek a mostanában odatévedőknek.

- Sok állat számára kicsinyt hideg még a március eleje, így őket a benti vackaikban lehet megtalálni. Mások viszont keményen dacolnak a hóval, még az olyan kevéssé eszkimó fajok is, mint az orrszarvú. A pelikán kötelező kör, amíg még jeges a tavuk: végre találtam egy élőlényt, amely viccesebben jár a jégen, mint ahogy én korcsolyázom.

- A mosómedvék a területükön álló fákon alszanak. Ezek közül némelyik kinyúlik a szomszédos Nyugati pályaudvar sínei fölé, és a vonatokból is jól láthatók az ágvillákban kucorgó medicinlabdák. Azóta vonatból is leellenőriztük, tényleg.

- A zsiráf odabent sunyít, már amennyire ez ötméteresen megvalósítható; viszont hardcore kéregető, és ha nem adsz neki semmit, letüsszent.

- Kiderült, hogy a leopárdok közül a perzsa a legnagyobb, amiről idáig azt se tudtam, hogy létezik. Szép vastag farka meg bundája van, nem úgy tűnt, mint aki fél a hidegben. Bár lenne idehaza hópárduc is, az még szebb!

- Az ember a leghülyébb állat. Az, hogy mi is állatok vagyunk, kiderül abból, ahogy az ezüsthátú gorilla teljesen egyenrangú félként néz farkasszemet velünk; engem ilyenkor mindig kiráz a hideg, hogy neki nincsenek jogai, míg néhány bőrfejű, terepjárós duplaparkolónak igen. A "leghülyébb" minősítést pedig az egyik híres pesti vízilóbika története illusztrálja, aki abba halt bele, hogy a belét eltömte egy agymentes látogató által a szájába dobott gumilabda. Egyáltalán miért visz valaki gumilabdát egy állatkertbe?

- Az Állatkertnek is megvannak a maga szent őrültjei. A Pálmaházban kellemesen elbeszélgettünk egy igen választékos szóhasználatú, idősebb bérlettulajdonossal, aki elmondta, hogy korábban nem nagyon járt ide a párás meleg miatt, hanem kint vannak neki megszelidített sirályai és egyéb madarai; viszont nemrégiben egy bérletes barátja elújságolta, hogy magához édesgette a szarvascsőrű madarat, és ezt látnia kellett, ám a madár az elő látogatásakor azonnal átpártolt hozzá, azóta kénytelen bejárni hozzá, bár a barátja mindezen kicsit megsértődött. Hiába, még a meglett férfiak barátsága sem tart örökké. A beszélgetés közben a szarvascsőrű végig ott ült velünk a padon.

Kitaláltátok volna, hogy a budapesti Állatkert honlapja a http://www.zoobudapest.com/ címen érhető el? Az még hagyján - illetve nem az -, hogy az allatkert.hu lakatlan; furább, hogy az allatkert.com-on egy Orion nevű kanadai műszaki bolt figyel.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

Gr0, 2005. március 5. szombat, 22:27 (#)

ses,
elmondható ehelyütt, miről nevezetes március 2.?

2

Gr0, 2005. március 5. szombat, 22:30 (#)

Ja, és én úgy tom, hogy teniszlabda volt, nem gumi.
Gondolom, a vizipacinak tök lényegtelen, monnyuk :(((

Gr0

3

peter, 2005. március 5. szombat, 23:14 (#)

Állat PR 2004. október 07

Nem is kell olyan messzire utaznia annak, aki egy kis egzotikumra vágyik. És ez Budapesten már 136 éve igaz, hiszen a város szívében valóságos dzsungelt találunk. Az itt lakók életéről mesél nekünk Dr. Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.
...

OPR: Van-e az Állatkertnek valami érdekes legendája, története?

P.M.: Vannak szomorú történetek, és vidámak is. A szomorúak az elpusztulásról, az elmúlásról szólnak, akár állatok pusztulnak, akár épületek. A legmegrázóbb eset a második világháborúban volt, amikor átvonult a front az állatkerten, és ostrom volt hónapokig. Éhínség volt a városban, az állatkert állatainak nagy részét megették az emberek. Másik része elpusztult a bombatalálatok következtében, az épületek is tönkrementek, nagyon sok kár keletkezett. Ha jól emlékszem, egy víziló túlélte ezt a megrázkódtatást, de leginkább azért, mert egyrészt vízilovat a magyar ember nem eszik, másrészt a víziló nem eszik olyat, amit a magyar ember eszik: a szénával jól elvan. De a többi növényevőt megették: mind a lovakat, az antilopokat. Az is közrejátszott a víziló szerencsés túlélésében, hogy ugyan ez egy egzotikus állat, mégsem kell neki fűtés. A front ellenére a Széchenyi fürdő kútja működött, és o­nnan jött a meleg víz és a termálvíz. Így a víziló nem fagyott bele a medencébe, mint például a krokodilok a pálmaházban. Amikor én idekerültem, az első hónapokban történt, hogy a vízilónak bedobtak egy labdát a medencébe, amit a víziló lenyelt, és bele is pusztult sajnos, mert a labda beszorult a beleibe.

Az állatkert legöregebb állata egy Samu nevű nőstény aligátor, ennek van egy párja, ő egy évvel fiatalabb nála. Ezek az állatok velem egykorúak, ötven éves állatok.

http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/teams/art.gnome.org/backgrounds/GNOME-Rhino.jpg

4

ses, 2005. március 6. vasárnap, 01:52 (#)

Gr0, persze. Minden évben ezen a napon jön meg a tavasz, ha csak egyetlen napra is, mint például idén. De megjön. :)

peter, ugyan meg nem tilthatom neked, de kérlek szépen, ne ollózz/másolj be hosszabb idegen anyagot a beleszólásokba. a másodközlés helyett inkább linkeld be őket. mondjuk ne tömegesen :)

(egyébként 2003 óta Persányi úr miniszter, így jó ideje már nem ő igazgatja az Állatkertet.)

5

peter, 2005. március 6. vasárnap, 09:55 (#)

ses téged is nehéz követni, egyszer az a bajod, hogy linkelek most az hogy nem.

Az Állat PR cikk egyébként végig jó, a pofa 9 évig volt igazgató, és utána nem volt egyből új.

http://www.optimistaklub.hu/hir.php?idx=25
http://www.zoobudapest.com/hirek/200305/persanyi.html

6

ses, 2005. március 6. vasárnap, 10:09 (#)

Linkelj. Keveset. Követhető?

7

peter, 2005. március 6. vasárnap, 10:28 (#)

"Követhető?" Ja mint a linkek :) Csak egy tipp -> esetleg csinálhatnál (szokás) egy sesblog FAQ -t, amiben ezeket leírnád és ilyen esetekben CSAK arra mutogatnál...

--

but trust me on the sunscreen...

8

ses, 2005. március 6. vasárnap, 12:29 (#)

jó ötlet, de az a helyzet, hogy idáig nem volt rá szükség, valahogy működött a dolog magától. asszem, egy darabig még kockáztatok :)

9

ökle, 2005. március 6. vasárnap, 21:04 (#)

nem értem miért gond a linkelés...:)

10

Gr0, 2005. március 6. vasárnap, 22:49 (#)

OK, ses, ha már megadtad az engedélyt: blog-névadónk március másodikán ünnepelte születésnapját.
Ha jól emléxem, az 52-iket :))))))

Gr0

11

Adam, 2008. március 25. kedd, 18:52 (#)

JO otlet csak szerintem valami hianyzik
.........................nem is tom....
csak megerzes , tehet meg valami plussz , szerintem. aztan hogy az mi azt.... ti dontitek el..!!!!!!!!!!

12

Adam, 2008. március 25. kedd, 18:54 (#)

................................................................................................................ VALAMI

13

Adam, 2008. március 25. kedd, 18:56 (#)

vICCES VAGY SES, nagyon vicces,...... ha-ha-ha
!!!!!! szegeny persanyi ur
hany eves is vagy te, ses ???

14

Author Profile Page ervin, 2008. március 25. kedd, 20:10 (#)

Adam, köszi. a hozzászólásaid alapján valószínűleg idősebb vagyok nálad.

15

Penálen, 2008. március 25. kedd, 22:44 (#)

A cikk születése óta eltelt 3 év alatt annyi változás állt be, hogy az allatkert.hu immár nem lakatlan, a pets.hu a gazdája, bár az oldal még fejlesztás alatt áll.

16

Zs, 2008. március 27. csütörtök, 14:36 (#)

tudjátok mit nem értek? Az éves jegyárak miért ilyen magasak?
A bécsi állatkerttel összehasonlítva arányilag drágának tűnik.
A bécsi 30 € a pesti 15.000 ft.Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork