Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bangkok-Hongkong 5: 184-55-13

Ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2006. március 16. csütörtök, 20:58 | 15 hozzászólás

hongkongi haloszoba

Mielott meg logikai mutatvanyokba fogtok, vagy devajul tarcsazni kezdtek, gyorsan tisztazzuk, hogy mit jelentenek a cimbeli szamok. Elso hongkongi ejszakamon 184 meter magasban, az 55. emeleten talalhato haloszobam ablakabol keszitettem ezt a kepet. A homerseklet ekkor 13 fok volt.

Odabenn.

De ne szaladjunk elore.

Tulsagosan kozepszerunek iteltem azt a megoldast, hogy magyarkent Ausztriabol tajvaniakkal repultem Thaifoldre, ezert a kovetkezo alkalommal kicsit srofoltam a dolgon. A Bangkok-Hongkong jaratra az etiopokhoz fizettem be.

Tegyetek a kezeteket a szivetekre: ha most azt mondom, hogy Etiopianak nincs allami legitarsasaga, a legtobben elhittetek volna. En a helyetekben bizonyosan. Ha az EU-tag szlovakok megvannak nelkule, akkor ok ott Afrikaban miert ne?

Ezzel szemben az a helyzet, hogy az Ethiopian Airlines el es virul. Mi tobb, egeszen Hongkongig elmereszkedik, sot a fedelzeti ujsag szerint Afrika legmodernebb flottajat keszul felszerelni.

A derek etiopok nemes es kitarto harcosok. Csak, hogy tudjatok: ez az az orszag Afrikaban, amelyik sohasem volt gyarmat, amelyik mar akkor keresztenyeknek adott otthont, amikor mi meg a fan laktunk, es legfokepp itt talaltak fel a kavet, ugyhogy lehet batran tisztelegni.

Ezek utan mar csak hab a tortan, hogy az Addis Abeba-Hongkong jaratot bangkoki megallassal repulik, ahol az utasok egy resze nyilvan kiszall, ezert marad egy halom ures helyuk, amelyet a tobbi legitarsasaghoz kepest felaron ertekesitenek. Igy kerultem a fedelzetre en, harom termetes neger mamival egyutt - osszesen negyen szalltunk be Bangkokban.

check-in

Elozetesen is tudtam valamicsket az afrikai anatomia egyedi jellegzetessegeirol, de az elo tapasztalat semmihez sem hasonlithato. Mekkora seggek! Nem celom a tiszteletlenseg, valoban ez fakadt ki belolem, amikor oszinte csodalkozassal szemleltem, hogy utastarsaim torzsi mintaju szoknyaja hatul milyen hosszan folytatodik vizszintes iranyban.

A fedelzeten ert a kovetkezo meglepetes, bar arra tulajdonkeppen szamitottam. Eletemben eloszor ultem olyan gepen, ahol fekete boru volt a tobbseg. Sot, harom kinait meg engem leszamitva mindenki, a teljes szemelyzet is.

A stewardesseket fantasztikusan osszemixeltek, szemmel lathatoan valamennyi etiop torzsbol kivalogattak a legszebb lanyokat, es kozejuk tettek meg egy indiai bevandorlo szepseget is.

A kepernyon lejatszott, szokasos biztonsagi bemutato animacion is afrikai utason demonstraltak a mentomelleny hasznalatat, es ekkor dobbentem ra, hogy mekkora sztereotipia az, hogy en ezt automatikusan feher emberrel vartam.

Az angol mellett mindent bemondtak "etiopul" is, azaz - gondolom - amhara nyelven, amely nagyon erdekesen hangzik, semmihez nem tudom hasonlitani.

Elismeressel nyugtaztam meg a business classuk nevet: Cloud Nine - aztan egy idore a kiosztott ujsagokba temetkeztem. Ezekbol megtudtam, hogy egy norveg geologus szerint az Andaman-obolben 50-100 even belul elofordulhat egy mini tsunami, mar persze amennyiben ujabb foldrenges tor ki a tenger alatt. Mekkora meglatas mar ez! Szerintem zseni a fazon.

A kedvenc hirem pedig az volt, hogy a bangladesi vendegmunkas ferfiakat kitiltottak Malajziabol, mert tul sok malaj not csabitottak el sikeresen ("indiai filmsztaroknak neznek ki") - mire a sracok visszasunnyogtak, hivatalosan "angolt tanulni". Mikozben Banglades eleve angolul beszelo orszag, ellentetben Malajziaval. Ezek szerint a tesztoszteron serkenti a kreativitast?

A mellettem ulo srac ekozben bemutatot tartott a szemelyes ter egyedi afrikai ertelmezeserol. Kezdjuk ott, hogy az en helyemen ult - amit kerdesemre nem is volt hajlando atadni, en meg nem eroltettem. Ezutan elvette tolem az ujsagot, pedig o is kerhetett volna a stewardesstol, majd amikor atnezte, akkor visszaadta, kedelyesen letolta a karomat a kozottunk levo karfarol, a vallamnak dolt, es bobiskolni kezdett rajta. Azt hittem, viccel, pedig csak jol erezte magat.

Hoztak a kajat, a szokvanyos legiebed. Direkt probaltam legalabb valami etiop innivalot kerni; csak vorosboruk volt, nagyon finom. Eves utan a baratsagos szomszedom az olembe rakta a talcajat, es ott is hagyta, amig kiment pisilni, majd sullyedni kezdtunk.

Mindent elontott a kod, a mellettunk kinyulo szarny vegeig nem lattunk. Hipp-hopp besotetedett. Hamisitatlan eszak-norveg oszben landoltunk Hongkongban.

Ekkor szabadult el az afrikai virtus. Utastarsaim egyszerre pattantak fel, valahogy meg a belso ulesekrol is, es egymas hegyen-hatan kuzdottek le a csomagjaikat a tarolokbol. Az erkezesi teremben belefutottunk a tobbi erkezo jarat utasaiba, foleg kinaiakba, akik szinten nem kispalyas onervenyesitok.

A mozgolepcsonel oruletes pozicioharc kezdodott, amihez a jelen levo nehany feher ember csak tavolrol asszisztalt. Az afrikai csapat lenduletes futassal igyekezett helyzeti elonyhoz jutni, mig a kinaiak a strategiailag pozicionalt gurulo borondokkel machinaltak. Az en labamon is athuztak vagy negyet, egyetlen bocsanatkeres nelkul.

Ezen ekkor meg meglepodtem: azota viszont eltelt nehany nap, es rajottem, hogy az udvariassagi elnezeskeres, valamint a gesztusok megkoszonese errefele nem divat.

Torzsolvasonk, a hongkongi expat munkasok keseru kenyeret eszegeto Gabor kijott elem a repterre. Penzt vettem fol egy automatabol, amelyik megdobbenesemre magyarul irta ki az utasitasokat, majd valtott kozlekedesi eszkozokkel hazigazdam szereny, de korantsem meltatlan hajlekara hajtattunk.

A hongkongiak a hosszu gyarmati let soran sok mindent eltanultak az angoloktol, szemmel lathatoan az erthetetlen nuanszokat is. Ahogy az angoloknal a kulon hideg-meleg csapokat nem lehet ep esszel felfogni, ugy itt a futetlen lakasok jelentenek komoly ertelmezesi problemat.

Hiaba van odakint friss skandinav ido, az ablakok egy reteguek es rosszul illesztettek meg a luxuslakasok nagy reszeben is, futes pedig nincsen, ezert a belso homerseklet egy-ket nap kesessel lekoveti a kulso korulmenyek alakulasat. Ebbol kifolyolag jelenleg majd megfagyunk, pedig odakint lassan mar melegedni kezd az ido.

Bevallom, a hideg varatlanul ert. Meg otthon a terkepen megneztem Hongkongot, es lattam, hogy magassagra Bombay es Delhi kozott van, ennek megfelelo idojarasra keszultem. Hat egy turot.

hongkong

A hideget nagyszeruen kiegesziti a sci-fibe illo paratartalom, ami a mereseim szerint Hongkongban pontosan 143%. Ez azt jelenti, hogy a levego nemcsak vizzel elmeletileg maximalisan telitett, hanem ezen felul tulfeszult; soha semmi nem szarad meg, es amikor egyetlen tovabbi kobor vizcsepp megjelenik a legkorben, akkor az nem szivodik fel, hanem kicsalogatja az osszes tobbi felesleget is.

Ez konkretan azzal jar, hogy ha peldaul zuhanyozunk egy kiadosat, akkor a falakrol es mas kicsapodasi pontokrol azon nyomban omleni kezd a viz, utana pedig a lakasban meg napokig szabalyosan esik az eso. Ezert a tapasztaltabbak szerint meg ivaskor is erdemes ket korty kozott a kezunkkel letakarni a poharat.

Hanem Hongkong ezzel egyutt buli am! Legkozelebb elmondom, miert.

Olvass még! Az út összes tudósítása:

KÁCIÓ | AKÁCIÓ | One night in Bangkok... | Bangkok 2: a helyzet nem enyhul | Bangkok 3: anti nyamuk | Bangkok 4: a kutyuk birodalma | Bangkok-Hongkong 5: 184-55-13 | Hongkong 6: high-tech szilikozis | Hongkong 7: irany Kina! | Kina 8: behatolunk | Kina 9: cukorsuveghegyek | Kina 10: oszman tusz | Kina 11: az isten hata mogott | Kina 12: pu-erh | Kina 13: bucsu, kepben es hangban és filmen | Kina 14: mennek en, de nem ereszt | Laosz 15: most nyugi van | Laosz 16: ria, ria, malaria? | Laosz 17: pillanatkepek Luang Prabangbol es Vientianebol | Thaifold 18: hogy hivjak ezt a viragot? | Thaifold 19: lirai viasz | Thaiföld 20: Ayutthaya, az önmúzeum | Thaifold 21: boldog uj esztendot! | Thaifold 22: a gitart pedig magaddal ne vidd | Thaifold 23: exit strategy

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

prospero, 2006. március 16. csütörtök, 21:35 (#)

ez aztán igazi blogos primetime post volt- elég sok blogot olvasok hivatalosan napközben, de erre aztán felüdültem, megcsapott az ázsiai pára és az egzotikum. húh, de jó Neked! hajrá várom a folytatást!

ottan is van helyi pat pong road?

2

nagy z, 2006. március 16. csütörtök, 22:58 (#)

akkor ajánlok egy légitársaság-túrát: ha bangkokon keresztül jössz vissza, akkor a repülőtéren a kfc mellett (remélem csak egy van) menj ki az épületből, és sétálj egyet: felfele nézve a leglehetetlenebb repülőtársaságok tábláit nyugtázhatod. a madagaskar airlines a legszimplább.

3

BaBe, 2006. március 16. csütörtök, 23:13 (#)

huh, az az első kép nagyon ott van... - remélem lesz több is! :)

4

spityu zu, 2006. március 17. péntek, 00:16 (#)

Az elso kep alapjan nem lepodnek meg, ha egy szarnyas fejvadasszal is osszefutnal.

5

NagyGa1, 2006. március 17. péntek, 02:20 (#)

Errata: a 148 az 184.

6

ses, 2006. március 17. péntek, 03:33 (#)

prospero (1), nem tudom, de nem lepne meg. en a bangkokit is csak egyszer lattam, akkor is napkozben, ugyhogy bennem ugy el, mint egy lepukkant, tokures utcacska.

(aki nem ismeros arrafele: a patpong amolyan klasszikus piros lampas utca. nem is ertem, miert pont ez erdekli prosperot ;) )

7

ses, 2006. március 17. péntek, 03:38 (#)

Gabor, koszi, javitottam. Orulok, hogy meg inkabb a padlason laksz, igy jobb ritmusa lett a cimnek!

8

NagyGa1, 2006. március 17. péntek, 03:46 (#)

Itt nincs egy ilyen utca, hanem komplett városrészek. :) A wanchai-i bárok, Mong Kok, stb.

9

nyelv-ész, 2006. március 17. péntek, 07:24 (#)

Amig ses a hongkongi etiópokkal vívott, Budapest szívébe befúrta magát egy nagy, 54 méter hosszú fekete-sárga lódarázs!

http://www.veke.hu/index.php?fc=cikk&par=267

10

BaBe, 2006. március 17. péntek, 07:36 (#)

#4: akkor már értem, miért zsibbadtam le... :)

11

Zuzu, 2006. március 17. péntek, 11:01 (#)

Szétrobbanok amikor emlékeztetnek arra, hogy rombolták le az iparunkat. Villamosokat mi is tudtunk gyártani.

12

Guczó, 2006. március 17. péntek, 13:32 (#)

"rajottem, hogy az udvariassagi elnezeskeres, valamint a gesztusok megkoszonese errefele nem divat"

..na gyere át a Mainland-re, ha mersz. A hongkongi még egy civilizált, udvarias népségnek számít errefelé.

13

ses, 2006. március 17. péntek, 17:30 (#)

Guczo, mihelyt megvan a jegyunk, megyunk. Nem pont hozzatok, de megyunk :)

14

Boca, 2006. március 17. péntek, 22:39 (#)

Zuzu, miért nem gyártottál akkor? Jaj, már megint offolunk.

15

Zuzu, 2006. március 18. szombat, 11:19 (#)

off - Boca, most nevetni fogsz, de gyártottam. Motorvonatokat is. :) - off
Bocsánat.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork