Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dobrev Klára és a szumó David Beckhamje

Ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2006. február 19. vasárnap, 09:15 | 13 hozzászólás

A Blogter épp tetszhalottnak tűnik, nem úgy a Világpolgár - addig itt küzdünk tovább. Szóval, Bulgária szülöttei közül sokan szert tettek kisebb-nagyobb hírnévre, ám nem feltétlenül tudjátok kapásból felsorolni őket. Sebaj, ebben is segítünk.

Kezdjük idehaza. A jelenlegi magyar First Lady, Dobrev Klára nevét meglehetősen sokan ismerik, valószínűleg ő ma a legismertebb magyarországi bolgár - már amennyiben megszavazzuk neki ezt a titulust azon az alapon, hogy a hírek szerint itt, Szófiában született és az édesapja bolgár.

SztojcskovA világban azonban akadnak még nála is ismertebb bolgárok. Ott van Hriszto Sztojcskov, az aranycipős futball-legenda. Sztefka Kosztadinova, akinek a női magasugrásban elért 2,09 méteres világrekordját 1987 óta nem tudják megdönteni, bár sokan nyilván szívesen megvizsgálnák a mai módszererekkel az akkori vér- és vizeletmintáját. Továbbra is a sportnál maradva, a férfi és női sakkvilágbajnokról külön cikkben emlékezünk meg a Világpolgáron.

KotooshuVilághíresnek talán nem mondható, ám érdekesnek mindeképpen a 23 éves bolgár fiatalember, Kalojan Sztefanov Mahljanov. Ő az első európai, aki - Kotooshu Katsunori néven - elérte a második legrangosabb szumófokozatot, így ozekinek, azaz bajnoknak nevezheti magát. Nála rövidebb idő alatt senki nem jutott el idáig. Igaz, nem is lehetett rá sok ideje, hiszen még csak 23 esztendős. A japán nők ráadásul jóképűnek is tartják, az újságok rá is aggatták "a szumó David Beckhamje" jelzőt. Mellékeljük egy fényképét, hogy a mi olvasóink is kialakíthassák az álláspontjukat.

Elias CanettiA művészetek terén ismerősen cseng Elias Canetti neve, aki 1981-ben irodalmi Nobel-díjat kapott; ám sokkal kevesebben tudják róla, hogy ő is született bolgár. Ugyanígy a számunkra vicces nevű színész, Itzhak Fintzi, valamint a látványos projektekkel ismertséget szerző "csomagolóművész", Christo.

Sylvie VartanVégezetül, számunkra talán a Sylvie Vartan francia popdíva a legérdekesebb, akinek apukája bolgár, viszont anyukája, Ilona magyar - őszintén szólva kíváncsiak is vagyunk, hogy hogyan került egy magyar fiatalasszony az Iszkrec nevű bulgáriai kisvárosba, ahol 1944-ben életett adott a később világhírűvé vált kislányának.

(Kép: az említettek weboldalai, Wikipedia, Nobel-díj weboldal)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

dOMiNiS, 2006. február 19. vasárnap, 16:05 (#)

John Atanasoff kimaradt aki az ABC (Atanasoff Berry Computer) megalakotoja, es ha emlekeim nem csalnak ő adta az ötletelek a mi Neumannunknal.

2

procontra, 2006. február 19. vasárnap, 16:07 (#)

Nem tudom, miért volt erre szükség? Csak Dobrev Klára nyomatásához kellett?
Elég szomorú.

3

dOMiNiS, 2006. február 19. vasárnap, 16:08 (#)

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Vincent_Atanasoff

4

ses, 2006. február 19. vasárnap, 16:37 (#)

procontra (2), igazából Lévai Anikó felmenői között is hemzsegnek a bolgárok, csak mi - zsírkomcsik lévén - a jobboldalnak nem adunk nyilvánosságot.

5

Ali, 2006. február 19. vasárnap, 16:50 (#)

Ses a zsírkomcsi, ez jó! :D A mosoly azonban rögvest eltorzul, ha belegondolok, hogy még éppencsak az elején vagyunk a hivatalos kampánynak és a paranoia már most jelentős tömegbázist szerzett. A túl sok hergelés és hazudozás meghozza a maga gyümölcsét. :(

6

Dr. Minorka, 2006. február 19. vasárnap, 16:59 (#)

Christo a csomagolóművész
http://en.wikipedia.org/wiki/Christo
Julia Kristeva, irodalmár, filozófus
http://en.wikipedia.org/wiki/Kristeva
Tzvetan Todorov, filozófus
http://en.wikipedia.org/wiki/Tzvetan_Todorov

7

Dr. Minorka, 2006. február 19. vasárnap, 17:10 (#)

Bocsánat, nem figyeltem. Christo említve volt.
re: Canetti
Szerintem Canetti annyira bolgár, amennyire Kafka cseh. Iletve annyira sem. Ladino családban született (az ibér félszigetről származó zsidó közösség, nyelvileg ó-kasztilliai és héber elegye), 6 évesen Angliába költöznek, 7 évesen Bécsbe, aztán tovább.
http://en.wikipedia.org/wiki/Canetti%2C_Elias

8

bede, 2006. február 19. vasárnap, 18:19 (#)

Tiltakozom Sztefka Kosztadinova nevenek bemocskolasa miatt!
Ahogy az KOZISMERT, a magasugras nem az a sport, amelyben tul sok ertelme lenne doppingolni. Itt ugyanis keves mulik a nyers eron, annal tobb viszont a tokeletes technikan, amiben nem sokat segitenek a teljesitmenyfokozo szerek. Ennek megfeleloen keves magasugro bukik meg doppingteszteken, es bar Kosztadinova ferfi-megfeleloje (ugyismint korszakos magasugro-zseni), Javier Sotomayor egyszer lebukott kokainnal, azt meg a legelvakultabb ellendrukkerei sem gondoltak komolyan, hogy azt bulizason kivul masert is szippantotta.
Kosztadinovat doppingolassal vadolni korulbelul olyasmi, mint Szergej Bubkat. Az ugyessegi konnyuatletikai szamok masrol szolnak. Ha mar bolgar doppinger atletanoket akartok szidni, ajanlom a nyolcvanas evek noi gatfutoit, azoknak meg hercig kis bajszuk is volt (bar igaz, ezu Bulgariaban nem ritkasag).

Canetti meg tenyleg nem bolgar. Vagy ha igen, akkor keretik felvenni a listara minden idok egyik legnagyobb sulyemelojet, Naim Suleymanoglut, aki Bulgariaban szuletett torok volt.

9

ses, 2006. február 19. vasárnap, 19:08 (#)

Minorka, bede, köszönjük szépen a módosításokat, Szulejmanovot (ilyen néven) máris felvettük a listára.

10

ferenc, 2006. február 19. vasárnap, 21:24 (#)

kosz a kis szinest.
igenis jo tobbet tudni a szukebb kulvilagrol akikkel egyebkent sok tortenelmi kozossegunk van: a torokoktol, a szovjetrendszerig, a bolgarkerteszeket as Lehel piaci ostermeloket beleertve.
Mar csak viszonossagi alapon is: ok is elegge kutivaltak Petofit.

A guggolos/pottyatos vece europai vegvara, a sopszkasalata es eleg jo borok-csoda hogy nem erosebbek a vilagpiacon- sztereoptypiak melle jo a kis osszefoglalo a bolgar vonatkozasu hiressegekrol- ha mar a Vamhaz terrol eltavolitottuk a referenciat:)

11

ivcsek, 2006. február 20. hétfő, 09:40 (#)

A Dobrev név nem merült fel a pápa elleni merénylet kapvsán? Vagy ez csak legenda?

12

ses, 2006. február 20. hétfő, 17:20 (#)

ivcsek, ha ennyi a tényanyagod, akkor még az se.

13

apsza, 2006. május 28. vasárnap, 18:22 (#)

http://web.cetlink.net/~szittya/Gyurcsant%20Ferenc.htm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork