Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Távol, Keleten – 1. rész

Bright cikke a Hátizsák rovatból, 2005. május 26. csütörtök, 10:52 | 2 hozzászólás

„A szenvedély úgy lappang ott az életben, mint a tornádó a mocsár mögött, a hegyek és erdők között. Mindenféle szenvedély. Ezért gyanús (…) mindenki, aki a trópusokról érkezik. Nem lehet tudni, mi van a vérében, a szívében, az idegeiben? Nem egyszerű európai ember többé, ez bizonyos” – mondja Márai hőse, a Malajziát megjárt Konrád a Gyertyák csonkig égnek-ben. Malajziával szomszédos Thaiföld, azzal pedig Kambodzsa, így amikor év elején arrafelé jártam a kedvesemmel, megtapasztalhattam, mennyire igaza van a nagy írónak.

Kambodzsába eljutni persze nem egyszerű. Az ember vesz egy repülőjegyet valamelyik olcsóbb légitársaságtól – mivel a török járatokon már nem volt hely, esetünkben a pesti irodával is rendelkező ukrán Aerosvitttől –, aztán az ukrán légikajáról hallott és később igaznak bizonyult rémhírek hatására szendvicsekkel felszerelkezve száll fel a gépre. Az úton további megpróbáltatások elé állítják a régi balatoni SZOT-üdülők mólóit megszégyenítően ingerszegény kijevi terminál, illetve egy eleinte szórakoztató, később bosszantó utastárs, aki odáig részegedik, hogy 100 dollárt ad a gépen egy féldekás kiszerelésű Hennessyért (ebből 45 dollár a borravaló), miközben szerencsétlen barátnője fejét forgatva folyamatosan sápítozik, hogy „úristen, égünk, égünk”.

Aztán hajnalban leszáll a gép a több mint nyolcmillió lakosú Bangkokban, ahonnan hőseink másfél órás és 700 bahtos taxiút (egy baht = kb. 5 forint) után eljutnak a megfelelő buszpályaudvarra, majd a 164 bahtos buszjegy megváltása után konstatálják, hogy a taxis a helyi viszonyokhoz képest csúnyán átverte őket. A busz négy és fél óra alatt ér Araya Prathetbe, a határvárosba, ahol egy helyi tuk-tuk – háromkerekű motortaxi – sofőrje tízperces roncsderbi után leteszi a fáradt magyarokat egy őrbódénál. Mivel a helyi határőrségek irodáiban kétórás sorban állás alatt meg lehet kapni az összes szükséges pecsétet, a kambodzsai vízumot (a előrelátó turisták a thaiföldit már Pesten beszerzik) és egy kis hőgutát is, hőseink délután már a helyi népautóban, egy Toyota Camry típusú taxiban ülnek, és 30 dollárral könnyebben utaznak a híres Angkor templomok melletti városba, Siem Reapbe. Már amennyiben utazásnak lehet nevezni azt, amikor az ember sima felületet tökéletesen nélkülöző, a nedves évszak átfolyásainak emlékét hűen őrző földúton zötykölődik három órán keresztül, és mindvégig kezével támasztja a tetőt, hogy ne verje be a fejét másodpercenként. A kényelmetlenségekért a környezet sem pótol: a kopár pusztaságot csak néhol váltják fel facsoportok és a nyomorúság szívszorító jeleit viselő falvak, ráadásul a vörös por mindenre rászáll, ezért a táj leginkább egy fantáziátlanra sikeredett Quake-pálya hasonlít, amiről a Jóisten lefelejtette a textúrákat.

A szumma 23 órája utazó magyarok végül Siem Reap határában végre megpillantják a dzsungelt, majd nekiállnak szobát keresni, mert jól tudják, hogy a Távol-Keleten nem érdemes előre szállást foglalni. Azt viszont nem tudják, hogy Siem Reap éppen a kínai újév lázában ég, és hogy a templomokhoz érkező zarándokok minden szabad zugot elfoglaltak a városban. Egy órás eredménytelen körbejárás után (amiért a potom 10 dollárért a következő napra felbérelt tuk-tuksofőr nem számít fel pénzt) végül visszatérnek az első vendégházhoz, ahol a tulajdonos annyira megszánja az elszontyolodott utazókat, hogy felajánlja egy éjszakára a fivére szobáját, aki majd máshol alszik ma, biztosan meg fogja érteni. Hőseink így családi fényképek között hunyják álomra szemüket, és még nem is sejtik, mennyire megérte kiállni az első nap szenvedéseit.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Hanna, 2005. május 26. csütörtök, 11:33 (#)

Remélem, lesz folytatás is ;)

2

joco, 2005. május 26. csütörtök, 18:08 (#)

Én is, bár ha jól tudom, csak Siem Reap-ig mentetek. Sajnálhatod, mert vannak még érdekes dolgok azon kívül is (kb egyszerre voltunk ott amúgy).


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork